Kodin hulppealta kattoterassilta on näkymä yli Helsingin.
Kodin hulppealta kattoterassilta on näkymä yli Helsingin.

Kati Ståhlberg-Laaksosen ja Mara Laaksosen upea koti rakennettiin Helsingin keskustaan, historiallisen rakennuksen katolle. Grand Residence 21 on Katille työpaikka mutta myös koti.

Korkeavuorenkadulla, aivan Helsingin keskustan tuntumassa, on historiallinen rakennus, joka on palvellut Rajavartiolaitoksen toimitiloina vuosikymmenien ajan. Vuonna 2012 rakennus tyhjeni ja valtio myi talon Grand Residence Developmentille, joka suunnitteli siihen mittavan saneerauksen. Entiset toimitilat muutettiin 60 asunnoksi.

Saneerauksen yhteydessä 1889 rakennetun talon pihasiiven päälle rakennettiin myös yksi lisäkerros. Sinne valmistui penthouse-asunto, jota ympäröi suuri kattoterassi. Tähän asuntoon muutti Kati Ståhlberg-Laaksonen perheineen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Etualalla sohvaryhmä ja tuolit Tribú, lyhty Röshult. Röshultin kesäkeittiö katetaan lasikatteella, jotta käyttöaika pitenee.

Kati, mikä on upean kotinne tarina?

Asumme osin Suomessa ja osin Ranskassa, ja tuntui luontevalta hankkia uusi asunto keskustasta. Tyttäremme Maija käy koulua Nizzassa, ja mieheni Mara asuu siksi enemmän siellä. Minä sukkuloin töiden mukaan kahden kodin väliä. Poikani Veeti opiskelee ja on pian lähdössä armeijaan, joten me jaamme nyt Helsingin kodin. Asuimme aiemmin Bulevardilla entiseen toimistotilaan saneeratussa loft-asunnossa ja halusimme uudeltakin kodilta persoonallisuutta. Olen osakkaana Grand Residence Development Oy:ssä ja toimin päivätyössäni yhtiön markkinointijohtajana. Oli hyvin pian selvää, että taloon saneerattavista kohteista yhdestä tulisi meidän perheemme koti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kodin erikoisuuksiin kuuluu sisäänkäynti hissillä suoraan eteiseen. Kaapistot ja kaksivärisen marmorilattian suunnitteli JOARC Architects.

Oliko valinta historiallisen ja uuden välillä vaikea?

Grand Residencen asunnot ovat pääosin tuohon historialliseen, 1889 valmistuneeseen rakennukseen saneerattuja, ja tämä uudempi puoli on historiallisen pihasiiven tilalle aikoinaan rakennetussa osassa. Viidennen kerroksen ylle rakennettuun lisäkerrokseen suunniteltiin penthouse-asunto, jota ympäröi sataneliöinen kattoterassi. Tiesin, että asunto on ainut laatuaan, joten päädyimme ostamaan sen itsellemme. Terassi on ainoa tässä kokoluokassa, talossa on tämän lisäksi muutama pienempi kattoterassi. Asunnossa on hauskoja yksityiskohtia: ala-aulasta kuljetaan hissillä suoraan kodin eteiseen ja terassilta nousevat tikkaat vielä ylemmäs talon katolle, jonne pääsee ihailemaan näkymää yli Helsingin kattojen. Kodin moderni muotokieli jatkaa aiempien kotiemme tyyliä.

Olohuoneen sohva on B&B Italian. Modernit, katosta roikkuvat valaisimet toteutti Saas Instruments. 

Miten yhteistyö suunnittelijoiden kanssa sujui?

Grand Residence 21 -projektissa mukana ollut arkkitehti Joanna Maury on ystäväni ja hän tuntee perheemme maun vuosien takaa. Ystävystyimme 12 vuotta sitten, kun Joanna suunnitteli kakkoskotimme Strömsön saarelle. Hänen toimistonsa JOARC Architects otti vastuun myös tämän kodin kiinteistä ratkaisuista: lattioista, seinistä, kaapistoista, keittiöstä ja kosteista tiloista. Kaksi suunnittelijoista istui toista vuotta meidän toimistossamme ja oli läsnä päivittäisissä päätöksissä. Itse olin niin kiireinen, että oman kodin valinnat olisivat saattaneet jäädä puolitiehen ilman JOARCin väen apua.

Mikä kodissanne on ihaninta?

Parasta on ehdottomasti valo, joka virtaa ikkunoista sisään kaikista suunnista. Pidän myös siitä, että pääsen suoraan asunnosta ulos terassille. Lämpimään aikaan pidämme ovia koko ajan auki, ja sisätilan sekä terassin raja häipyy. Seuraava askel onkin rakentaa terassille lasikatos, joka antaa hieman suojaa viileään aikaan. Sijoitamme sinne kesäkeittiön ja ulkoruokatilan.

Keittiön suunnitteli JOARC Architects ja se toteutettiin mittatilauksena Ergo-Kalusteet Oy:llä. Keittiön toiminnot ja erillinen aamiaiskaappi piiloutuvat korkeiden ovien taakse. Hana Axor Citterio ja allas Franke. Koneet Miele.

Millaisia toiveita sinulla oli asuntonne suhteen?

Grand Residencen asukkaat saivat valita neljästä erilaisesta kokonaisuudesta omanlaisensa sisustustyylin. Meidän kotimme on ainoa uusi asunto modernein ikkunoin, joten jouduimme tekemään hieman erilaisia ratkaisuja myös sisustuksessa. Halusimme kotiimme suuren keittiösaarekkeen, jonka materiaalina olisi luonnonkivi, mieluiten marmori. Halusimme myös pohjaratkaisun, jossa oleskelutilat olisivat mahdollisimmat suuret ja avarat. Kolmantena toiveena oli saada maksimimäärä kylpyhuoneita.

Kati halusi ruokapöydän ylle uniikit valaisimet, joiden suunnnittelusta vastasivat Joanna Maury ja Håkan Långstedt. Kukat sitoi Katin luottokukkakauppa Form&Flora. Gubin tuolit ovat Nomartista ja pöytä Desalton Clay, Vallila Interior.

Miten päädyitte juuri näihin kalusteisiin?

Halusimme Maran kanssa hankkia juuri tänne sopivia kalusteita ja myimme edellisestä kodista paljon tarpeetonta pois. JOARC Architects oli suurena apuna sisustuksen suunnittelussa. Joanna Mauryn ja hänen tiiminsä käsialaa ovat keittiö, kaikki kiinteät kaapistot ja lipastot sekä upeat marmoriset kylpyhuoneen kalusteet. Asunnossa on paljon kiinteitä ratkaisuja, ja tarvitsimme lisäksi oikeastaan vain sohvakaluston, ruokatilan kalusteet ja vuoteet. Myös olohuoneen ja ruokatilan valaisimet on suunnitellut arkkitehti Joanna Maury yhdessä Håkan Långstedtin kanssa, ja ne on toteuttanut Saas Instruments.

Asuntoon haluttiin vain kaksi makuuhuonetta, sillä lapset asuvat kotona enää satunnaisesti. Verhot teetettiin Vallila Interiorilla. Rahi ja valaisimet Zarro.

Toitko mukanasi mitään vanhasta kodistanne?

Toin tänne vain muutaman asian, joilla on tunnearvoa. Ensimmäinen on Javier Mariscalin Mikki-tuoli, jonka olen hankkinut, kun Veeti oli aivan pieni. Toimme myös sängyt, koska ne on hankittu aikaa kestäviksi. Toimme myös taidetta, jota oli hankittu aiempiin koteihimme.

Makuuhuoneen yhteydessä on upea kylpyhuone, jonka marmoriset kalusteet suunnitteli JOARC Architects ja valmisti Ergo-Kalusteet. Kylpyamme Duravit, hanat Axor Citterio. Meikkipeili on Zarrosta.

Tekisitkö näin jälkikäteen jotain toisin?

Kaikki isot ratkaisut on suunniteltu niin huolellisesti ja ajatuksella, etten muuttaisi mitään. Olemme erittäin tyytyväisiä kotiimme. Tosin jos nyt miettisin uudelleen, niin huomioisin suunnitelmissa paremmin taiteen sijoittelun kodissamme, yksi isompi ehjä seinä olisi ollut hyvä jättää tauluja varten. Samoin olisin tilannut terassille nyt työn alla olevan lasituksen aiemmin, jotta se olisi ollut heti alusta asti paikallaan.

Juttu on julkaistu Glorian Kodin numerossa 5/2020.

Fakta

Koti: Kattohuoneisto Helsingin Korkeavuorenkadulla, 1889 rakennetussa Grand Residence 21 -talossa. 130 neliötä sekä 100-neliöinen terassi. 4 h ja keittiö.

Asukkaat: Grand Residence Developmentin markkinointijohtaja Kati Ståhlberg-Laaksonen puolisonsa Mara Laaksosen ja lapsiensa Veetin, 20, ja Maijan, 17, kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla