Jari Tervolle kirjaimet ovat myös kuvia. K on kuitenkin varattu vaimo Katille ja R rock and rollille.

 

A Alpo. Isäni. Hän kuoli viime juhannuspäivänä täsmälleen 66 vuotta oman isänsä Unto Abrahamin jälkeen. Isä opasti naisasioissa. Hän sanoi, että kun nainen on kuusikymppinen, hänen ei tarvitse näyttää nelikymppiseltä. Että olisi kiva, että hän näyttäisi ikäiseltään ja hyvältä.

B On kuin Alfred Hitchcockin sivukuva. Kun Hitchcockista tuli kuuluisa, hän ymmärsi, että hänen pitää esiintyä elokuvissaan, mutta ensimmäisten minuuttien aikana. Muuten katsojilla menee koko elokuva sen kyttäämiseen, koska Hitchcock tulee.

Hauen paistaminen on sama kuin yrittäisi käristää pesäpallomailaa. Siitä ei hyvää seuraa.

C On kuin kuunsirppi. Se merkitsee taivaan viljan katkaisua.

D Delon, Alain. Ranskalainen näyttelijä, joka esiintyi useassa Jean-Pierre Melvillen klassisessa rikoselokuvassa. Olen kuullut, että Delon on erinomainen näyttelijä, mutta käsittämättömän vastenmielinen tyyppi. En halua koskaan tavata häntä.

E On kuin peruskoulun näöntarkastustaulukko. Terveydenhoitaja oli hankkimassa minulle laseja, kun olin kolmetoista. Äitini oli kauhuissaan, koska hän pelkäsi, että minua pilkattaisiin. Äitini toiveesta odotimme pari vuotta. Lopulta sain lasit nelikymppisenä.

F Faulkner, William. Lueskelin lukiopoikana Faulkneria. Tajusin, että Faulkner on suurta kirjallisuutta, mutta ihmettelin, miksi en ymmärrä lukemaani. Hän kirjoitti tiheästi ja selittelemättä tekstiä, jota ei lueta liikennevaloissa tai mainoskatkoilla. Palaan yhä tasaisin väliajoin Faulkneriin. Ymmärrän jo enemmän kuin lukiossa.

G on kuin kirjaimeksi muuttunut hauen leuka. Hauki on kala, jota en vuosikymmenten yritysten jälkeenkään syö mielelläni. Hauen paistaminen on sama kuin yrittäisi käristää pesäpallomailaa. Siitä ei hyvää seuraa.

H Haanpää, Pentti. Loistava kirjailija, jonka kieli oli mehevää ja omaperäistä. Muistan yhä Haanpään lauseita, kuten haikeasti paloivat vähät tupakat.

I Immelmann. Taitolentäjien silmukka. En ole koskaan ollut kyydissä enkä aio mennä, koska pelkään lentämistä. Ne ovat hirvittäviä hetkiä, kun kapteeni kuuluttaa, että nyt tulee turbulenssia. Ihmettelen aina, kuinka tieto ei tunnu vaivaavan ketään muuta.

Terveydenhoitaja oli hankkimassa minulle laseja, kun olin kolmetoista. Äitini toiveesta odotimme pari vuotta. Lopulta sain lasit nelikymppisenä.

J Jääpallomaila. Rovaniemellä pelattiin talvisin liikuntatunneilla jääpalloa. Kerran kolautin pahasti takaraivoni. Tapahtuneen jälkeen aloin sommitella päässäni tarinoita. Elän teoriassa, että kolaus heilautti hiekkani uuteen asentoon.

K Kati & Kalle. Vaimoni ja poikani. Itsekeskeisyys, jota sairastan pysyvästi, on haitta arkielämässämme. Saimme kymmenen vuotta sitten pakettikortin, joka oli osoitettu K. Tervolle. Sanoin Katille, että voi saatana, nyt joku on sotkenut asiat. Kati vastasi, että jospa kirjailija hengähtäisi hetken ja miettisi, että tässä huushollissa asuu yksi J. Tervo ja kaksi K. Tervoa.

L Lowry, Malcolm. Englantilainen juoppo kirjailija, joka teki yhden mestariteoksen Tulivuoren juurella. Törmäsin kirjaan tukholmalaisessa divarissa. Kirjassa oli omistuskirjoitus: For Lotte, remembering those nights. Miten sydämetön onkaan Lotte! Hän oli saanut omistuskirjoituksella erinomaisen kirjan ja se harhaili divarissa. Ostin sen omakseni.

M Mini Cooper. Ihastuin merkkiin jo 1960-luvulla, kun ralliautoilija Timo Mäkinen ajeli sillä.

N Naimisiin. Meidät vihittiin kaksikymmentäviisi vuotta sitten Länsi-Pasilan maistraatissa virkaa tekevän pormestarin huoneessa. Pormestari piti pitkiä, merkillisiä taukoja oudoissa kohdissa puhettaan. Siksi olimme välillä kauhuissamme ja välillä ratkeamassa nauruun. Pormestarin ansiosta muistamme naimisiinmenomme ikuisesti.

O Origo. Helsingin Sanomien pitkäaikaisen kolumnistin Jouni Lompolon nimimerkki. Lompolo kertoi, että paras neuvo, jonka hän silloiselta päätoimittajalta Teo Mertaselta sai, oli se, että Suomen kansa ei ymmärrä ironiaa. Lompolo oli vaikean lajin mestari.

P Päätalo, Kalle. Pääsin kerran mukaan, kun Gummeruksen toimitusjohtaja vei ensimmäisen kappaleen tuoretta kirjaa Päätalolle Tampereelle. Tein matkasta jutun Ilta-Sanomiin. Kahvittelimme ja pelkäsin koko ajan, että häpeällinen seikka, että toimittaja ei ole lukenut ainuttakaan Päätaloa, tulee esiin.

Q Lihava kissa katsoo kuuta.

R Rock and roll. Kuuntelin pikkupoikana senaikaista roskaa kuin Gary Glitter, mutta sitten enoni opasti minut Led Zeppelinin maailmaan. Edelleen minuun tekee suurimman vaikutuksen Jimmy Pagen riffi Whole Lotta Love -kappaleessa.

S Rakastan suomen kieltä, sen rikkautta ja synonyymien paljoutta. Kielimaussani englanninkielen sana serpent kuvaa kuitenkin käärmettä paremmin. Serpent on salakavalampi. Käärmeet eivät ole suloisia tai kivoja.

T Tervo. En ole päässyt pitkälle, kun olen yrittänyt selvittää, mistä Tervo tulee. Pohjasana liittyy tervaan.

U Umlaut. Saksa on ihastukseni ja kiinnostukseni kohde. Luin koulussa lyhyen saksan ja yritän pitää kielitaitoani yllä matkailemalla Hampurissa ja Berliinissä. Berliini on vapaamielinen, rento, köyhä ja seksikäs. On uskomatonta, että uutta lentokenttää ei ole vieläkään saatu valmiiksi.

V Vikasietotila. Aloin Apple-kansalaiseksi, koska ystäväni kertoivat, että laitteet ovat helppoja käyttää ja ne toimivat hienosti. Paitsi eivät toimi. Luen ohjeita kirjaimellisesti, eivätkä ne ole koskaan yksiselitteisiä. Näissä hommissa ollaan kaukana yksiselitteisyydestä.

W Welles, Orson.Maaginen ohjaaja, joka teki elokuviaan jättimäisillä orkestraatioilla ja yksityiskohtia hioen.

X Suunnittelin kerran, että annan kirjalleni nimen X. Ajattelin näin väistäväni teoksen nimeämisongelman. Yritys oli keinotekoinen, koska kirjalla pitää olla jo alussa nimi tai vähintään hyvä työnimi. Romaani X ei koskaan syntynyt.

Aloin Apple-kansalaiseksi, koska ystäväni kertoivat, että laitteet ovat helppoja käyttää ja ne toimivat hienosti. Paitsi eivät toimi.

Y Kuollut, lehdetön puu.

ZZ – hän elää! -elokuva. Ohjaaja Constantin Costa-Gavrasin poliittinen jännityselokuva. Se on jäänyt mieleeni, koska se oli ensimmäinen ja ehkä ainoa leffa, jonka kävin katsomassa isäni kanssa.

Å Å. Pakko sanoa, että Kari Suomalainen. Hän on ainoa, joka on pystynyt tekemään å-kirjaimesta hauskaa. Hän kirjoitti esimerkiksi ruåtsalainen kansanpuolue. Jo pikkupoikana ajattelin, että tämä on huikeasti oivallettu.

Ä Älinä. Katsoin joskus Suomen euroviisukarsintoja, joissa joku osallistujista kertoi, että sanoituksissa kannattaa välttää ä- ja ö-kirjaimia, koska ne ovat eurooppalaisille hankalia. Tämän jälkeen esiintyi Tapani Perttu kappaleellaan Juoksupyörä, jossa oli hyödynnetty kaikki äät, ööt ja yyt.

Ö Öööööö. Kaipaan poliitikkoja, jotka eivät ole käyneet viestintätoimistojen esiintymiskursseja. Enää ei kuule rehellistä ööööötä, kuten Aarne Saariselta, Rafael Paasiolta ja Johannes Virolaiselta.

Kuka?

Jari Tervo, 57. Kirjailija, asuu vaimonsa Katin ja poikansa Kallen kanssa Helsingissä.

Opiskeli kirjallisuutta Helsingin yliopistossa ja työskenteli Ilta-Sanomien toimittajana. Jäi vapaaksi kirjailijaksi 1995.

Kirjoittanut runoja, novelleja, romaaneja ja kolumneja. Toiminut Uutisvuoto-ohjelman kapteenina vuodesta 1998.

Uusin teos Matriarkka julkaistiin syyskuussa.

Vaikka Miia ei ole jakkupukutyyppi, Zaran jakkupuvun printti ja värikkyys viehättivät. Miia käyttää asua usein töissä.
Vaikka Miia ei ole jakkupukutyyppi, Zaran jakkupuvun printti ja värikkyys viehättivät. Miia käyttää asua usein töissä.

Miia Khan pukeutuu vaatteisiin, jotka korostavat persoonaa ja joilla on historiaa. Liian huoliteltu tyyli on hänelle kauhistus.

Kun Miia ja Uzair Khan päättivät mennä naimisiin, Miia tiesi heti, että hän ei pukeutuisi perinteiseen valkoiseen morsiusliikkeen pukuun.

Miia ei kuitenkaan ollut varautunut siihen, että puku tulisi vastaan kotikadulla sijaitsevan Ateljé Idylle -kivijalkaliikkeen ikkunassa. Puvun korkea kaulus, helmikirjailu, vartalonmyötäinen linja ja pohjepituus hurmasivat. Ystävän houkuttelemana Miia lupasi käydä myös morsiusliikkeessä. Kerta riitti. Olo oli ”kuin chihuahualla, jolla on päällään sirkusasu”.

”Prinsessajutut eivät tuntuneet omilta”, Miia kertoo.

Miia halusi hääasuunsa dramatiikkaa, joten hän suostutteli stylistiystävänsä Jasmin Mishiman hääasunsa hattutaiteilijaksi. Yhteistyönä syntyi valkoinen lintupäähine, jossa oli kasvoille laskeutuva harso.

”Halusin näyttää itseltäni, en morsiamelta. Oli ihanaa, että päässäni oli kiinnostava katseenvangitsija.”

”Olen ääripäiden tyyppi. Rakastan omituisuuksia, säröjä ja kummallista historiaa.”

Hääpuvun valinta kuvaa Miian asuvalintoja yleisestikin. Viestintätoimisto Milttonin johtajana työskentelevä nainen ihailee Ranskan Voguen entisen päätoimittajan Carine Roitfeldin tyyliä, joka on naisellinen, mutta sopivasti huoleton. Tukka hapsottaa hallitusti ja meikki on rento.

”Pidän lookista, jossa on ripaus sottapyttymeininkiä.”

Miia ei pidä itseään erityisen rohkeana pukeutujana. Hän vain haluaa, että kertoo hänestä itsestään.

”Kun mietin, ketkä jäävät mieleeni, pukeutumisella on merkitystä. Olen ääripäiden tyyppi. Rakastan omituisuuksia, säröjä ja kummallista historiaa.”

Miia tiesi jo lapsena, mitä haluaa pukea päälleen. Hän vietti tuntikausia äitinsä kampaamossa, selaili ulkomaalaisia muotilehtiä ja fanitti Dingoa.

Kun Miia oli seitsemänvuotias, äiti osti tyttärelleen kesäjuhliin kukkamekon hollolalaisesta putiikista. Tyyli ei ollut mieluinen.

”Otin sakset, menin huoneeseeni ja tein mekosta hameen. Haaveilin pitkään, että alan tehdä vaatteita työkseni. Harmi, että minulla ei ole lainkaan käsityötaitoja.”

Kuvaile tyyliäsi.

Klassisen rönsyilevä. Ostan vain vaatteita, joista tiedän, että käytän niitä ainakin kymmenen vuotta. Rakastan päähineitä, kenkiä, sormuksia ja laukkuja. Pidän teatraalisuudesta, Saksikäsi Edwardista, Liisa Ihmemaassa -elokuvan Hatuntekijästä ja Jali ja Suklaatehdas -leffan tunnelmasta.

Miksi asusteet ovat sinulle tärkeitä?

Maustan niillä tyyliäni. Käytän usein samaa kokonaisuutta, jonka päivitän vaihtuvilla hepenillä. Lempiasusteeni on Anna Dello Russon lintupäähine. Ostin sen ystävältäni ja olen tanssinut se päässäni Flow-festivaaleilla sekä juhlinut syntymäpäivääni. Myös 1920-luvun strassihäälaukkuni on rakas. Ostin sen yli kymmenen vuotta sitten Play it again, Sam -vintageliikkeestä. Päätin, että jos joskus menen naimisiin, se on laukkuni.

Mistä teet ihanimmat löytösi?

Olen aina viihtynyt vinteillä. Niiden pysähtynyt tunnelma kiehtoo. Siksi teen parhaimmat löytöni vintagekaupoista, kirpputoreilta ja basaareista. Rakastan käytettyjä vaatteita ja hetkeä, kun löydän roskan keskeltä aarteen. Haluan, että vaatteillani on historiaa.

Minkä ilmiön toivoisit palaavan muotiin?

Hulluttelevuuden ja 1920–1930-lukujen rönsyilyn. Skandinaavinen tyyli on tällä hetkellä kliinistä, löysää ja minimalistista. Olisi mahtavaa, jos panostaisimme enemmän laatuun. Siis siihen, että vaatteet jäisivät käyttöön eivätkä vain kävisi kaapissa. Sama ajatus kiehtoo arkkitehtuurissa. Kahdessa päivässä nousevat betonihirvitykset eivät puhuttele.

Paras tyylivinkkisi?

Patsulituoksut viimeistelevät lookin. Toivoisin myös, että miettisimme enemmän persoonaamme ja toisimme sitä esiin. Muiden jäljitteleminen on tylsää. Mustat t-paidat ja farkut on nähty.

Kenen tyyliä ihailet?

Jorma Uotisen. Hän iskee kasvoilleen hulvattomat lasit ja pitää hauskaa. Jorma näyttää, että pukeutuminen ei ole vakavaa. Bisnestyylinkään ei tarvitse olla tylsää. Uskon, että asiakkaat nauttivat, kun he näkevät, millaisen persoonan kanssa ovat tekemisissä.

Mitä ostosta kadut?

Hätäisiä hankintoja, jotka eivät tunnu oikeilta. Onneksi teen harvoin huteja. Vaatteessa pitää olla sielua. Määrä ei myöskään korvaa laatua. Mottoni on, että mieluummin kahdet hyvät alus- ja sukkahousut kuin kymmenet sinne päin.

Minne matkustat mieluiten?

Pariisiin. Haluaisin tietää, mikä on pariisilaisten salaisuus, kun he saavat asunsa näyttämään aina seksikkäiltä ja persoonallisilta. He kantavat itsensä upeasti. Voisin kävellä tuntikausia kaupungin kaduilla ja ihailla vastaantulijoita.

Lempimatkamuistosi?

Häämatkamme Marokkoon viime keväänä. Kävimme Casablancassa, Marrakechissa, Fèsissä, Atlas-vuorilla ja Tangerissa, joka oli samaan aikaan ränsistynyt ja kaunis. Miesten tyyli inspiroi. Heillä oli isot olkihatut ja babouche-tossut. Mieheni nauroi, kun ostin samanlaisen hatun kotiin.

Mistä design-klassikosta haaveilet?

En mistään. Tykkään hulluista ja tuntemattomista hörhökkeistä, jotka tulevat eteeni odottamatta. En ole koskaan sisustanut kotiani sisustusliikkeiden valikoimilla.

Mitä sisustaminen merkitsee?

Kokemuksia ja persoonaa, samaa kuin vaatteet. Kodissa pitää olla ripaus vintin ja antiikkiliikkeen tuntua. Haaveilin käsin tehdystä villamatosta, mutta päätin odottaa. Se ei ole paras valinta lapsiperhearkeemme. Onneksi hiljaa hyvä tulee. Koti elää ja muuttuu mukanamme.

Kuka?

Miia Khan, 36, viestintätoimisto Milttonin johtaja ja osakas. Työskentelee kehitystehtävissä ja markkinointiviestinnässä.

Perhe: Puoliso Uzair Khan ja poika Ché, 7.

Lempikirja: Elämäkerrat. ”Rakastan tarinoita, jotka kertovat oikeista ihmisistä ja tapahtumista. Viimeksi luin Karl Ove Knausgårdin Taisteluni-sarjan. Knausgård kirjoitti rohkeasti, puhtaasti ja leikkaamattomasti.”

Lempiravintola: ”Antto Melasniemen paikat, kuten Kuurna. Melasniemen ravintoloissa on jujua ja laadukkaita, kotimaisia raaka-aineita.”

 

Sitran strategia- ja ennakointijohtaja Paula Laineelta häneltä kannattaa kysyä, miten käy suomalaisen työn ja demokratian.

Paula Laine pyrkii yhdessä tiiminsä kanssa luomaan toimivampaa yhteiskuntaa, ja juuri nyt hän on erityisen huolestunut demokratian tilasta.

”Autoritääriset suuntaukset ovat saaneet jalansijaa jopa Euroopassa. Demokratian säilymistä ei takaa se, että me tykkäämme siitä”, hän aloittaa.

”Monet ongelmat ovat tällä hetkellä viheliäisiä, eikä demokratia ole pystynyt niitä ratkaisemaan. Kiinan tyyppiset toimijat nauravat mahat kippurassa demokratian kompuroinnille eri puolilla. Kansanvalta vaatii suurta uudistamista. Suurin osa sen toimintamalleista ja rakenteista on pysynyt ennallaan yli sata vuotta.”

