[Kuvateksti] Y-tuolien skandinaavinen tyyli sopii mittatilaustyönä valmistetun pöydän kivi- ja puupintoihin. Punainen katto-kruunu on Murano-lasia. Lattia on Ottavio Missonin suunnittelema.
[Kuvateksti] Y-tuolien skandinaavinen tyyli sopii mittatilaustyönä valmistetun pöydän kivi- ja puupintoihin. Punainen katto-kruunu on Murano-lasia. Lattia on Ottavio Missonin suunnittelema.

Missonin muotitalon perustajan Rosita Missonin asunto Milanossa on täynnä tarinoita. Yhä 90-vuotiaana Rosita toteuttaa intohimoaan värejä ja sisustamista kohtaan työskennellessään kodinmallistojen pääsuunnittelijana.

1/ Menestystarina

Vuoden 1959 keväällä milanolaisen La Rinascenten tavaratalon näyteikkunoihin ilmestyi huomiota herättäviä mallinukkeja, jotka oli puettu moniväriraidallisiin neulemekkoihin. Asut olivat Rosita ja Ottavio Missonin luoman brändin ensimmäisestä kokoelmasta. Tästä kokoelmasta tuli ensimmäinen askel pariskunnan pitkällä ja menestyksekkäällä uralla, joka on vaikuttanut merkittävällä tavalla italialaiseen ja kansainväliseen muotiin. Neuletyöpajana aloittanut Missoni on nykyään maailmanluokan designbrändi, joka on laajentanut toimintaansa myös sisustukseen ja viimeisimpänä luksuskiinteistöihin.

Rosita Missoni tunnetaan rakkaudestaan väreihin. Milanon tuomiokirkkoa esittävä printti on Missonin huivi-kokoelmasta "Postikortteja". Raidalliset sivupöydät on ostettu milanolaisesta Salvatore & Marien ateljeesta. Huovasta tehdyt kasvit ovat löytö käsityömessuilta Milanosta.

2/ Art nouveau -helmi 

Rositan Milanon-koti sijaitsee keskustassa, Piero Portaluppin suunnittelemassa rakennuksessa, josta avautuu näkymä Corso Venezian puutarhoille. 1930-luvun arkkitehtonista mestariteosta hallitsee näyttävä holvikäytävä, jonka päälle on rakennettu huoneistokerroksia. Rositan ateljee sijaitsee rakennuksen ylimmässä kerroksessa, aivan holvikaaren yläpuolella. 30-luvun art nouveau -tyylistä muistuttavat koko seinän kokoinen lasimaalaus sekä kylpyhuoneen alkuperäiset marmoripinnat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Huoneisto valikoitui Rositan ja Ottavion edustustiloiksi jo 70-luvulla, ja samoihin aikoihin yritys asettui Milanon pohjoispuolelle Sumiragon kylään, jossa Missonin päätoimipiste sijaitsee vielä tänäkin päivänä. Sumiragossa on myös Rositan toinen koti - vaatetehtaan viereen rakennettu huvila, jossa perheen lapsetkin aikoinaan varttuivat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Makuuhuoneen noja-tuolissa istuessa voi ihastella ikkunasta avautuvaa näkymää Porta Venezian puistoon.

3/ Perhe on paras

-Lattiat ovat Ottavion suunnittelemat, Rosita kertoo ja näyttää eteisen mosaiikkilattiaa, joka on koottu tuhansista laatoista venetsialaisten terrazzo-mestareiden ammattitaidolla.

Ottaviosta puhuessaan Rositan silmät kirkastuvat. Ottavio olisi viime vuonna täyttänyt sata vuotta. Hän kuoli vuonna 2013, vain muutamia kuukausia sen jälkeen, kun perhe oli menettänyt vanhimman poikansa traagisessa lento-onnettomuudessa.

Perhe on ollut vahvasti mukana Missonin toiminnassa alusta asti. Rosita jätti 1990-luvulla Missonin muotimalliston luovan johtajan paikan tyttärelleen Angelalle ja siirtyi itse Missoni Homen johtajaksi.

