Arkiset ateriat syödään pyöreän pöydän ääressä. Marokkolaiset laatat tuovat väriä vaaleaan lattiaan.
Arkiset ateriat syödään pyöreän pöydän ääressä. Marokkolaiset laatat tuovat väriä vaaleaan lattiaan.

Idyllisestä puutalosta kuoriutui näyttävä ja värikäs koti täynnä persoonallisia ideoita.

Eeron ja Aleksandran hurmaava kotitalo sijaitsee Vanhan Rauman ytimessä, tontilla, jonka tarina ulottuu satojen vuosien taakse. Paikkaan liittyy myös henkilökohtaista historiaa, sillä sama talo oli ennen Eeron lapsuudenkoti.

Mitä tiedätte kotitalonne historiasta?

Talon ja pihapiirin alkuajoista emme ikävä kyllä tiedä paljoakaan. Vuoden 1756 kartan mukaan Vähä-Långi-nimisen tontin omisti muuan Hackenberg, ja vuonna 1800 sen osti porvarinleski Eeva Wassberg. Meillä on kaikki kauppakirjat ja palovakuutuspaperit, jotka kiinteistöön ovat koskaan liittyneet, mutta ensimmäiset asiakirjat ovat vasta 1870-luvulta. 1877 tiedetään merimies J.S Fagerholmin ottaneen kiinteistöön palovakuutuksen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kiinteistöön kuuluu nykyään kaksi asuinrakennusta. Kotimme on päärakennuksessa, ja toisessa rakennuksessa on kaksi yksiötä, joita vuokraamme. Yksi tontin rakennuksista on joskus palanut ja siitä on jäljellä vain kivenmurikoita. Nykyinen puuvajamme on ollut myös ulkohuussi ja navetta. 1960-luvulla pihapiirissä on vielä pidetty lampaita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jykevä betonipöytä Vepsäläiseltä on molempien suosikkihuonekalu. Tuolit ovat HAYn Heet, hauska pallovalaisin By Rydénsin Gross. Tapetti Cole and Sonin Bluebell.

Miten talosta tuli teidän kotinne?

Talo on Eeron kotitalo, hän on asunut lapsuutensa päärakennuksessa ja lukioaikana toisessa piharakennuksen yksiöistä. Eeron äiti peri siskonsa kanssa talon isältään, joka peri talon sisareltaan. Kiinteistö on siis tullut sukuun Eeron isotädin kautta.

Kesällä 2017 talossa sattui laaja vesivahinko ja selvisi, että talo tarvitsee kokonaisvaltaisen remontin. Eeron vanhemmat päättivät myydä talon, ja me taas olimme samaan aikaan etsimässä kotia Vanhasta Raumasta. Meille laaja remontti ei ollut pelote vaan houkutin - sen kautta aukesivat rajattomat toteutusmahdollisuudet. Teimme siis kaupat Eeron vanhempien kanssa.

Tv-huoneen nahkaverhoillut nojatuolit ovat Eeron löytö Fargo Vintage -liikkeestä. Hänen lempiesineensä on kummitädin aviomiehen maalaama Ruska-taulu.

Mitä kaikkea remontissa tehtiin?

Päärakennus remontoitiin sisältä kokonaan. Vesi, viemäröinti, sähköt, lämmitys ja lattiarakenteet uusittiin. Suunnittelutyön teimme kokonaan itse pistorasioiden paikkoja myöten. Eeron lempilapsi on hänen itse suunnittelemansa keittiö.

Meillä oli palkattu kirvesmies puolitoista vuotta, sen lisäksi ammattilaiset hoitivat tietysti sähkö- ja lvi-työt. Sukulaiset olivat remontissa korvaamaton apu. Itse purimme, siivosimme ja teimme kaikkea, mihin osaamisemme riitti. Eero ja isäni korjasivat talon takana olevan palokujan seinän kokonaan kaksin kesällä 2019. Keittiöstä löytyy meidän molempien itse laatoittamaa seinää.

Hexagon-laatat löytyivät ruotsalaisesta Marrakech Designista. Laatoituskuvio on tarkoituksella epäsymmetrinen, koska Aleksandra ei pidä symmetriasta. Eteisen laatoitus määritteli myös tapettivalinnan, joka on Pihlgren & Ritolan William Morris -tyyliin

Jäikö remonttiajasta mieleen jotain erityistä?

Eero oli remontin aikaan töissä Meksikossa ja vietti Suomessa vain viikon kolmen kuukauden välein. Minä aloitin oikeustieteen opinnot Rovaniemellä ja kävin töissä samaan aikaan, kun remontti oli pahimmillaan. Onneksi isäni lupautui ottamaan suuren vastuun remontin valvomisesta.

Eerolla ja minulla oli joka sunnuntai videopuhelutreffit kello 18.30 Suomen aikaan, jolloin kello oli 9.30 Meksikossa. Parisuhteeseen liittyvät asiat olivat kyllä treffeillä sivuosassa, lähinnä puhuimme remontista. "Stressaava" ei oikein riitä kuvailemaan tunnelmaa noiden kuukausien aikana.

Olen aina ollut kiinnostunut historiasta ja arkeologiasta, joten esimerkiksi vanhojen tapettien näkeminen lastulevyjen takana, tai muovimattokerrosten alla piileskelevät leveät ja ehjät lattialankut saivat aikaan riemunkiljahduksia. Ehkä oudoimpiin remonttilöytöihin kuuluvat lattian alta löytyneet kaksi muumioitunutta kissaa, kymmenkunta muumiorottaa, sekä lasipullo-, astia- ja eläinluuröykkiöt. Muumiorotat ovat edelleen varastossa, mutta tahtoisin laittaa ne vitriiniin ja spraymaalata kultaiseksi. Eerolle idea on vain vielä vähän liian villi.

Pallojalkainen pöytä on &Traditionin. Jykevä puukaappi ostettiin ystävältä, jonka suvussa se on kulkenut pitkään.

Kodissanne on rohkeita värivalintoja ja kalusteyhdistelmiä. Miten niihin päädyttiin?

Talon historia ohjaili valintojamme siltä osin, että halusimme käyttää joissakin tiloissa samantyyppisiä paperitapetteja kuin mitä täällä oli jo ollut. Kalusteiden suhteen olemme aika askeettisia ja haluamme säilyttää ilmavan ja avoimen tunnelman. Eerolla on vahva oma tyyli, joka on säilynyt asunnosta toiseen. Minä rakastan historiaa ja vanhoja käytettyjä tavaroita. Nämä kaksi tyyliä yhdistyvät sulavasti tässä kodissa. Melko railakkaasti yhdistelemme modernia ja vanhaa omalla tavallamme. Inspiraation lähteinä ovat toimineet Pinterest, Instagram ja hääjuhlapaikkamme Kau Manor Virossa. Parhaat ideat ovat kuitenkin tainneet tulla omasta mielikuvituksesta.

Makuuhuoneen color-blocking on koko huoneen kattava taideteos. Yöpöytinä toimivat vanhat radiot. Toisen sisälle on kätketty Sonos-kaiutin.

Millaisia tarinoita sisustusratkaisujenne takaa löytyy?

Makuuhuoneen color-blocking-maalaus on Eeron idea, jonka hän löysi Pinterestistä. Kyse on siis hollantilaisen taidemaalari Piet Mondrianin tunnetuksi tekemästä tekniikasta, jossa vastavärejä yhdistellään näyttäviksi kokonaisuuksiksi niin sisustuksessa, taiteessa kuin vaatetuksessakin.

Eero sommitteli ja suunnitteli kuviot Meksikossa ja lähetteli minulle eri versioita, joita yksinkertaistin huoneeseen sopivaksi ja toteutin maalaamisen.

Keittiön lasi-ikkuna puolestaan oli pakkoratkaisu, josta tuli kaunis yksityiskohta keittiöön. Seinässä oli todella kauan sitten ollut ulko-ovi, joten hirsiseinässä oli aukko. Mietimme pitkään, miten saisimme aukon näyttämään niin fiksulta, että hirsiseinän voisi jättää näkyviin. Lopulta keksin ja piirsin luonnoksen ikkunasta, johon löysin myös ihanaa vihreää pullonpohjalasia. Ikkunan toteutti paikallinen Puusuti-puuseppä.

Kaikissa kotimme vihreissä kalusteissa on samanlaiset messinkiset jalat. Emme etsinnöistä huolimatta löytäneet Suomesta mieleisiämme kalustejalkoja, joten lähetin tarvittavat mitat Eerolle, joka tilasi jalat mittatilauksena Meksikosta. 25 kiloa painavat jalat tulivat Suomeen Eeron matkalaukussa.

Alexandra ja Eero ovat onnistuneet yhdistämään historiaa havisevan rakennuksen ja modernin sisustuksen.

Onko nykyinen kotinne unelmienne täyttymys?

Kyllä on. Olemme onnekkaita, sillä meidän ei tarvinnut tehdä yhtään kompromissia remontissa, pintamateriaaleissa tai toteutuksessa. On iso asia saada elää keskellä historian havinaa ja jatkaa tämän kiinteistön tarinaa.

 

Juttu on julkaistu Glorian kodin numerossa 3/2021.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla