Vierashuoneeseen sisustusta hallitsee punainen väri. Jopa kirjojen nimissä esiintyy sana punainen.
Vierashuoneeseen sisustusta hallitsee punainen väri. Jopa kirjojen nimissä esiintyy sana punainen.

Fornasetti-nimi on jo sadan vuoden ajan merkinnyt designia sekä elämää maalausten, projektien ja näyttelyiden parissa. Kaikki nämä näkyvät suunnittelija Barnaba Fornasettin kodissa.

Nuorena Barnaba Fornasetti oli kapinallinen, mutta nykyään hänet tunnetaan eleganssin mestarina, joka jatkaa työssään isänsä luovaa perintöä. Isä Piero Fornasetti syntyi Milanossa vuonna 1913. Barnaba on isänsä, 1900-luvun suurimman sisustussuunnittelijan, henkisen perinnön vaalija. Piero Fornasetti oli taidemaalari, painaja, suunnittelija, keräilijä, stylisti, hienostunut käsityöläinen, sisustaja, galleristi, näyttelyiden luoja – ja voimakas persoona. Piero suunnitteli ja toteutti noin 13 000 työtä. Niissä sulautuvat yhteen taiteilijan rajaton, surrealistinen mielikuvitus sekä täsmällinen käsityö. Barnaba jatkaa isänsä luomis- ja valmistustyötä.

Barnaba olohuoneessaan. Takana on Fornasettin Angolo antico con Venere -vintagesermi 1950-luvulta.

– Isäni laski mielellään leikkiä esineistä, etenkin tarjottimista. Kerran hän sanoi: ”Pidän itseäni tarjottimen keksijänä. Jossain kohtaa sivilisoitumistamme unohdimme, kuinka ojentaa lasi, viesti tai runo.” Synnyin perheeseen, jossa vaalittiin kamalaa hyvää makua. Niinpä tein kamalasta hyvästä mausta luomisvoimani tärkeimmän lähteen, Barnaba sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vihreän olohuoneen samettisohva kutsuu rentoutumaan. Seinällä on useita Fornasettin peilejä.

Barnaba asuu yhä isoisänsä rakentamassa talossa. Talo valmistui 1900-luvun taitteessa ja sijaitsee Città Studin alueella Milanossa. Tässä talossa sisustus menee kaiken muun edelle. Huoneistossa vallitsee luova kaaos, tyypillinen Fornasetti-tila.

Makuuhuoneen 1900-luvun sänky on on kullattua takorautaa. Seinillä on Cole and Sonin Fornasetti-tapetti Nuvole.

Fornasettia ei ole koskaan mainostettu, eikä nimi ole kovin tunnettu, mutta ihmiset tunnistavat silti hänen suunnittelemansa esineet heti. Piero Fornasetti oli yksi arvostetuimmista nimistä sodan jälkeen, ja hän on yhä maailman ihailluimpia taiteilijoita. Häntä pidettiin eklektiivisenä nerona ja selväjärkisenä visionäärinä, jolla oli hienostunut, ironian sävyttämä maku.

Olohuoneessa on lukuisia Fornasetti-tyynyjä, -lamppuja ja -lattiavalaisimia.

Asioiden Barnaba antaa olla niin kuin ne ovat olleet. Hän jatkaa isänsä jalanjäljissä aivan kuin mikään ei olisi muuttunut. Uusia luomuksia ovat esimerkiksi kodin tuoksu, joka on suunniteltu yhdessä kuuluisan pariisilaisen parfymöörin kanssa, sekä Litomatrice-kokoelma. Sen huonekalut on päällystetty sinkkilevyillä, joita on käytetty 1950-luvulla alkuperäisten Piero Fornasetti -litografiaprinttien painamisessa.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 4/2019 ilmestyneestä jutusta Surrealistinen taikuri.

Fakta

Asukas: Suunnitteija Barnaba Fornasetti.

Koti: 1800-luvun lopulla rakennettu talo Città Studin alueella Milanossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla