Valtakunnansovittelija Minna Helle on aina uskaltanut olla eri mieltä. Se on vienyt häntä myös uralla eteenpäin. Jo nuorena hän oppi, että asioihin voi vaikuttaa sanomalla mielipiteensä ja neuvottelemalla.

Rohkea, määrätietoinen ja päättäväinen — ja mahdottoman innostunut uuden oppimisesta. Näin kuvailee itseään tammikuun alussa valtakunnansovittelijana aloittava Minna Helle, 42.

Ei siis ihme, että Helle suorastaan puhkuu innosta tuoreen nimityksensä johdosta. Hän on pukeutunut energisen pinkkiin jakkuun, hymyilee rennosti ja vapautuneesti ja vaikuttaa ihmiseltä, joka tietää, mitä haluaa — ja on juuri saanut haluamansa.

Vielä hetken Helle työskentelee STTK:n edunvalvontajohtajana, kunnes siirtyy Bulevardilla sijaitsevaan valtakunnansovittelijan toimistoon.

Nuori ja nainen

Tavalliselle kansalaiselle valtakunnansovittelija näkyy mediassa pääasiassa silloin, kun työehtosopimus on katkolla ja lakonuhka venyttää työntekijä- ja työnantajapuolen neuvotteluja yön tunneille. Muutoin sovittelija on toimistossaan Bulevardilla sihteerinsä kanssa.
”On se aika iso muutos. Ei ole johtoryhmää, jonka kanssa voi neuvotella asioista vaan on tehtävä päätökset itse”, Helle miettii.
Kun Helle aloittaa valtakunnansovittelijana, hän on virassa ensimmäinen nainen koskaan. Vielä vuonna 2014 valtakunnassa riittää johtopestejä, joita nainen ei ole koskaan aiemmin hoitanut.

Helle on paitsi ensimmäinen nainen viranhaltijana, myös melko nuori. Valtakunnansovittelijat, ainakin ne tunnetuimmat, kuten vaikkapa Jorma Reini ja Juhani Salonius ovat olleet niitä ”tietynikäisiä miehiä”.
”Ikäni ei tässä asiassa ole juurikaan ollut esillä, lähinnä sukupuoli. Tarkistin, että virkaa on kyllä hoitanut kaksi minuakin nuorempaa miestä, mikä oli pieni yllätys.”

Haasteita, kyllä kiitos

Helteen valinta ei ollut suuri yllätys, ainakaan työmarkkina-asioita seuraaville. Hän on kulkenut ammattiliittouraa pitkin siitä asti, kun valmistui oikeustieteen kandidaatiksi. Entisiä työpaikkoja ovat muun muassa Journalistiliitto, Tehy, Akava ja Tela.

Minna Helle on tyyppi, joka on aina käynyt päin suuria haasteita. Jos töissä on ollut haastavia projekteja tarjolla, hän on ollut ensimmäisenä jonossa käsi pystyssä.
”Olen aina ollut valmis tarttumaan uuteen — vaikken edes tietäisi, miten tehtävä hoidetaan.”

Tätä menettelytapaa Helle tarjoaa vinkiksi myös muille urastaan kiinnostuneille naisille. Pitää uskaltaa mennä epämukavuusalueelleen.
”Olen sanonut ystävilleni, että jos alkaa näyttää siltä, että jämähdän paikoilleni, minua saa potkaista persuksille tosi kovaa. Niin ei ole vielä käynyt.”

Rohkeutta on Helteen mukaan se, että uskaltaa olla eri mieltä sekä etenkin se, että on oma itsensä. Hän ei ole koskaan miettinyt, että hänen pitäisi naisena käyttäytyä työelämässä jotenkin eri tavalla saadakseen saman arvostuksen kuin mies.

Vaikuttaja jo teininä

Kunnianhimo on taas ajanut tekemään paljon töitä. Hän ei ole kovin hyvä siinä, että antaisi asioiden vain olla.
”Minulle ei ole koskaan tultu sanomaan, että tee enemmän töitä, päinvastoin.”
Helle kieltää kuitenkin olevansa ”niehraaja”. Hän vie asioita eteenpäin eikä jumiudu pikkujuttuihin.

