Anna-Karoliina Vainio päätti nostaa ryijyt niille kuuluvaan arvoon. Nyt hänen leikkisästä ryijytaiteestaan on tullut haluttua tavaraa.

Kun Anna-Karoliina Vainio aloittaa uuden ryijyn ompelemisen, hän muistuttaa itseään, että työssä on hyvä olla muitakin värejä kuin lempiväriä eli paloauton punaista. Onneksi valinnanvaraa on.

Vainion työhuone sijaitsee Orionin entisessä tehtaassa Helsingin Vallilassa. Työpöydän vieressä on hyllykkö, joka on täynnä kierrätyskeskuksista, kirpputoreilta ja lankakaupoista hankittuja lankoja. Kierrätys on Vainiolle tärkeää.

– Kun opiskelin Kankaanpäässä, tein uskomattomia lankalöytöjä lähetysseurojen kirpputoreilta. Retrolangoissa on enemmän henkeä kuin uusissa, Vainio sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lisäksi pöydällä on kulhoja, joissa on helmiä ja tupsuja. Vainio rakastaa leikkisyyttä ja kujeilevaisuutta. Hänen töissään seikkailevat usein enkelihahmoiset ja ilkikuriset gerubit, joita Vainio kuvaa värikkäissä, paratiisin kaltaisissa oloissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Vanhassa ryijyperinteessä värimaailma oli hillitympi, koska langat värjättiin kasviväreillä. Halusin tuoda töihini uutuuden tuulahduksen. Se onnistui väreillä.

Hetki paratiisissa

Alun perin Vainiosta ei pitänyt tulla ryijytaiteilijaa. Hän maalasi, mutta päätyi kerran ompelemaan kuvioita akryylitöidensä päälle ja huomasi nauttivansa ompelemisesta enemmän.

– Ajatus vanhaan perinteeseen yhdistymisestä tuntui hyvältä. Ajattelin, että nostan ryijyt taiteen kentällä siihen arvoon, johon ne kuuluvat.

Vainio onnistui. Maaliskuussa päättyi Generation 2020 -näyttely Amos Rexissä, jossa Vainion kolme metriä leveä ja kaksi metriä korkea Love is Both Honey and Venom -ryijy peitti lähes yhden seinän. Työtunteja teoksen tekemiseen kului yli tuhat.

Palaute ryijyistä on ollut kiittävää. Ne kiinnostavat myös nuoria ostajia. Vainio toivoo, että hänen työnsä veisivät katsojan paussille julmasta maailmasta, hetkeksi pörröiseen paratiisiin.

– Ryijyissä on taikaa, koska useimmat muistavat ne omasta lapsuudenkodistaan tai isovanhempiensa olohuoneesta. Nyt ne ovat tulleet takaisin.

Juttu on alun perin ilmestynyt joulukuun 2020 Gloriassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla