Fujitsun johtaja Ilona Ylinampa haluaa nostaa myynnin arvostusta ja kannustaa paukuttelemaan henkseleitä.

Ensin tavoite, sitten toimintasuunnitelma ja mittarit, ja koko ajan säännöllistä seurantaa. Siinä Fujitsun tiedonhallintaratkaisujen johtajan Ilona Ylinampan resepti menestykseen. Tavoitteiden apuna hänellä ovat niin aarrekartat kuin roadmapitkin, mutta ennen kaikkea luvut.

– Tykkään mitata tavoitteitani numeroilla, enkä vain mutu-tuntumalla, Ilona sanoo.

Ilona on aina kulkenut määrätietoisesti kohti tavoitteitaan. Niin kuin silloin, kun hän alkoi 14-vuotiaana korottaa numeroitaan saadakseen vuosia myöhemmin collegestipendin Kanadaan. Tai kun hän parikymppisenä asetti tavoitteekseen taloudellisen pääoman, joka piti olla kasassa 30-vuotiaana. Summa täyttyi kaksi vuotta etuajassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Avoimesti kunnianhimoinen

– Olen aina nähnyt seuraavan askeleeni. En ole myöskään pelännyt sanoa olevani kunnianhimoinen. Ehkä sitä ovat jotkut karsastaneet, mutta työhaastattelussa se on minusta hyvä tuoda esiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viime vuoden marraskuussa Ilona aloitti kansainvälisen it-jätti Fujitsun tiedonhallintaratkaisujen johtajana. Paria kuukautta aiemmin hänet oli valittu Vuoden myynnin johtajaksi.

Ensimmäistä kertaa myönnetty palkinto on Ilonasta tärkeä, sillä myynnin arvostusta pitää nostaa.

– Meillä on perinteisesti ajateltu, ettei akateemisesti koulutettujen tai ajattelevien kannattaisi tehdä myyntiä, sehän on ponnahduslauta muuhun. Mutta myynti maksaa meidän kaikkien palkat.

Syntynyt myyjäksi

Kaikki yrityksessä ovat myyjiä, Ilona ajattelee.

– Myyntitaitoa tarvitaan, jotta osaa esitellä ideoita, löytää ratkaisun ja vakuuttaa.

Ilonan oppivuodet myynnissä alkoivat jo kouluikäisenä, kun hän kauppasi ovelta ovelle WWF:n pinssejä. Työt kaupan kassalla, torimyyjänä, pr-ja promotöissä, Lapissa matkailuyrityksissä sekä opiskeluaikana Jyväskylän kongressikeskuksessa toivat kokemusta asiakaspalvelusta ja tuotteiden esittelystä.

Tavoitteellisuus näkyi myös valtiotieteen ja kauppatieteen opinnoissa Jyväskylän yliopistossa. Hän valmistui vain reilun kolmen vuoden opintojen jälkeen – siitäkin huolimatta, että alkoi odottaa 20-vuotiaana fuksina lasta ja erosi lapsensa isästä tyttären ollessa yksivuotias.

Kun muut juhlivat, Ilona oli kotona lapsen kanssa ja pänttäsi.

– Opiskeluni meni vähän suorittamiseksi, mutta halusin todistaa, että pärjäsin yksin. En silti ajattele, että jouduin luopumaan mistään.


Pörssiyhtiö opetti

Ensimmäinen työpaikka amerikkalaisen Autodesk-ohjelmistoyhtiön maahantuojalla Future Groupissa oli heti kansainvälinen päällikkötason tehtävä. 24-vuotias Ilona teki kanavamyyntiä ja partnermanagerointia Suomessa ja muun muassa Baltian maissa.

– Se oli äärimmäisen opettavaista. Työ jenkkipörssiyrityksen parissa vei suoraan kvartaalitalouden ja strategisen ajattelun ytimeen, kun laadittiin tulosennusteita päämiehen ja partnereiden kanssa.

Aloittaessaan myöhemmin digitaalisia hankintaratkaisuja tarjoavan Cloudian myyntijohtajana Ilona oppi, mitä myynti todella tarkoittaa. Suomalainen kasvuyritys taisteli kaupoista kansainvälisten it-jättien kanssa.

Neljän vuoden aikana yrityksen liikevaihto kolminkertaistui, ja se avasi toimiston Dubaihin, jonka myyntitiimiä Ilona kävi sparraamassa.

– Maailmalla pitää osata paukutella henkseleitä. Jos itse ei kerro omasta, tiiminsä ja yrityksen osaamisesta, niin kuka siitä kertoo?

Sopivasti nörtti

Fujitsussa Ilonan yksikkö keskittyy ohjelmistosovelluksiin ja pilvipalveluihin, jotka ulottuvat esimerkiksi julkisen sektorin asianhallintajärjestelmistä ja pankkiautomaattien softasta suurten finanssitalojen sähköisiin arkisto- ja CRM-järjestelmiin.

Ilona on aina suhtautunut teknologiaan uteliaasti. Sen hän uskoo juontavan juurensa ala-asteen matematiikkaluokasta, jonne insinööri-isä tyttärensä laittoi.

– En ole perinteinen nörtti, mutta minua kiehtoo, mitä kaikkea teknologia voi mahdollistaa.

Ilona kokeili etujoukoissa esimerkiksi kryptovaluutta bitcoinia ja ruokaostosten tekemistä netissä. Hän on ollut betatestaamassa eri sovelluksia ja äiti–tytär -koodauskurssilla 12-vuotiaan tyttärensä kanssa. Ilona näkisi it-alalla mieluusti paljon enemmän naisia. Välillä hän on ainoa nainen monen miehen kanssa palaverissa.

– It-ala pelottaa naisia turhaan. Naisilla on paljon annettavaa, kun rakennamme ihmiskeskeistä tietoyhteiskuntaa ja pidämme kaikki mukana kehityksessä.

Mielellään vastuussa

Ilona usuttaa naisia myös hakeutumaan tulosvastuullisiin tehtäviin. Keskuskauppakamarin selvityksen mukaan valtaosa johtoryhmätasolla toimivista naisista työskentelee tukitoimintojen, kuten HR:n ja lakipalvelujen johdossa. Ilona vastaa työssään yksikkönsä liiketoiminnasta.

– Olen aina tykännyt olla tulosvastuussa, se mahdollistaa myös uralla etenemisen. Ei tukifunktioissa mitään vikaa ole, mutta niistä noustaan harvoin toimitusjohtajaksi.

Fujitsussa Ilona johtaa yli sadan ihmisen yksikköä sekä Suomessa että Virossa. Hän teki ensitöikseen alaisilleen anonyymin kyselyn työyhteisöstä ja kehitystoiveista.

– Haluan nostaa hyviä tekijöitä ja saada toiset loistamaan. Ensin täytyy kuitenkin tietää, mikä ihmistä motivoi.

Kotijoukot sparraavat

Motivointitaitoja tarvitaan, kun liikevaihtotavoitteita aletaan kuroa jokaisen vuoden alusta uudelleen.

Ilonan oma sparraaja löytyy kotoa: finanssialalla työskentelevän puolison kanssa käydään usein keskusteluja keittiönpöydän ääressä. Uusperhe, matkustelu ja konsertit pitävät huolta, että elämässä on muutakin kuin työ ja seuraavat tavoitteet.

Vaikka toki nekin ovat tärkeitä:

– Totta kai minulla on jo mielessä pitkän tähtäimen suunnitelmia, mitä haluan 40- tai 50-vuotiaana, Ilona hymyilee.

Juttua muokattu 29.4. klo 9.07: vaihdettu otsikkoon oikea ikä.

Kuka?

Kuka?

 

 Ilona Ylinampa, 33, Fujitsun johtaja, vastaa tiedonhallinnan ratkaisujen liiketoiminnasta.

 Asuu Espoossa 12-vuotiaan tyttärensä, avopuolisonsa ja tämän kahden teini-ikäisen pojan kanssa.

Valittiin viime vuonna Vuoden myynnin johtajaksi.

 Fujitsu on maailman seitsemänneksi suurin ja Japanin suurin it-yritys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla