Kultakehyksiset muotokuvat ja perintömaalaukset tuntuivat muualla asunnossa liian raskailta, mutta ne löysivät paikkansa keittiön työtason päältä. Integroidut täyskorkeat kylmälaitteet ovat Electroluxin mallistosta
Kultakehyksiset muotokuvat ja perintömaalaukset tuntuivat muualla asunnossa liian raskailta, mutta ne löysivät paikkansa keittiön työtason päältä. Integroidut täyskorkeat kylmälaitteet ovat Electroluxin mallistosta

Keittiön remonttisuunnitelmat karkasivat käsistä, kun asukkaat keksivät paikan tauluilleen.

Uuden kodin keittiö oli hyväkuntoinen, mutta työtasot ja säilytystila eivät riittäneet kahden innokkaan kokin taloudessa. Keittiö oli uusittu vain muutamaa vuotta aiemmin putkiremontin yhteydessä, joten asukkaat pohtivat, että olisi järjetöntä tehdä muuta kuin hankkia muutama kaappi ja vähän lisää työtasoa.

Sisustusarkkitehti Sari Forell sai tehtäväksi suunnitella keittiön pohjan toimivaksi sekä maksimoida työtasojen ja säilytystilan määrän. Suunnitelmien edetessä asukkaita alkoi houkuttaa yhä enemmän ajatus värillisestä keittiöstä, jossa olisi sellainen tunnelma, että sinne voisi ripustaa perheen kultakehyksiset taulut. Sen jälkeen paluuta ei enää ollut, joten entinen keittiö meni sittenkin myyntiin koneineen kaikkineen.

Tältä tila näytti ennen: 

Työ- ja säilytystilan maksimoimiseksi keittiöstä suljettiin viereiseen makuuhuoneeseen johtava oviaukko. Sen ansiosta kaapistoja voitiin asentaa keittiön molemmin puolin koko seinän mitalta ja työtasoa saatiin runsaasti. Arvokkaan tunnelman luomiseksi keittiöön asennettiin Floordecorin kaunis tamminen kalanruotoparketti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jääkaappi ja pakastin integroitiin yhdelle seinälle kalusteoven taakse. Niiden viereen sijoitettiin Ideal Keittiöiden Elina Honkasen ehdotuksesta täyskorkea vetohyllyllinen kuiva-ainekaappi. Kaapin ulosvedettävältä alahyllyltä löytyi myös paikka keittiökoneille, joten kvartsitasoille saatiin esiin vain kauniit asiat ja aivan välttämättömimmät tekniset vempaimet. Työtason yläpuolelle jäi juuri sopiva tila kultakehyksisille perintötauluille.

Ideal Keittiöiden sileäoviset kaapit tilattiin NCS-värikartan tummanvihreässä sävyssä S1505-Y20R. Messinkiset nuppivetimet koristavat metrin levyisiä laatikoita. Yläkaapit jätettiin vetimettömiksi. Sopivan pieni Stensele-pöytä löytyi Ikeasta. Matot rytmittävät pitkänomaista tilaa.

Yläkaappien ovet tehtiin hieman kaapin runkoa pidemmiksi, jotta ne peittävät kaappien alla kulkevan led-valolistan ja estävät valoja häikäisemästä. Alakaapit maalattiin tummanvihreiksi ja niihin valittiin näyttävät messinkinupit. Yläkaapit, välitila ja seinät maalattiin kaikki samaan sävyyn kermanvaaleiksi, jotta tila pysyisi silmien korkeudella mahdollisimman ilmavana.

Noble Imperial -kvartsitaso nostettiin tiskialtaan takaa myös vähän matkaa seinälle. Välitila maalattiin pestävällä Tikkurilan Luja-maalilla, joka sävytettiin NCS-kartan sävyyn S 1505-Y20R. Yläkaappeihin porattiin työtapaturmana reiät vetimille, mutta tilanne käännettiin voitoksi laittamalla reikiin messinkikoristeet. Messinkinen hana on Tapwellin.

1970-luvulla rakennetussa talossa on suuret ikkunat, mutta keittiössä ikkuna sijaitsee tilaan nähden epäsymmetrisesti. Siksi ainakaan toistaiseksi keittiössä ei ole verhoja. Kesällä näkymä suuren pihan yli on kuitenkin kauniiden lehtipuiden suojaama.

Juttu on julkaistu Glorian Kodin numerossa 04/2020.

Kauniita tauluja

Sopii tosi hyvin nuo taulut ja varsinkin kehys tuohon mustaan kaappiin! Itsellä ei ole mitään vanhoja tauluja, mutta netistä olen tilannut muutaman canvas taulun omalla kuvalla ( https://www.dekoa.fi/canvas-taulu/ ). Hienoja sisustustauluja on niistäkin tullut omaan kotiin :)

  • ylös 6
  • alas 12
Sisältö jatkuu mainoksen alla