
Saas Instrumentsin toimitusjohtaja Håkan Långstedt sanoo asiakkailleen aina kyllä. "Kun on vähän kusessa, on hyvä paikka oppia uutta", hän uskoo.
Joitakin vuosia sitten Saas Instrumentsin toimitusjohtaja Håkan Långstedt seisoi New Yorkissa modernin taiteen museon MoMan suuressa, valkoisessa salissa ja katseli taidemaalari Jackson Pollockin maalausta.
”Seisoin sen edessä melkein henkeä haukkoen, ja samoin tapahtui lähes kaikille huoneeseen tuleville”, Håkan muistelee.
Samanlaisia elämyksiä hän toivoo ihmisten saavan, kun he näkevät hänen yrityksensä valaisimia ja valaistussuunnittelua . Ainakin firman voittamien kansainvälisten designpalkintojen perusteella tavoite on toteutunut. Esimerkiksi meduusan muotoa ja liikettä imitoiva Medusa-valaisin valittiin Soulin designpääkaupunkivuoden näyttelyssä voittajaksi 650 maailman parhaan desingtuotteen joukosta, ja se jätti taakseen muun muassa Mercedes-Benzin uusimman automallin ja iPhonen.
Valaistussuunnittelussa yrityksen referensseihin kuuluvat esimerkiksi 1700-luvulla rakennettu Kinskin kesäpalatsi Prahassa, Unescon maailmanperintölistalle kuuluva Drottningholmin linnateatteri Tukholmassa ja Victoria&Albert Museum Lontoossa.
Lisäksi sisustussuunnittelijat ja arkkitehdit ovat tilanneet Saasilta valototeutuksia lukuisiin yksityiskoteihin Suomessa ja maailmalla, mutta asukkaiden nimiä Håkan ei paljasta. ”Kermaosastoa”, industrialhenkisesti maihareihin, mustiin farkkuihin ja mustaan pooloon pukeutunut toimitusjohtaja suostuu sanomaan.
Yrittäjä jo lapsena
Etelä-Helsingissä koko ikänsä asuneen Håkanin tie yrittäjäksi alkoi jo lapsena. Hänen isänsä oli bisnesmies, jonka monista yrityksistä yksi toi maahan laadukkaita stereoita. Håkan alkoi myydä niitä koulussa varakkaille ystävilleen, ja otti heidän vanhat stereonsa vaihdossa. ”Ne myin sitten frendeilleni, joilla ei ollut paljon fyrkkaa”, Håkan muistelee.
Parikymppisenä Hankenin opiskelijana hän oli käymässä isänsä toimistolla, kun hän kompastui lattialla maanneeseen valokuitukimppuun ja valoprojektoriin. Joku yrityksen työntekijä oli saanut ne messuilta näytteeksi, ja Håkan kiinnostui uudenlaisesta, helposti muokattavasta materiaalista, joka mahdollisti valolle täysin uudenlaisia käyttötapoja. Pian auktoriteetteja kumartelematon Håkan ehdotti jo yhteistyötä maailman parhaita luksusristeilijöitä rakentaville suomalaisille telakoille, jotka sisustivat laivoja isolla rahalla.
Håkan sai telakan pamput puolelleen, ja ryhtyi työskentelemään tiiviisti laiva-arkkitehtien ja teknisten suunnittelijoiden kanssa. Hän valmisti risteilijöihin muun muassa valaisevia pöytiä, seinäelementtejä ja valaisimia ja sai Saasin kasvamaan nopeasti.
Lama-ajan vastoinkäymisiä
Parikymppiselle Håkanille tulivat tutuiksi pokkaa vaativat budjettineuvottelut ja luova suunnittelutyö sekä ylellinen elämäntyyli. Sitten tuli 90-luvun lama, ja luksusristeilijöiden rakentaminen pysähtyi kuin seinään.
”Kaikki fyrkat, jotka olivat firmaan tulleet, menivät. Putosin täydellisesti polvilleni.”
Hän joutui vähentämään yrityksestään väkeä, muuttamaan pienempään asuntoon ja vaihtamaan autonsa halvempaan.
”Silloin se ei tuntunut siltä, mutta myöhemmin tajusin, että turpiin otto oli minulle erittäin terveellistä. Se teki minut nöyremmäksi. Tunsin myös ihan eri tavalla kiitollisuutta, kun yritys alkoi taas menestyä”, Håkan analysoi.
"Kaikki fyrkat, jotka olivat firmaan tulleet, menivät."
Mutta vaikka nöyryys onkin hänen mielestään hyvä ominaisuus, se on sitä vain oikein annosteltuna.
”Liika nöyryys vie ihmisestä pois tiettyä uhoa, joka on yrittäjälle tarpeen”, hän sanoo, ja antaa sitten esimerkin, miten terve omanarvontunto vie bisnestä eteenpäin.
”Muutama vuosi sitten milanolaisen Euroluce-valaistusnäyttelyn dirika tuli Helsinkiin ja kysyi, haluammeko tulla heidän messuilleen. Kerroin, että tulemme tosi mielellämme, mutta emme ö-hallin viimeiseen nurkkaan. Pienenä yrityksenä se olisi periaatteessa ollut meidän paikkamme, mutta johtaja lupasi pitää meistä huolta.”
Niin myös kävi. Saasin ständi plaseerattiin Euroopan tärkeimmillä valaistusalan messuilla paraatipaikalle maailman kuuluisimpiin kuuluvan valaisinfirman Flosin viereen, ja se sai paljon kansainvälistä näkyvyyttä. Håkanin mielestä se paljasti, ettei maailman valloittaminen onnistu hattu kourassa.
Samanlaisen tekemisen meiningin ovat omaksuneet myös hänen alaisensa. ”Kun toimistolle tulee ihminen työhaastatteluun, muut työntekijät puistelevat päätä huoneissaan, jos tämä kävelee liian hitaasti. Olen tartuttanut muutkin ajattelemaan, että liian hitaasti kävelemällä asiat eivät tapahdu. Jos minulla ei ole kiire, I just get bored. Energiatasoni on hyvin korkea”, Håkan sanoo ja virnistää.
Sano aina kyllä
Toinen Håkanin periaatteista on sanoa asiakkailleen aina kyllä.
”Sanomme niin silloinkin, vaikka meillä olisi vasta aavistus siitä, miten jokin asia tehdään.”
Se saattaa tarkoittaa, että jostakin tilauksesta ei jää käteen lainkaan rahaa, kun täysin uudenlaisen valoratkaisun suunnitteluun kuluu niin paljon aikaa. ”Mutta sillä ei ole lopulta merkitystä. Kun on vähän kusessa, on hyvä paikka oppia uutta.”
"Jos minulla ei ole kiire, I just get bored."
Ehkä juuri tämän asenteensa ansiosta Håkan sai yrityksensä nostettua lamavuosien suosta, ja 90-luvun lopussa hän päätti laajentaa bisnestään ulkomaille. Hän vuokrasi malesialaisen ravintolan tunkkaisen kellarin Tukholman keskustasta ja perusti tytäryhtiön Ruotsiin. Håkan oli aina ihaillut ruotsalaisten markkinointi- ja konseptointitaitoja, ja päätti ottaa heiltä opikseen.
Asuessaan joka toinen viikko Tukholmassa hän ymmärsi muun muassa, ettei yrityksen kannata yrittää miellyttää kaikkia.
”Pitää valita, mikä se oma juttu on. Meidän tuotteemme esimerkiksi ovat high class undergroundia - snadisti outoja, mutta aina laadukkaasti Helsingissä tehtyjä. On täysin fine, etteivät kaikki tykkää niistä”, hän määrittelee.
Hyvää arkea tässä ja nyt
Håkan vastaa Saasilla yrityksen tyylistä, brändistä ja tuotekehityksestä. Hänelle on tärkeää tarjota asiakkaille uusimpia innovaatioita, olivat ne sitten älykkäitä valoseiniä tai suklaavalaisimia. ”Se pitää homman mielenkiintoisena.”
Työ ei kuitenkaan ole ainoa häntä määrittelevä tekijä, eikä sen pitäisi Håkanin mukaan olla sitä kenellekään muullekaan.
”Siksi en halua ihmisten istuvan toimistolla iltaisin. Menkööt pitämään kivaa”, hän sanoo.
Niin tekee Håkan itsekin. Hän panostaa jokapäiväiseen arjen luksukseen kuten hyvään ruokaa ja hiljaisuuteen ja rauhoittumiseen omassa kodissa.
”En halua vain odotella tulevia lomamatkoja, vaan tehdä arjesta hyvää tässä ja nyt”, hän sanoo.
Parhaiten hän viihtyy kuitenkin maatilallaan Hangossa, jossa hän viettää paljon aikaa muun muassa leijasurffaillen, purjehtien ja vintageautojaan (kuten vuoden 1946 mustaa Cadillacia) kunnostaen. ”Rakastan vanhoja romujani”, hän sanoo ja naurahtaa. G
Näin johdan
1. Varo, ettet ala suojella saavutuksiasi. Jos alat himmailla, tekemisen draivi hyytyy.
2. Älä pelkää epäonnistumisia. Kun on vähän kusessa, joutuu pakosti oppimaan jotain uutta.
3. Jos onnistuminen ei ole tullakseen, madalla kynnystä. Ihmisten on tärkeää tuntea onnistuvansa, vaikka esimerkiksi myynti ei juuri sillä hetkellä vetäisikään.
4. Selitä työntekijöille selkeästi, mitä heidän duuninsa merkitsee.
5. Muista, ettei rohkeus ole sitä, että ei pelkää, vaan sitä, että pelkää, mutta tekee silti.
Kuka?
Håkan Långstedt, 52, Saas Instrumentsin toimitusjohtaja.
Asuu Etelä-Helsingissä. Sinkku, kaksi aikuista poikaa, 22- ja 20-vuotiaat.
Harrastaa leijasurffailua, purjehtimista ja vintageautojen kunnostusta.
Niin että hopi hopi juoksemalla ja mieluummin alla minimipalkalla
Voihan sitä vaikka reuman takia kävellä hitaasti tai ihan vain siksi että on ymmärtänyt että hötkyilemällä ei tule kuin kusipäisiä lapsia. Pääasia on pää.