Keittiön seinä laatoitettiin epäsymmetrisesti Patricia Urquiolan laatoilla, jotka jäljittelevät keittiön ikkunasta avautuvaa mustien kattojen rytmittämää näkymää. Saarekkeen tuolit on suunniteltu ravintoloihin, ja ne lyhennettiin asukkaille sopiviksi. Keittiökalusteet ovat suomalaisen Zacuksen, Tolomeo-seinävalaisimet Artemiden ja kattolamppu Lightyearsin Caravaggio.
Keittiön seinä laatoitettiin epäsymmetrisesti Patricia Urquiolan laatoilla, jotka jäljittelevät keittiön ikkunasta avautuvaa mustien kattojen rytmittämää näkymää. Saarekkeen tuolit on suunniteltu ravintoloihin, ja ne lyhennettiin asukkaille sopiviksi. Keittiökalusteet ovat suomalaisen Zacuksen, Tolomeo-seinävalaisimet Artemiden ja kattolamppu Lightyearsin Caravaggio.

Huonekorkeus, keittiön saareke ja kaislakaappi, joka saa hihittämään, ovat helsinkiläisen Minnan ilon aiheita kotona. Avun sisustamiseen hän löysi Glorian Kodin kannesta.

Asukkaat: Lukion opettaja Minna ja aviomies.

Koti: 92-neliöinen kerrostaloasunto vuonna 1889 valmistuneessa uusklassisessa talossa Helsingin Kaartinkaupungissa.

Heinäkuussa vuonna 2010 asuntotarjonta Helsingin keskustassa oli kesäisen niukkaa. Liikkeellä olivat vain tosi ostajat, kuten Kauniaisista pääkaupunkiin muuttamassa olleet Minna ja hänen aviomiehensä. Sopivia asuntoja oli tarjolla ainoastaan muutama. Voittajaksi valikoitui 192-neliöinen asunto Kaartinkaupungissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Olohuoneen katseenvangitsija on Campanan veljesten Edralle suunnittelema kaislakaappi. Perheen vanhasta kotimaasta Yhdysvalloista meritse seilanneet ruokotuolit raikastavat muuten klassisen olohuoneen. Sohvapöydällä oleva Iittalan Fireplace-sisustustakka on Minnan suosikki. Kohdevalaisin on Flosin Parentesi. Taulu ovat Juha Meurosen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Minna, mitä ajattelit, kun näit uuden kotisi ensi kerran?

Asunnossa ei ollut mitään kivaa tai säilyttämisen arvoista. Eteinen oli maalattu oranssiksi ja olohuone kirkkaan siniseksi. Asunnossa oli kuitenkin potentiaalia: huonekorkeus on yli kolme metriä, ja ikkunoista avautuva näkymä on kuin Pariisissa. Uusklassisen talon julkisivu hurmasi minut.

Kaareva katto, leveät hyllyt ja puinen pulloteline saavat tarjoiluvälikön tuntumaan miltei viinikellarilta. Ruokailutilan ikkuna näyttää leveämmältä ja korkeammalta sisustusarkkitehti Anne Kososen suunnittelemien ikkunaluukkujen ansiosta. Antiikkisen näköinen pylväs on 15 euron ostos Tori.fistä. Sen päällä olevan kuvanveistäjä Yrjö Liipolan Sokea-veistoksen Minnan peri isoäidiltään. Pyöreä matto on Vallilan.

Apunasi remontin suunnittelussa ja kodin sisustamisessa oli sisustusarkkitehti Anne Kosonen. Miten päädyit yhteistyöhön Annen kanssa?

Ystävättäreni ihailee Annen sisustuksia, ja Anne on auttanut häntä sisustusprojekteissa. Kun näin Annen suunnitteleman kodin Glorian Kodin kannessa, olin vakuuttunut hänen osaamisestaan, tyylistään ja ideoistaan.

Otin yhteyttä Anneen heti, kun olimme ostaneet asunnon. Toiveenamme oli muuttaa asunnon pohjaratkaisua niin, että saimme saunan, kodinhoitotilat ja keittiöön ison saarekkeen.

Upea, massiivitamminen lankkulattia ei kaipaa mattoja. Katossa väreilee Ingo Maurerin Zettel Z5 -valaisin, jota kokeiltiin ensin keittiöön ja ruokasaliin. Oikea paikka löytyi makuuhuoneesta, ja nyt sen muistilappuihin kirjoitetaan rakkausviestejä ja -runoja. Valkoiset pellavalakanat ovat H&M homen.

Olohuoneessanne on Campanan veljesten hauska Cabana-kaislakaappi. Miten se päätyi kotiisi?

Olohuoneen nurkassa ollut tulisija oli rumin näkemäni hökötys. Se purettiin, mutta takkahormit säilytettiin. Katsastimme Annen kanssa markkinoilla olevat takat, mutta valitettavasti emme löytäneet mieleistämme. Ehkä jonain päivänä oikea osuu kohdalle. Kaipasin puretun takan paikalle jotain muuta.

Anne ehdotti Casuarina-liikkeessä ollutta Edran hauskaa huonekalua. Kun näin kaapin, tiesin sen olevan oikea valinta entisen tulisijan paikalle. Kaapin hinta vain hipoi taivaita. Kun se tuli alennusmyyntiin, ja hinta putosi roimasti, ostin sen.

Minusta se ei ole vain kaappi vaan taideteos, joka saa minut ja ystäväni hymyilemään. Kun otan hyllyiltä kirjan, kaislat heilahtavat ja tuovat mieleeni Balin kaislamajat, sinisen meren ja kuumat hiekkarannat. Aina välillä hihittelemme ystävieni kanssa kaapille.

Vanhasta keittiöstä tuli remontissa ylellinen kylpyhuone. Ammeen paikka sijoitettiin ikkunan alle niin, että kylvystä voi ihailla kattomaisemaa. Keittiönportaaseen aukeavan oven puupinta rapsutettiin esille, ja nyt ovi on yksi Minnan suosikeista kotona. Valkoiset laatat ovat toimiva pari ovelle. Pyykkikori muutti mukana Chicagon-kodista. Se on löytö katukirppikseltä ja alun perin tarkoitettu haravoiduille lehdille.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 3/2018 ilmestyneestä jutusta Ilon paikka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla