Apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty luottaa tukiverkkoonsa ja sietää kaaosta. ”En ole kympin tyttö, en edes ysin tai kasin”, hän sanoo Glorian haastattelussa, joka tehtiin vuonna 2014 hänen työskennellessään sosiaali- ja terveysministerinä.

Ura

”Olen kahden lääkärin lapsi ja pitkään lääkärin ura näyttäytyi ainoana oikeana. Välillä kapinoin sitä vastaan. Valitsin lukioaineet sen mukaan, että minusta tulisi lääkäri, mutta sitten politiikka vei mukanaan. Jätin fysiikankurssit ja olin helpottunut. Mutta yliopistossa huomasin, että matemaattiset ja luonnontieteelliset aineet vain vetivät puoleensa, enkä ollutkaan kiinnostunut hallintotieteistä.

Päädyin lääketieteelliseen 23-vuotiaana eli melko vanhana. Näin maailman silloin niin mustavalkoisena, että luulin olevani suuressakin elämänristeyksessä. Lääkärin ammatin valinta on parhaita tekemiäni päätöksiä. Se on työtä, jolla on tarkoitus. Myös politiikassa on voimakkaasti läsnä halu auttaa ja parantaa asioita.

Lääkärin pragmaattisesta ajattelutavasta on hyötyä nykyisessä työssäni. Vastuu on keskeisin asia niin lääkärinä kuin ministerinäkin. On mahdollista, että luon joskus kolmannenkin uran. En näe työelämää uraputkena, jossa saadaan virka, jota hoidetaan hamaan tappiin asti. Toivon, että saan tehdä monia mielenkiintoisia asioita.

Iän merkitys

”Muutama vuosi sitten, kun minut valittiin Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi, lehdet kirjoittivat, että olen kokematon tyttö. Nyt kun minut nimitettiin ministeriksi, samat lehdet kirjoittivat, että olen ”kova täti”, jolla on asiantuntemusta. Kuulosti tietysti hyvältä, mutta aika nopeasti lehtien silmissä vanhenin tytöstä tädiksi. On huvittavaa huomata, että ei kolmekymppisistä miehistä puhuta poikina ja setinä.

 Minusta ei ole okei, että meidän ikäisten aikuisten asioista päättävät kaikki muut paitsi meidän ikäiset. Uskon, että myöhemminkin pidän näitä hyvinä vuosina: ymmärtää jo vähän mistä on tulossa ja mihin menossa, ja pystyy seisomaan omilla jaloillaan.

Inspiraatio

En hae inspiraatiota yksinäisiltä kävelyretkiltä metsässä. En ole oikeastaan koskaan yksin. Yksin voi olla kivaa, mutta muiden kanssa on paljon kivempaa. Olen aika sosiaalinen ihminen, saan parhaat ajatukset puhumalla.
Harrastan juoksemista. Käyn lenkeillä kavereiden kanssa ja puhun samalla koko ajan. Se on parasta. Kirjoittamalla ei tule ideoita eikä ratkaisuja, vaan puhumalla jonkun toisen kanssa.

Hyviä ystäviä on noin kymmenen, osa poliitikkoja, osa nuoruudesta ja opiskeluajoilta. Suurin osa heistä on miehiä, mutta erityisesti politiikan ulkopuoliset ystävät ovat naisia. Aiemmin olin täydellinen ilta- ja yöihminen, mutta valitettavasti lapset muuttivat sen. Nykyään ideat tulevat päivällä niin kuin virkaihmisellä kuuluukin.

Luottamus

Ministerin työtä ei voi tehdä ilman luottamusta. Se tulee loppupeleissä kansalta, mutta myös pääministerin ja ministerikollegoiden luottamus on tärkeää. Myös minun pitää voida luottaa ympärillä oleviin ihmisiin. Jos en pystyisi luottamaan, että arki pyörii ja lapset haetaan tarhasta, en voisi tehdä tätä työtä. Minulla on suuri tukiverkko. On ystäväverkko ja toisaalta tiiviisti politiikan ympärillä oleva verkosto, jonka kanssa voin käydä läpi luottamuksellisesti politiikkaan liittyviä asioita.

Työyhteisön luottamus rakentuu ilmapiiristä, jossa voidaan puhua suoraan. On tärkeää, että asioista keskustellaan ennen kuin päätös on tehty eikä jälkeenpäin, niin kuin suomalaisilla työpaikoilla yleensä on tapana.

Itseluottamus on jännä juttu. Olen aina ajatellut, että minulla on aika hyvä itseluottamus ja myös hyvä itsetuntemus. Vaikka tunnen työhöni liittyvät asiat hyvin, silloin tällöin tulee kuitenkin jokin asia tai yksityiskohta, jota en tunne tai muista. Silloin itseluottamus joutuu koetukselle. Näin kävi eräässä haastattelussa hiljattain. Annan haastatteluita joka päivä, mutta yhtäkkiä tuli tunne, että selviänköhän tästä.

Itseluottamus on hyvä silloin, kun se pitää ihmisen varpaillaan, reunalla. Se ajaa eteenpäin, epämukavuusalueelle ja auttaa ylittämään itsensä. Jos tuntuu, että selviää mistä vain, se on huono juttu ja ajaa hullunrohkeuteen.

Arvot

Arvoni ovat muuttuneet vuosien mittaan. Olin nuorena paljon konservatiivisempi. Maailma ei ole mustavalkoinen, ja täällä voi elää onnellisena hyvin monella tavalla. Olen suuri tasa-arvoisen avioliittolain kannattaja. En pidä siitä, että yhteiskunta puristaa ihmisiä muottiin.

Olen valtavan kiitollinen lääkärin ammatin tuomasta elämänkokemuksesta. Olen tavallisen keskiluokkaisen perheen kasvatti, jolla on ollut asiat ihan hyvin, joten ensiapupoliklinikoilla ja teho-osastoilla tehtävä työ on aikalailla muuttanut perspektiiviäni. Tapasin lääkärinä kaikenlaisia ihmisiä narkkareista menestyjiin, ja he toivat koko elämäntarinansa eteeni. Se laajensi maailmankuvaani.

Äitiyden merkitys

Huomaan, että äitiyttä kantaa koko ajan mukanaan. Siihen liittyy jatkuva huoli: ”Onkohan kaikki hyvin ja olivatko kumisaappaat oikean kokoiset?” Tyttäreni
ovat 6- ja 4-vuotiaita, heillä on vuosi ja 11 kuukautta ikäeroa. He ovat hyvin läheisiä. Haastavinta äitiydessä on osata olla johdonmukainen. Väsymyksen ei saisi antaa vaikuttaa omaan käytökseen.

Vanhempani asuvat Uudellamaalla, ja miehen vanhemmat ovat kotoisin Keski-Suomesta, mutta he viettävät paljon aikaa Helsingissä. Heistä on suuri apu jokapäiväisessä elämässä, ja kun lapset vaikka sairastavat. Mieheni on liikkeenjohdon konsultti, joten hänkin tekee paljon töitä. Olen aina tehnyt töitä, myös äitiyslomilla politiikkaa. Tarvitsemme runsaasti kotiapua ja ostamme siivouspalveluita.

Vanhemmuuden ja uran yhdistäminen onnistuu siten, että on auttajia. Valehtelisin jos väittäisin, että hoidan itse kaikki asiat. Ja kun olen kiireinen, olen hyvin poissaoleva ja vaillinainen äiti. Mutta kärsinkö työkiireiden takia suuremmasta syyllisyydestä kuin muut äidit? En usko. Luulen, että ajoittainen syyllisyydentunto kuuluu vanhemmuuteen. Kai se osoittaa, kuinka paljon lapsiamme rakastamme.

Äitinä olen hyvä delegoimisessa. Saan lapset kotitöihin esimerkiksi lahjomalla heidät 20 sentillä taittamaan pyykkejä. Olen myös hyvä hyppimään trampoliinilla ja uimaan.

Jos työpäiväni päättyy juuri silloin, kun lapset ovat menossa nukkumaan, en yleensä mene kotiin kesken iltatoimien. Meidän perhe on niin tottunut siihen, ettei äiti tai isä ole kotona joka ilta, joten se ei ole ongelma. Pari kolme iltaa viikossa olen kotona vasta puoliltaöin. Yritän pitää kaksi iltaa viikossa niin, että pääsen kotiin jo neljän-viiden aikaan.

Lapset tarvitsevat rakkautta ja huolenpitoa, ja he sopeutuvat monenlaisiin tilanteisiin. Lapsuudenperheeni oli hyvin samanlainen siinä mielessä, että vanhempani tekivät paljon töitä. Lohdutan itseäni sillä, että olen kahden uravanhemman lapsi eikä mitään katastrofia tapahtunut. Sain elää todella hyvän lapsuuden ja nuoruuden.

Työn vastapaino

Minulla ei ole arkisin paljon vapaa-aikaa. Monena päivänä menen töistä suoraan nukkumaan. Olen erittäin tarkka siitä, että pääsen juoksemaan tai muuten urheilemaan viisi kertaa viikossa. Olen rehellisesti sanottuna aika lahjaton juoksussa, mutta olen oppinut tykkäämään siitä, koska se on erittäin aikatehokas laji. Juoksen yleensä kaksi maratonia vuodessa. Viimeksi juoksin kesäkuussa Tukholmassa ja seuraava on New Yorkissa marraskuussa.

Minulla on pari ystävää, joiden kanssa harrastan maratonmatkailua. Tukholman startti oli yhdestoista, yhden olen keskeyttänyt. Paras aikani on 4 tuntia 28 minuuttia, eli huono.

En ole pätkääkään kilpailuhenkinen, ystävät nauravat tälle usein. En kilpaile mistään vaan luovutan heti. Asetan kyllä itselleni juoksussa tavoitteita, mutta saavutan niitä harvoin, eikä se harmita minua. Voin hyvin lähteä maratonille ja alkaa kävellä kahdeksan kilometrin jälkeen, jos jalat tuntuvat raskailta.
Lenkkikaverini ovat yhtä lukuunottamatta miehiä. Heille ilmoitan, että jos he meinaavat juosta kovempaa kuin minä, he saavat juosta yksinään. Paras tapa saada minut juoksemaan kovempaa, on juosta vähän takanani. Haluan päättää vauhdin.

Uteliaisuus

Innostus ja uteliaisuus pitävät minut hengissä. Saan tehdä työtä, jossa opin joka päivä uutta ja voin tavata uusia ihmisiä. Joku voisi ajatella, että kauheaa, kun taas pitää ottaa miljardikaupalla velkaa ja miten tästä selvitään. Sen sijaan ajattelen, mitä kaikkea voimme tehdä, ja miten Suomi selviää vaikeasta talouden tilanteesta uudistuneena. Rakastan puhua eri ammattiryhmien kanssa siitä, miten heillä menee, mitkä asiat ovat pinnalla ja miten tämä aika on muuttanut heidän työtään.

Mielenrauha

Olen tyyppi, joka ei hirveästi tarvitse mielenrauhaa. Se helpottaa elämää tosi paljon. Siedän kaaosta, niin fyysistä kuin henkistäkin, tosi hyvin. En ole kympin tyttö − en edes kasin tai ysin. Teen asiat viime tingassa, vasta kun ne kaatuvat päälle ja usein vähän myöhässä. Kun tekee paljon kaikenlaista, pyykkivuoret eivät ole ihan ojennuksessa. Olen itselleni armollinen. En korjaa jokaisen liitteen jokaista pilkunpaikkaa, koska en ehdi ja luotan virkamiesten kykyyn valmistella asioita.

Perusluonteeltani olen aika laiska. Makaan sohvalla aina kun siihen on tilaisuus − se on kyllä hyvin harvinaista. Jos olisin hirveän vahva suorittajaluonne, tätä työtä olisi vaikea kestää. Olen valtavan kiinnostunut asioista, mutta on hyvin harvoja asioita, joita suoritan suorittamisen vuoksi.

Virheet

Vähän aikaa sitten minua arvosteltiin mediassa siitä, että halusin selvittää, kuinka moni hyötyisi verotuksen lapsivähennyksestä. Siitä syntynyt kohu tuntui kurjalta. Olen aika suorapuheinen ihminen ja asetin sanani huonosti. Tein virheen ja se harmittaa. Jokainen kuitenkin tekee joskus virheitä ja niistä oppii. Minä opin miettimään sanojani entistä tarkemmin.

Minulla on pitkä pinna myös muiden tekemiä virheitä kohtaan. Joudun usein myöntämään töissä, että olen väärässä. Minusta on kiva tehdä linjakkaita päätöksiä, mutta on yhtälailla kiva, jos joku tulee väliin ja sanoo ’oletko ajatellut tätä näkökulmaa’. Toivon ylläpitäväni työilmapiiriä, jossa uskalletaan puhua. Elämme armotonta aikaa, tuntuu ettei virheitä juuri sallita. Mutta virheistä oppii nöyryyttä, sillä anteeksipyytäminen on harvoin miellyttävä kokemus. Vähän aikaa sitten suutuin ystävälleni, joka ehdotti erästä asiaa ja jouduin viikon päästä tunteiden tasaannuttua pyytämään nöyrin mielin anteeksi.”

Juttu on alun perin on julkaistu marraskuun 2014 Gloriassa.

Kuka?

▶ Laura Räty, koulutukseltaan  lääkäri. Hän valmistui lääketieteen lisensiaatiksi vuonna 2006.
▶ Opiskeluaikanaan Räty oli neljä vuotta Kokoomusnuorten Helsingin piirin puheenjohtajana.
▶ Räty aloitti kaupunginvaltuutettuna 2005. Kaupunginhallituksen jäsenenä hän on ollut vuoden 2009 alusta.
▶ Ennen ministerinimitystä Räty toimi Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavana apulaiskaupunginjohtajana elokuusta 2011 lähtien. Räty oli vuosina 2013–2014 myös Kevan hallituksen puheenjohtaja.
▶ Räty asuu Helsingissä puolisonsa ja kahden tyttärensä kanssa.

Yrittäjä

Apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty: ”Teen asiat vasta, kun ne kaatuvat päälle”

Juurikin taisi olla mediassa tutkimus, että älykkäät ihmiset arvostavat aikaa yksin. Räty tykkää puhua koko ajan ja olla koko ajan seurassa. Mitähän tämä sitten kertoo? 22 v. Kokoomusta olen äänestänyt. Mutta ikinä en ole ymmärtänyt, mitä tämä opportunisti tekee puolueessa. Politiikassa tulee olla näkemyksensä, eikä oman edun tavoittelun vuoksi.
Lue kommentti
”Suhtaudun vaateketjuihin samoin kuin supermarketteihin. Jos on mahdollisuus valita, suosin mieluummin pieniä brändejä.” Housut Lemaire. Paita H&M. Sandaalit Samuji.
”Suhtaudun vaateketjuihin samoin kuin supermarketteihin. Jos on mahdollisuus valita, suosin mieluummin pieniä brändejä.” Housut Lemaire. Paita H&M. Sandaalit Samuji.

Yrittäjä Sara Karlsson viettää kesät ilmavissa vaatteissa Italian maaseudulla. Tyylissään hän satsaa silittämiseen ja sydämelliseen käytökseen.

Sara Karlsson on työskennellyt koko työelämänsä ajan muodin, designin, estetiikan ja luovuuden parissa. Siksi hän tietää, että vaate, joka tuntuu päällä helpolta ja ylelliseltä, on aina pitkän suunnittelu- ja tuotantoprosessin tulos.

”Loppuun asti mietityt ideat ovat yksinkertaisia niin designissa kuin elämässäkin. Jos jokin idea on monimutkainen tai tilanne tuntuu sekavalta, se on vielä kesken ja sen täytyy saada vielä kehittyä. Elämää ei voi hoputtaa.”

Sara innostuu luovasta ajattelusta, hyvästä suunnittelusta, hyvistä raaka-aineista ja taidokkaasta käsityöstä. Muodissa Saraa kiehtovat erityisesti pienet ja omaääniset brändi, kuten Deitas, The Row, Lemaire, Samuji, Ryan Roche ja Juslin Maunula. Hän ompelee vaatteita myös itse.

”Siinä oivaltaa, miten monta vaihetta laadukkaan vaatteen valmistamisessa on.”

Sara on aina pukeutunut vähäeleisesti, meikannut vähän ja tuntenut olonsa kotoisaksi epämuodollisissa tilanteissa, vaatteissa ja ympäristöissä.

”Lapsuudenkodissani kaikki oli konstailematonta mutta samaan aikaan rakkaudella laitettua ja jotenkin raikasta. Vietimme kesät saaristossa, söimme itse kalastettua kalaa joka päivä, poimimme metsämansikoita ja uimme meressä, joka ei oikeastaan koskaan ollut kovin lämmin.”

”Japanissa lääkäri voi määrätä potilaalleen lääkkeeksi metsässä oleskelua. Minusta se on innostava ajatus.”

Nykyään Sara viettää kesät maalla Italiassa.

”Teen töitä ulkona, syön ulkona, luen ulkona, torkun ulkona. Ulkoilmassa kaikki on parempaa. Uskon että ihmiselle tekee hyvää etsiä ympäriltään kauneutta: katsella kukkia, taidetta, kauniita maisemia, pilvenhattaroita. Olla lähempänä kaikkea sitä, mistä elämä syntyy. Viljellä jotain syötävää itse, vaikka vain salaattia ja yrttejä parvekelaatikoissa. Japanissa lääkäri voi määrätä potilaalleen lääkkeeksi metsässä oleskelua. Minusta se on innostava ajatus.”

Saran kesätyyli on mutkaton: asut ovat usein bikineitä ja uimapukuja, joiden ylle on heitetty jotain väljää ja viileää. Illalliselle hän pukeutuu kuitenkin aina rauhassa ja ajatuksella.

”Se antaa päiville ryhtiä ja juhlistaa yhdessä syömistä. Vaatteiden merkitystä maailmassa on helppo vähätellä, mutta minun mielestäni pukeutuminen on yksi niistä arkisista rutiineista, jotka ankkuroivat päivän.”

Saran mielestä tyyliä on vaikea erottaa ympäristöstä ja käytöstavoista.

”Tyyli on sanoissa, jotka päästämme suustamme, lahjoissa, joita annamme muille, tavassamme asetella hedelmät kulhoon ja kattaa – tai olla kattamatta – pöytä ateriaa varten. Sillä, viitsimmekö pitää huolta itsestämme ulkoisesti, on valtavan suuri vaikutus siihen, miten kannamme itsemme ja kohtaamme toiset ihmiset.”

Kuvaile tyyliäsi.

Vähäeleinen, konstailematon, inspiroitunut. Sensuellit kaapuvaatteet ovat erikoisalaani. Ylläni voi nähdä usein valkoisen eri sävyjä, vajaamittaisia housuja, laadukkaita neuleita ja villakangastakkeja, väljiä silkistä valmistettuja housuja, kimonoita ja mekkoja. Rakastan hyvin tehtyjä kenkiä ja vaatteita, jotka saavat käyttäjänsä rentoutumaan ja loistamaan. Ostan harvoin uutta, ja käytän samaa asua usein.

Millainen on luottoasusi?

Miellyn helposti erilaisiin univormuihin, joita saatan käyttää vuoden tai pari, ihan jatkuvasti. Musta ohut pooloneule yhdistettynä Stella McCartneyn valkoisiin vajaamittaisiin farkkuihin ja Célinen tennareihin on esimerkki tällaisesta. Kesällä käytän Samujin mekkoja ja silkkihousuja ja Stella McCartneyn silkkihaalareita.

Ketkä ovat vaikuttaneet tyyliisi?

Luonto, taide, kirjat, elokuvat, musiikki. Perheeni, ystäväni ja kaikki ihanat ihmiset, joiden kanssa saan työskennellä ja viettää aikaa. Ajan ilmiöt ja oman minän kirkastuminen vaikuttavat nekin olemiseen ja pukeutumiseen. Uskon, että mitä paremmin oppii hyväksymään itsensä sellaisena kuin on, sitä kauniimmalta sekä oma naama että muut ihmiset ja maailma alkavat näyttää. Silloin ei tarvitse tyylin tai meikin avulla yrittää olla jotain enemmän kuin on.

Tärkein tyylioivalluksesi?

15-vuotiaana tärkein asia maailmassa saattoi hetkellisesti olla jonkun tietyn kenkäparin hankkiminen, mutta tätä nykyä pidän isoimpana tyylisaavutuksena mielenrauhaa. Mietin palaveriin mennessäni ja sähköpostia lähettäessäni, mitä annan muille ihmisille. Aina kun mahdollista, tahtoisin sen olevan mieluummin näkemystä ja kirkkaita ideoita kuin sameaa vatvomista tai oman egon pönkitystä.

Mikä on rakkain vaatteesi?

Jokainen on sitä jollain hetkellä. Rakastan parasta mahdollista laatua kaikessa. Laatu tarkoittaa minulle taiturimaista suunnittelua, käsityötä ja hyviä raaka-aineita, mutta myös luovuutta, vapautta, aikaa ja hauskuutta. Siksi pidän erityisesti sympaattisista ja mukavista vaatteista, joita on tuotettu hyvässä ilmapiirissä maltilliseen tahtiin maltillinen määrä. Uskon, että vaatteiden kauneus ja viehätys on seurausta tästä.

Paras tyylivinkkisi?

Hyvä tyyli ei vaadi jatkuvia hankintoja. Hyvien yöunien, kynsiharjan, silitysraudan, teippirullan ja sydämellisen käytöksen avulla pääsee pitkälle. Silitän jopa valkoisen t-paidan. Pieni vaiva, suuri merkitys.

Mistä asusteesta et luovu?

Rimowan alumiinisista matkalaukuista. Ne ovat ikitavaraa. Jos niihin tulee lommo, niitä voi oikoa vasaralla.

Minne matkustat mieluiten?

Tutuista paikoista Italiaan, Kaliforniaan ja Japaniin. Seuraava uusi kohde voisi olla Uusi-Seelanti, Kuuba tai jokin Afrikan maa.

Mitkä ovat rakkaimmat muistosi matkoiltasi?

Kesät Italiassa. Aurinko! Sää on hyvä, samoin ruoka. Luontoon ja mutkattomaan tunnelmaan ei kyllästy ikinä: sirkkojen siritykseen ja tulikärpäsiin illalla, tai siihen miltä jasmiini tuoksuu, turkoosiin mereen, italialaiseen kiireettömään elämänrytmiin, siihen että ateriat voi syödä ulkona, että pääruoan ja jälkiruoan välissä syödään vihreää salaattia, että koiran voi ottaa mukaan kaikkialle ja tuntemattomat ihmiset puhuvat sille kauniisti.

Mistä design-klassikosta haaveilet?

En mistään. Tarkoituksenmukainen suunnittelu on minusta kiehtovinta. Haaveilen kauniista ja käytännöllisistä hyttysverkoista ikkunoihin ja suihkulähteestä puutarhaan.

Mitä sisustaminen merkitsee sinulle?

Tila vaikuttaa hurjan paljon siihen, miten me ihmiset käyttäydymme, viihdymme ja voimme. Kirjoitan kirjaa kodin ja kodikkuuden vaikutuksesta hyvään elämään. Se ilmestyy tammikuussa. Olen kiinnostunut paikoista, joissa ihmiset rentoutuvat ja uskaltavat olla itsensä kokoisia. G

Kuka?

Sara Karlsson, 34, on yrittäjä, joka kirjoittaa kirjaa, päivittää Minutes-sivustoaan ja tekee tekstejä ja kuvia suomalaisille brändeille. Asuu miehen, tytärpuolen ja koiran kanssa Ullanlinnassa Helsingissä.

Lempimatkakohde: ”Italia, Kalifornia ja Japani. Meillä on Keski-Italiassa talo, jossa vietämme kesät.”

Lempiruoka ja juoma: ”Simppeli kotiruoka. Hyvä vihreä salaatti on bravuurini, vesi ja viini ovat lempi-juomiani. Juomme viiniä päivittäin mutta vähän kerrallaan. Rakastan arkiviinejä. ”

Saara Kankaanrinta on kokoustanut Vladimir Putinin kanssa ja perustanut kaksi yritystä, jotka ovat herättäneet maailmanluokan vaikuttajienkin kiinnostuksen. Hänelle on tärkeää käyttää varallisuuttaan ja vaikutusvaltaansa oikeiden asioiden, erityisesti luonnonsuojelun, puolesta.

Sileät kallioluodot ja merenpinnasta heijastuva taivas. Suolan tuoksu, merilintujen huudot ja rantaan hyökyvät aallot. Ne ovat asioita, jotka saavat Saara Kankaanrinnan, 40, sydämen lyömään nopeammin. Itämeri odottaa häntä ikkunan takana, kun Saara herää aamuisin vanhassa hirsitalossaan Hangossa. Se velloo veneen alla, kun hän käy kokemassa verkkoja tai lähtee purjehtimaan kolmen lapsensa ja miehensä kanssa.

”Meri liikuttaa minua syvästi sieluun saakka”, Joensuusta kotoisin oleva Saara sanoo.

”Se edustaa vapautta ja luonnon voimaa. Kotirannassamme on hienot myrskyt. Tukka lähtee, kun tuulee 20 metriä sekunnissa ja seisoo tuolla kallioilla. Silloin ymmärtää hyvin ihmisen pienuuden.”

Itämeren aaltojen äärellä Saara tunsi tulleensa kotiin. Se tapahtui ylioppilaskirjoitusten jälkeen, jolloin hän muutti sisämaasta töihin Helsinkiin. Rakkaus mereen yhdisti myös Saaran ja hänen miehensä, Cargotecin suuromistajan Ilkka Herlinin. Yhdessä kollegansa kanssa Saara ja Ilkka ovat perustaneet Baltic Sea Action Groupin, joka pelastaa Itämerta rehevöitymiseltä yritysten, päättäjien, maanviljelijöiden ja tutkijoiden kanssa. Lisäksi pariskunnalla on bioenergiayritys Qvidja Kraft, joka tuottaa ratkaisuja uusiutuvan energian varastointiin sekä ekologinen yritys Soilfood, joka auttaa maanviljelijöitä vähentämään ravinne- ja hiilihävikkiä.

”Kun tavoite tuntuu liian korkealta, se on todennäköisesti oikein asetettu.”

”Ajattelen, että maailman radikaali muuttaminen on mahdollista. Mottoni on, että kun tavoite tuntuu liian korkealta, se on todennäköisesti oikein asetettu”, Saara sanoo kotitalonsa verannalla.

Siinä, meren kuohuja katsellen, Baltic Sea Action Group -säätiön hallituksen puheenjohtaja tekee läppärillään usein etätöitä: lukee tuoreinta ilmastotutkimusta, pitää Skype-palavereja, valmistelee esityksiä ja järjestää tapaamisia poliitikkojen, eri alojen vaikuttajien sekä tutkijoiden kanssa. Perheen koirat, chesapeakelahdennoutaja Reina ja karjalankarhukoira Kapu pötköttelevät Saaran jaloissa.

”Kapu on Ilkan metsästyskoira, ja ihmiset luulevat aina, että se on uros. Ihan kuin kapteeni ei voisi olla myös nainen”, hän nauraa.

 

Merenrantatontti löytyi netistä viitisen vuotta sitten. Vaikka Saaran työmatkat Helsinkiin ja Paraisille pitenivät reilusti, perhe muutti Helsingistä luonnon rauhaan. Kotitalo on 20-luvulla rakennettu pappila, joka siirrettiin Nivalasta ja perinnekorjattiin kauttaaltaan.

”On suurta ylellisyyttä asua hirsitalossa luonnon keskellä. Ilmaston kannalta edestakaisin suhaaminen olisi tosin sietämätöntä, ellei autoni kulkisi biokaasulla”, Saara sanoo. Sitä hän saa Paraisilla sijaitsevan perheen maatilan biokaasulaitoksesta.

Saara yrittää elää mahdollisimman ekologisesti. Hän kokkaa kasvisruokaa tai Ilkan metsästämää riistaa ja jättää tehotuotetun lihan kauppaan. Perhe viettää kesät suurimmaksi osaksi Suomen saaristossa. Tavaran sijaan he haalivat elämyksiä luonnosta.

”Kotonamme on mahdollisimman vähän tavaraa. Jos murtovaras tulee, muuta varastettavaa ei löydy kuin talomme kalliit hirret”, Saara sanoo ja nauraa.

”En ymmärrä, mikseivät ilmastonmuutoksen vaikutukset ja luonnon massatuho ole joka päivä pääuutisten aiheena.”

Ilmastonmuutoksen torjumisesta on tullut viime vuosina Saaralle tärkeä tavoite Itämeren suojelemisen rinnalle. Viime lokakuussa Saara käynnisti Baltic Sea Action Groupissa Ilmatieteen laitoksen ja Sitran kanssa Carbon Action -pilottiprojektin. Siinä tutkitaan, miten hiilen varastoitumista ilmakehästä peltomaahan voidaan nopeuttaa suomalaisilla maatiloilla. Hanke on herättänyt kiinnostusta ympäri maailmaa. Mukana sen verkostossa on huippututkijoita nobelisti Rattan Lalista lähtien sekä kymmeniä suomalaisia maatiloja.

”Meidän on pakko yrittää tehdä kaikkemme. En ymmärrä, mikseivät ilmastonmuutoksen vaikutukset ja luonnon massatuho ole joka päivä pääuutisten aiheena”, Saara sanoo ja huomauttaa, että vuoden 1970 jälkeen maailman selkärankaisista yli puolet on kadonnut ihmisen toiminnan seurauksena, ja hyönteisistä jo 80 prosenttia.

 

Pelottavat uutiset saavat Saaran toimimaan entistä tarmokkaammin – ja unelmoimaan paremmasta maailmasta

"Se on tapani selvitä tuhoavan meiningin keskellä. Usein unelmat muuttuvat projekteiksi, ja tekemällä maailma muuttuu.”

Saara on halunnut vaikuttaa nuoresta saakka: aluksi luokkansa puheenjohtajana, sitten ainejärjestöaktiivina Turun yliopistossa, jossa hän opiskeli poliittista historiaa ja valtio-oppia.

”En oikein osaa olla sivussa vaikka yrittäisinkin”, Saara sanoo ja virnistää.

Toimeliaisuus on peritty kotoa joensuulaisesta yrittäjäperheestä. Vanhemmat pyörittivät satavuotiasta sukuyritystä, johon kuuluivat tavaratalo ja myöhemmin karkkikauppa sekä lahjatavarakauppa. Yritys teki konkurssin 1990-luvun lamassa, ja perheen talousvaikeuksien takia Saara teki jo lukioikäisenä kahta työtä, R-kioskilla ja baarissa.

”Meillä selvittiin onneksi ilman itsemurhia, mutta kaikille ei käynyt yhtä hyvin”, Saara muistelee. Vaikka lamavuodet olivat raskaita, ne antoivat kuitenkin Saaralle myös tärkeän oppitunnin elämästä.

”Opin, että hirvittävän vaikeistakin paikoista voi selvitä.”

Koulussa Saara oli kympin oppilas. Hän rakasti uusien asioiden opettelua ja addiktoitui tietoon. Ympäristökysymyksiin hän heräsi toden teolla parikymppisenä luettuaan biologi Rachel Carsonin vuonna 1962 kirjoittaman klassikkoteoksen Äänetön kevät, joka esitteli kemiallisten hyönteismyrkkyjen aiheuttamia tuhoja.

”Opin, että hirvittävän vaikeistakin paikoista voi selvitä.”

Valmistuttuaan Saara meni töihin John Nurmisen säätiöön, jossa hänen vastuullaan olivat Pietarin jätevesien puhdistushankkeen media- ja yhteiskuntasuhteet. 19 vuotta Saaraa vanhempi Ilkka oli mukana samassa projektissa.

”Hänen kapasiteettinsa käsitellä tietoa ja nähdä olennainen tekivät minuun vaikutuksen. Ile on poikkeusyksilö.”

 

Kun Saara ja Ilkka olivat työskennelleet yhdessä kolme vuotta, he päättivät perustaa kollegansa Anna Kotsalo-Mustosen kanssa Baltic Sea Action Groupin. Tiivis yhteistyö ja hengenheimolaisuus johtivat rakastumiseen, ja toukokuussa 2009 pariskunta meni naimisiin Gullkronan saaressa Nauvossa. ”Kolme ystäväämme soitti selloilla Myrskyluodon Maijaa katoksen alla tihkusateessa. Se oli elämämme onnellisin päivä. Kun löytää ihmisen, joka on kohinattomasti samalla taajuudella, maailma järkkyy.”

Jo vuosia pariskunta on tehnyt töitä yhdessä ekologisesti kestävämmän maailman puolesta, ja se on Saaran mukaan ”ihan parasta”.

”Kun tekee intohimotyötä, kumppani voi jäädä kakkoseksi, koska työ on niin iso osa persoonaa ja elämää. Me voimme onneksi jakaa intohimomme. Molemmilla on myös historiantutkijan pohjakoulutus, ja näemme maailman samalla tavalla.”

Saara tietää, että osa ihmisistä näkee hänet vain Suomen rikkaimpiin kuuluvan miljardöörimiehen puolisona. Se ei häntä hätkäytä.

”Ajattelen, että työni jälki puhuu puolestaan. Murehdin mieluummin oikeita asioita, vaikka minulla onkin herkkä vaisto siinä, kenelle rahalla ja asemalla on merkitystä.”

”Kun tekee intohimotyötä, kumppani voi jäädä kakkoseksi.”

Saara myöntää, että pariskunnan hyvä taloudellinen tilanne tekee mahdolliseksi edetä vauhdikkaasti luonnonsuojeluasioissa. He omistavat esimerkiksi kaksi maatilaa, jossa harjoitetaan hiiltä sitovaa, Itämeri-ystävällistä ja ravinteita kierrättävää ruoantuotantoa: luomutilan Tenholassa ja Suomen vanhimman kartanon Qvidjan Paraisilla. Qvidjassa on viljelty maata jo tuhat vuotta, siellä on 800 hehtaaria maata ja 30 suojeltua rakennusta – muun muassa keskiaikainen harmaakivilinna, joita pariskunta kunnostuttaa hiljalleen. Lampaat, highlander-karja ja hevoset elävät vapaina pihatossa ja rotaatiolaidunnuksessa.

”Siellä on käynnissä Suomen suurin orgaanisten aineiden ruutukoe, jossa pyrimme ymmärtämään typen, fosforin ja hiilen dynamiikkaa sekä sienijuurten, maaperämikrobien ja kasvien yhteistyötä”, Saara kertoo.

 

Ensimmäiset kirjalliset maininnat Qvidjan tilasta ovat 1400-luvun alkupuolelta. Silloin saksalaissyntyinen kauppias Peter van der Linden myi sen Turun piispalle Maunu Olavinpoika Tavastille. Kauppahinta oli 400 markkaa ja puoli pakkaa arvokangasta. Myöhemminkin tilaa ovat isännöineet Suomen silmäätekevät.

Kun Qvidjassa eli 1800-luvulla kapteenin leski Hedvig Maria Prytz, vieraina kävi jatkuvasti Suomen johtavia taiteilijoita. Ilmeisesti itseään huvittaakseen Prytz punnitsi jokaisen vieraansa viljavaa’alla, ja merkkasi painon vaakakirjaan. Saara on lukenut kirjasta, että esimerkiksi Johan Ludvig Runeberg painoi vuonna 1827 kahdeksan lispuntaa ja viisi naulaa eli runsaat 70 kiloa.

Myös Saara nauttii työnsä vastapainoksi juhlien järjestämisestä. ”Kun alkaa kiristää, järjestän illanvieton ystävien kanssa. Ei arjen rallista selviä muuten täyspäisenä. Lasten juhlille kutsumme aina kaikki päiväkodin ja koulun lapset perheineen.”

Pariskunnalla on myös tapana kutsua villillä kortilla pikkujouluihinsa viisi ihmistä, jotka he haluaisivat tavata. Idea lähti leikistä ”kenen kanssa haluaisit illalliselle, jos saisit kutsua kenet tahansa”.

”Viimeksi kutsuin valokuvaaja Meeri Koutaniemen.”

Pääasiassa vapaa-aika kuluu kuitenkin lasten ja koirien kanssa. Pariskunta haluaa pitää lasten päiväkotipäivät lyhyinä ja kuskaa heitä liikuntaharrastuksiin – ja sinne kalaverkoille. ”Heillä on rajattomasti verkkoaikaa”, Saara vitsailee.

Pariskunnalla on tapana kutsua villillä kortilla pikkujouluihinsa viisi ihmistä, jotka he haluaisivat tavata.

Pariskunnan lapsetkin tietävät, että vanhemmat tekevät töitä luonnonsuojelun parissa. Se selvisi, kun Saara kysyi asiasta yhdeltä lapsistaan.

”Teillä on niitä kakkapalavereja”, Saara matkii vastausta ja nauraa.

Lapset leikkivät milloin hallituksen kokouksia, milloin tutkijoita. ”Vähän aikaa sitten he hakivat aurinkolasit päässään takasta tuhkaa pulloon, silppusivat mukaan paperia kuiduksi ja lisäsivät vielä potasta pissaa, ja leikkivät sitten vievänsä sörsselin tuotekehitykseen lannoitelaboratorioon.”

 

Työmäärä ei hirvitä. ”Saan voimaa siitä, että pystyn tekemään merkityksellistä työtä mahdollisimman isosti”, Saara sanoo.

Tittelit tai korkean tason tapaamiset eivät häntä hetkauta.

”Soitan vaikka paaville, jos se auttaa. Olen karjalainen enkä ole koskaan pelännyt auktoriteetteja.”

Sillä asenteella hän pääsi ainoana pohjoismaisena kansainvälisen hiilensidontaverkoston jäseneksi sen jälkeen, kun oli kirjoittanut alan huipuille Yhdysvaltoihin ja Australiaan. Ja kun Baltic Sea Action Group järjesti vuonna 2010 valtion kanssa Itämeren alueen päämiesten huippukokouksen, Saara kohtasi tilaisuuteen saapuneen Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

”Oli koomista ajatella, että tuossa se maailman seuratuin mies menee. Mutta Venäjällä harva hanke edistyy, jos Putin ei ole mukana.”

Ainoastaan kerran Saara on hieman häkeltynyt uudesta tuttavuudesta. Vuosi sitten hän oli Massachusettsissa hiilensidontaseminaarissa, kun eräs amerikkalainen ekologi ystävineen halusi esitellä vetämäänsä globaalia maa-alueiden kunnostushanketta. Tapaamisessa selvisi, että miehen ystävä olikin Amerikan merkittävimpään pankki- ja teollisuussukuun kuuluvan David Rockefellerin tytär Newa Goodwin.

”Silloin ajattelin, että tinkimätön työ kantaa hedelmää, kun nämä kaksi vaikuttajaa ajavat tunteja luokseni tavatakseen. Newa oli vaatimaton ja ihana 70-vuotias nainen, joka tekee tärkeää ympäristötyötä. Ja nyt Qvidja on samassa hankkeessa kuin Rockefellerien suvun maatilakin.”

”Soitan vaikka paaville, jos se auttaa.”

”Mahdollisuus vaikuttaa maailmaan on suuri etuoikeus”, Saara sanoo. ”Se pitää käyttää järkevästi ja vastuullisesti.”

Virheitä hän ei pelkää. ”Niistä oppii vaikka välillä nolottaakin.”

Kamalinta Saaran mielestä olisi, jos hän kuulisi olevansa hankala tyyppi. ”Tiukassakaan paikassa ei saa päästää suustaan ihan mitä tahansa, vaikka miten kirvelisi. Tosin ystävät ja perhe tietävät, että maltti ei ole suurin vahvuuteni. Hidastelu hermostuttaa.”

Malttia kuitenkin löytyy silloin, kun sitä todella tarvitaan – kuten silloin, kun vene uhkaa upota. Vuosia sitten Saara ja Ilkka olivat soutamassa verkkoja pilkkopimeällä, kun Saara huomasi, että jalat kastuivat. Käsikopelolla hän tunsi, että tappi on hukassa ja etsi sen paikoilleen.

”En kuulemma keskeyttänyt edes juttua, jota olin kertomassa. Se taitaa kuitenkin kertoa eniten siitä, miten paljon hölötän. Minusta ei saa hillittyä ja seesteistä tekemälläkään.” G

Kuka?

Saara Kankaanrinta, 40, Baltic Sea Action Groupin hallituksen puheenjohtaja ja perustaja. Soilfood Oy:n ja Qvidja Kraft Ab:n perustaja ja hallituksen jäsen.

Asuu miehensä Ilkka Herlinin ja heidän 4-,6- ja 7-vuotiaiden lastensa kanssa Hangossa.

Harrastaa runojen, sarjakuvien, dekkarien ja proosan lukemista, saaristoa ja jazztanssia alkeisryhmässä. Viihtyy taidemuseoissa.