Muoti ja taide ovat inspiroineet toisiaan vuosikymmenien ajan. Nyt niiden raja on sumentunut lähes kokonaan.

Toukokuussa 2013 Pariisin Palais de Tokyo -nykytaiteen museossa pidettiin Chanelin No. 5 -näyttely, jossa vitriinissä lepäsi hajuvesipullojen seassa kirjailija Marcel Proustin käsinkirjoitettuja muistiinpanoja ja seinällä roikkui hajuvesimainosten vieressä Modiglianin taulu lierihattupäisestä naisesta.

Katsoja jäi pohtimaan, oliko teos muotia vai taidetta, ja se oli tarkoituskin. Vastaus ei ole yksioikoinen.

Luksus- ja muotitalojen yhteiset taidenäyttelyt alkoivat vuonna 2000, kun New Yorkin Guggenheimissa pidettiin Giorgio Armanin näyttely. Sen jälkeen esimerkiksi Pariisissa Cartier ja Dior ovat pitäneet näyttelyitä Grand Palais’ssa, Louis Vuitton ja Marc Jacobs Les Arts Décoratifs -museossa ja Alexander McQueen Lontoon Victoria ja Albert -museossa.

Artketing eli taiteella markkinointi on yleistynyt muodissa niin nopeasti, että itse taideteoksen ja tuotteen raja on alkanut hämärtyä.

Artketing eli taiteella markkinointi on yleistynyt muodissa niin nopeasti, että itse taideteoksen ja tuotteen raja on alkanut hämärtyä. Luksusbrändit käyttävät artificationia eli taiteistumista, ja muotinäyttelyt ovat tästä hyvä esimerkki. Termi tarkoittaa sitä, että taiteeksi nostetaan sellaisia asioita, joita ei yleensä siksi ole määritelty.

Kehitystä on vahvistanut trendi, jossa merkit eivät vain esittele tuotteitaan taiteena vaan tekevät myös yhä enemmän mallistoja taiteilijoiden kanssa, mesenoivat taidenäyttelyitä ja perustavat omia taidesäätiöitään.

Taiteilijat liittävät merkit elämäntapaan, joka arvostaa taidetta ja kulttuuria. Taiteilijat taas saavat muodista uuden median ja yleisön.

Se ei olisi mahdollista ilman taideinstituutioiden ja taiteilijoiden hyväksyntää. Hyöty on molemminpuolinen. Taiteilijat liittävät merkit elämäntapaan, joka arvostaa taidetta ja kulttuuria. Taiteilijat taas saavat muodista uuden median ja yleisön.

Vanhanaikaisille muotitaloille taiteilijayhteistyö tuo markkinointipotentiaalia, cooliutta ja modernia otetta, jota pelkkä hyvä design ja mainoskampanjat eivät saavuta.

 

Taidetta on aina määritelty eri tavoin eri aikoina. Vuonna 1917 Marcel Duchamp teki pisuaarista taideteoksen, ja 1960-luvulla Andy Warhol tehtaili taidetta Campbellin paputölkeistä. Warholin Factory-ateljeen ja pop-taiteen perinne vaikuttaa yhä taiteen määritelmään.

”Nykyään se, mikä myy, on taidetta.”

”Nykyään se, mikä myy, on taidetta. Jos et saa töistäsi rahaa eikä kukaan tunne sinua, ei taiteellasi ole paljon merkitystä. Mutta kun Ai Wei Wei myy miljoonalla taidetta, hän on suuri taiteilija”, sanoo markkinoinnin emeritusprofessori ja luksuksen asiantuntija Jean-Nöel Kapferer Pariisin HEC-kauppakorkeakoulusta.

 

Nykytaiteilijat Jeff Koons, Damien Hirst tai Takahashi Murakami hämärtävät taiteen ja bisneksen rajoja. He ovat lainanneet nimeään luksusmerkeille. Ne taas ovat oppineet, että taideinstituutiot pyhittävät taiteen statuksen. Kun muotia näkyy museossa, siitä tulee taidetta.

”Museot eivät enää elä pysyvillä kokoelmillaan vaan tarvitsevat hyvin markkinoituja, paljon yleisöä vetäviä sesonkinäyttelyitä, kun valtiolla ei ole rahaa. Tarpeeseen vastaavat muotimerkit, jotka taas haluavat putsata kätensä materialismista”, Kapferer sanoo.

Kapfererin mukaan luksus on sanana kirjaimellisesti kuollut. Nyt luksustalot kuten Hèrmes käyttävät sanaa haut de gamme, joka tarkoittaa huippua tai johtavaa.

”Museot eivät enää elä pysyvillä kokoelmillaan vaan tarvitsevat hyvin markkinoituja, paljon yleisöä vetäviä sesonkinäyttelyitä”

”Jos muotitalo on yli seitsemänkymmentä vuotta vanha, sillä on historiallisesti taiteellista arvoa. Esimerkiksi Gucci, Chanel, Prada ja Louis Vuitton eivät siksi ole bisnes edellä ajan henkeä edustavia muotimerkkejä vaan puhtaan luomisen luksusta. Jos taas nuorista merkeistä kuten Alexander McQueenistä tai Jean-Paul Gaultierista tehdään näyttely, se on vain promootiota”, Kapferer sanoo.

Mutta muoti ei ole vain mennyt museoon, myös taide on siirtynyt muotiputiikkeihin.

”Museot ja luksusmerkit ovat vaihtaneet rooleja. Museoista on tullut kaupallisia ja merkeistä kulttuurikoteja”, Kapferer sanoo.

Ennen luksusmerkit korostivat brändinsä käsityöperinnettä. Nyt tuotteista puhutaan taiteena sanan omimmassa merkityksessä.

 

Esimerkiksi Pariisiin sadoilla miljoonilla euroilla rakennettu Fondation Louis Vuitton on taideteos jo itsessään ja kannanotto. Sen tarkoitus on kertoa, että LVMH-brändillä on varaa arkkitehtitähti Frank Gehryn suunnittelemaan jättitaidesäätiöön Pariisissa. Aika harvalla on yhtä paljon rahaa. Siksi sitä myös verohelpotuksellisista syistä piilotetaan säätiöiden nimiin.

Tärkeintä on kuitenkin luoda eroa sellaisiin muotibrändeihin, jotka kopioivat luksusta.

Vaatejätti H&M esitteli viime huhtikuussa uuden Conscious Exclusive -mallistonsa Musée des Arts Décoratifs -museossa Pariisissa. Vaatteet olivat ekomateriaaleista ja printit inspiroituivat taiteesta, kuten Gustave Moreaun maalauksista.

Tärkeintä on kuitenkin luoda eroa sellaisiin muotibrändeihin, jotka kopioivat luksusta.

Malliston lanseeraamisen yhteydessä H&M mesenoi museossa monen kuukauden Fashion Forward, 3 siècles de mode -muotinäyttelyn, joka esitteli muodin tärkeimpiä siluetteja vuosilta 1715-2016. Mukana oli muotijättiläisiä kuten Dior, Schiaparelli, Valentino ja Rick Owens, mutta niiden joukosta erottui myös pari H&M:n vaatetta: yksi Karl Lagerfeldin kanssa tehdystä mallistosta ja toinen Conscious Exclusive -mallistosta. Ovatko ne taidetta?

”Muotinäyttelyiden kriittinen asenne on yhä ongelmallisempi”, sanoo muodin tutkija Annamari Vänskä Turun yliopistosta. Hän julkaisee yhdessä Parsons New Schoolin muodin- ja designtutkimuksen professorin Hazel Clarkin kanssa ensi vuonna muodin kuratoinnista kirjan Fashion Curation: Critical Practice in the Museum and Beyond.

”Suurten brändien näyttelyt perustuvat usein vain yhden ison suunnittelijanimen esittelyyn. Ne ovat kiinnostavia, mutta näyttelyille, joissa kuratointi rakennetaan teeman tai idean ympärille, on tilausta”, Vänskä sanoo.

H&M:n Conscious Exclusive -mallisto on esimerkki siitä, että kopiomerkitkin lainaavat taiteesta.

Hyvää esimerkkiä ovat tutkijan mukaan näyttäneet New Yorkin Fashion Institute of Technologyn näyttely Queer History of Fashion ja MET-museon Manus x Machina -näyttely. Vänskän mukaan brändit valvovat imagojaan ja muotinäyttelyidensä sisältöjä tarkasti, ja se tekee muodin kriittisestä käsittelystä vaikeaa.

Esimerkiksi mesenaattitoiminta näkyy harvoin suoraan näyttelyissä. New Yorkin Manus x Machina -näyttelyä sponsoroi Apple, mutta sitä ei lukenut missään.

On vaikeaa tietää, kuinka paljon ja millä tavalla rahoittaja pääsee vaikuttamaan itse muotinäyttelyiden sisältöön.

”Harjaantuneelle silmälle sponsori toki näkyi Applen kaupoista tutussa minimalistisessa esillepanossa. Se sopi tyylikkäästi käsityöläisyyden ja koneiden yhteistyötä pohtivaan näyttelyyn”, Vänskä sanoo.

On vaikeaa tietää, kuinka paljon ja millä tavalla rahoittaja pääsee vaikuttamaan itse muotinäyttelyiden sisältöön.

”Tärkeää on miettiä, mitä museoissa esitetään, jos ne ovat tulevaisuudessa yhä enemmän riippuvaisia ulkopuolisesta rahoituksesta. Miten museo saa silloin oman riippumattomuutensa säilytettyä?” Vänskä kysyy.

Professori Kapfererin mielestä H&M:n mesenoima muotinäyttely on merkki luksusmuotinäyttelyiden lopun alusta.

”Isot luksusmerkit lopettavat pian muotinäyttelyiden pitämisen, kun kopiomerkit tekevät siitä tavallista”, Kapferer sanoo.

 

Suomalaisissa taidemuseoissa ei ainakaan vielä ole nähty isoja muotinäyttelyitä. Muotia on esitelty ja esitellään yhä osana nykytaidenäyttelyitä mutta ei omana taiteenlajinaan.

”Kokeellinen muoti, liioitteleva näytösestetiikka ja toisaalta katumuoti ovat kiinnostava osa visuaalista kulttuuria taiteen ja muotoilun rajalla. Kiasman ARS17-näyttelyssä nähdään milleniaalisukupolven taiteilijoita, jotka käyttävät teoksissaan yhtä hyvin muotia kuin klubiskeneä, brändiestetiikkaa, sosiaalisen median kanavia tai rap-musiikkia”, sanoo Kiasman johtaja Leevi Haapala.

HAMin johtajan Maija Tanninen-Mattilan mielestä kuvataiteen vaikutusta muotiin ja päinvastoin on kiinnostavaa esitellä taidemuseossa.

Suomalaisissa taidemuseoissa ei ainakaan vielä ole nähty isoja muotinäyttelyitä.

”Muoti on osa kaupunkikulttuuria, ja sen esitteleminen HAMissa tuntuu luontevalta. Parhaillaan esillä olevassa Yayoi Kusaman näyttelyssäkin on esillä hänen suunnittelemiaan vaatteita 1960-luvulta sekä esimerkkejä hänen ja kansainvälisten muotitalojen yhteistyöstä”, Tanninen-Mattila sanoo.

Annamari Vänskän mielestä on hämmästyttävää, ettei muotia nähdä Suomessa tämän suurempana mahdollisuutena.

”Miksi Suomessa ei ole omaa muotimuseota, kun on designmuseokin? Se kertoo kulttuurihierarkioista, jotka istuvat yhä syvällä”, Vänskä sanoo.

”Osa taiteilijoista ja museoista karsastaa muotia, koska siihen liittyy kaupallisuus. Se, että taide olisi kaupallisuudesta riippumatonta, ei pidä paikkansa. Esimerkiksi Japanissa on tyypillistä, että taiteilija pohtii töitä tehdessään myös tuotteistamisen mahdollisuutta. Toisaalta heillä ei ole samanlaista apurahajärjestelmää kuin Suomessa.”

 

Sen lisäksi että apurahalla työskentelevillä taiteilijoilla on varaa olla tekemättä yhteistyötä kaupallisten tahojen kanssa, luksus on vielä nuorta pohjoisessa, ja siksi sitä karsastetaan. Sitä mieltä on ranskalainen taloustieteilijä Christophe Rioux, joka opettaa yhteiskuntatieteitä, markkinointia ja taloutta Pariisin kuuluisissa yliopistoissa.

”Pohjoisessa puhutaan mieluummin mukavuudesta kuin luksuksesta ja sisustetaan asuntoja sen sijaan, että laitettaisiin rahaa muotiin”

”Ymmärrän, että Suomessa ollaan epäluuloisia. Ranskassa ja Italiassa luksus kuuluu kulttuuriin, kun taas Pohjoismaissa luksus ja muoti yhdistyvät yhteiskunnalliseen hierarkiaan. Siksi pohjoisessa puhutaan mieluummin mukavuudesta kuin luksuksesta ja sisustetaan asuntoja sen sijaan, että laitettaisiin rahaa muotiin”, Rioux sanoo.

 

Numerot ovat isoja, usein ennätyksellisiä.

Yves Saint Laurentin Pariisin näyttelyn näki lähes 300 000 ihmistä, ja Louis Vuittonin näyttely Musées des Arts Décoratifsissa veti 200 000 vierailijaa. Alexander McQueen -näyttely MET-museossa New Yorkissa sai 661 500 vierasta kolmessa kuukaudessa, Manus x Machina -näyttely vielä enemmän.

”Sijoitukset ovat nykyajan pakkomielle. Kirjoissa puhutaan bestsellereistä, musiikissa hiteistä ja elokuvissa blockbustereista. Taiteessa haetaan nyt samaa, ja muodin esittely museossa kerää isoja kävijämääriä”, Christophe Rioux sanoo.

”Kirjoissa puhutaan bestsellereistä, musiikissa hiteistä ja elokuvissa blockbustereista. Taiteessa haetaan nyt samaa.”

Miten yleisön pitäisi suhtautua muotinäyttelyihin, jotka on tehty suurelta osin imagonrakennussyistä? Jean-Nöel Kapferer tuhahtaa vastaukseksi.

”Milleniaalisukupolvi sekoittaa musiikkia, maalaustaidetta ja muotia ongelmitta sekaisin yhdeksi kulttuuriksi, jossa ei ole eroja eikä niitä etsitä. Vain vanha perinteinen yleisö ei halua päästää irti omista taiteenmääritelmistään ”, Kapferer sanoo.

Professorin huomauttaa, että jo Coco Chanel oli tosiasiassa aikoinaan taiteilijoiden muusa, ja että tarpeeksi vanhat luksustalot ovat myös vaikuttaneet kulttuurihistoriaamme.

Annamari Vänskä kaipaakin syvällisempiä muotinäyttelyitä tulevaisuudessa. Sellaisia, joissa ei esitellä vain suunnittelijoita.

”Toivon näyttelyiltä keskustelua siitä, mihin yhteiskunnallisiin ja sosiaalisiin kysymyksiin muoti on vastannut aikoinaan ja millaisia haasteita sillä on tulevaisuudessa”, hän kiteyttää.

 

Ele hankki Célinen mekon vuosia sitten alerekistä New Yorkissa. Materiaali ja väri puhuttelivat. Käsikoru on Guardian of the Baltic Sean Pohjanlahti-kokoelmaa.
Ele hankki Célinen mekon vuosia sitten alerekistä New Yorkissa. Materiaali ja väri puhuttelivat. Käsikoru on Guardian of the Baltic Sean Pohjanlahti-kokoelmaa.
Elellä on kolmekymmentä laukkua, jotka sopivat eri tilanteisiin.  Lempivaatteet ovat rekillä Samujin kesähattu muistuttaa lämmöstä ja sointuu yhteen Hermèsin huivin kanssa.
Elellä on kolmekymmentä laukkua, jotka sopivat eri tilanteisiin. Lempivaatteet ovat rekillä Samujin kesähattu muistuttaa lämmöstä ja sointuu yhteen Hermèsin huivin kanssa.

Yrittäjä Ele Lepik pukeutui toimitusjohtajavuosinaan Steve Jobsin oppien mukaan. Nyt pelkistetyn puvuston tilalle on tullut värien loistoa ja katseet kääntäviä yksityiskohtia.

Kun Ele Lepik oli lapsi, vaatteissa ei ollut valinnanvaraa. Neuvostoaikana Virossa puettiin päälle sitä, mitä oli tarjolla.

Eleä ei myöskään kiinnostanut, miltä hän näytti. Tärkeintä oli, että vaatteissa pystyi kiipeämään puissa ja johtamaan lähialueen taloista koottua poikalaumaa. Ystävien pehmolelu- ja prinsessaleikit eivät innostaneet.

”Mieluummin olin tekemässä koiruuksia. Se oli hauskempaa”, Ele sanoo.

Pitkään Elen lempiasu oli keltainen uimapuku ja valkoiset tennistossut. Ne päällä oli hyvä juosta pelloilla ja metsissä.

”Olin pitkään tätimäisesti pukeutuva hammastikkupoikatyttö.”

Vaatteita Ele sai äidiltään ja tädiltään, jotka ompelivat niitä lapsilleen. Vaatteet tehtiin ajatuksella, että niiden pitää kestää aikaa. Kun suomalaiset perhetutut tulivat kylään, he toivat farkkuja ja t-paitoja. Kouluun Ele pukeutui täysvillaiseen koulupukuun.

”Olin pitkään tätimäisesti pukeutuva hammastikkupoikatyttö.”

Muutos tapahtui 25-vuotiaana, kun lakia Tarton yliopistossa opiskellut Ele aloitti perintäyhtiön toimitusjohtajana. Työhön liittyi matkustamista. Ele päätti panostaa vaatteisiin, jotka toimivat kaikissa tilanteissa.

”Vaatekaappini perustui vuosikausia koulupukuajatukselle eli sille, että perusasiat riittävät.”

Ydin koostui mustasta housupuvusta, valkoisista t-paidoista, korkokengistä ja laukusta, johon mahtuivat paperit ja myöhemmin tietokone. Mukana kulkivat myös kotelomekko, farkut, tennistossut ja korut.

”Ajattelin kuin Steve Jobs, että en halua tuhlata energiaa ulkonäköni miettimiseen. Lähtemisen piti olla nopeaa ja vaivatonta.”

Nykyään Ele pukeutuu niin kuin haluaa. Sillä, mitä muut ajattelevat, ei ole merkitystä. Tärkeintä ovat laadukkaat materiaalit, kuten villa, silkki, puuvilla ja pellava.

”Nuorempana hain pukeutumisellani myös uskottavuutta, enää en.”

Tällä hetkellä Ele ei tiedä, missä on vuoden päästä. Hän saattaa asua Helsingissä tai toisella puolella maailmaa. Viroon hän ei usko palaavansa. Vapaus lähteä tai jäädä tuntuu kutkuttavalta.

”Nuorempana hain pukeutumisellani myös uskottavuutta, enää en.”

”Ehkä olen jossain lämpimässä. Uimapuku ja tennistossut ovat yhä yksi suosikkiasuistani.”

Kuvaile tyyliäsi.

Näyttävän ja käytännöllisen välimaasto. Yksi tärkeimmistä tekijöistä pukeutumisessani on mielialani. Valitsen fiilikseni mukaan hulmuavan mekon tai mustat maiharit, farkut ja hupparin. Suomessa olen usein ylipukeutunut. Varsinkin vanhemmat rouvat toteavat, että onpa hieno kokonaisuus.

Mistä teet ihanimmat löytösi?

Jos olen päättäväisellä mielellä liikenteessä ja haluan löytää jotain, tarkastan Helsingissä Samujin, Max Maran ja lempikenkäkauppani Minimal Nordicin tarjonnan. Myös Filippa K. ja Acne ovat hyviä. Vaatteeni ovat peruspellavaisia t-paitoja tai katseenkääntäjiä, joissa on jujua.

Minkä ilmiön toivoisit palaavan muotiin?

Haluaisin, että palaisimme aikaan, jossa jokainen huomioi edes vähän, miten pukeutui. Tennissukat vaellussandaaleissa, reisitaskuhousut, läpinäkyvät leggingsit ja tuulipuvut pitäisi kieltää. On mahtavaa katsoa ihmisiä, jotka näkevät vaivaa ulkonäkönsä eteen. Se on muiden kunnioittamista.

Paras tyylivinkkisi?

Riippuu päivästä. Joskus otan Coco Chanelin hengessä yhden asusteen pois, kun lähden ulos, ja toisinaan lisään viisi. Tärkeintä on kuunnella itseään.

Mitä ostosta kadut?

En kadu hankintojani. Saatan ostaa vaatteen, jota en ala heti käyttää vaan jätän sen odottamaan parempaa hetkeä. Tällä hetkellä olen asettanut itselleni mustien villapaitojen ostokiellon. Uusia en tarvitse kymmeneen vuoteen. Jos huomaan, että en käytä jotain asua, annan sen ystävälleni.

Miten pukeudut juhlaan?

Koska tyylini on valmiiksi melko juhlava, juhla-asuni tarkoittaa usein vain näyttävämpiä korkokenkiä, enemmän koruja, pienempää käsilaukkua ja punaista huulipunaa. Olen valmis kymmenessä minuutissa. En omista iltapukua, vaan tuon kokonaisuuteen särmää muilla keinoilla. Pukeudun juhlavasti myös silloin, kun lähden ulos syömään. Se on osa illan viehätystä.

"Saatan ostaa vaatteen, jota en ala heti käyttää vaan jätän sen odottamaan parempaa hetkeä."

Mistä asusteesta et luopuisi?

Furlan ikivanha kirjekuorilaukku on yksi rakkaimmista asusteistani. Lisäksi sormus, jonka ostin täyttäessäni 25, on ahkerassa käytössä. Hopeinen obsidiaani on hurmaava.

Lempimatkakohteesi?

Kun olin lapsi, kesät olivat pitkiä ja kuumia. Samaan tunnelmaan pääsen Etelä-Ranskassa ja Italiassa. Lisäksi käyn mielelläni Amsterdamissa, Roomassa ja Lontoossa. Kaupungeissa on hyvä fiilis ja ruoka. Vietän myös vuosittain kaksi viikkoa Cannesissa, jota kutsun kesämökikseni. Seuraavaksi matkustan Bangkokiin ja Bhutaniin.

"Unelmoin Birkinin laukusta, Valentinon punaisesta cocktail-mekosta ja Yves Saint Laurentin Le Smoking -puvusta."

Ihanin matkamuistosi?

Viides yhteinen reissumme ex-mieheni kanssa. Meillä oli Toscanassa oma huvila, uima-allas ja näkymä viinitarhalle. Lämpö, ruoka, ihmiset ja nuori rakkautemme jäivät mieleeni.

Mistä design-klassikosta haaveilet?

Huonekalupuolella en mistään. Asuste- ja vaatepuolella unelmoin Birkinin laukusta, Valentinon punaisesta cocktail-mekosta ja Yves Saint Laurentin Le Smoking -puvusta. Sen hankin viimeistään silloin, kun täytän viisikymmentä.

Mitä sisustaminen merkitsee sinulle?

Hyvää tunnelmaa. Viihdyn yksin, mutta rakastan myös kutsua läheisiäni kylään. Kotini tärkeimmät paikat ovat keittiö ja höyrysauna. Myös huonekorkeus on tärkeä. Nyt se on yli kolme metriä. Kun ystäväni saapuvat, valmistan heille Hans Välimäen reseptillä kania, pho-keittoa tai massaman currya. Illan kruunaavat viini ja keskustelu

Kuka?

Ele Lepik, 45. Työskentelee yrittäjänä, sijoittajana ja konsulttina.

Oikeustieteiden maisteri Tarton yliopistosta, EMBA-tutkinto Aalto-yliopistosta. Asuu yksin Helsingin Kruununhaassa. Kotoisin Tallinnasta.

Lempikirjani: Luin W. Somerset Maughmanin Elämän kahleen, kun erosin edellisestä pitkästä suhteestani. Kirja vaikutti ajatusmaailmaani.

Lempiravintolani: Syön viikoittain ulkona, kokkaan mielelläni ja rakastan ruokaa. Suosikkini on rantaravintola VegaLuna Cannesissa. Tyyli-idolini: Mustavalkoelokuvien daamit. Myös Carolyn Bessette-Kennedy oli upea.

Lateksia, haarniskakoruja ja ylellisiä seksileluja – erotismi on nyt muotia. Fetissien kanssa flirttailevat asut kertovat naisellisen tyylin paluusta.

 

"Minusta ihoa pitää kohdella hellästi. Siksi nämä piiskat ovat pehmeää poronnahkaa,” suunnittelija Emanuele Coppari sanoo ja juoksuttaa mustaa nahkatupsua pitkin kämmenselkäänsä. Piiskojen vieressä on nahasta ja metallista punottuja elegantteja rannerenkaita, jotka muistuttavat Chanelin 2.55-laukun hihnaa. Ne voi kytkeä yhteen käsiraudoiksi tai, kuten suunnittelija täsmentää, penisrenkaaksi.

Copparin Les Jeux du Marquis on italialainen asustemerkki, joka valmistaa ylellisiä seksileluja. Osa niistä, kuten juuri mainitut rannerenkaat, taipuvat myös arkikäyttöön. Tänä vuonna Les Jeux De Marquis on raivannut tiensä Pariisin muotiviikkojen Premiere Classe -messuille Borsalinon hattujen, Jeremy Dreyfussin laukkujen ja Minna Parikan kenkien joukkoon. Tuileriesien puistossa muotiliikkeiden sisäänostajat hypistelevät niitä kiinnostuneina.

Rannerenkaat muistuttavat Chanelin 2.55-laukun hihnaa ja ne voi kytkeä yhteen käsiraudoiksi.

Eikä Coppari ole ainoa suunnittelija, joka miettii nyt ihoa. Christopher Kane esitteli syysnäytöksessään puhvihihaisia, kiiltävänmustia PVC-takkeja ja hopeastrasseista ommeltuja harness-vartalokoruja, jotka ovat saaneet innoituksensa seksitarvikkeiden maailmasta. Kanen tyyliin ne oli yhdistetty herkällä kädellä valkoiseen pitsiin, kukkakuvioituun sifonkiin ja villatakkeihin. Shayne Oliverin ensimmäinen Helmut Lang -mallisto ammensi samasta kuvastosta, mutta käänsi sen mittasuhteiltaan vinksahtaneiksi, leikkisän fetisistisiksi asuiksi.

Suunnittelijat ovat kautta aikojen ammentaneet ideoita fetissikuvastosta, mutta nyt tulkinnoissa on uutta, puoleensavetävää lämpöä. Kyse on pikemminkin sensuaalisuudesta ja erotismista kuin fetisseistä.

Suunnittelijat ovat kautta aikojen ammentaneet ideoita fetissikuvastosta.

”Eroottiset vivahteet kertovat feminiinisyyden paluusta muotiin. Olemme eläneet pitkää unisex-tyylin kautta, mutta nyt käännymme kohti glamouria, haute couturea, detaljeja ja eleganssia”, Premier Classen johtaja Sylvie Pourrat analysoi.

Ensimmäiset fetissivaikutteet murtautuivat peruspukeutumiseen varsin erilaisina kuin nyt. 1970-luvun punkkaripariskunta Vivianne Westwood ja Malcolm McLaren myivät lontoolaisessa SEX-putiikissaan myymälän nimen mukaisia vaatteita, joiden tarkoitus oli hämmentää ja ärsyttää.

”Westwoodin tyylissä kiinnostavaa oli se, että vaatteet olivat seksikkäitä, mutta ihmiset eivät pukeutuneet niihin näyttääkseen seksikkäiltä. Se oli vaihtoehtoinen tyyli, joka haastoi myös vallalla ollutta moraalikäsitystä,” Manchesterin yliopiston tekstiilitaiteen professori Alice Kettle selvittää Skype-puhelussa. Kettle ja professori Lesley Millar ovat tutkineet tekstiilien ja eroottisuuden suhdetta helmikuussa ilmestyvässä tietokirjassaan Erotic Cloth: Seduction and Fetishm in Textiles (Bloomsbury).

Lateksi, bondage-vyöt ja ylipolvensaappaat ovat tulleet muotiin tasaisin väliajoin erilaisina versioina.

Sittemmin lateksi, bondage-vyöt ja ylipolvensaappaat ovat tulleet muotiin tasaisin väliajoin erilaisina versioina. Nyt suunnittelijat eivät tarjoile kireitä korsetteja vaan ihoa hiveleviä materiaaleja ja kaunista käsityötä.

”Pariisin Pigalle on täynnä seksikauppoja, joissa on rumia tavaroita. Halusin tehdä jotakin kauniimpaa ja laadukkaampaa – ja hauskempaa,” muotisuunnittelija Bastien Beny selvittää. Hän on ansainnut kannuksensa Hermèsin asustesuunnittelijana, ja nyt hän luotsaa omaa Domestique-merkkiään. Sen klassiset asusteet ovat saaneet inspiraationsa Pigallen kauppojen maailmasta.

Christopherkanet ja domestiquet kääntävät tutun eroottisen kuvaston arkipäiväiseksi kauneudeksi. Ne muistuttavat, että olemme ruumiillisia olentoja – ja että pukeutuminen voi olla sensuellia. Ruumillisuus ja viehättävä pukeutuminen eivät kuitenkaan koskaan ole naisille ongelmattomia juttuja.

 

Eiffel-tornin kupeessa sijaitseva Le Crazy Horse -tanssiteatteri on yhdistänyt muotia, leikkisyyttä ja sensuelliutta jo kuudenkymmenen vuoden ajan. Jokaisessa sen show’ssa on Jean-Paul Gaultierin tai Christian Louboutinin kaltaisen nimekkään suunnittelijan laatima koreografia ja puvustus. Taiteellisen johtajan Andrée Deissenbergin sanoja lainaten kaikkien asujen pitää mahtua kenkälaatikkoon, eli tanssijoiden iho on enimmäkseen paljaana.

”Show ei pyri viettelemään ketään. Viettelevyys on sivutuote tai oikeastaan sivuvahinko.”

Siksi Deissenberg kavahtaa, kun kuulee sanan erotismi.

”Show ei pyri viettelemään ketään. Esiintyjämme kertovat tarinoita vartaloillaan. Ne ovat hassuja tarinoita ja traagisia tarinoita. Viettelevyys on sivutuote tai oikeastaan sivuvahinko,” Deiswsenberg sanoo.

Hän istuu tanssiteatterin pikkuruisessa takahuoneessa, jonka puukehyksiset viininpunaiset sohvat täsmäävät teatterin lattioita peittävään kokolattiamattoon. Tunnin kuluttua viereiseen saliin alkaa virrata ranskalaisia pariskuntia, pieniä aasialaisia turistiseurueita ja kolmekymppisiä naisia ystävineen. Seinään ruuvattu taulu kertoo, että aikaisemmin yleisössä ovat istuneet Rihanna, Beyoncé ja Sonia Rykiel. Paikalla ei näy hämäräperäisiä tiirailijoita. Silti Deisenberg puhuu naisista ja alastomuudesta kieli keskellä suuta.

”Alastomuus voidaan helposti käsittää väärin. Raja viihteen ja jonkinlaisen ’hutsahtavuuden’ välillä tulee helposti vastaan”, Deisenberg selittää.

”Naisten alastomuuden ei pitäisi olla vulgaaria. Sen ei pitäisi olla ’hutsahtavaa’. Miesten katse tekee naisvartalosta sellaisen. Niin kauan kuin naisten pitää olla varovaisia, että he eivät näytä halvoilta, miehet säilyttävät valtansa.”

The Curen Lullaby alkaa soida ja kimaltava esirippu nousee. Pimeällä lavalla voi juuri ja juuri erottaa divaanilla makaavan naisen si-luetin. Kapea valokeila leikkaa salin ja sytyttää hänen ääriviivansa kimallukseen. Nainen alkaa tanssia, ja valokeila piirtää hänen iholleen tulimeren, tähtitaivaan ja kieppuvan avaruuden.

”Naisten alastomuuden ei pitäisi ’hutsahtavaa’. Miesten katse tekee naisvartalosta sellaisen.”

Seksuaalisesta ahdistelusta syytetyn Hollywoodin elokuvamogulin Harvey Weinsteinin tapaus on tuore esimerkki siitä, kuinka helposti naisia yhä syyllistetään vartalostaan ja pukeutumisestaan. Muotisuunnittelija Donna Karan puolusti Weinsteinia ehdottamalla, että vika on kuitenkin naisten vaatetuksessa.

”Miten esitämme itsemme naisina? Haemmeko ongelmia kaikella tällä sensuaalisuudella ja seksuaalisuudella?” hän pohdiskeli Cine Fashion-elokuvagaalassa juorulehti Daily Mailille.

Professori Lesley Millar ottaa asian puheeksi haastattelun aluksi ja tuohtuu Skype-yhteyden toisessa päässä.

”Naiset eivät ole koskaan vastuussa miesten tekemisistä. Ikivanha keskustelu on herännyt jälleen”, hän napauttaa.

”Vaate herättää tunteita itsensä ja kantajan välillä ja voi tehdä niin myös kahden ihmisen välillä.”

Hän palaa tekstiilien ja sensuaalisuuden väliseen suhteeseen.

”Vaatteen ja vartalon suhde on fyysinen ja usein aistillinen. Vaate herättää tunteita itsensä ja kantajan välillä ja voi tehdä niin myös kahden ihmisen välillä.”

Millarille ja Kettlelle tekstiilien eroottisuus tarkoittaa herkkyyttä kankaan liikkeille iholla, kykyä ihailla tanssijoiden asuja tai sitä, miten kangassuikaleet kehystävät alastomia vartaloita Titianin maalauksissa tai antiikin jumalveistoksissa.

Kettle ja Millar ovat ensimmäisiä tekstiilitaiteen tutkijoita, jotka pureutuvat aiheeseen. Heidän työlleen on tilausta: konferenssit myydään nyt loppuun muutamassa vuorokaudessa ja teoksesta on jo runsaasti ennakkotilauksia, vaikka ilmestymispäivään on vielä kuukausia.

Brittiläinen kenkäsuunnittelija Jessica Beecham on vastikään lanseerannut omaan nimeään kantavan merkin, joka valmistaa asusteita nilkoille ja kenkien koristeiksi: leveitä, silkkinauhoilla nilkan ympäri solmittavia hopeapantoja, höyheniä, ketjuja ja lyhyitä kultakoristeisia säärystimiä.

 

”Luuletko, että nämä voisivat myydä Suomessa,” Beecham kysyy uteliaana.

Rehellinen vastaus kysymykseen on ”tuskin”. Kotimaiset menestyjät ovat marimekkoja, samujeja ja riiheläinen-hernesniemiä. Ne luottavat unisex-tyyliin, väljään minimalismiin, sporttivaikutteisiin tai sitten tyttömäiseen mekkotyyliin. Lehtien pukeutumisvinkeissä mainitaan usein, että korkkarit kannattaa pukea vaikka farkkujen kanssa ja mekon pariksi sopii rento pilotti. Feminiinisen tyylin vähäisyys voi olla makukysymys mutta se voi myös kertoa suomalaisen kulttuurin suhteesta naisiin. Varsinkin nuorempiin naisiin saatetaan suhtautua työpaikoilla vähättelevästi, jos he pukeutuvat perinteisen naisellisesti. Neutraali tyyli saattaa lisätä uskottavuutta.

Feminiinisen tyylin vähäisyys voi olla makukysymys mutta se voi myös kertoa suomalaisen kulttuurin suhteesta naisiin.

”Onpa kiinnostavaa! Pukeutuminen kertoo kyllä paljon yhteiskunnasta, jossa elämme ja siitä, mitä ajattelemme toisistamme”, Kettle innostuu.

Erotismitrendi rakentuu pehmeälle aistillisuudelle ja kauniille yksityiskohdille – siis perinteisesti naisellisina pidetyille elementeille. Niiden ottaminen osaksi omaa tyyliä voi siis hyvinkin olla yhtä radikaalia kuin punkkarien pukeutuminen Westwoodin seksihaarniskoihin. Ja jos ne eivät ole oma juttu, niitä voi ainakin ihailla toisten asuissa.

Vanha Maskuliini

Seksilelut nousivat catwalkeille – näin eroottisesta muodista tuli valtavirtaa

Ylierotisoitunut kulttuurimme on ongelma. Niin miehillä kuin naisillakin. Miesten ongelma on käytös, josta toivottavasti oikaisemme pian ja ahdistelut siirtyvät menneisyyteen, kun vaikkapa tupakointi. Naisille tarjotaan yliseksualisoitunutta viestintää ("Oletko aina masturboinut väärin."), mikä on ehkä ok, mutta on tyyliltään huonon ja naurettavan välillä ja, uskaltaisin sanoa, ei kuulu lasten saatavilla olevaan materiaaliin. Mutta, minkäs teet.
Lue kommentti