Rihanna Guo Pein upeassa asussa vuoden 2015 MET-gaalassa.
Rihanna Guo Pein upeassa asussa vuoden 2015 MET-gaalassa.

Voguen legendaarisesta päätoimittajasta Anna Wintourista on jälleen tarjolla uusi dokumentti. First Monday in May kertoo MET-gaalan järjestämisestä sekä muodin ja taiteen liitosta.  

MET-gaala, viralliselta nimeltään Costume Institute Gala, on vuosittainen muodin supertapahtuma. Se on käytännössä Metropolitan Museum of Art -museon rahankeruutapahtuma, samalla se myös avaa Costume Institute:n vuosittaisen näyttelyn. Näyttelyn teema määrittelee samalla myös kutsuvieraiden tyylin ja se rohkaisee useat vieraat pukeutumaan tavallistakin kokeellisemmin. Gaalan lipuista suorastaan taistellaan, vaikka niiden hinta on hulppeat liki 23000 euroa. Illalliselle mahtuu noin 650-700 Erittäin Tärkeää Henkilöä.

Dokumentti tehtiin 2015, jolloin kyseessä oli Kiinan muodista ja taiteesta kertova China: Through the Looking Glass -näyttely. Näyttely löi kävijäennätyksiä, sillä sitä kävi katsomassa yli 800 000 ihmistä. Gaalasta muistamme ainakin Rihannan häkellyttävän upean asun, jonka loi kiinalainen suunnittelija Guo Pei.

MET-gaalaa on juhlittu vuodesta 1946 lähtien. Vuosina 1972–1989 näyttelyitä kuratoi Wintouriakin legendaarisempi nainen, Harper’s Bazaarin entinen toimittaja Diana Vreeland. Hänen tekosiaan on muun muassa vuoden 1973 huikea The World of Balenciaga -näyttely. Anna Wintour on konsultoinut näyttelyitä vuodesta 1995 lähtien.

Voguesta ja Anna Wintourista tehtiin The September Issue -dokumentti vuonna 2009. Se on kiinnostava kuvaus muotilehden tekemisen arjesta, hivenen toki siloteltu, mutta ei täysin särmätön. Kyseisen uuden dokumentin on ohjannut Andrew Rossi, joka tunnetaan myös erinomaisesta, sanomalehden hektisestä arjesta kertovasta Etusivu uusiksi: New York Times -dokumentista (Page One: Inside the New York Times 2011). First Monday in May tulee ensi-iltaan Tribecan elokuvajuhlilla 13.4.

Dokumentin trailerissa pohditaan kiinnostavasti muodin ja taiteen liittoa. Olisipa hauskaa saada myös Suomeen lisää vastaavaa fuusioitumista. Huomion imaisee kuitenkin Wintourin ja assistenttinsa plaseerauskeskustelu eräästä vieraasta: ”Hän ei sitten saa olla koko ajan kiinni kännykässään” sanoo Anna tiukasti ja voimme vain pohtia ketä ihmettä hän tarkoittaa. Olisiko se kenties Kanye West?

Tärkeilevän ja jäykän bleiserin aika on ohi, mutta sen notkea serkku taipuu moneen menoon.

1. Rennosti lauantaina

 

Bleiseri on ollut pois muodista jonkin aikaa, mutta nyt se tulee vahvasti takaisin. Jäykät ja joustamattomat materiaalit, liian skarpit leikkaukset ja totinen ilme ovat jääneet pois. Tosin skarppiutta nähdään 90-lukua imitoivissa bleisereissä, joissa on korostetut olkapäät, mutta se onkin sitten toinen juttu.

Näissä kuvissa oleva In Wearin bleiseri muuntautuu loistavasti arjesta juhlaan. Vapaa-ajalla sen voi pukea myös ohuen neuleen ja chinosten kanssa tai kasmirhupparin ja -verkkareiden seuraksi.

Acne Studiosin t-paita 120 e, Beamhill. Sivutereillä terästetyt  boyfriendfarkut 249 e, Sportmax Code/MaxMara Helsinki. Valentinon vyölaukku 1 240 e, Della Marga. Gas Bijouxin korvakorut 65 e ja rannekorut88 e–150 e, La Matta. Niken lenkkarit 200 e, Beamhill.

2. Tyyliä iltaan

 

 

Kontrastit tuovat asuun mielenkiintoa. Arkinen vakosametti saa uutta hehkua täyspaljettihameesta ja muuntautuu iltableiseriksi. Yhtä hyvin sen voi pukea tummapohjaisen, runsashelmaisen kukkamekon ylle, ja kyläilyasu on valmis.

Midimittainen paljettihame 140 e, French Connection. Gas Bijoux -korvakorut 260 e, La Matta. Fendin laukku 1 750 e, Luxbag. Tupsukoristeiset sling back -kengät  179 e, Ted Baker.

 

3. Tehokas työasu

 

Kun ostaa kokopuvun, vaatekaappiin saa paljon lisää vaihtoehtoja. Sammareita voi käyttää neuleiden, neuletakkien ja paitapuseroiden kanssa. Työlookissa bleiserin voi yhdistää myös silkkisen paitapuseron ja polvipituisen nahkahameen tai pooloneuleen ja villakankaisten housujen kanssa.

Vakosamettihousut 109,95 e, In Wear. Huivikauluspusero 190 e, Whyred. Korvakorut 95 e, Dyrberg/Kern. Célinen laukku 1 750 e, Luxbag. Klassikkoavokkaat 565 e, Prada.

Tästä eivät juhlat enää parane! Gloria Fashion Show'n muotinäytöksen jälkeen vip-juhlia jatkettiin yöhön asti. Iltaan kuului jälleen samppanjaa, näyttäviä tyylejä ja iloisia juhlavieraita. Katso kuvakavalkadi illan tunnelmasta!