Design House Stockholmin  viherkasveille tarkoitettu tikas muistuttaa vanhanajan kukkatelineitä. Sirolle kalusteelle voi tehdä monenlaisia sommitelmia.  Flower pot stand  217 e, finnish-designshop.com.
Design House Stockholmin viherkasveille tarkoitettu tikas muistuttaa vanhanajan kukkatelineitä. Sirolle kalusteelle voi tehdä monenlaisia sommitelmia. Flower pot stand 217 e, finnish-designshop.com.
Köynnöskasvit , kuten muratti, ovat tällä hetkellä iso trendi vihersisustamisessa.  Mitä suurempi ja runsaampi, sen parempi. Punctual-hylly on Ferm Livingin.
Köynnöskasvit , kuten muratti, ovat tällä hetkellä iso trendi vihersisustamisessa. Mitä suurempi ja runsaampi, sen parempi. Punctual-hylly on Ferm Livingin.
Jos et ole  viherpeukalo, mutta haluat olla sisustustrendien aallonharjalla, panosta yhteen kasviin. Puumainen kasvi on näyttävä elementti , etkä tarvitse koko ikkunalaudan täyttävää sommitelmaa. Ruukut  Tine K Home.
Jos et ole viherpeukalo, mutta haluat olla sisustustrendien aallonharjalla, panosta yhteen kasviin. Puumainen kasvi on näyttävä elementti , etkä tarvitse koko ikkunalaudan täyttävää sommitelmaa. Ruukut Tine K Home.

Viherkasvitrendin kelkkaan ehtii vielä hyvin. Sisustusarkkitehti vinkkaa panostamaan amppeleihin tai näyttävään kumiviikunaan.

1/ Vihreä tekee hyvää

Viherkasvit tuovat kirjaimellisesti luonnon sisälle. Ne lisäävät viihtyisyyttä ja parhaimmillaan puhdistavat ilmaa, sillä ne tuottavat happea ja kuluttavat hiilidioksidia. Viherkasveista kultapalmu, rahapuu, traakkipuu, ananaskasvit ja viirivehka puhdistavat ilmaa tehokkaasti. Tutkimusten mukaan sisustuksessa käytetty vihreä väri vaikuttavaa ihmiseen rauhoittavasti ja poistaa stressiä samalla tavoin kuin luonnossa liikkuminen.

2/ kasvi tilan mukaan

Viherkasvien suosiolle ei näy loppua ja hyvä niin. Kun valitset kasveja, huomioi valon suunta ja tilan käyttötarkoitus. Luo keittiöön kaunis hyötypuutarha chileistä tai yrteistä. Valitse makuuhuoneeseen ilmaa tehokkaasti puhdistava rahapuu. Olohuoneeseen sopii joko yksi näyttävä, kookas viherkasvi tai monta pientä. Kokoa ne yhteen sommitelmaan esimerkiksi ikkunalaudalle. Jos eteisessä on valoa, sinne sopii muutama trendikäs amppeli, joka ei vie lattia- tai pöytätilaa.

3/ Varo viidakkoa

Monta vuotta viherkasvit olivat pannassa, kunnes muutamia vuosia sitten sisustusmuoti muuttui. Suuri kotoilutrendi lienee ollut myötävaikuttamassa viherkasvien uuteen suosioon. Hyvinvointitrendin vanavedessä myös keittiöpuutarhat ja kaupunkiviljelmät alkoivat kukoistaa. Silti trendiin ei kannata hypätä yltiöpäisesti mukaan. Panosta vihersisustamisessa muutamaan kohtaan kodissa ja käyttää kasveja harkitummin muualla. Älä kuorruta kodin joka nurkkaa vihreällä, viidakkotunnelma ei sentään vielä ole trendikästä.

4/ Roikota rohkeasti

Jokin aika sitten julkisiin ja yksityisiin tiloihin teetettiin paljon viherseiniä. Trendi näyttää kuitenkin jääneen lyhytikäiseksi, sillä viherseinien ylläpito on suhteellisen vaivalloista. Sitäkin suositumpia ovat erilaiset amppelit, esimerkiksi metalliset kehikkomaiset tai keraamiset. Useasta amppelista saa kauniita kokonaisuuksia ikkunoiden edustalle. Köynnöskasvit koristivat 1980-luvulla kotien seiniä, ja ne ovat jälleen tekemässä paluun.

5/ Katse kohti kumiviikunaa

Kookkailla viherkasveilla voi rajata avointa tilaa. Viherkasvit toimivat myös kauniina näkösuojana ikkunalaudalla. Oman kotini luottokasvi on monissa muutoissa mukana kulkenut, viisitoista vuotta vanha kumiviikuna. Kumiviikuna on uskomattoman kestävä, ja se sietää kuivuuttakin hyvin. Uusi tuttavuus taas ovat ilmakasvit. Esteettiset, veistokselliset kasvit ovat helppohoitoisia eivätkä kaipaa ruukkuja.

 


 

Sisustusarkkitehti Laura Räihä paljastaa ammattilaisten parhaat sisustussalaisuudet.
Juttu on ilmestynyt Glorian Kodissa 1/2018.

 

Lähes kuusi metriä korkea ruokailutila on viherkasveista vehreä. Nurkan takana vasemmalla pilkottaa yli kolmeen metriin kurottautuva täplätraakkipuu, jonka Rami on kasvattanut pistokkaasta. Etualan havupuu on araukaria.
Lähes kuusi metriä korkea ruokailutila on viherkasveista vehreä. Nurkan takana vasemmalla pilkottaa yli kolmeen metriin kurottautuva täplätraakkipuu, jonka Rami on kasvattanut pistokkaasta. Etualan havupuu on araukaria.

Kaktuskokoelma, viherkasvit, huippudesign ja moderni taide tekevät tamperelaisen Rami Kivistön kodista ainutlaatuisen.

Asukkaat: Proviisori Rami Kivistö ja plastiikkakirurgi Antti Mikkola sekä cornish rex -kissat Onni ja Nero.

Koti: 79-neliöinen paritalokoti Tampereella.

Onpa kyse rehevistä lehtikasveista tai piikikkäistä kaktuksista, Rami Kivistön sydän on myyty. Tamperelaisen proviisorin kodin persoonallisissa asetelmissa näkyvät myös matkoilta tuodut esineet ja toinen intohimon kohde, taide.


Rami Kivistön mielestä kaktukset ovat parhaita kasveja lasitetun parvekkeen runsaaseen valoon ja lämpöön. Hyllyillä Ramin kaktuskokoelma saa mahdollisimman paljon auringonvaloa. Parveke on Ramin ja Onni-kissan lempipaikka kotona.


Rami, mistä lähti intosi viherkasveihin ja kasveilla sisustamiseen?

Kasvit tekevät ympäristöstä miellyttävän ja kodista rauhallisen, vihreä väri rauhoittaa. Olen kiinnostunut luonnosta ja kaikkeen siihen liittyvästä. Kasvien avulla voin tuoda palasen luontoa sisälle.


Hayn tarjotinpöydälle sopii pieni kaktuskokoelma. Ruukuissa katteena matkoilta tuotuja erikoisia kiviä.


Viherkasit ovat suuressa roolissa kotisi sisustuksessa. Mikä on lempipaikka kodissasi?

Rakastan kesäisiä hetkiä parvekkeella. Istun jakkaralla ja katselen kasvikokoelmaani. Keväällä säiden lämmettyä tuon mökiltä talvisäilytyksessä olleet kaktukset parvekkeelle. Olen hankkinut tukevat hyllyt ruukuille, jotta kaikki kasvit saavat mahdollisimman paljon valoa. Saamme samalla myös suojaa parvekkeelle.

Muuna aikana suosikkipaikkani on kuusi metriä korkea, vehreä ruokailutila. Suunnittelimme viherseinän hyllyt alun perin kissoille kiipeilytelineeksi, mutta ne eivät hyllyistä välittäneet. Sain ajatuksen koota viherkasveja hyllyille. Nostan sinne myös myrkyllisimmät tyräkit, jotta ne ovat kissojen ulottumattomissa. Nautin ympäröivästä vehreydestä ja kasvien hoitamisesta. Se rauhoittaa, tekee hyvää mielelle ja tuo iloa.


Hyllyillä pienet särkyvät esineet ovat suojassa kissoilta. Saksalaisen Fürstenbergin posliinisten kanien keräily alkoi vitsistä Amsterdamissa, josta Rami ja Antti ostivat kokoelman ensimmäisen kanin.

 


Olohuoneen toiselle seinälle on koottu taidekollaasi, jonka teemana on ihmisen ja luonnon välinen keskustelu. Pääkallot symboloivat Ramille elämää. Kattovalaisin on Serge Mouillen.

 


Posliinihyllyt hankittiin alun perin kissoille kiipeilyä varten, mutta kissat eivät viihtyneetkään niillä. Nyt ruokatilan seinää vehreyttävät viherkasvit.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 1/2018 ilmestyneestä jutusta Vihreät huoneet.

Keittiössä on alkuperäiset kaapistot, joista Ella ei halunnut luopua ergonomiankaan nimissä. Samassa talossa asui aikanaan  astiankuivaus-kaapin keksijä Maiju Gebhard, jonka ansiosta asuntoihin asennettiin tuo aikoinaan ultramoderni keksintö. Keittiön metalliset tuolit ovat Plootusta, pöytä on Rivièra Maisonin.
Keittiössä on alkuperäiset kaapistot, joista Ella ei halunnut luopua ergonomiankaan nimissä. Samassa talossa asui aikanaan astiankuivaus-kaapin keksijä Maiju Gebhard, jonka ansiosta asuntoihin asennettiin tuo aikoinaan ultramoderni keksintö. Keittiön metalliset tuolit ovat Plootusta, pöytä on Rivièra Maisonin.

Näyttelijä Ella Pyhällön tunnelmallisen kodin olohuoneessa seikkailee kaksi ruotsalaisherraa, nahkanojatuolit Albert ja Herbert. Tässä kodissa tavaroilla todella on tarinansa.

Asukkaat: Näyttelijä Ella Pyhältö ja kulttuurialan yrittäjä Markus Pyhältö sekä Niilo ja Markuksen tytär Olivia.

Koti: 98-neliöinen kerrostalokoti vuonna 1926 rakennetussa talossa Töölössä. Asunnossa on neljä huonetta ja keittiö.

Koti raitiovaunulinjan varrella. Se oli kriteeri, jonka Ella Pyhällön puoliso Markus asetti perheen etsiessä uutta kotia. Omakotitaloelämä Espoossa oli nähty, ja Markus ja Ella suuntasivat katseensa Markuksen vanhaan kotikaupunkiin Helsinkiin.

– Omakotitalossa emme nähneet päivää ilman jonkinlaista remonttitarvetta ja haaveilimme kodista, johon ei tarvitsisi kuin kantaa tavarat sisään ja voisi saman tien jatkaa elämää, Ella Pyhältö sanoo.


Ella Pyhältö kertoo olohuoneen divaanin vetävän vieraita puoleensa ja saavan heidät rentoutumaan sekä avautumaan mietteistään.

Sattumoisin juuri sellainen asunto odotti Pyhältöjä Töölössä. Ella ja Markus ihastuivat kerrostaloasuntoon, jonka eteisessä loistivat vahvat punaiset seinät ja olohuoneessa syvän vihreät. Asunnossa oli aito tunnelma, jota ei ollut rikottu päivittämällä keittiötä tai tilanjakoa.

Omakotitaloon kertyneet modernit huonekalut eivät päässeet mukaan uuteen kotiin, jonne muuttivat vain vanhat ja rakkaat esineet. Uuteen kotiin sopimattomille huonekaluille Pyhällöt etsivät uudet kodit lahjoittamalla ne ystäville ja kollegoille.

– Pidän siitä, että rakennuksen aikakausi näkyy myös sisustuksessa, oli se sitten moderni tai vanha, Ella kertoo.


Ruokailutila on kalustettu vaalein kalustein. Jatkumoa muuhun sisustukseen tuovat värikkäät itämaiset matot. Kustavilainen ruokapöytä on huutokauppalöytö, ja sen ympärille on kerätty erityylisiä vanhoja tuoleja hiljalleen eri paikoista.

Näyttelijän ammatissa Ella on usein katseiden kohteena. Siksi kotona pitää voida olla turvassa kuin pesässä. Pesämäisyyttä Ella luo pehmeillä materiaaleilla ja vahvoilla väreillä. Rehellisesti esillä olevat, kuluneet pinnat luovat Ellasta tärkeän rajan kodin ja ulkomaailman välille.

– Minulla on taipumus tehdä asetelmia. Sepitän esineistä ja tekemistäni asetelmista tarinoita ja voin antaa persoonan rakkaalle esineelle. Vanhat nahkanojatuolit nimesin Albertiksi ja Herbertiksi. He ovat ruotsalaisia herrasmiehiä, joiden seikkailut ilahduttavat mielikuvitustani, Ella kertoo.


Olohuoneen vihreät seinät luovat upean taustan muille väreille. Huutokaupasta hankitut ruotsalaiset nahkanojatuolit Ella nimesi herrasmiesmäisyytensä vuoksi Albertiksi ja Herbertiksi. Vanha karttapallo on yksi Ellan tärkeimmistä esineistä kotona. Ella hurmaantui antiikkikaupassa taulun naisen ilmeeseen, johon voi liittää mielessään monta erilaista tarinaa.

 


Eteishalliin rakennettiin kenkähylly ja lasku-taso vanhoista, puisista olutkoreista. Kuluneet pinnat viehättävät Ellaa, jonka mielessä ne herättävät tarinoita. Vaatekaappi on hankittu Fasaanista. Venäläinen sovitusnukke on Punavuoren Antiikista.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 12/2017 ilmestyneestä jutusta Tarina talo.