Luonnonkivi- ja marmorijäljitelmät ovat klassinen valinta, nyt niitä halutaan mm. ruskean sävyissä. Kuvassa Värisilmän keraaminen laatta Ragno Incanto Emperador.
Luonnonkivi- ja marmorijäljitelmät ovat klassinen valinta, nyt niitä halutaan mm. ruskean sävyissä. Kuvassa Värisilmän keraaminen laatta Ragno Incanto Emperador.

Laatoilta toivotaan nyt jättimäistä kokoa, antibakteerista pintaa ja maanläheistä väriä. Uuden ilmeen saa kuitenkin luotua myös peruslaatalla.

1. Pinnalla juuri nyt

Suomalaiset haluavat yhä suurempia laattoja, ja trendi näyttää jatkuvan, kertoo ABL:n Tampereen projektimyyjä Tytti Mäkipää.

–Vielä hetki sitten 30 x 60 cm laatta tuntui isolta, mutta nyt hankitaan jopa 160 x 320 cm -kokoisia suurlaattoja. Kylpyhuoneisiin halutaan ylellistä spa-tunnelmaa, ja suuret laatat on helppo pitää puhtaana, koska saumoja on vähemmän. Siksi ne sopivat hyvin myös keittiön välitilaan. Väreissä korostuvat erityisesti vihreä ja maanläheiset sävyt, kuten terrakotta. Myös marmorijäljitelmät ovat yhä suosittuja, mutta nekin valitaan värillisinä, vaikkapa vaaleanpunaisen tai ruskean sävyissä.

–Esimerkiksi 70-luvun asuntoja remontoidaan nyt paljon palauttamalla ne alkuperäiseen tyyliin. Se näkyy muun muassa kuusikulmaisten laattojen, terrazzokuosien ja pystyyn ladottujen, kapeiden laattojen suosiona.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Eri ladontatyylejä yhdistämällä kokonaisuudesta tulee kiinnostava, vaikka värimaailma pysyy yhtenäisenä. Kuvassa ABL-Laattojen WOW Bejmat.

2. Ladonta ratkaisee

Näyttävä lopputulos ei aina vaadi kalliita erikoislaattoja, vaan peruslaattoihinkin saa eloa erilaisilla ladontatyyleillä. Kalanruotokuvio tai tiililadonta ovat klassikkovalintoja – jälkimmäinen onnistuu myös neliön mallisilla laatoilla. Toinen vaihtoehto on latoa neliön malliset laatat vinoon, jolloin ne ikään kuin seisovat kärjellään. Kahta eri väriä yhdistelemällä syntyy hauska shakkiruudutus. Pystyladonta puolestaan saa tilan vaikuttamaan korkeammalta.

3. Hyvästit bakteereille

Pandemia-aika on tuonut useiden valmistajien valikoimiin antibakteerisia laattoja, jotka lupaavat tuhota jopa 99 prosenttia bakteereista ja mikrobeista. Antibakteerisen käsittelyn teho perustuu metalli-ioneihin, kuten hopeaioneihin tai tinadioksidiin. Ne tappavat viruksia ja bakteereja pinnoilta kaikissa olosuhteissa, myös pimeässä, koska ominaisuus ei tarvitse UV-säteilyä aktivoituakseen.

Terrazzo eli mosaiikkibetoni on yhä trendikäs. Maanläheiset sävyt ovat suomalaissisustajien suosiossa.

4. Yhdistele ennakkoluulottomasti

Yhtenäinen mutta kiinnostava lopputulos syntyy latomalla samanlaista laattaa kahdella eri tyylillä esimerkiksi seinän ylä- ja alaosaan. Kokeile myös yhdistellä saman laatan eri värejä tai kiiltoasteita keskenään. Eläväpintainen väkkärä-ladonta taas syntyy yhdistämällä saman laatan kahta tai useampaa eri kokoa, esimerkkejä ladontatyylistä löydät netistä hakusanoilla ”pinwheel tile pattern”.

5. Laatat uusissa paikoissa

Laattoja käytetään kodeissa yhä ennakkoluulottomammin. ABL:n Tytti Mäkipää vinkkaa, että tehostelaatoista voi tehdä esimerkiksi persoonallisen sängynpäädyn. Myös rappusten askelmiin kulutusta kestävät laatat sopivat hyvin. Mäkipään mukaan näyttävien tehosteseinien sijaan kylpyhuoneeseen haetaan nyt yhtenäistä ja harmonista värimaailmaa.

Suihkuhuoneen lattiassa suuret laatat vaativat linjalattiakaivon, jotta kallistus tarvitsee tehdä vain yhteen suuntaan. Kuvassa ABL-Laattojen Florim Rex Etoile De Rex Illusion Glossy.

6. Saumaukset kuntoon

Saumaväri valitaan yleensä lähelle laatan sävyä, jotta saumoista saadaan huomaamattomat. Vitivalkoiset saumat ovat kuitenkin lialle armottomia, joten valkoisten laattojen pariksi saumoihin suositellaan harmaaseen taittavaa valkoista. Saumavärillä voi kuitenkin myös leikitellä, värivaihtoehdot ovat lähes rajattomat. Poikkeavalla saumavärillä voi korostaa ladontatyyliä tai laattojen omaa väriä.

Juttu on julkaistu Glorian Kodissa 02/2022.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla