Sisko esitti isälleen toiveen sohvasta, kun valmistui medianomiksi kesällä 2017. "Ajattelin pitkään, että en halua sohvaa, koska en muuten tekisi muuta kuin lojuisi siinä. Niin siinä kävikin." Sohva on Ikeasta. Julisteita Sisko on ostanut mm. Lanzarotelta ja New Yorkista.
Sisko esitti isälleen toiveen sohvasta, kun valmistui medianomiksi kesällä 2017. "Ajattelin pitkään, että en halua sohvaa, koska en muuten tekisi muuta kuin lojuisi siinä. Niin siinä kävikin." Sohva on Ikeasta. Julisteita Sisko on ostanut mm. Lanzarotelta ja New Yorkista.

Sisko Savonlahti päätti parikymppisenä olla ihminen, jolla on kirjahylly. Puoliso Antin mukana kompaktiin kaksioon saapui myös yli tuhat vinyylilevyä.

1/ Mummin matkassa

Löysin mummini piirtämät kasvit 11 vuotta sitten hänen laatikostaan. Kehystin piirrokset, koska halusin ne esiin ja muidenkin nähtäväksi. En ollut koskaan aiemmin vienyt mitään kehystettäväksi, se tuntui ja tuntuu yhä mielettömältä panostukselta. Kun katson tauluja, minulle tulee hyvä mieli. Piirrokset ovat haalistuneet ajan saatossa, mutta sille ei voi mitään. Säilytän taulut seinälläni, vaikka kasvien tilalla olisi pelkkää tyhjää. Mummi, joka on nyt 97, on aina piirtänyt ja kirjoittanut mielellään. Ehkä hän olisi toisessa ajassa saanut enemmän taidettaan esiin. Yksi kasveista on puna-ailakki, muista en tiedä.

Mummin kasvitaulut sopivat makuuhuoneeseen, koska ne ovat pelkistettyjä ja sävyiltään rauhoittavia.

2/ Pöytiin- tarjoilu

Kun Antti muutti luokseni, minun oli pakko tehdä muutoksia sisustukseen. Hän toi mukanaan noin tuhat vinyylilevyä, jotka piti saada mahtumaan kirjojeni kanssa samaan tilaan. Hyvä ystäväni tietää, mistä tykkään ja hän vinkkasi Torissa näkemästään pyöreästä pöydästä. En olisi koskaan kiinnittänyt siihen huomiota ilman ystävääni, mutta pöytä sopii olohuoneeseen loistavasti. Pöydän yläosa liikkuu. Se on kätevää. Jos makaan sohvalla koira tai läppäri sylissäni, voin liikuttaa lonkerotölkkiäni lähemmäksi nousematta. Välillä mietin, pitäisikö pöytä maalata. En halua asua kodissa, jossa on liikaa valkoista. Sellaisissa paikoissa tunnen itseni roskaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Torista löydetyn kenkäkaapin päällä on huulipunan muotoinen samppanjakotelo, Ikean valaisin ja MoMan liikkeestä Sohosta ostettu naulakko.

3/ Kirjojen katveessa

Teen töitä kotona. Kirjoitan parhaillani toista kirjaani, joka ilmestyy syksyllä. Kun kirjoitan, haluan muistaa, mitä kirjat parhaimmillaan ovat ja miten paljon iloa ne antavat. Tahdon, että voin ottaa kirjan käteeni ja etsiä tietyn sivun. Esimerkiksi Jonas Gardellin Kummajainen astuu kehiin -kirjan alussa on pari lausetta, jotka ovat minulle niin tärkeitä, että olen joskus lukenut niitä ääneen ystävilleni. Työskentelin parikymppisenä Akateemisessa Kirjakaupassa. Kun en päässyt yliopistoon, ajattelin, että ainakin voin olla ihminen, jolla on kirjahylly. Rakastan kirjojani enkä voisi koskaan luopua niistä.

Kun Siskon puoliso muutti asuntoon, pariskunta siirsi kirjahyllyn makuuhuoneeseen. Se ei kuitenkaan sopinut sinne. "En osannut rauhoittua, kun hylly oli sängyn vieressä. Kirjat ovat osa työtäni, joten on parempi, että ne ovat olohuoneessa.

4/ Koira- taidetta

Tuttavani kävi viime kesänä katsomassa Naivistit Iittalassa -näyttelyn. Hän postasi koirapatsaan Instagramiin. Olin juuri saanut kirjani myyntipalkkiot tililleni ja tunsin oloni rikkaaksi. Kun näin koirapatsaan, liikutuin. Silloin minulla oli vain yksi koira, Carlos. Mietin, miten paljon rakastan sitä ja ajattelin, että minun täytyy saada patsas kotiini. Teoksen on tehnyt Yasushi Koyama ja se on nimeltään Saluki. Asumme isäni omistamassa asunnossa emmekä maksa niin korkeaa vuokraa. Siksi spontaani taidehankinta oli mahdollinen. Ilmeisesti täytyy kirjoittaa enemmän kuin yksi kirja ennen kuin voi heittäytyä mesenaatiksi.

Koirapatsaan vieressä oleva valaisin on second hand -löytö. Peilin Sisko osti Tori.fi:stä, myyjältä, joka asui sattumoisin samassa taloyhtiössä.

5/ Samettisia unelmia

Näin joitakin vuosia sitten netissä kuvan samettisesta nojatuolista ja tiesin haluavani samanlaisen. Etsin tuolia Tori.fi:stä ja second hand-liikkeistä, koska en halunnut ostaa uutena jotain sellaista, jonka tiesin löytyvän käytettynä. Pari vuotta sitten olin kävelemässä lounaalle, kun näin tuolin Happy Hand -nimisen second hand -liikkeen ikkunassa Kalliossa. Kävin saman tien varaamassa sen. Onneksi lounasseuralaiseni suostui kantamaan tuolin kanssani kotiin. Tuoli on niin kaunis, etten tahdo edes istua siinä - haluaisin vain katsella sitä. Siinä mielessä se ei ole kaikkein käytännöllisin huonekalu.

Nuppu-koira muutti perheeseen lokakuussa Romaniasta. Se on sopeutunut hienosti. "Nuppu on yksi ihmisläheisimmistä koirista, jonka tiedän."
 

Juttu julkaistu Glorian Kodissa 04/2021.

Fakta

Asukkaat: Kirjailija-toimittaja Sisko Savonlahti, 38, puoliso Antti sekä koirat Carlos ja Nuppu.

Koti: 42-neliöinen asunto Helsingin Alppiharjussa, vuonna 1963 rakenne-tussa talossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla