Nämä kirjavuoden helmet kannattaa hankkia lahjaksi itselleen.

Tragedia kotioloissa

Psykologinen trilleri alkaa siitä, mihin jännitystarinat yleensä päättyvät – karmaisevasta loppuratkaisusta. Perheen lastenhoitaja surmaa hoidokkinsa, ja todellinen tarina onkin se, miten hän päätyi tekoonsa. Suorastaan armottoman tarkkanäköinen romaani ruotii ranskalaista luokkayhteiskuntaa eikä mässäile rankalla tarinallaan. Yöunet se tosin voi viedä.

Leïla Slimani: Kehtolaulu (WSOY)

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tehtaan varjossa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tommi Kinnunen on loistava kertoja, minkä hänen kolmas romaaninsa taas todistaa. Kolme sisarusta – jälkeenjäänyt mies, maineeltaan huono nainen ja tragedian kokeva nuori äiti – työskentelee samassa lasitehtaassa kolmen päivän romaanissa, joiden aikana heistä jokaisen elämä muuttuu. Kun romaani loppuu, jää nälkä: näistä ihmisistä haluaisi kuulla vielä lisää.

Tommi Kinnunen: Pintti. (WSOY)

Lyöntien jälkeen

Etenkin niiden, jotka ihmettelevät, miksei hakattu nainen vain lähde, kannattaa lukea Laura Mannisenromaani väkivaltaisesta parisuhteesta. Vahva feministinainen kohtaa täydellisen oloisen miehen ja suhteen satumaisen alun jälkeen huomaa joutuneensa keskelle perhehelvettiä. Romaanin sanoma on yhtä aikaa karu ja lohduttava: kuka tahansa voi joutua samaan asemaan, mutta sairaasta suhteesta voi myös selvitä.

Laura Manninen: Kaikki anteeksi. (WSOY)

Kasvukipuja

Ylistetystä Napoli-romaanisarjastaan parhaiten tunnetun Elena Ferranten varhainen teos on syväluotaus harvinaisen rankkaan avioeroon. Nelikymppinen perheenäiti Olga romahtaa täysin, kun mies vaihtaa hänet nuorempaan. Hänen selviämistarinaansa lukee henkeään pidätellen kuin hyvää jännityskertomusta.

Elena Ferrante: Hylkäämisen päivät (WSOY)

Saara Turusen romaani osaa lukijan ajattelemaan monia itsestäänselvyyksiä uusiksi.

Taiteilijaelämää

Saara Turusen romaani on suorasukaisen feministinen, kirjailijan omasta elämästä ammentava nuoren naisen tilitys, joka saa lukijan ajattelemaan monia itsestäänselvyyksiä uusiksi. Romaanissa nainen kamppailee arkensa kanssa, kirjoittaa menestyvän esikoisteoksen ja huomaa, että arvostus on enimmäkseen varattu miehille. Rutikuiva huumori syntyy tilanteista, joille ei oikeastaan edes pitäisi nauraa.

Saara Turunen: Sivuhenkilö (Tammi)

Naisen muotokuva

Fiktion keinoja käyttävä romaani klassikkokirjailija Minna Canthin uran ensiaskeleista on nautinnollinen lukukokemus. Nuori lehtorin rouva ja monen lapsen äiti ymmärtää, ettei pelkkä työ kodin piirissä riitä hänelle, ja näin alkaa syntyä se kirjailija ja feministi, jonka koko Suomi tuntee. Minna Rytisalon lauseet ovat lumoavan kauniita. Tämän jälkeen tekee mieli kerrata Canth-klassikot.

Minna Rytisalo: Rouva C. (Gummerus)

Tuorein silmin

Suuri lukukokemus ei aina vie pitkää aikaa.

Lucia Berlinin novelleissa tehdään suorastaan nerokkaan tarkkoja havaintoja elämästä, olivatpa miljöönä sitten luksuskodit tai vaikkapa sairaalan vastaanotto. Monet tarinoista haluaa lukea saman tien uudelleen, sillä lauseissa riittää nautiskeltavaa pitkäksi aikaa.

Lucia Berlin: Siivoojan käsikirja 2: Tanssia ruusuilla. Aula & co.

Polvesta polveen

Satu Vasantolan esikoisteos on hyvässä mielessä vanhanaikainen lukuromaani. Se käsittelee yhden pohjanmaalaisen suvun historiaa ja nykyisyyttä, mutta maalaa samalla laajemman kuvan Suomen lähihistoriasta. Pääosaan nousevat monitahoisesti kuvatut naiset, uljas kantaäiti Martta, luokkanousun tehnyt tutkija Susanna sekä uusi suomalainen, maahanmuuttaja Fatima. Suuri tarina soljuu sujuvaksi lukukokemukseksi.

Satu Vasantola: En palaa takaisin koskaan, luulen (Tammi)

Jennifer Eganin teos lähes täydellinen kertomataiteen helmi.

Kuka minä olen?

Maggie Nelsonin Argonautit on älykäs omaelämäkerrallinen teos, jossa kirjailija pohtii sitä, mikä ihmisessä muuttuu ja mikä pysyy ennallaan elämäntilanteiden muuttuessa. Parisuhteesta ja äitiydestä tehdään huomioita, joihin kuka tahansa voi samastua. Omien pohdintojensa ohessa Nelson viittaa moniin tutkimuksiin sujuvasti ja lähes kansantajuisesti, joten teos on myös sivistävä elämys.

Maggie Nelson: Argonautit (S&S)

Pinnalle ja sen alle

Jennifer Egan on riemastuttavan omaääninen kirjailija, ja hänen uusin romaaninsa on lähes täydellinen kertomataiteen helmi. Toisen maailmansodan aikaan sijoittuva, runsas tarina kertoo niukoissa oloissa kasvaneesta, sisukkaasta Annasta, joka pestautuu huippuvaaralliseen työhön sukeltajaksi. Annan tarinaan lomittuvat kertomukset hänen isästään, joka jättää perheensä sekä gangsteri Dexter Stylesista, jonka merkitys Annan ja tämän isän elämään on suuri. Kunpa tästä tehtäisiin vielä elokuva.

Jennifer Egan: Manhattan Beach.

Lukija

Mihin on unohtunut Michelle Obaman muistelmat. Se on mielestäni loistava ja sujuvasti kirjoitettu kuvaus mustan lapsen, nuoren naisen kasvusta Chicagossa, presidentin vaalitaistelusta ja elämästä kultaisessa häkissä.
Toinen kirja, jota suosittelisin on Pekka Tarkan Onnen Pekka. Hieno kulttuuriromaani. Ainakin suurten ikäluokkien edustajille todella mielenkiintoinen.

  • ylös 19
  • alas 30
Sisältö jatkuu mainoksen alla