Michaela von Wendt aloitti Lundian toimitusjohtajana vuonna 2011 ollessaan 31-vuotias.
Michaela von Wendt aloitti Lundian toimitusjohtajana vuonna 2011 ollessaan 31-vuotias.

Lundian toimitusjohtaja Michaela von Wendt haaveili vallankumouksesta, joka toisi brändin klassikkohyllyt takaisin suomalaisiin koteihin. Vähintään yhtä intohimoisesti hän toivoo lisää naisia yritysten johtoportaisiin.

Yhdeksän vuotta sitten Michaela von Wendt, 40, sai Lundialta yllättävän työtarjouksen. Hän oli tuolloin vanhempainvapaalla esikoisensa kanssa.

– Ensimmäinen ajatukseni oli, että miksi he palkkaisivat jonkun, joka on äitiyslomalla.

Nopeasti von Wendt kuitenkin ymmärsi, että sen täytyi johtua hänen aiemmasta urapolustaan: hän oli tehnyt tuloksellista myyntiä. Sitä paitsi ihmettelisikö yksikään vanhempainvapaalla oleva mies vastaavaa yhteydenottoa? Von Wendt tarttui tilaisuuteen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Yritysten johtoportaissa nähdään edelleen vähemmän naisia kuin miehiä. Uskon, että muutokseen tarvitaan enemmän roolimalleja ja tiedostavaa kasvatusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siksi von Wendt vaihtaa usein sankarien sukupuolirooleja, kun hän lukee lapsilleen vanhoja satuja. Silloin naisetkin pääsevät rämäpäisiin seikkailuihin ja prinssit tarvitsevat välillä pelastusta.

– Ei koskaan saisi sanoa, että pojat ovat poikia tai heität kuin tyttö. Pienetkin yksityiskohdat pitävät epätasa-arvoa yllä.

Fuuga-kirjahylly koostuu moduuleista, jotka voi asetella haluamallaan tavalla. Samanlainen löytyy myös Michaelan kodista Helsingistä.

Myytinmurtaja

Myös Von Wendt on kohdannut urallaan jonkin verran ennakkoluuloja. Kerran häneltä kysyttiin suoraan, onko hän todella pätevä rooliinsa toimitusjohtajana.

– Edelleen moni varmasti mieltää toimitusjohtajan valkoiseksi, viisikymppiseksi cis-mieheksi. Olisi pitänyt ehkä vastata epäilijälle räväkämmin, mutten halunnut vajota yhtä alhaiselle tasolle. Sanoin vain, että minulla on hallituksen täysi luottamus.

Hän itse toivoo lisää naisia yritysten johtoportaisiin ja kertoo saaneensa urallaan eniten tukea juuri naisilta.

– On ihan bullshitiä, että naiset ovat aina napit vastakkain ja että kanalauma tarvitsee yhden miehen pitämään järjestystä. On pelkkä outo myytti, etteivät naiset muka auttaisi toisiaan.

Tärkeänä sparrausapuna von Wendtillä on aina ollut mentori. Vuosien aikana hän on myös itse toiminut mentorina muille. Yksi tärkeimmistä mentorilta saaduista neuvoista kuuluu ytimekkäästi näin: unelmoi ääneen.

– Mentorini kertoi ottaneensa aikoinaan yhteyttä ihmiseen, jolla oli hänen unelmiensa työ. Kun tuo ihminen kaksi vuotta myöhemmin vaihtoi työpaikkaa, hän soitti mentorilleni ja tarjosi aiempaa työtään hänelle.

Myös von Wendtin äiti on inspiroinut lapsiaan haaveilemaan.

– Äitini on ollut vakavasti sairas jo lapsuudessaan, muttei ole antanut periksi. Hän opetti, että kaikki on mahdollista.

Rottinkimallisto on Lundian uutuus. Rottinkiovia voi yhdistellä jo olemassa oleviin Lundia Classic -hyllyihin.

Etsivä löytää

Vaikka toimitusjohtajan urapolku vaikuttaa määrätietoiselta, haki hänkin lukion jälkeen suuntaa. Von Wendt pyrki opiskelemaan viestintää Helsingin yliopistoon, koska halusi taloustoimittajaksi. Varmuuden vuoksi hän haki kuitenkin myös opiskelemaan kieliä sekä kauppakorkeakoulu Hankeniin.

– Pääsin kaikkiin muihin paitsi ykköstoiveeseeni viestintälinjalle. Hankenilta löysin kuitenkin sielunystäviä ja innostuin opinnoistani.

Von Wendt onkin aina hypännyt mielellään kylmään veteen, vaikkei ole ollut varma, osaako uida. Hän hakeutui jo uransa alkuvaiheessa työpaikkoihin, joissa oli mahdollisuuksia kehittyä ja kiivetä urapolulla.

– Nautin siitä, että saan olla mukana isoissa päätöksissä ja näen työssä kädenjälkeni.

Hänen mielestään hyvän johtajuuden määritelmiä olisi myös hyvä ravistella: huipulle päästäkseen ei tarvitse olla ekstrovertti. Jokaisella on omat vahvuutensa. Von Wendt kokee olevansa kunnianhimoinen mutta empaattinen ja hallitsevansa isot kokonaisuudet.

Uusia haasteita ei myöskään aina tarvitse tavoitella ylenemällä. Liiketoiminta muuttuu ja uudistuu jatkuvasti.

– Kehityksessä täytyy pysyä mukana. On luotava arvoa kuluttajille, omistajille ja henkilökunnalle, hän pohtii.

Lundian Classic-sarjan kaikki osat sopivat 73 vuotta vanhaan "perus- runkoon". Moments-sarjaan kuuluu uusia vedin- ja ovimalleja.

Vallankumouksen asialla

Von Wendt uskoo, että johtajan kanssa voi ja pitää olla eri mieltä, muuten muutosta ei tapahdu. Yksi Lundian uusimmista tuotteista on klassikkohyllyyn sopiva rottinkiovi, jonka hänen kollegansa esittelivät muulle tiimille syksyllä 2019.

– Sanoin ensin, että yök, ei kai tätä rottinkia taas. Olin kuitenkin väärässä ja he oikeassa. Johtajan taito on ottaa muut huomioon. He ovat loistavia tuotteistamaan uusia ideoita, minä puolestani en ole trendikäs ihminen.

Von Wendtin tehtävä onkin antaa vapautta ja uskallusta muille toteuttaa villeimmätkin ideansa.

– Tavoitteeni on ollut tehdä Lundia-vallankumous ja tuoda brändi takaisin suomalaisiin koteihin. Monet 1970-80-luvulla syntyneet ovat varmasti ajatelleet, että ei enää koskaan Lundiaa heidän elämäänsä.

Juuri rottinkiovien tyyppisillä ratkaisuilla on kuitenkin mahdollista uudistua. Jos ei koskaan uskalla kokeilla, ei voi myöskään onnistua.

– Ja aina voi ottaa tuotteen pois tuotannosta, jos se ei myykään.

Von Wendt on ylpeä siitä, että pohjalla on vanha ja vahva brändi. Kaikki Lundian vanhat osat sopivat edelleen uusiin, massiivipuiset osat on helppo kunnostaa hiomalla, ja yli 90 prosenttia tuotteista valmistetaan edelleen Suomessa.

Alkuvuodesta Lundia ilmoitti, että heidän pitkäaikainen toimittajansa ajaa tehtaansa alas. Vaihtoehtoina olivat tuotannon siirtäminen ulkomaille tai valikoiman supistaminen. Koska kotimaisuus, työllistäminen ja lyhyet kuljetusmatkat ovat Lundialle tärkeitä, yritys päätti pysyä Suomessa ja luopua 50- ja 60-senttisten Lundia Classic -hyllyjen tuotannosta.

– Minulle on tärkeää, että tuotteemme ovat ajattomia, kestäviä ja tuotantoketjultaan läpinäkyviä. Tuotteissamme ei ole käytetty lapsityövoimaa eikä myrkkyjä. Siksi niitä voi huoletta hankkia lapselle ja ne myös kasvavat lapsen mukana.

Joanna Laajiston suunnittelemia System-puu- laatikoita löytyy kolmea kokoa.

Ripaus hulluutta

Von Wendt on varma sisustaja, joka yhdistelee kotonaan klassikoita, antiikkia ja värikkäitä, moderneja huonekaluja. Hän uskoo, että omaan tyyliin kannattaa panostaa ja luottaa, oli sitten kyse sisustamisesta tai työtehtävistä.

Kun von Wendt osti ensiasuntonsa, hänen kollegansa pankissa kehottivat ottamaan lainaa myös sisustamiseen. Heidän mielestään oli ihmeellistä, että ihmiset käyttivät paljon rahaa unelmiensa asuntoon, jota eivät sitten hioneet huippuunsa.

– Pidin ideaa ensin aivan hulluna, mutta se osoittautui hyväksi neuvoksi. Minulla on edelleen 20 vuotta vanha sohva, jonka olemme vain verhoilleet uudelleen. Sille on syynsä, miksi laatu maksaa.

Hän asuu perheineen edelleen Helsingin kantakaupungissa, vaikka lisäneliöt olisivat toisen lapsen myötä tulleet tarpeeseen.

– Ratkaisimme ongelman käyttämällä Lundian hyllyä tilanjakajana. Siten saimme pojallemme oman huoneen.

Myöhemmin kaapit voi purkaa ja niiden värikkäiden ovien tilalle voi vaihtaa halutessaan neutraalimmat sävyt. Uutta huonekalua ei kuitenkaan tarvita.

– Lundia on harrastanut kiertotaloutta jo 73 vuotta. Olen siitä ylpeä.

3 x Michaelan sisustusvinkit

1. Hanki kauniita sisustusrasioita ja -laatikoita. Silloin ei haittaa, vaikka ne olisivat esillä. Heitämme esimerkiksi avaimet ja muun sälän säilöön, muuten eteinen olisi aina räjähtäneen näköinen. Keittiössä käytämme Lundian laatikoita leipien säilytykseen ja lasten huoneessa leluille.

2. Panosta huonekaluihin, joita voi muokata. Avohylly voi toimia jossain elämäntilanteessa, mutta myöhemmin saatat kaivata umpinaisia ovia. Hyllyt, joihin voi lisätä ja poistaa esimerkiksi työtason, muuttuvat kotien ja tarpeiden mukaan.

3. Osta laatua. Poikani nukkuu edelleen lähes 40 vuotta vanhassa Muuramen sängyssäni.

 

Juttu on julkaistu Glorian Kodissa 03/2021.

Kuka?

Michaela von Wendt, 40, Lundian toimitusjohtaja.

Opiskellut kauppakorkeakoulu Hankenissa. Työskennellyt aiemmin Ålandsbankenissa sekä konsulttiyritys Universumissa.

Asuu Helsingin kantakaupungissa puolisonsa ja kahden lapsensa kanssa.

Unelmoi ulkomaille muutosta. "Olen opiskellut Ranskassa, mutta se on liian konserva-tiivinen maa minulle. Japani, Peru ja Kanada sen sijaan kiinnostavat."

Sisältö jatkuu mainoksen alla