Laine arvioi, että demokratialla on aikaa 15 tai 20 vuotta näyttää kyntensä. Se tarvitsisi piristyäkseen uutta puhtia, tavallisten kansalaisten osallistumista, kouluttautumista ja valppautta.

Laine arvioi, että demokratialla on aikaa 15 tai 20 vuotta näyttää kyntensä.

”Puolustan demokratiaa intohimoisesti. Sen keskellä on usko ihmiseen. Voi olla, että tulevaisuudessa juuri demokratia onkin se kestävin malli. Kun tulee tekoäly, ihmisiltä tarvitaan entistä enemmän empaattisuutta ja luovuutta, eli niitä asioita, jotka toteutuvat parhaiten, kun ihmisillä on mahdollisimman suuri vapaus.”

 

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto eli Sitra on eduskunnan alainen rahasto, joka työllistää noin 150 ihmistä. Sitran tavoite on edistää Suomen kehitystä, talouden kasvua ja kansainvälistä kilpailukykyä tutkimuksen ja kokeilujen avulla. Laineen luotsaamassa ennakointitiimissä syntyvät muun muassa visio Pohjoismaisen mallin tulevaisuudesta ja Sitran Megatrendit. Strategiatiimissä tehdään Sitran omaa strategiaa ja arvioidaan toiminnan yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

41-vuotias Laine tunnetaan suurten kokonaisuuksien ymmärtäjänä ja johtajana, joka osaa kuunnella.

”Tärkein tehtäväni johtajana on sparrata ja auttaa. En halua välttämättä johtaa puhetta. Tiimi kertoo, mitä tarvitsee.”

Tänä keväänä tekeillä on muun muassa projekti, jonka avulla järjestetään asiantuntijoita ja tietoa päättäjien avuksi. Informaa-tioähky uhkaa poliitikkoja siinä missä tavallisia ihmisiäkin. Projektissa on kokeiltu lupaavin tuloksin työpajoja, joissa uudet kunnanvaltuutetut, opiskelijat ja asiantuntijat ratkovat yhdessä yhteiskunnallisia ongelmia. Niistä valtuutettu saa omalle työlleen oleellista tietoa.

 

Moni muistaa pääministeri Juha Sipilän heiton ”kaiken maailman dosenteista”, joita hän ei välittäisi kuunnella päätöksiä tehdessään. Laine näkee työssään sekä tutkijoiden että poliitikkojen maailman ja ymmärtää molempia osapuolia.

”Mitä enemmän olen oppinut tuntemaan päättäjien työtä, sitä enemmän olen ruvennut sitä arvostamaan. Se on hyvin vaikea duuni. Poliitikot näkevät aika hyvin maailman muutoksen ja ymmärtävät, mitkä haasteet ovat. Ne ovat vaikeita kysymyksiä eikä niihin ole helppoja ratkaisuja. Vanhat rakenteet ja tavat eivät enää toimi.”

Suomen ja koko maailman vakavimpana ongelmana Laine pitää ilmastonmuutosta. Sen ratkaiseminen vaatisi poliitikoilta hyviä ja nopeita päätöksiä.

”Koko ihmiskunnan historian ajan nousseet hiilidioksidipäästöt pitäisi saada noin kymmenen vuoden aikana laskuun. Se on muutos, jota ei ole kertaakaan tehty. Maapallolla ei ole yhtään maata, jolle tämä ei olisi nyt akuutti asia.”

 

Suomen suurimpiin haasteisiin Laine lukee myös työelämän murroksen. Teknologian kehitys ja eliniän kasvu on muuttanut työn luonteen.

”Ennen muutos tarkoitti sitä, että poika ei seurannut isäänsä pellolle vaan suuntasi tehtaaseen. Nyt muutos tapahtuu yksilön näkökulmasta yhden elämän aikana. Ensin työskennellään pellolla ja sitten tehtaassa. Sitten pitäisi vielä opetella koodaamaan. Elinikäisestä oppimisesta puhutaan paljon, mutta miten se tehdään?"

