Helkan toive keittiöön oli salmiakkilattia, joka toteutettiin Bauhausin lattialaatoilla. Seinään valittiin Kaakelikeskuksen välimerellinen kaakelimalli. Kaapistot ja valaisin Ikeasta.
Helkan toive keittiöön oli salmiakkilattia, joka toteutettiin Bauhausin lattialaatoilla. Seinään valittiin Kaakelikeskuksen välimerellinen kaakelimalli. Kaapistot ja valaisin Ikeasta.

Helka Hult-Hedbergin perheen värikkäässä huvilassa meno on kuin Astrid Lidgrenin Melukylässä.

Tunne, joka tulee, kun kesähuvilan huonekalujen päältä on juuri vetäisty lakanat pois talven jälkeen, on Helkasta tavoittelemisen arvoista. Tämä ajatus kodin tunnelmasta - paikasta, jossa rentoudutaan ja eletään hetkessä - hänellä oli jo nuorena. Helka selaa mielellään sisustuslehtiä ja säästää suosikkinsa. Rakkain aarre on äidiltä perinnöksi saatu sisustuskirjojen klassikko, JoAnn Barwickin Scandinavian Country.

-Kiinnostus sisustamiseen ja kodin laittamiseen on tullut lapsuuteni kodista. Kun Suomen ensimmäinen Ikea avattiin, menimme sinne äidin kanssa heti. Sisustuslehdistä huomaan, että samat asiat miellyttävät silmää vuodesta toiseen, Helka kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Olohuoneen astiakaappi on löytö antiikkiliike Fasaanista Helsingistä. Sohva Ikean Ektorp, myös valaisin on Ikeasta. Ruokailuryhmä löytyi Huuto.netistä ja se haettiin Hangosta.

Helka ja Joakim ovat olleet yhdessä jo 20 vuotta ja heillä on ollut aina hyvin samanlainen maku. Kun Helka vieraili ensi kertaa Joakimin lapsuudenkodissa, hän vakuuttui siitä, että niin kauniissa ympäristössä kasvanut mies kannatti pitää. Pariskunta rakensi yhteisen kotinsa appivanhempien naapuriin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

- Kun asuimme vielä muualla, kävimme tontilla fiilistelemässä ja nukkumassa vanhassa saunamökissä. Nyt asumme täällä kuin Astrid Lindgrenin Melukylässä. Isovanhempien maatilan lisäksi meillä on naapurina Jocken veljet perheineen, Helka sanoo.

- Minulla on täällä myös veljeni kanssa seikkailupuisto, jossa voi pelata paintballia ja vaikkapa kuplafudista. Idea yhteiseen yritykseen lähti meidän harrastuksestamme, Joakim taustoittaa.

Vanhempien makuuhuoneen kukkasohvan lahjoitti naapurissa asuva Joakimin äiti. Tapetti Wiener Jugend, taulu Sakari Ruokokosken maalaus vuodelta 1958.

Salmiakkilattia ja ruusut seinillä

Pohjaltaan sopivan talon pariskunta löysi Jukka-talon mallistosta. He tekivät talopakettiin joitakin itselleen tärkeitä muutoksia, kuten erillisen keittiön. Talo valmistui vuonna 2010, ja samana vuonna syntyi myös perheen esikoinen. Ensimmäiset vuodet perhe asui talon alakerrassa. Yläkerta saatiin asumiskuntoon muutamaa vuotta myöhemmin.

Jo ennen suurta tapettibuumia Helka tiesi, että hän halusi kotinsa seinille tapetit. Huvilan seiniä koristavatkin herkät pikkukukat, näyttävät ruusut ja hyasintit sekä raikkaat apilat. Myös puulattiat olivat itsestäänselvyys. Alakerrassa puupinta näkyy, mutta yläkerrassa lattiat on maalattu helmenharmaiksi, kuten vanhoissa taloissa.

- Halusin keittiöön ehdottomasti mustavalkoisen salmiakkilattialaatoituksen. Seinäkaakeleiden mallia mietin pitempään, Helka sanoo.

Uutta, vanhaa ja lainattua

Kodissa on yhdistetty tyylipuhtaasti uutta ja vanhaa. Valaisimia, sohvia, nojatuoleja ja vuoteita on ostettu Ikeasta, vanhoja huonekaluja ja pienesineitä saatu sukulaisilta ja hankittu huutokaupoista.

- Vanha antiikkilamppu voi olla parempi sijoitus kuin uusi käsilaukku, Helka uskoo.

Keittiön oviksi hankittiin ranskalaiset pariovet Billnäsin rakennusapteekista. Oviin jätettiin esiin kaunis puupinta, ja niihin antoivat pikantin lisän Helkan isän Ranskasta tuomat pitsiverhot. Molempien isät ovat olleet myös mukana auttamassa rakennustöissä ja viimeistelemässä pintoja.

- Olemme hyödyntäneet vanhoja materiaaleja mahdollisuuksien mukaan. Eteisen ja olohuoneen väliseen seinään tein pikkuikkunat vanhoista kasvihuonelaseista, Joakim kertoo.

Helka on pysynyt uskollisena omalle sisustustyylilleen. Klassiset huonekalut ovat ajattomia ja toimivia vuodesta toiseen, olivat ne uusia tai vanhoja. Tärkeintä sisustuksessa on kuitenkin lämmin ja kodikas tunnelma. Nyt Helka asuu juuri niin kuin hän lapsena haaveili.

Kylpyhuoneessa on merellinen tunnelma. Allaskaappi Ikea, lattialaatat Värisilmästä.

Keltaisen huvilan portaat jatkuvat terassille, jossa perhe grillaa kesäisin yhdessä ystävien kanssa.

Juttu on julkaistu Glorian Kodin numerossa 8/2020.

Fakta

Asukkaat: Helka Hult-Hedberg, 38, puoliso Joakim, 41, sekä lapset Anna, 9, ja Nicolas, 7.

Koti: 180-neliöinen omakotitalo Kirkkonummen Haapajärvellä, rakennettu vuonna 2010. 6 h + keittiö, eteinen, wc, kylpyhuone, sauna ja kodinhoitohuone.

Sisältö jatkuu mainoksen alla