-Minulla on aina ollut intohimoinen suhde kotiin. Kun huomasin, ettei muotimaailman työrytmi enää sovi minulle, siirryin mielelläni intohimoni pariin kokopäiväisesti.

Rakennuksen alku-peräistä henkeä kunnioittava lasimaalaus muistuttaa 1930-luvun art nouveau -tyyliä. Sohva ja istuimet ovat Missoni Homen kokoelmasta.

Ettore Sottsassin Carlton-kirjahylly on milanolaisesta Memphis-kokoelmasta 1980-luvulta. Rositan uusimpiin Missoni Home -projekteihin kuuluvat eloisat verhoilukankaat sekä hartsista ja lasista valmistettu kahvipöytäsarja.

4/ Käyttötaidetta

Olipa kyse muodista tai huonekaluista, Missonin tyylissä kiteytyy taito tutkia, yhdistellä ja sekoittaa värejä. Kodin taide-esineet ja käsityöt kertovat valikoivasta mausta. Koti kuvastaa tarinoiden, matkojen, ystävien ja muistojen täyttämää elämää.

-Tämän seinävaatteen on tehnyt taiteilija nimeltään El Anatsui. Rossana Orlandi kutsui minut galleriaansa katsomaan hänen näyttelyään. Ihastuin tähän työhön, ja Rossana otti sen epäröimättä alas seinältä, jotta voisin viedä sen heti kotiin, Rosita kertoo.

-Nämä asut taas ovat Giacomo Ballan puvustosta, Rosita sanoo ja näyttää seinällä olevia vitriinejä, joissa on futuristista tyyliä edustavan taiteilijan luomia asuja rohkeine väreineen ja geometrisine kuvioineen.

Kodin seiniltä löytyy tietysti myös Ottavion töitä. Ottavion geometriset neuletilkkutyöt ovat tekstiilitaiteen mestariteoksia, joita on esillä myös Gallaraten taidemuseon pysyvässä kokoelmassa.

1930-luvulta peräisin olevan rakennuksen kylpyhuone jätettiin huoneiston remontoinnissa alkuperäiseen asuunsa.

5/ Katse tulevassa

Rosita esittelee uusinta projektiaan yhdessä oikean kätensä, pitkäaikaisen yhteistyökumppaninsa Paola Dallavallen kanssa. Missoni Home -kokoelmaan tulevan kahvipöytäsarjan uudet pöydät on valmistettu hartsipinnoitteisesta lasista.

-Pidämme lasin läpikuultavuudesta ja hohteesta, jota se tuo hartsin väreihin, Rosita sanoo ja pohtii jo uusia kohteita, joissa tätä tekniikkaa voisi käyttää.

Rositan tytär Angela luopui viime vuonna yli 20 vuoden jälkeen paikastaan Missoni-brändin luovana johtajana, mutta Rosita ei silti aio jäädä vieläkään lepäämään laakereillaan. Yhä 90-vuotiaana hän jatkaa työtään Missoni Home -sisustusmalliston johtajana ja pääsuunnittelijana. Vuoden 2022 sisustusmalliston hän kertoo kuvastavan omaa ajatustaan kodista:

-Koti on kuin tervetulleeksi toivottava pesä, jossa joka kulman takana tulisi olla jotain yllättävää ja tunteita herättävää.

Liinavaatteet ja Jaquard-sängynpääty ovat Missoni Homen kokoelmasta, kultainen Bourgie-pöytä-valaisin Kartellilta. Australialaisen taiteilijan Rod Dudleyn puuveistos on vuodelta 1935.

Juttu on julkaistu Glorian Kodissa 04/2022.

Fakta

Asukkaat Rosita Missoni, 90. Perustanut italialaisen Missonin muotitalon vuonna 1953 yhdessä aviomiehensä Ottavio Missonin kanssa.

Koti Ateljeeasunto 1930-luvulla rakennetussa talossa Milanon keskustassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla