Sean, Vilma ja Tyson rakastavat vanhan huvilansa henkeä. Merenpuoleiselta terassilta laskeudutaan portaikkoa suoraan hiekkarannalle.
Sean, Vilma ja Tyson rakastavat vanhan huvilansa henkeä. Merenpuoleiselta terassilta laskeudutaan portaikkoa suoraan hiekkarannalle.

Vilma ja Sean Bergenheim saneerasivat suvun vanhasta huvilasta itselleen kakkoskodin, joka soveltuu ympärivuotiseen käyttöön. Satavuotias huvila sai pariskunnan käsissä uuden, vanhaa kunnioittavan ilmeen.

Vilma ja Sean Bergenheim olivat asuneet pitkään ulkomailla töiden vuoksi, mutta he halusivat perheelleen tukikohdan myös Suomeen. Kun pariskunta alkoi kahdeksan vuotta sitten odottaa lastaan Tysonia, tuntui aika olevan juuri oikea. Ihana saaristokoti syntyi lopulta Seanille tuttuihin lapsuusmaisemiin, Porvoon saaristoon.

Sean hankki Thoreaun vesikoneen saarekkeeseen asennettuna. Moderni kamiina korvaa sen paikalta puretun suuren takan. Baarituolit Restoration Hardware.

Sean, olet viettänyt alueella kesiä koko ikäsi. Millainen on talon tarina?

Isoäitini päätti lähteä katsomaan tätä paikkaa 1960-luvulla, vaikka he olivat isoisäni kanssa suunnitelleet hankkivansa kesätilan lännestä. Hän rakastui paikkaan ensisilmäyksellä, joten isovanhempani ostivat paikan neljä tonttia sekä läheisen saaren. Tämä harmaa huvila on rakennuksista vanhin, vuodelta 1917. Huvila oli pitkään isäni veljen omistuksessa, kunnes se siirtyi vanhemmilleni 90-luvun puolivälissä. Vierailin kuitenkin jo varhaislapsuudessani usein serkkujeni luona tässä huvilassa, sillä minun perheeni omisti talon viereiseltä tontilta. Juoksimme talosta toiseen, urheilimme, uimme, leikimme ja nautimme huolettomista kesäpäivistä lähisuvun kesken. Vuonna 2012 ostimme Vilman kanssa huvilan vanhemmiltani, ja he puolestaan siirtyivät viereiseen taloon. On mahtavaa, että poikamme Tyson voi juosta isovanhempiensa luokse aina kun haluaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Olohuoneen sohvaryhmän Vilma ja Sean sijoittivat kauniin kaarevan erkkerin eteen. Sohva, matto ja valaisin ovat woodin, nojatuolit Riviera Maisonin. Sohvapöytä on S.A.L.I.:sta.

Miten aloititte huvilan remontoimisen?

Sean: Päätimme saneerata talon ympärivuotiseen asumiseen sopivaksi ja tiesimme jo etukäteen, että edessä on suuri remontti. Olisi varmasti ollut järkevämpää rakentaa kokonaan uusi talo, mutta paikan historia oli minulle merkityksellinen. Halusimme säilyttää talon pohjaratkaisun, pidämme sen persoonallisesta sokkeloisuudesta. Rakensimme ensin tontille erillisen saunarakennuksen, jossa asuimme huvilan remontin ajan. Ajoitimme saunan rakentamisen siten, että se valmistuisi Tysonin syntymän aikaan. Ihastuimme molemmat saunarakennuksen tunnelmaan niin, että vietämme siellä yhä paljon aikaa. Suuret, merelle aukeavat ikkunat ja napakat neliöt pitivät elämän helppona. Saunarakennus toimii myös vierastalona, sillä sen parvelle mahtuu neljä ihmistä nukkumaan.

Vilma ja Sean muuttivat vanhan lasiverannan ympärivuotiseen asumiseen sopivaksi. Mittojen mukaan teetetty puupöytä on Ocean Housen ja tuolit Riviera Maisonin.

Mitä remontissa tehtiin? Jouduitteko tekemään kompromisseja?

Sean: Rakennutimme talon ympärille suuren terassin, minkä vuoksi kulku vanhaan maakellariin sulkeutui. Keksimme kuitenkin tehdä siitä viinikellarin, jonne kuljetaan keittiön lattiaan lisätyn luukun kautta. Yläkerrassa on kaksi makuuhuonetta, mutta kaipasin myös työhuonetta. Siksi luovuimme vanhasta apulaisen huoneesta ja suljimme sinne johtavan portaikon, jolloin tilasta tuli juuri sopivan kokoinen. Ainoa selkeä kompromissi liittyi ikkunoiden uusimiseen. Suuren lasiverannan merenpuoleisissa ikkunoissa oli aiemmin käytetty sinistä ja vihreää värilasia yläreunan puukoristeissa, mutta niiden uusiminen osoittautui haastavaksi, joten korvasimme ne kirkkaalla, energiatehokkaalla lasilla.

Huvilan seiniltä löytyy Seanin isän ottamia valokuvia, joihin on ikuistettu perheelle tärkeitä hetkiä.

Mistä saitte idean Hamptons-henkiseen sisustukseen?

Vilma: Seanilla oli selkeä näkemys huvilan tunnelmasta, jota lähdimme tavoittelemaan. Meistä on ihanaa suunnitella kotiemme remontteja yhdessä, ja työ jakautuu luontevasti. Seanilla on työnkin kautta kokemusta asuntojen saneeraamisesta ja sisustuksien suunnittelusta. Hän pohtii isot linjat, ja minun vahvuuteni on se, että tiedän heti, mitkä sisustukselliset valinnat toimivat ja mitkä eivät.

Sean: Halusin tavoitella menneiden aikojen tunnelmaa ja ottaa siihen ripauksen amerikkalaista Hamptons-henkeä mukaan. Siksi valitsin vaakalaudoituksen kaikkiin sisäpintoihin. Olemme asuneet pitkään Amerikassa, ja tunnelma tuntui meille luontevalta valinnalta. Huvilan sijainti meren rannalla sopii hyvin tyyliin.

Eteisaulan seinällä on vanha maalaus huvilasta. Valkoinen kaappi on ollut perheessä pitkään, eteisen harmaa lipasto sekä matot on hankittu S.A.L.I.:sta.

Missä onnistuitte mielestänne parhaiten?

Vilma: Olemme tyytyväisiä kokonaisuuteen. Huvilasta tuli meille ihana koti ja rakas paikka. On ollut hienoa päästä tänne myös talvella, laittaa kamiinat päälle ja tunnelmoida edessä aukeavaa jäätä ihaillen. Joinain talvina olemme myös päässeet luistelemaan meren jäälle. Parasta on mahdollisuus olla täällä ympäri vuoden.

Huvilan edessä aukeaa suuri hiekkaranta, joka on mataline pohjineen mitä parhain lapsiperheelle. Sean ideoi laiturin päähän uuden oleskelualueen, joka toteutettiin toissa kesänä.

Kodissanne on sisustuksellisina elementteinä perheen valokuvia, millainen merkitys niillä on teille?

Sean: Ne ovat kuvia elämämme eri ajanjaksoista, esimerkiksi kodeistamme ja hetkistämme USA:ssa. Kaikki valokuvat ovat isäni ottamia, joten ne ovat tärkeitä myös siksi. Valokuvaaminen on ollut hänelle rakas harrastus nuoruudesta saakka.

Juttu on ilmestynyt Glorian Kodin numerossa 6/2020.

Fakta

Koti: Vuonna 1917 rakennettu huvila Porvoon saaristossa. 180-neliöinen päärakennus sekä uusi 35-neliöinen saunarakennus.

Asukkaat: Malli ja terveysvalmentaja Vilma, 37, ja NHL:ssä uransa tehnyt jääkiekkoilija Sean Bergenheim, 35, sekä heidän poikansa.

Vierailija

Kyllä itku pääsee kun pilattua huvilaa katsoo! Huikea wanha rakennus valkaistu täysin tyyliin sopimattomasti, mauttomasti, tuhoten kaikki alkuperäinen. Talossa olevassa maalauksessa näkee miten upeiden honkien katveessa arvorakennus ollut ja nyt tällainen pakonomaisesti itseään esille koko ajan tuova pari ja eritoten rouva on kaadattanut kasvillisuuden esiintymislavojensa tieltä, jotta he varmasti näkyvät rakennustensa terasseilta merelle.
Miksei tällaista sabotointia voida estää suojelulla?!🤦‍♀️

Vanhan remontoiti taitolaji

Sama kävi mielessä. Olisi jo luullut, ettei vanhoja rakennuksia enää pilata vetämällä kaikkea valkoiseksi. Näin maalattuja hirsiä ei enää koskaan saa entiselleen. Jutussa sanotaan, että remontti on tehty alkuperäistä kunnioittaen. Kaukana siitä! Näin remontoituja huusholleja ovat sisustuslehdet pullollaan. Itse asiassa ne ja television ohjelmat pitäisi laittaa vastuuseen tällaisesta. Ihmiset, joilla ei ole omaa näkemystä, menevät halpaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla