Keittiöön valittiin Gaggenaun kodinkoneet, Stalan rosteritaso ja Bulthaupin massiivinen liesituuletin.
Keittiöön valittiin Gaggenaun kodinkoneet, Stalan rosteritaso ja Bulthaupin massiivinen liesituuletin.

Erilliskeittiö oli ahdas, oleskelutiloissa häiritsi hukkatila ja lisähuonettakin kaipailtiin. Yllättävään paikkaan rakennettu avokeittiö ratkaisi ongelmat.

Leena Peltokallio ja Simo Vihemäki pohtivat jo ensivierailulla tulevassa kodissaan, että avokeittiö sopisi luontevasti olohuoneen päätyyn. Erilliskeittiön tilalle he maalailivat mielessään lastenhuonetta nelihenkisen perheensä kuopukselle. Pariskunta teki kaupat vuonna 1973 rakennetusta rivitaloasunnosta, mutta ajatus asuntopohjan muuttamisesta sai kypsyä monta vuotta.

Tältä tila näytti ennen:

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Avokeittiö rakennettiin pitkänmallisen olohuoneen eteläpäätyyn, parvekkeen edustalle. Aiemmin tilaa erotti 70-luvun ruloverho.

Leena on ammatiltaan muotoilija ja sisustussuunnittelija, ja oman keittiön suunnittelu pitkän odottelun jälkeen oli hänelle mieluisa tehtävä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Halusin, että tila erottuu rohkeasti keittiönä. Samalla huomioin aikakauden rakennustyylin, jota olemme kunnioittaneet muissakin kodin remonteissa ja sisustusvalinnoissa, Leena kertoo.

Pariskunta valitsi HTH:n VH-7 Consept -malliston vetimettömän keittiön. Leenan mielestä valkoinen väri oli ainoa vaihtoehto, sillä sisäkaton alkuperäinen puupanelointi yhdistettynä tummiin tai maanläheisiin sävyihin olisi synkentänyt tunnelmaa.

Puusepän nikkaroima puuhylly antaa kotoisat kehykset keittiölle.

Säilytystila maksimoitiin piilottamalla vetolaatikot sokkeleihin. Ikkunaseinälle jätettiin tarkoituksella tyhjä paikka taiteelle.

– Remontin suurimmat haasteet liittyivät keittiön millintarkkaan sijoittamiseen alakerran kylpyhuoneen yläpuolelle siten, että vesiputket saatiin yhdistettyä siististi. Putkistojen paikka vaikutti myös keittiön eri toimintojen sijoitteluun, Leena sanoo.

Hans Grohen keittiöhana sopii keittiön tyyliin.

Rönsyilevät viherkasvit olivat Leenan ajatuksissa jo kauan ennen varsinaista suunnitteluvaihetta. Toivettaan varten hän piirsi puuhyllykön, joka jatkuu keittiösaarekkeen alaosasta kattoon asti. Ryhdikkään kokonaisuuden toteutti Puusepänliike Lauri-Poika Oy. Hyllykön alaosassa on hyvin tilaa keittokirjoille ja kauniille keramiikalle, jota Leena keräilee.

– Tulevaisuudessa viherhyllyn yläpuolelle on tarkoitus rakentaa kattoikkuna, jotta tilaan saadaan tarpeeksi luonnonvaloa ylöspäin kipuaville kasveille.

Keittiöremontin kokonaiskustannus oli noin 30 000 euroa.

Juttu on ilmestynyt Glorian Kodissa 10/2019.

Sisältö jatkuu mainoksen alla