”Jotkut ovat töissä kahdeksasta kahdeksaan aina, mutta minä en jatkuvasti.”

Laineen oma työelämä on hektistä ja useimmiten tiukasti aikataulutettua. Töiden vastapainona hän harrastaa ratsastusta, hoitaa kolmea kääpiösnautseria ja nauttii miehensä kanssa kotielämästä Sipoossa.

”Jotkut ovat töissä kahdeksasta kahdeksaan aina, mutta minä en jatkuvasti. Lounaan syön joka päivä, siitä en tingi. Ruoka on tärkeää hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta. Yritän myös tehdä yhden etäpäivän viikossa. Silloinkin voi olla kokouksia, mutta hoidan ne Skypellä. Olen oikeastaan aina tavoitettavissa, mutta en uhriudu tai harmittele. Se on minulle luonteva olemisen tapa. Olen on line koko ajan paitsi silloin kun olen ratsastamassa tai rakentamassa.”

Laine rakentaa miehensä kanssa Sipooseen pientä hevostilaa. Tarkoitus on käydä pian Tanskassa etsimässä sopivaa hevosta talliin.

”Suunnittelemme tallia kolmelle hevoselle, ja parasta olisi jos saisimme hoitajan, joka voisi pitää myös omia hevosiaan siellä.”

Puoliso on armeijatavaran erikoisliikkeen Varustelekan toimitusjohtaja Jari Laine. Pariskunnan työt ja työmatka tarkoittavat usein pitkiä päiviä. Koiria hoitamaan on palkattu kodinhoitaja-koiravahti.

”En halua, että koirat ovat yksin, ja päädyimme palkkaamaan hoitajan. Monet suhtautuvat kriittisesti kotiavun palkkaamiseen, ja mekin harkitsimme sitä pitkään. Se on osoittautunut hyväksi järjestelyksi.”

Laineen esikuvia ovat hänen omat vanhempansa. Isä työskenteli armeijassa upseerina, ja perhe muutti isän työn perässä ympäri Suomea. Äiti onnistui järjestämään uuden työpaikan itselleen jokaisesta uudesta kaupungista.

”En halua, että koirat ovat yksin, ja päädyimme palkkaamaan hoitajan.”

” En todellakaan ajattele, että kaikkien olisi helppoa muuttaa työn perässä. Meidän perheessämme se onnistui. Muutimme lapsuudessani monta kertaa, mutta siitä on hyvät muistot. Armeijan alueella elettiin omassa pienessä yhteisössä. Hiekkalaatikolle otettiin aina uudet tulijat lämpimästi vastaan. Perheet tulivat ja menivät.”

Laine kertoo viihtyvänsä työssään Sitrassa, mutta arvelee, että jossain vaiheessa siirtyy taas uusiin tehtäviin.

”Haluan tehdä aina jotakin hyvää. Olen Diakonissalaitoksen säätiön hallituksessa. En kuulu kirkkoon, mutta ne arvot, heikoista huolta pitäminen, ovat kaikkein tärkeimpiä.”

Kuka?

Paula Laine, 41, Sitran strategia- ja ennakointijohtaja.

Työskennellyt aiemmin Nokian johtotehtävissä.

Syntynyt Miehikkälässä. Asuu Sipoossa miehensä ja kolmen koiran kanssa.

Näin johdan

1) Tiimi ratkaisee. Rakenna ja kehitä toimiva tiimi.

2) Kuuntele – älä oleta.

3) Luo tiimille onnistumisen edellytykset, resurssit ja yhdessä sovitut tavoitteet.

4) Auta ihmisiä saavuttamaan heille merkityksellisiä asioita. Herätä sisäinen motivaatio.

5) Kanna vastuu – ole tukena vaikeissa paikoissa.