Rihanna Guo Pein upeassa asussa vuoden 2015 MET-gaalassa.
Rihanna Guo Pein upeassa asussa vuoden 2015 MET-gaalassa.

Voguen legendaarisesta päätoimittajasta Anna Wintourista on jälleen tarjolla uusi dokumentti. First Monday in May kertoo MET-gaalan järjestämisestä sekä muodin ja taiteen liitosta.  

MET-gaala, viralliselta nimeltään Costume Institute Gala, on vuosittainen muodin supertapahtuma. Se on käytännössä Metropolitan Museum of Art -museon rahankeruutapahtuma, samalla se myös avaa Costume Institute:n vuosittaisen näyttelyn. Näyttelyn teema määrittelee samalla myös kutsuvieraiden tyylin ja se rohkaisee useat vieraat pukeutumaan tavallistakin kokeellisemmin. Gaalan lipuista suorastaan taistellaan, vaikka niiden hinta on hulppeat liki 23000 euroa. Illalliselle mahtuu noin 650-700 Erittäin Tärkeää Henkilöä.

Dokumentti tehtiin 2015, jolloin kyseessä oli Kiinan muodista ja taiteesta kertova China: Through the Looking Glass -näyttely. Näyttely löi kävijäennätyksiä, sillä sitä kävi katsomassa yli 800 000 ihmistä. Gaalasta muistamme ainakin Rihannan häkellyttävän upean asun, jonka loi kiinalainen suunnittelija Guo Pei.

MET-gaalaa on juhlittu vuodesta 1946 lähtien. Vuosina 1972–1989 näyttelyitä kuratoi Wintouriakin legendaarisempi nainen, Harper’s Bazaarin entinen toimittaja Diana Vreeland. Hänen tekosiaan on muun muassa vuoden 1973 huikea The World of Balenciaga -näyttely. Anna Wintour on konsultoinut näyttelyitä vuodesta 1995 lähtien.

Voguesta ja Anna Wintourista tehtiin The September Issue -dokumentti vuonna 2009. Se on kiinnostava kuvaus muotilehden tekemisen arjesta, hivenen toki siloteltu, mutta ei täysin särmätön. Kyseisen uuden dokumentin on ohjannut Andrew Rossi, joka tunnetaan myös erinomaisesta, sanomalehden hektisestä arjesta kertovasta Etusivu uusiksi: New York Times -dokumentista (Page One: Inside the New York Times 2011). First Monday in May tulee ensi-iltaan Tribecan elokuvajuhlilla 13.4.

Dokumentin trailerissa pohditaan kiinnostavasti muodin ja taiteen liittoa. Olisipa hauskaa saada myös Suomeen lisää vastaavaa fuusioitumista. Huomion imaisee kuitenkin Wintourin ja assistenttinsa plaseerauskeskustelu eräästä vieraasta: ”Hän ei sitten saa olla koko ajan kiinni kännykässään” sanoo Anna tiukasti ja voimme vain pohtia ketä ihmettä hän tarkoittaa. Olisiko se kenties Kanye West?

Takki on vuoden tärkein vaateostos, sillä kylmää keliä on kuukausikaupalla. Onneksi materiaalit ovat mahtavia ja väreissä riittää valinnanvaraa.

Pörröä, pastellia ja väriterapiaa – kaikkia niitä on tarjolla kauden takeissa. Kurkkaa videolta, minkä kauden uutuuksista valitsisit.

Parasta päälle -muotijutun löydät 5.10. ilmestyneestä lokakuun Gloriasta.

Leigthton Housen Silkkihuoneen seinillä oli aikalaisten maalauksia. Mekko 1 550 e ja housut 1 905 e, Magda Butrym, kengät Christian Loboutin/Roland Mouret, hinta tiedusteltaessa. Korvakorut 201 e ja 167 e, sormus 127 e, kaikki Astley Clarke.

Näyttävien asujen syvät värit pääsevät oikeuksiinsa taidemaalarille ja aatelismiehelle Frederic Leightonille kuuluneessa upeassa Leighton Housessa Lontoossa. Sukella videolta kuvausten tunnelmiin.

Syksyn värikäs muoti sai poikkeuksellisen arvokkaan ympäristön, kun se kuvattiin aatelisen taiteilijan kodissa. Videolta pääset mukaan kuvausten tunnelmaan.

Kuvausympäristö oli huomattavan arvokas, sillä Frederic Leighton (1830–1896), yksi Britannian kuulusimmista viktoriaanisen ajan taiteilijoista. Hänen Holland Parkissa sijaitseva talonsa, jossa muotijuttu kuvattiin, on nykyisin museo. Leighton tunnettiin monilla arvonimillä, ja kuolinvuonnaan hänestä tehtiin Strettonin paroni, joka on ainutlaatuinen kunnia brittiläiselle taiteilijalle.