Helle huomasi jo nuorena, että epäkohtiin ja omiin asioihinsa voi vaikuttaa itse. Vahva vaikuttamisen halu tuli esiin jo yläasteella.
”Soitin pianoa konservatoriossa, ja yhtenä lukukautena meillä oli koulussa musiikissa niin sanotusti epäpätevä sijainen, jolla ei ollut alan koulutusta. Sain todistukseen musiikkinumeroksi yhdeksän. Minä, joka sentään harrastin pianonsoittoa! Lähdin haastamaan asiaa opettajalle, ja hän muutti musiikin numeroni kympiksi”, Helle muistelee huvittuneena.

Neuvottelutaitojaan hän käytti myös myöhemmin lukiossa Jyväskylän Lyseossa, jossa englannin opettaja aikoi palauttaa oppikirjaksi vanhan, tylsän opuksen, vaikka uuteen, moderniin kirjasarjaan oli jo ehditty siirtyä.
”Pidin palopuheen luokassa, eikä kirjaa vaihdettu.”

Helteen jo nuorena ilmenneestä määrätietoisuudesta on muitakin todisteita kuin oma sana. Lyseon entiset opettajat nimittäin muistivat vanhaa oppilastaan tuoreen nimityksen yhteydessä. He lähettivät onnitteluadressin, johon oli kopioitu teksti vuoden 1991 abikronikasta: Kauppisella (Helle on omaa sukua Kauppinen) on mielipiteitä ja terävä kieli, jonka luokan pojat ovat saaneet selkänahassaan kokea.

Tärkeät juuret

Kotona Kivijärvellä maalaistalossa Helle oppi keskustelemaan. Maanviljelijäperheessä puhuttiin laajasti kaikenlaisesta yhteiskunnallisesta, niin uskonnosta kuin politiikastakin.
”Aina väiteltiin ihan joka asiasta. Minua myös kannustettiin tosi paljon, etenkin tekemään töitä päämäärien eteen. Opin, ettei elämän suhteen ole mitään rajoituksia.”

Helteellä on edelleen käsitys, että ihmiset ovat maaseudulla valveutuneempia kuin kaupungissa.
”Kyllä, maalla seurataan paljon enemmän yhteiskunnallisia asioita ja ollaan niistä kiinnostuneita.”

Ehkä mielikuvaan vaikuttaa vähän myös kotiseuturomantiikka, jota Helle avoimesti myöntää tuntevansa. Hän kokee juurensa olevan vahvasti Keski-Suomessa.
”Aina kun kuulen Keski-Suomen kotiseutulaulun, tunne on pakahduttava. Olen suorastaan kateellinen niille ystävilleni, joiden lapset oppivat sen koulussa”, hän nauraa.

15-vuotiaana Helle muutti Kivijärveltä Jyväskylään reilun sadan kilometrin päähän. Lukioita olisi toki ollut lähempänäkin, vaan ei yhtä hyvämaineisia. Nuori innokas opiskelija halusi nimenomaan Lyseoon, maineikkaaseen vanhaan opinahjoon. Kodiksi valikoitui pieni yksiö, jossa ei siihen aikaan ollut edes puhelinta.
Omillaan oleminen opetti pärjäämistä. Sen verran itsenäinen ja vastuuntuntoinen nuori Helle tosin oli, ettei yksinmuuttaminen kaupunkiin tuntunut niin erikoiselta elämänmuutokselta kuin olisi luullut.
”Pitää kyllä myöntää, että tuntuisi oudolta päästä oma tytär muutaman vuoden päästä yksin toiseen kaupunkiin.”

Työoikeuden viemää

Kun Helle myöhemmin haki ja pääsi Helsinkiin opiskelemaan, se ei tuntunut enää missään. Ajan trendit vaikuttivat siihen, että aikeena olleet sähköalan diplomi-insinööriopinnot vaihtuivat juristikoulutukseen. Laki oli silloin muodikas ala, tulihan tv:stä suosittuja lakisarjoja kuten L.A. Law ja Ally McBeal.
”Ally McBeal oli ihan uudentyyppinen sarja, vaikken päähenkilöön mitenkään samaistunutkaan.”

Ehkä ihan niin muodikasta ei kuitenkaan ollut työmarkkinalainsäädäntö, johon Helle sanoo hullaantuneensa. Se on kuitenkin ollut hänen ammatillinen ihastuksensa käytännössä koko uran ajan.
”Työoikeus kolahti opintojen puolivälissä ja vei täysillä mukanaan. Se on ihan omanlaisensa juridinen alue.”
Jos ihastuminen työsopimusjuridiikkaan kuulostaa erikoiselta, niin harvemmin myöskään näkee ihmistä, jonka kasvot alkavat loistaa, kun hän alkaa puhua hiljattain sovitusta uudesta työeläkeratkaisusta, jota oli koko syksyn neuvottelemassa.
”Se on hyvä ratkaisu, etenkin nuorten kannalta”, hän sanoo työeläkepaketista.

Helle sanoo edelleen nauttivansa keskusteluista, etenkin sellaisista, joissa tulee esille hänelle uusia näkökulmia.
Mutta kiihkeisiin väittelyihin hän ei ystäviään aja.
”Matkan varrella luonteenpiirteeni ovat hioutuneet ja tasoittuneet. Puhun mielelläni yhteiskunnasta ja politiikasta, mutta en lähde mihinkään inttämiseen.”

Neuvottelu jatkuu kotona

Sen verran lähelle puuta on omena pudonnut, että äidin neuvottelutaidot ovat tainneet periytyä 11-vuotiaalle tyttärelle. Kotona neuvotellaan ja paljon.
”Minulta on turha tulla vaatimaan asioita ilman kunnollisia perusteluita. Tyttäreni on erittäin hyvä argumentoimaan silloin, kun haluaa jotakin, vaikkapa uuden vaatteen.”

Valtakunnansovittelijalle ominaista kasvatustapaa edustanee sekin, että Helle keskustelee lapsensa kanssa aina siitä, miksi jokin asia tehdään niin kuin tehdään.
”En toimi niin, että vain teen jonkin päätöksen ja sillä hyvä. Se pitää aina perustella ja selittää.”

Helle asuu tyttärensä kanssa kahden. Kun tytär oli päiväkodissa, äidin pitkät työpäivät olivat haaste. Apuna olivat usein niin sukulaiset kuin ystävätkin.
”Pitää myöntää, että työpäiväni aiheuttavat ongelmia yhä edelleen”, Helle sanoo.Nyt päiväkotireissut ovat vaihtuneet kuskaukseen voimistelutunneille. Jos jostain tingitään, se on huushollaus.
”En ole koskaan ollut mikään puunaava kodinhengetär enkä ole ottanut siitä stressiä.”

Töitä on usein vaikea lopettaa kotona illansuussa. Kun tytär on mennyt nukkumaan, työasiat vievät usein vielä parikin tuntia. Helle saattaa kaivaa esiin iPhonensa, josta hän klikkaa Twitterin auki. Sinne voi kirjoittaa itselle tärkeistä asioista kuten tasa-arvosta: ”Suomalaisista 38 % kannattaa lainsäädäntötoimia isien perhevapaiden lisäämiseksi. @STTKMikonkatu ajaa 6+6+6-mallia”, Helle twiittaa.

Niin, tämä on asia, josta Helle puhuu mielellään. Perhevapaiden tasaisempi jakaminen vanhempien välillä on vielä puheiden asteella. Miksi?
”Tässä on kaksi asiaa”, Helle aloittaa sen verran kokeneesti, että on puhunut asiasta useasti aiemminkin.
”Meillä on vahva perinne, että äidit hoitavat lapset, se on syvällä asenteissa. Vaikka isätkin hoitavat lapsia nykyään aivan yhtä lailla, se ei näy perhevapaissa. Naiset haluavat itsekin pitää kiinni vapaistaan.”

Asenteiden muuttumista ei voi jäädä odottelemaan, koska ”siinähän sitten odotellaan”. Yhteiskunnan on ohjattava kehitystä näin tärkeissä kysymyksissä.
Toinen asia ovat tietysti kustannukset. Lisääntyneet perhevapaat tarkoittavat lisääntyneitä menoja niin valtiolle kuin työnantajillekin, eikä sellaisiin ole varsinkaan näinä talousaikoina kenellekään kiinnostusta. Helle pitää silti erittäin tärkeänä, että perhevapaita ryhdyttäisiin jakamaan tasaisemmin.
”Ei naisten palkkatasa-arvo, eivätkä muutkaan työelämän tasa-arvoasiat, etene isoin harppauksin ennen kuin perhevapaat jakautuvat tasaisemmin.”

Tekemällä oppii

Omat perhevapaansa Helle jakoi aikoinaan niin, että tyttären isä piti vanhempainrahakaudesta osan, kun Helle palasi töihin. Siihen aikaan isä sai bonusvapaata, kun käytti osan vanhempainvapaasta. Naiset voisivat itsekin tehdä asialle jotain, vaikka Helle korostaakin, ettei hän halua syyllistää naisia eikä olla osallisena kuorossa, jossa kailotetaan työelämän tasa-arvo-ongelmien olevan naisten oma syy.
”Kun perheeseen syntyy lapsi, kannattaa oikeasti miettiä, miten perhevapaat jaetaan. Sillä on vaikutus naisen omaan uraan ja myös tasa-arvoon perheen sisällä — sekä isän ja lapsen että puolisoiden välisiin suhteisiin.”

Helle on sanonut monissa haastatteluissa, että hän toivoisi, ettei sukupuoli olisi enää valtakunnansovittelijanimityksissä mikään uutinen. Mutta niin se vain vielä on, ja kyllä Helle sen itsekin tietää.
”Esimerkiksi termissä uranainen on tietynlainen negatiivinen klangi, jota ei liitetä työorientoituneisiin miehiin.”

Helteen mielestä nämä ovat Suomelle myös brändikysymyksiä maailmalla.
”Tietyssä mielessä olemme tasa-arvon mallimaa, mutta kehitys ei ole ollut enää viime vuosina kovin voimakasta.”
Johtuisiko se siitä, että vaikeina taloudellisina aikoina tasa-arvoasiat eivät ole muodissa?
”Eivät tasa-arvoasiat ole koskaan muodissa!” Helle puuskahtaa.
Helle myös peräänkuuluttaa naisilta rohkeutta.
”Ei kukaan osaa valmiiksi niitä tehtäviä, joita uusi työhaaste tuo tullessaan. Ne opitaan matkan varrella.”

Juttu on julkaistu alun perin tammikuun 2015 Gloriassa.

 

Pate Mustajärvi uskoo äitinsä oppeihin, vitamiineihin ja kumppanuuteen. Rouvaansa rockmies ilahduttaa kukilla.

A Avantouinti. Haaveilen vuosittain talviuinnin aloittamisesta. Lapsuudenystäväni V-J Salonen sanoo, että se ehkäisee flunssaa ja parantaa vastustuskykyä. En ole vielä tohtinut avantoon saakka.

B Bileet. Siteeraan Olli Lindholmia, joka vastasi faninsa ”missä jatkobileet ovat" -kysymykseen”, että ne jäivät 1980-luvulle. Meno keikkarintamalla on nykyään ammattimaista. Kuljen keikoille autollani. Näin pääsen kotiin yöksi. Hotellit ja jatkot on nähty.

”Jatkobileet jäivät 1980-luvulle.”

C CCR. Creedence Clearwater Revival -yhtyeen Cosmo’s Factory -levy oli yksi ensimmäisistä albumeistani. Ostin sen Tampereen Soitinkaupasta. Travelin’ band -raita iski tajuntaani niin, että järkeni meinasi lähteä. Tom Fogertyn soundi oli uskomaton. Mietin, mitä helvettiä tapahtuu.

D D-vitamiini. Joudun matkustamaan paljon, ja vuorokausirytmini on usein päälaellaan. Haluan pitää terveydestäni huolta, jotta jaksan. Vitamiinidosettini kulkee keikkakassissani. D-vitamiinin lisäksi siellä on muun muassa C- ja B-vitamiineja sekä magnesiumia.

E Ellu. Asialliset hommat hoidetaan, mutta muuten ollaan kuin Ellun kanat -sanonta on mielenkiintoinen. Olen jo kauan pohtinut, kuka Ellu on.

F Fuengirola. Palasin juuri lomalta Espanjasta. Vapaa tuli tarpeeseen. Viimeksi kuluneet pari vuotta ovat olleet hulinaa, ja meno jatkuu. Onneksi niin. Olen onnellinen siitä, että töitä riittää.

”Olen onnellinen siitä, että töitä riittää.”

G Gekko.Olimme parikymmentä vuotta sitten Popedan kanssa Libanonissa esiintymässä. Vedimme keikan rauhaturvaajille. Ihmettelin, kun joka puolella oli kylttejä, joissa luki, että älä ammu gekkoa. Kävi ilmi, että lisko piti moskiittokannan kurissa. Hyödyllinen olio.

H Hiki. Jos keikalla ei valu toisen biisin aikana hiki, jossain mättää. Hikoilu on hyvästä ja tuntuu hyvältä. Lenkkikään ei ole mitään, jos paidasta ei saa sen jälkeen puristaa kaksin käsin hikeä.

I Ilkeys. En ole koskaan ymmärtänyt, miksi jonkun pitää olla toiselle ihmiselle tai eläimelle kelju. Sitä on ikävää ja noloa seurata vierestä. En pidä pahantahtoisista ihmisistä enkä halua sellaisia lähelleni.

J Julkisuus. Kaksiteräinen miekka, jonka kärjellä tasapainottelee julkista työtä tekevä Pate ja yksityinen kansalainen Pauli. Aina ei ole helppoa. Kaikki eivät halua ymmärtää, että Pate ei ole Pate 24/7.

”En pidä pahantahtoisista ihmisistä enkä halua sellaisia lähelleni.”

K Kumppanuus. Sana, johon kiteytyvät hyvän olon, turvallisuuden ja tuttuuden tunteet. Ilman kumppanuutta elämäni olisi kurjaa.

L Laiva. Tykkään katsella, kun laivat lipuvat satamasta merelle. Olen ollut pari kertaa laivalla huonossa säässä. Yllätyksekseni en pelännyt yhtään. Laivat ovat makeita ja satamat mielenkiintoisia. Dave Lindholminkin lauloi laivoista Puhtaat laivat -kappaleessaan.

M Mökötys. Tapa, josta koetan päästä eroon. Jos joku sanoo minulle pahasti, en osaa välttämättä sanoa takaisin, vaan alan murjottaa. Yritän opetella pitämään puoleni sanallisesti. Se on vaikeaa, koska en haluaisi loukata ketään.

N Nuotio. Tuleen tuijottaminen rauhoittaa. Nuotio on aina ollut ihmiselle tärkeä. Sen äärellä on jaettu tarinoita, laulettu lauluja ja vietetty aikaa. Lisäksi nuotio on lämmittänyt.

O Opettaja. Kansakoulunopettajani joutuisivat tänä päivänä syytteeseen kaikesta, mitä sanoivat ja tekivät. Kerran lensin urkuharmonin ylitse niin, että paidastani irtosivat napit. Opettajani sanoi, että näin kohdellaan raggareita. En hiiskunut kotona mitään. Ompelin napit paikoilleen ja olin hiljaa. En kanna kaunaa. Kuri ja järjestys tekisivät hyvää myös nykyajan nuorille.

”Kuri ja järjestys tekisivät hyvää myös nykyajan nuorille.”

P Popeda. Elämäntyöni. Käynnistin bändin kotimme autotallissa neljäkymmentä vuotta sitten. Olen orkesterin ainoa alkuperäisjäsen.

Q Quickstep. Katselin lapsena kotimme mustavalkotelevisiosta, kun 1920-luvun elokuvissa stepattiin ja vedettiin quickstepiä. Se näytti huikealta. En kuitenkaan innostunut tanssimaan.

R Romantiikka. Sitä on vaalittava ja ylläpidettävä. Nuorena viileät jätkät eivät missään nimessä voineet olla romanttisia. Nykyään tosimies on se, joka osaa ja uskaltaa olla romanttisen huomaavainen. Yritän muistaa tuoda rouvalleni kukkia ainakin muutaman kerran kuukaudessa.

S Sushi. Ensimmäisen kerran, kun joku ehdotti lounaaksi sushia, sanoin, että en syö raakaa kalaa. Nykyään nautin sushia viikoittain.

T Tyylillä.Kierrän maaliskuussa Suomea Tyylillä-konserttisalikiertueellani. Käymme yhdeksässä kaupungissa. Soolourani on taiteellinen henkireikäni. Bändihommien rinnalla vaihtelu virkistää ja on tärkeää jaksamisen kannalta.

U Ulkomaat. Tykkään lomailla Suomen rajojen ulkopuolella, koska saan liikkua vapaasti. Kukaan ei tunnista eikä tuijota, kun istun kahvilassa ja seuraan ihmisiä. Se on luksusta ja parasta hermolepoa. Rakastan kaupunkilomia. Praha ei petä.

”Tykkään lomailla Suomen rajojen ulkopuolella, koska saan liikkua vapaasti.”

V Voice massage. Tässä iässä myös äänestä huolehtiminen vaatii enemmän kuin nuorena. Silloin yskäisin ja nousin lavalle. Nyt lallattelen ja jollottelen vähintään puoli tuntia ennen keikkaa.

X X factor. Jos Juice, Martti Syrjä, Tuomari Nurmio tai meikäläinen osallistuisivat nykyajan laulukilpailuun, olisi varmaa, että kukaan ei pääsisi jatkoon.

Y Ymmärrys.Nykymaailma ja sieltä kantautuvat uutiset vaativat ymmärrystä. Se ei meinaa läheskään aina riittää. Tuntuu, että hommat menevät jatkuvasti heikompaan suuntaan, ja ihmiset voivat huonosti. Kasvava välinpitämättömyys toisia kohtaan huolestuttaa.

Z ZZ Top. 1980-luvun sietämättömän videovillityksen parhaita juttuja. Miehet eivät muuttaneet tyyliään vaan kulkivat omaa tietään tukkahevin seassa ja pärjäsivät hyvin.

Å Åland. Haaveissani on kiertää Ahvenanmaa moottoripyörällä rouvani kanssa. Etenisimme ilman aikatauluja ja tarkkoja suunnitelmia. Ehkä ensi kesänä.

”Haaveissani on kiertää Ahvenanmaa moottoripyörällä rouvani kanssa.”

Ä Äiti. Painotti aina, että älä myrkytä itseäsi. Oppi on kantanut läpi elämäni. Julkisessa ammatissa olen jatkuvasti arvostelun kohteena. Palaute ei ole aina mukavaa tai asiallista. Silti en katkeroidu tai ole katkera muille.

Ö Öylätti. Silloin harvoin, kun erehdyn laittamaan suuhuni perunalastun, se muistuttaa rippikouluehtoollisella jaettua öylättiä. Maku on kuin suolattua pahvia.

Kuka?

Pate Mustajärvi, 61.

Muusikko, tunnetaan erityisesti Popedan solistina.

Popedan Kaasua…-läpimurtolevy julkaistiin 1983.

Julkaissut myös yksitoista sooloalbumia.

Asuu Tampereella avopuolisonsa ja tämän tyttären kanssa. Kaksi aikuista lasta.

Tekee maaliskuussa Tyylillä-konserttisalikiertueen.

Anu ja Mikko Petäjä perustivat Yogaia-nettipalvelunsa ihmisille, jotka eivät ehdi elää joogin elämää. Myös heidän yrityksensä maailmanvalloitus syntyy joogamaton sijaan tietokoneruudun ääressä.

