Kuvat
valmistajat
Milieun Midnight Black -sävyä voi käyttää aksenttivärinä, mutta pehmeä musta toimii myös isoilla pinnoilla.
Milieun Midnight Black -sävyä voi käyttää aksenttivärinä, mutta pehmeä musta toimii myös isoilla pinnoilla.

Arkkitehti ja Milieu-maalikonseptin sävypaletin luonut Ilona Palmunen kertoo vinkkinsä kodin maalisävyjen valintaan.

1. Unohda tiukat säännöt

Juuri oikean maalisävyn valintaan vaikuttavat muun muassa valo, tilan mittasuhteet, muut pintamateriaalit ja tilan luonne. Siksi tarkkoihin sääntöihin ei kannata jumiutua liikaa. Paras lopputulos syntyy maltin kanssa. Tarkastele maalinäytteiden avulla, miten sävy käyttäytyy eri seinillä ja eri vuorokaudenaikaan.

Mitä jos valitsisit rohkeimman sävyn seinien sijasta kattoon? Vaaleat sävyt lisäävät tilan tuntua, tummemmat kokoavat ja luovat kodikkuutta. Kuvassa Cover Storyn sävy Virginia (katossa) ja Pablo (seinissä).

2. Etsi referenssejä

Mistä sitten tietää, miten oman kodin mittasuhteet vaikuttavat maalaustulokseen ja millaiset värit toimivat yhdessä? Yksi vaihtoehto on kääntyä ammattilaisen puoleen, mutta myös esimerkkikuvista voi olla apua. Etsi kuvia tiloista, jotka muistuttavat omaa kotiasi esimerkiksi tilan koon, rakennusaikakauden, valoisuuden ja pintamateriaalien puolesta. Vielä hyödyllisempää on kokea erilaisia tiloja paikan päällä – tarkkaile ympäristöäsi ja huomioi, millaisissa tiloissa viihdyt parhaiten.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Rajaus kuntoon

Myös maalirajoilla voi olla suuri vaikutus tilan mittasuhteisiin. Hieman leveämpi maaliraja katon rajassa voi tuoda tilaan lisäkorkeutta. Ilona Palmunen vinkkaa, että myös ikkunoiden ympärille kannattaa jättää useampi sentti tilaa. Leveämpi maaliraja kehystää ikkunan kauniisti, eikä ikkuna näytä kokonaisuudessa irralliselta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Milieun uudesta maalikokoelmasta löytyy myös musta värisävy, joka on kehitetty etenkin aksenttiväriksi. Palmusen mukaan tumma aksenttiväri toimii hyvin kahden värin välissä, onnistuneita esimerkkejä voi nähdä esimerkiksi vanhojen talojen porrashuoneissa.

A.S.Helsingön Milieu-maalauskonseptiin kuuluu 31 sävyä. Maalit ovat täysin säilöntäaineettomia ja niille on myönnetty allergiatunnus.

4. Vaihtoehto tehosteseinälle

Ilona Palmusen mukaan tehosteseinäajattelusta ollaan siirrytty koko tilan maalaamiseen. ”Tehosteseinä on vähän kaksiulotteinen, mutta kun uskalletaan maalata koko tila, se vaikuttaa suoraan siihen, miltä tila tuntuu.”

Yksi vaihtoehto on leikitellä maalaamalla seinän ylä- ja alapuolisko eri väreillä. Tällöin kannattaa huomioida tilan isot linjat, kuten ikkunoiden korkeus, jotta lopputulos tuntuu kokoavalta eikä sekavalta.

5. Huomioi naapuri

Katso ulos – mitä kotisi ikkunoista näkyy? Vastakkaisen talon julkisivu voi peilata väriä, mikä vaikuttaa maalisävyjen toistumiseen kodissa. Esimerkiksi naapuritalon keltainen julkisivu voi korostaa harmaan seinämaalin sinisyyttä, koska värit ovat vastavärejä.

Ruotsalaisen Nordsjön vuoden 2022 väri on vaaleansininen Bright Skies. Tummempi aksenttiväri toimii seinän yläosassa ohuena raitana.

6. Varmuutta valintoihin

Etenkin pohjolan valossa on helpompi yhdistellä murrettuja kuin täysin puhtaita ja kirkkaita sävyjä. ”Ainakin todennäköisyys onnistua on suurempi”, kommentoi A.S.Helsingön uuden Mileu-maalikonseptin kuratoinut Ilona Palmunen. Myös valkoisen sävyyn kannattaa kiinnittää huomiota. Perinteinen maalarinvalkoinen esimerkiksi taittaa hieman siniseen, minkä vuoksi se voi saada vanhan parkettilattian näyttämään entistä keltaisemmalta. Pehmeällä valkoisen sävyllä voi puolestaan olla raikastava vaikutus myös lattioihin.

Juttu on julkaistu Glorian Kodissa 04/2022.

Sisältö jatkuu mainoksen alla