Näyttelijä Laura Birn kurkottaa kansainväliselle uralle. ”Haaveilen yksinkertaisesti näyttelemisestä. Haluaisin, että jokainen työ tuntuisi merkitykselliseltä”, hän sanoo.

Näyttelijä Laura Birn on juuri palannut lomalta elokuvamaailman mekasta, Los Angelesista, mutta aikaero ei näy olemuksessa. Laura näyttää raikkaalta, ja hänen kasvoillaan on kevyt rusketus. Mutta että lomalla? Ettei kuitenkin olisi Hollywood-uutisia tulossa? Laura vakuuttaa olleensa Kaliforniassa ”ihan oikealla” lomalla. Toki hänellä on elokuvakaupungissa edustajia, joita hän myös tapasi.

”Los Angeles on mielenkiintoinen kaupunki. Siellä on erityistä, luovaa energiaa. Vaikea silti kuvitella, että koskaan asuisin siellä, mutta pieninä annoksina se on kiva paikka.”

Kehut hämmentävät

33-vuotias Laura kuuluu siihen nuorten näyttelijöiden tienraivaajajoukkoon, joka kurkottaa kansainväliselle uralle, vaikka siitä ei ole kauan, kun suomalaisnäyttelijöiden Hollywood-haaveille vielä tuhahdeltiin.

Lauran sinkosi ulkomaisten ohjaajien tietoisuuteen rooli Sofi Oksasen romaaniin perustuvassa Puhdistuksessa, joka valittiin Suomen Oscar-ehdokkaaksi. Sen jälkeen amerikkalaisohjaaja Scott Frank tarjosi Lauralle pienen, mutta näkyvän roolin toimintaelokuvassa Tanssi haudoilla, jonka päätähti on Liam Neeson.

”Amerikkalaisten tapa kehua on itselleni hieman vieras.”

”Roolini kuvattiin kahdessa päivässä, enkä usko, että sillä oli suurempaa merkitystä uralleni. Haluaisin kyllä tehdä jonain päivänä isomman roolin Frankin elokuvassa.”

Helsingin Sanomissa Frank ylisti Lauran valovoimaisuutta. Laurasta kehuja on kiva kuulla, mutta eivät ne hänen päähänsä mene.

”Amerikkalaisten tapa kehua on itselleni hieman vieras. Mutta toisaalta se tekee esimerkiksi Los Angelesista miellyttävän paikan, kun jo lentokentän bussissa tuntemattomat jakavat kohteliaisuuksia.”

Syksyllä 2015 ensi-iltansa saa englantilaisen David Farrin ohjaama The Ones Below. Se on Lauran ensimmäinen iso rooli englanninkielisessä elokuvassa.

Laura teki elokuvadebyyttinsä kaksitoista vuotta sitten elokuvassa Helmiä ja sikoja. Hänellä oli tuolloin takanaan vasta pari näytelmäprojektia. Vuosaaresta Itä-Helsingistä kotoisin oleva nuori nainen oli innostunut näyttelemisestä Kallion ilmaisutaidon lukiossa. Sittemmin Laura on ehtinyt tehdä paljon: elokuvien ja teatterin lisäksi hän on näytellyt tv-sarjoissa, joista pisimpään sarjassa Karjalan kunnailla vuosina 2007—2012.

Mainetta ja kunniaa

Vuonna 2013 suitsutusta satoi joka suunnalta. Laura sai 15 000 euron elokuvataiteen valtiopalkinnon sekä Jussi-patsaan. Berliinin elokuvafestivaaleilla hänet huomioitiin nousevien kykyjen Shooting Star -palkinnolla.

Tuleva vuosi näyttää Lauran kalenterissa toistaiseksi väljältä, mikä tuntuu hänestä mukavalta. Viime vuonnahän kuvasi neljää elokuvaa, jotka kaikki saavat ensi-iltansa vuoden 2015 aikana.

Lauralla on naispääosa Petri Kotwican trillerissä Henkesi edestä ja pienemmät roolit Jörn Donnerin Armi!-elokuvassa sekä Mika Kaurismäen pukudraamassa Tyttökuningas. Psykologisessa trillerissä The Ones Below Laura esittää raskaana olevaa Teresaa, jossa on jotain outoa, mikä alkaa ahdistaa naapurissa asuvaa pariskuntaa.

Laura innostuu silminnähden puhuessaan elokuvasta. Käsikirjoituksen pohdinnat äitiydestä ja rakkaudesta tekivät häneen vaikutuksen ensilukemalta. Kemia ohjaajan kanssa toimi jo koekuvauksissa.

”Pidin siitä, että hän oli kiinnostunut myös näyttelijäntyön psykologisesta puolesta. Analysoimme yhdessä roolihahmoni elämäntarinaa ja tapaa reagoida eri tilanteisiin. Se oli meille molemmille teatteritöistä tuttu tapa.”

Elokuvan kuvaukset Lontoossa kestivät viime syksynä kaksi kuukautta.

”Jännitin kuvauksia etukäteen paljon, koska se oli ensimmäinen iso roolini englannin kielellä . Kuvaukset olivat hieno kokemus, vaikka välillä olin väsynyt pitkien päivien jälkeen. Oli myös aika uuvuttavaa käyttää koko ajan vierasta kieltä. En ollut ajatellut sitä etukäteen.”

Joskus on sanottava ei

Roolinsa Laura valitsee puhtaasti intuitiolla.

”Välillä joudun kieltäytymään rooleista ja olen opetellut sanomaan ei, jos työ ei tunnu minulle sopivalta.”

Glorian muotikuvissa Laura esittelee vaatteita, jotka ovat saaneet vaikutteita villistä lännestä. Jos Laura valitsisi roolin lännenelokuvasta, millainen se olisi?
”Olisin levoton, mysteerinen naiscowboy, joka vaeltaa yksin auringonlaskuun”, hän maalailee.

Laurakin on vähän mysteeri, vaikka hän on ollut julkisuudessa yli kymmenen vuotta. Hän ei ole mikään naapurintyttö, jonka kuulumiset tiedetään Helsingistä Utsjoelle.

Laura on pysynyt johdonmukaisen tiukkana rajoistaan. Hän puhuu julkisuudessa vain töistään. Hän ei ole epäystävällinen, mutta vastaukset lyhenevät heti, kun ne liikahtavat hänen epämukavuusalueelleen.

”Tylsää ehkä, mutta ajattelen, että työ puhukoon puolestaan. Henkilökohtaisten asioitteni jakaminen ei tuo minulle mitään etua.”

Laura on vähän mysteeri, vaikka hän on ollut julkisuudessa yli kymmenen vuotta.

Laura on haastateltavana pidättyväinen, mutta kameran edessä hän ei ujostele. Hän kävisi hyvin ammattimallista. Sen vahvistaa myös kuvat ottanut Marica Rosengård.

”Lauraa on ihana kuvata. Hän on kuin sokeria, jota haluaa lisää. Hän ei hermostu eikä diivaile, mutta hän on myös hyvin herkkä. Jos vaate ei tunnu oikealta, hän ei pystypeittelemään sitä. Laura ei puhu omista asioistaan edes pitkän kuvauspäivän aikana. Mutta minusta on vain hyvä, että hän pitää kiinni mysteeristään. Se antaa yleisölle mahdollisuuden kuvitella hänet miksi vain.”

Ei ulkonäköpaineita

Perinteisesti kaunis ulkomuoto on ollut näyttelijälle etu. Laura ei ole kokenut painetta olla muuta kuin oma itsensä.
”Suomessa kiinnitetään aika vähän ulkonäköön huomiota, täällä ei tarvitse näyttää mallilta voidakseen olla näyttelijä. Ulkomailta minulla ei ole niin paljon kokemusta, että osaisin vertailla, millaisia paineita ulkonäköön muualla asetetaan.”

”Haaveeni on päästä siihen pisteeseen, että voisin valita kaikki työni.”

Lauran suurin unelma, se jonka lehdessä voi paljastaa, liittyy sekin töihin.

”Haaveilen yksinkertaisesti näyttelemisestä. Haluaisin, että jokainen työ tuntuisi merkitykselliseltä. Haaveeni on päästä siihen pisteeseen, että voisin valita kaikki työni. Ei kun hetkinen, kyllähän minä voin jo valita!”

Artikkeli on julkaistu tammikuun 2015 Gloriassa.

Pate Mustajärvi uskoo äitinsä oppeihin, vitamiineihin ja kumppanuuteen. Rouvaansa rockmies ilahduttaa kukilla.

A Avantouinti. Haaveilen vuosittain talviuinnin aloittamisesta. Lapsuudenystäväni V-J Salonen sanoo, että se ehkäisee flunssaa ja parantaa vastustuskykyä. En ole vielä tohtinut avantoon saakka.

B Bileet. Siteeraan Olli Lindholmia, joka vastasi faninsa ”missä jatkobileet ovat" -kysymykseen”, että ne jäivät 1980-luvulle. Meno keikkarintamalla on nykyään ammattimaista. Kuljen keikoille autollani. Näin pääsen kotiin yöksi. Hotellit ja jatkot on nähty.

”Jatkobileet jäivät 1980-luvulle.”

C CCR. Creedence Clearwater Revival -yhtyeen Cosmo’s Factory -levy oli yksi ensimmäisistä albumeistani. Ostin sen Tampereen Soitinkaupasta. Travelin’ band -raita iski tajuntaani niin, että järkeni meinasi lähteä. Tom Fogertyn soundi oli uskomaton. Mietin, mitä helvettiä tapahtuu.

D D-vitamiini. Joudun matkustamaan paljon, ja vuorokausirytmini on usein päälaellaan. Haluan pitää terveydestäni huolta, jotta jaksan. Vitamiinidosettini kulkee keikkakassissani. D-vitamiinin lisäksi siellä on muun muassa C- ja B-vitamiineja sekä magnesiumia.

E Ellu. Asialliset hommat hoidetaan, mutta muuten ollaan kuin Ellun kanat -sanonta on mielenkiintoinen. Olen jo kauan pohtinut, kuka Ellu on.

F Fuengirola. Palasin juuri lomalta Espanjasta. Vapaa tuli tarpeeseen. Viimeksi kuluneet pari vuotta ovat olleet hulinaa, ja meno jatkuu. Onneksi niin. Olen onnellinen siitä, että töitä riittää.

”Olen onnellinen siitä, että töitä riittää.”

G Gekko.Olimme parikymmentä vuotta sitten Popedan kanssa Libanonissa esiintymässä. Vedimme keikan rauhaturvaajille. Ihmettelin, kun joka puolella oli kylttejä, joissa luki, että älä ammu gekkoa. Kävi ilmi, että lisko piti moskiittokannan kurissa. Hyödyllinen olio.

H Hiki. Jos keikalla ei valu toisen biisin aikana hiki, jossain mättää. Hikoilu on hyvästä ja tuntuu hyvältä. Lenkkikään ei ole mitään, jos paidasta ei saa sen jälkeen puristaa kaksin käsin hikeä.

I Ilkeys. En ole koskaan ymmärtänyt, miksi jonkun pitää olla toiselle ihmiselle tai eläimelle kelju. Sitä on ikävää ja noloa seurata vierestä. En pidä pahantahtoisista ihmisistä enkä halua sellaisia lähelleni.

J Julkisuus. Kaksiteräinen miekka, jonka kärjellä tasapainottelee julkista työtä tekevä Pate ja yksityinen kansalainen Pauli. Aina ei ole helppoa. Kaikki eivät halua ymmärtää, että Pate ei ole Pate 24/7.

”En pidä pahantahtoisista ihmisistä enkä halua sellaisia lähelleni.”

K Kumppanuus. Sana, johon kiteytyvät hyvän olon, turvallisuuden ja tuttuuden tunteet. Ilman kumppanuutta elämäni olisi kurjaa.

L Laiva. Tykkään katsella, kun laivat lipuvat satamasta merelle. Olen ollut pari kertaa laivalla huonossa säässä. Yllätyksekseni en pelännyt yhtään. Laivat ovat makeita ja satamat mielenkiintoisia. Dave Lindholminkin lauloi laivoista Puhtaat laivat -kappaleessaan.

M Mökötys. Tapa, josta koetan päästä eroon. Jos joku sanoo minulle pahasti, en osaa välttämättä sanoa takaisin, vaan alan murjottaa. Yritän opetella pitämään puoleni sanallisesti. Se on vaikeaa, koska en haluaisi loukata ketään.

N Nuotio. Tuleen tuijottaminen rauhoittaa. Nuotio on aina ollut ihmiselle tärkeä. Sen äärellä on jaettu tarinoita, laulettu lauluja ja vietetty aikaa. Lisäksi nuotio on lämmittänyt.

O Opettaja. Kansakoulunopettajani joutuisivat tänä päivänä syytteeseen kaikesta, mitä sanoivat ja tekivät. Kerran lensin urkuharmonin ylitse niin, että paidastani irtosivat napit. Opettajani sanoi, että näin kohdellaan raggareita. En hiiskunut kotona mitään. Ompelin napit paikoilleen ja olin hiljaa. En kanna kaunaa. Kuri ja järjestys tekisivät hyvää myös nykyajan nuorille.

”Kuri ja järjestys tekisivät hyvää myös nykyajan nuorille.”

P Popeda. Elämäntyöni. Käynnistin bändin kotimme autotallissa neljäkymmentä vuotta sitten. Olen orkesterin ainoa alkuperäisjäsen.

Q Quickstep. Katselin lapsena kotimme mustavalkotelevisiosta, kun 1920-luvun elokuvissa stepattiin ja vedettiin quickstepiä. Se näytti huikealta. En kuitenkaan innostunut tanssimaan.

R Romantiikka. Sitä on vaalittava ja ylläpidettävä. Nuorena viileät jätkät eivät missään nimessä voineet olla romanttisia. Nykyään tosimies on se, joka osaa ja uskaltaa olla romanttisen huomaavainen. Yritän muistaa tuoda rouvalleni kukkia ainakin muutaman kerran kuukaudessa.

S Sushi. Ensimmäisen kerran, kun joku ehdotti lounaaksi sushia, sanoin, että en syö raakaa kalaa. Nykyään nautin sushia viikoittain.

T Tyylillä.Kierrän maaliskuussa Suomea Tyylillä-konserttisalikiertueellani. Käymme yhdeksässä kaupungissa. Soolourani on taiteellinen henkireikäni. Bändihommien rinnalla vaihtelu virkistää ja on tärkeää jaksamisen kannalta.

U Ulkomaat. Tykkään lomailla Suomen rajojen ulkopuolella, koska saan liikkua vapaasti. Kukaan ei tunnista eikä tuijota, kun istun kahvilassa ja seuraan ihmisiä. Se on luksusta ja parasta hermolepoa. Rakastan kaupunkilomia. Praha ei petä.

”Tykkään lomailla Suomen rajojen ulkopuolella, koska saan liikkua vapaasti.”

V Voice massage. Tässä iässä myös äänestä huolehtiminen vaatii enemmän kuin nuorena. Silloin yskäisin ja nousin lavalle. Nyt lallattelen ja jollottelen vähintään puoli tuntia ennen keikkaa.

X X factor. Jos Juice, Martti Syrjä, Tuomari Nurmio tai meikäläinen osallistuisivat nykyajan laulukilpailuun, olisi varmaa, että kukaan ei pääsisi jatkoon.

Y Ymmärrys.Nykymaailma ja sieltä kantautuvat uutiset vaativat ymmärrystä. Se ei meinaa läheskään aina riittää. Tuntuu, että hommat menevät jatkuvasti heikompaan suuntaan, ja ihmiset voivat huonosti. Kasvava välinpitämättömyys toisia kohtaan huolestuttaa.

Z ZZ Top. 1980-luvun sietämättömän videovillityksen parhaita juttuja. Miehet eivät muuttaneet tyyliään vaan kulkivat omaa tietään tukkahevin seassa ja pärjäsivät hyvin.

Å Åland. Haaveissani on kiertää Ahvenanmaa moottoripyörällä rouvani kanssa. Etenisimme ilman aikatauluja ja tarkkoja suunnitelmia. Ehkä ensi kesänä.

”Haaveissani on kiertää Ahvenanmaa moottoripyörällä rouvani kanssa.”

Ä Äiti. Painotti aina, että älä myrkytä itseäsi. Oppi on kantanut läpi elämäni. Julkisessa ammatissa olen jatkuvasti arvostelun kohteena. Palaute ei ole aina mukavaa tai asiallista. Silti en katkeroidu tai ole katkera muille.

Ö Öylätti. Silloin harvoin, kun erehdyn laittamaan suuhuni perunalastun, se muistuttaa rippikouluehtoollisella jaettua öylättiä. Maku on kuin suolattua pahvia.

Kuka?

Pate Mustajärvi, 61.

Muusikko, tunnetaan erityisesti Popedan solistina.

Popedan Kaasua…-läpimurtolevy julkaistiin 1983.

Julkaissut myös yksitoista sooloalbumia.

Asuu Tampereella avopuolisonsa ja tämän tyttären kanssa. Kaksi aikuista lasta.

Tekee maaliskuussa Tyylillä-konserttisalikiertueen.

Anu ja Mikko Petäjä perustivat Yogaia-nettipalvelunsa ihmisille, jotka eivät ehdi elää joogin elämää. Myös heidän yrityksensä maailmanvalloitus syntyy joogamaton sijaan tietokoneruudun ääressä.

 

 

Start up -yrittäjät Anu ja Mikko Petäjä elävät jännittäviä aikoja. Pariskunnan start up -unelma, Yogaia-nettijoogapalvelu, on laajentumassa Yhdysvaltoihin. Jos laajentuminen sujuu suunnitelmien mukaan, edessä saattaa olla muutto Kaliforniaan.

Tällä hetkellä Petäjät asuvat Chistlehurstissa, Lontoon esikaupungissa. 15-, 11- ja 7-vuotiaat pojat käyvät koulua ja harrastavat, isä ja äiti työskentelevät yhteisessä firmassa.

”Juuri, kun olemme tottuneet Lontooseen, on ehkä taas lähtö edessä. Lasten kanssa ulkomaille muuttaminen ei ole mikään pieni juttu”, Anu huokaa.

”Mutta aina on selvitty”, Mikko huomauttaa.

Liian kiireinen joogaamaan?

Vielä viisi vuotta sitten Petäjät elivät tavallista espoolaisen perheen arkea. Yogaian idea alkoi itää, kun mainosalalla työskentelevä Mikko alkoi etsiä ratkaisua arkiseen stressiinsä. Hän oli menossa aamujoogan jälkeen töihin, tajusi käyttäneensä kalliista ajastaan jo kolme tuntia ja olevansa silti myöhästymässä.

Ensimmäiset tunnit pidettiin Skypen kautta tuttujen joogaohjaajien kotoa.

Mikko päätti harjoitella kotona ja etsi netistä live-joogatunteja. Sopivaa palvelua ei löytynyt, joten sellainen oli perustettava itse. Yogaiasta tuli joogapalvelu ihmisille, jotka eivät ehdi elää joogin elämää.

”Meidän palveluamme käyttävät ihan tavalliset ihmiset. Lyhyet ja helpot tunnit ovat suosituimpia”, Mikko sanoo.

Ensimmäiset tunnit pidettiin Skypen kautta tuttujen joogaohjaajien kotoa. Joogaopettajaksi kouluttautunut Anu veti osan niistä itse, ja asiakkaina oli lähinnä kavereita. Toiminta oli aluksi pienimuotoista, mutta innostus tarttui. Pikkupaikkakunnilla, kaukana joogasaleista asuvat naiset innostuivat kokeilemaan, ja hyvää palautetta satoi päivittäin.

”Palvelun ensimmäinen maksava asiakas on vieläkin sen tilaaja”, Anu kertoo.

Maailmalle

Rahoittajatkin, muiden muassa Sanoma ja Inventure, innostuivat pirteästä yrityksestä alusta asti. Pariskunnasta tuli median lemmikkejä: he ovat voimakaksikko, joka on pitänyt yhtä nuoresta pitäen kotona ja töissä. Anu oli vasta 18-vuotias, kun pari aloitti seurustelun. Pari vuotta sitten perhe muutti Lontooseen luotsaamaan kansainvälistyvää yritystään.

Yogaia toimii ruuhkaisella markkinalla. Aikoinaan niin eksoottinen ja hengellinen harjoite on länsimaissa jo perusjumppaa. Yogaian valttina on se, että asiakas voi olla yhteydessä joogaohjaajaan tietokoneen, tabletin tai puhelimen kameran avulla. Ohjaaja joogaa Espoossa, Lontoossa tai Los Angelesissa ja pystyy samalla antamaan oppilaille henkilökohtaista ohjausta. Vastaavaa ei muilla nettijoogapalveluilla ole ainakaan vielä.

”Suomessa oli helppoa. Täällä tiedetään mitä me olemme, mutta markkinat ovat aika erilaisia Englannissa ja Jenkeissä”, Anu sanoo.

Pari vuotta sitten perhe muutti Lontooseen luotsaamaan kansainvälistyvää yritystään.

Yrittäjien on pitänyt esimerkiksi miettiä tarkkaan, miten Yogaiasta voi kertoa yhdellä lauseella App Storen etusivulla niin, että saa huomion tuhansien ja tuhansien joogasovellusten joukosta.

”Olen aina ajatellut olevani tosi hyvä markkinoimaan ja tosi hyvä myymään, mutta tällaista haastetta ei ole ollut koskaan ennen”, aiemmin viestintätoimistossa työskennellyt Anu sanoo.

Kovat oppirahat

Alkuinnostus on vaihtunut harkitumpaan otteeseen, sillä Yogaia joutui maksamaan kovat oppirahat Saksan markkinoilla. Saksalaiset suhtautuivat epäluuloisesti ajatukseen, että tietokoneen kamera voisi kurkistella heidän olohuoneeseensa. Samaan aikaan perustajia vaivasi vauhtisokeus.

”Suomessa oli mennyt niin hyvin, että ajattelimme saman konseptin toimivan muuallakin. Lähdimme hajottamaan energiaa joka suuntaan: teimme kaikille kielille, kaikille alustoille, androidiin, apple tv:hen, ihan joka paikkaan, ja kasvu loppui joka suunnassa. Nyt käyttäisimme paljon enemmän aikaa siihen, että tekisimme tuotteen vielä paremmaksi”, Mikko sanoo.

”Epävarmuus on osa tätä elämää.”

Vuosi sitten Petäjät olivat vaikeiden ratkaisujen edessä. Firmassa oli 25 työntekijää neljässä maassa, ja osa oli irtisanottava.

”Huipputyyppejä ja ystäviä lähti, mutta firma sai elää, ja keskittyminen toi parempia tuloksia. Niin kai elämässä ylipäätäänkin on”, Anu sanoo.

”Mistään ei toki ole varmuutta vieläkään. Epävarmuus on osa tätä elämää”, Mikko sanoo.

Motivaatio auttaa jaksamaan. Anu ja Mikko kertovat melkein liikuttuneina yksinhuoltajaäidistä, joka sai voimaa kovaan elämäänsä heidän palvelunsa avulla ja adhd-diagnoosin saaneesta miehestä, jolle jooga on antanut apua selvitä neurologisten haasteiden kanssa. Tunneilla on käyty noin miljoona kertaa.

”Miljoona kertaa olemme tehneet toivottavasti jotakin hyvää planeetalle”, Mikko kiteyttää.

Ei mitään joogin elämää

Suosituimpia tunteja ovat nopeat ja lyhyet sessiot. Niitä Anu ja Mikkokin yrittävät mahduttaa elämäänsä. Anu on levittänyt Lontoon-kodin olohuoneeseen joogamaton, jotta muistaisi joka-aamuisen flow-joogan. Mikko tekee kesken työpäivän selkää ja lantiota avaavia, lyhyitä harjoitteita. Petäjät eivät ehdi elää joogien elämää vaan istuvat arkisin ruudun ääressä videopuhelinpalavereissa.

Useimmiten toinen jää etätöihin ja hoitamaan kotia, kun toinen lähtee junalla Lontooseen konttorille. Työpäivän jälkeen viedään lapsia harrastuksiin: karateen, jalkapalloon, maahockeyyn ja tennikseen.

”Tässä löytää itsensä etsimässä ratkaisuja ongelmiin, joiden edessä ei aiemmin ole ollut.”

”Pojat eivät joogaa, mutta keskimmäinen on kyllä myynyt Yogaian monille opettajilleen”, Anu kertoo.

Parasta joogayrittäjien elämäntavassa on jatkuva oppiminen.

”Tässä löytää itsensä etsimässä ratkaisuja ongelmiin, joiden edessä ei aiemmin ole ollut. Suomesta ei ole oikeastaan ennen tullut tällaisia simppeleitä kuluttajapalveluita. Spotifyt, Skypet ja vastaavat ovat tyypillisesti Ruotsista tai muualta. Uuden oppiminen aikuisiällä on ihan mielettömän hienoa”, Mikko sanoo.

Ketkä?

Anu Petäjä, 42, Yogaian markkinointi- ja viestintäjohtaja. Mikko Petäjä, 46, Yogaian toimitusjohtaja. Kansainvälistyvän start up -yrityksen Yogaian perustajat.

Online-joogatunteja tarjoava palvelu toimii tällä hetkellä Espoosta, Lontoosta ja Los Angelesista.

Kotoisin Espoosta, asuvat Lontoossa kolmen poikansa kanssa.