 

 

Start up -yrittäjät Anu ja Mikko Petäjä elävät jännittäviä aikoja. Pariskunnan start up -unelma, Yogaia-nettijoogapalvelu, on laajentumassa Yhdysvaltoihin. Jos laajentuminen sujuu suunnitelmien mukaan, edessä saattaa olla muutto Kaliforniaan.

Tällä hetkellä Petäjät asuvat Chistlehurstissa, Lontoon esikaupungissa. 15-, 11- ja 7-vuotiaat pojat käyvät koulua ja harrastavat, isä ja äiti työskentelevät yhteisessä firmassa.

”Juuri, kun olemme tottuneet Lontooseen, on ehkä taas lähtö edessä. Lasten kanssa ulkomaille muuttaminen ei ole mikään pieni juttu”, Anu huokaa.

”Mutta aina on selvitty”, Mikko huomauttaa.

Liian kiireinen joogaamaan?

Vielä viisi vuotta sitten Petäjät elivät tavallista espoolaisen perheen arkea. Yogaian idea alkoi itää, kun mainosalalla työskentelevä Mikko alkoi etsiä ratkaisua arkiseen stressiinsä. Hän oli menossa aamujoogan jälkeen töihin, tajusi käyttäneensä kalliista ajastaan jo kolme tuntia ja olevansa silti myöhästymässä.

Ensimmäiset tunnit pidettiin Skypen kautta tuttujen joogaohjaajien kotoa.

Mikko päätti harjoitella kotona ja etsi netistä live-joogatunteja. Sopivaa palvelua ei löytynyt, joten sellainen oli perustettava itse. Yogaiasta tuli joogapalvelu ihmisille, jotka eivät ehdi elää joogin elämää.

”Meidän palveluamme käyttävät ihan tavalliset ihmiset. Lyhyet ja helpot tunnit ovat suosituimpia”, Mikko sanoo.

Ensimmäiset tunnit pidettiin Skypen kautta tuttujen joogaohjaajien kotoa. Joogaopettajaksi kouluttautunut Anu veti osan niistä itse, ja asiakkaina oli lähinnä kavereita. Toiminta oli aluksi pienimuotoista, mutta innostus tarttui. Pikkupaikkakunnilla, kaukana joogasaleista asuvat naiset innostuivat kokeilemaan, ja hyvää palautetta satoi päivittäin.

”Palvelun ensimmäinen maksava asiakas on vieläkin sen tilaaja”, Anu kertoo.

Maailmalle

Rahoittajatkin, muiden muassa Sanoma ja Inventure, innostuivat pirteästä yrityksestä alusta asti. Pariskunnasta tuli median lemmikkejä: he ovat voimakaksikko, joka on pitänyt yhtä nuoresta pitäen kotona ja töissä. Anu oli vasta 18-vuotias, kun pari aloitti seurustelun. Pari vuotta sitten perhe muutti Lontooseen luotsaamaan kansainvälistyvää yritystään.

Yogaia toimii ruuhkaisella markkinalla. Aikoinaan niin eksoottinen ja hengellinen harjoite on länsimaissa jo perusjumppaa. Yogaian valttina on se, että asiakas voi olla yhteydessä joogaohjaajaan tietokoneen, tabletin tai puhelimen kameran avulla. Ohjaaja joogaa Espoossa, Lontoossa tai Los Angelesissa ja pystyy samalla antamaan oppilaille henkilökohtaista ohjausta. Vastaavaa ei muilla nettijoogapalveluilla ole ainakaan vielä.

”Suomessa oli helppoa. Täällä tiedetään mitä me olemme, mutta markkinat ovat aika erilaisia Englannissa ja Jenkeissä”, Anu sanoo.

Pari vuotta sitten perhe muutti Lontooseen luotsaamaan kansainvälistyvää yritystään.

Yrittäjien on pitänyt esimerkiksi miettiä tarkkaan, miten Yogaiasta voi kertoa yhdellä lauseella App Storen etusivulla niin, että saa huomion tuhansien ja tuhansien joogasovellusten joukosta.

”Olen aina ajatellut olevani tosi hyvä markkinoimaan ja tosi hyvä myymään, mutta tällaista haastetta ei ole ollut koskaan ennen”, aiemmin viestintätoimistossa työskennellyt Anu sanoo.

