Yläkaapittomuus ja peili tekevät keittiösyvennyksestä keveän. Liesituuletinkaappi on Nixin mallistoa, ja seinävalaisimet ovat Ikean. Kukkakimppu on Johanna Pauliina Designin toteuttama.
Yläkaapittomuus ja peili tekevät keittiösyvennyksestä keveän. Liesituuletinkaappi on Nixin mallistoa, ja seinävalaisimet ovat Ikean. Kukkakimppu on Johanna Pauliina Designin toteuttama.

Lisää valoa, avaruutta ja laskutilaa. Sisustusarkkitehti Laura Räihä kertoo, kuinka loihti näitä kaikkia helsinkiläisen Sannan keittiöön.

Helsinkiläinen Sanna pyysi apuani uuden töölöläiskotinsa keittiön suunnittelussa. Pikkukeittiö oli nähnyt parhaat päivänsä, ja Sanna kaipasi sen täydellistä päivitystä. Hän halusi pitää tilan vaaleana ja valoisana, myös avara sisääntulo oli toivelistalla.

Tältä tila näytti ennen:

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Vanha keittiö kaipasi avaruutta ja lisää laskutilaa.

Suunnittelin keittiöön laajennuksen, eli puolisyvän tason jatkumaan ruokailutilan puolelle. Se toimii muun muassa tarjoilutasona ruokapöydän vieressä. Tason päädyssä oleva hylly rajaa keittiötä omaksi kokonaisuudekseen. Keittiösyvennykseen saatiin avaruutta, valoisuutta ja ilmavuutta jättämällä osa seinistä yläkaapittomiksi. Sälytystilaa rakennettiin sen sijaan tason alle sekä hyllyyn.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keittiön takaseinään asennettiin peili, joka näyttää tuplaavan tilan ja valon. Peili sijoitettiin korkealle, jottei se heijasta tiskipöydän tiskejä. Peilin asensi porvoolainen X-Glass.

Laatat löytyivät K-Raudasta, ja hana on jo klassikon leiman saanut Tapwellin Evo.

Tyylillisesti keittiö mukailee huoneiston henkeä ja rakennusaikakautta. Jotta tilasta ei tullut liian valkoinen, valitsin sävyksi Nixi-keittiön kaapin oviin rauhallisen vaaleanharmaan Teräs-sävyn. Sannan ideakuvissa toistui kehyksellinen ovi, Nixin vastaava versio on mattamaalattu Sofia-ovi. Oviin kiinnitettiin Cirpi-nuppivetimet, jotka ovat valkoiseksi maalattua metallia.

Lisää vaaleutta tuo Tristonen valkoinen mattapintainen komposiittitaso, joka heijastaa kauniisti valoa. Korotetun lattian alla kulkevat sähkövedot. Koroke päällystettiin marmoria muistuttavalla chevron-kuviollisella laatalla, joka löytyi Decor H:sta. Seiniin valitsin kaapin oviin sointuvan G487-sävyn Tikkurilan Symphony-värikartasta.

Sannan suosikki uudessa keittiössä on avohylly, joka näkyy eteiseen. Remontin toteutti Rakennus Osku.

Keittiön kalusteet ja koneet maksoivat 12 000 euroa ja kaappien asennus 2 300 euroa. Smegin pyrolyysiliesi oli kallis, mutta hyvä hankinta paljon kokkaavalle Sannalle. Uuni polttaa lian pois, ja induktioliesi on nopea.

Erityisen tyytyväinen Sanna on avohyllykköön, valoa tuovaan peiliin ja lisääntyneeseen laskutilaan - nyt hän voi ruokaa laittaessa levitellä tarvikkeet pöydille. Sanna ei olisi itse uskaltanut valita kaappeihin näin tummaa harmaata vaan olisi päätynyt vaaleampiin. Nyt hän on kuitenkin erittäin tyytyväinen lopputulokseen.

Juttu on julkaistu Glorian Kodin numerossa 9/2019.

Sisältö jatkuu mainoksen alla