Kovat oppirahat

Alkuinnostus on vaihtunut harkitumpaan otteeseen, sillä Yogaia joutui maksamaan kovat oppirahat Saksan markkinoilla. Saksalaiset suhtautuivat epäluuloisesti ajatukseen, että tietokoneen kamera voisi kurkistella heidän olohuoneeseensa. Samaan aikaan perustajia vaivasi vauhtisokeus.

”Suomessa oli mennyt niin hyvin, että ajattelimme saman konseptin toimivan muuallakin. Lähdimme hajottamaan energiaa joka suuntaan: teimme kaikille kielille, kaikille alustoille, androidiin, apple tv:hen, ihan joka paikkaan, ja kasvu loppui joka suunnassa. Nyt käyttäisimme paljon enemmän aikaa siihen, että tekisimme tuotteen vielä paremmaksi”, Mikko sanoo.

”Epävarmuus on osa tätä elämää.”

Vuosi sitten Petäjät olivat vaikeiden ratkaisujen edessä. Firmassa oli 25 työntekijää neljässä maassa, ja osa oli irtisanottava.

”Huipputyyppejä ja ystäviä lähti, mutta firma sai elää, ja keskittyminen toi parempia tuloksia. Niin kai elämässä ylipäätäänkin on”, Anu sanoo.

”Mistään ei toki ole varmuutta vieläkään. Epävarmuus on osa tätä elämää”, Mikko sanoo.

Motivaatio auttaa jaksamaan. Anu ja Mikko kertovat melkein liikuttuneina yksinhuoltajaäidistä, joka sai voimaa kovaan elämäänsä heidän palvelunsa avulla ja adhd-diagnoosin saaneesta miehestä, jolle jooga on antanut apua selvitä neurologisten haasteiden kanssa. Tunneilla on käyty noin miljoona kertaa.

”Miljoona kertaa olemme tehneet toivottavasti jotakin hyvää planeetalle”, Mikko kiteyttää.

Ei mitään joogin elämää

Suosituimpia tunteja ovat nopeat ja lyhyet sessiot. Niitä Anu ja Mikkokin yrittävät mahduttaa elämäänsä. Anu on levittänyt Lontoon-kodin olohuoneeseen joogamaton, jotta muistaisi joka-aamuisen flow-joogan. Mikko tekee kesken työpäivän selkää ja lantiota avaavia, lyhyitä harjoitteita. Petäjät eivät ehdi elää joogien elämää vaan istuvat arkisin ruudun ääressä videopuhelinpalavereissa.

Useimmiten toinen jää etätöihin ja hoitamaan kotia, kun toinen lähtee junalla Lontooseen konttorille. Työpäivän jälkeen viedään lapsia harrastuksiin: karateen, jalkapalloon, maahockeyyn ja tennikseen.

”Tässä löytää itsensä etsimässä ratkaisuja ongelmiin, joiden edessä ei aiemmin ole ollut.”

”Pojat eivät joogaa, mutta keskimmäinen on kyllä myynyt Yogaian monille opettajilleen”, Anu kertoo.

Parasta joogayrittäjien elämäntavassa on jatkuva oppiminen.

”Tässä löytää itsensä etsimässä ratkaisuja ongelmiin, joiden edessä ei aiemmin ole ollut. Suomesta ei ole oikeastaan ennen tullut tällaisia simppeleitä kuluttajapalveluita. Spotifyt, Skypet ja vastaavat ovat tyypillisesti Ruotsista tai muualta. Uuden oppiminen aikuisiällä on ihan mielettömän hienoa”, Mikko sanoo.

Ketkä?

Anu Petäjä, 42, Yogaian markkinointi- ja viestintäjohtaja. Mikko Petäjä, 46, Yogaian toimitusjohtaja. Kansainvälistyvän start up -yrityksen Yogaian perustajat.

Online-joogatunteja tarjoava palvelu toimii tällä hetkellä Espoosta, Lontoosta ja Los Angelesista.

Kotoisin Espoosta, asuvat Lontoossa kolmen poikansa kanssa.