Virpi Raipala-Cormier nauttii Frantsilassa itse kasvatetuista viinirypäleistä.
Virpi Raipala-Cormier nauttii Frantsilassa itse kasvatetuista viinirypäleistä.

Frantsilan Virpi Raipala-Cormier on luonnonkosmetiikan pioneeri, jonka ideoimista tuotteista on nyt tullut huipputrendikkäitä.

– Voinko auttaa vähän, kysyy Virpi Raipala-Cormier kolmelta naiselta, jotka pyöriskelevät hänen lähellään innostuneen mutta ujon oloisina.

Hän alkaa kysellä naisten ihojen tarpeista, ja pian he levittelevät testereistä voiteita kämmenselilleen ja tuoksuttelevat niitä.

Ollaan Frantsilan Kehäkukassa, Hämeenkyrön suosituimmassa matkailukohteessa, jossa voi syödä buffetista kasvislounasta ja jälkiruuan päätteeksi shoppailla Frantsilan luonnonkosmetiikkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Virpi Raipala-Cormierin suku on viljellyt Hämeenkyrössä peltoja satoja vuosia. Virpi otti niistä 1980-luvulla haltuunsa osan ja ryhtyi aviomiehensä James Cormierin kanssa kokeilemaan, kuinka luomuyrttien kasvattaminen Suomen olosuhteissa luonnistuisi. Pelloilla kasvoi siankärsämöä, minttua, maustekasveja ja Jamesin kotimaasta Kanadasta tuotua auringonhattua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Syntyi Frantsila-tuotemerkki, ja pian luontaistuotekaupoista alkoi saada Frantsilan yrttimausteöljyjä, salaatinkastikkeita ja hunajaa, vähän myöhemmin myös kosmetiikkaa, eteerisiä öljyjä, kukkatippoja ja hoitosalvoja.

Alku aina hankalaa

1980-luvulla öljyt eivät ihonhoidossa olleet ollenkaan siinä huudossa kuin nykyään. Niinpä Virpi halusi kehitellä luonnonmukaisen ihovoiteen oman tilan tuotoksista. Se ei sujunut ihan helposti.

– Tein omasta mielestäni hyvän salvan ja vein sen paikalliselle kosmetologille kokeiltavaksi. Kun tulin kahden viikon päästä kysymään, miten se on toiminut, voiteen päällä oli kaunis, paksu kerros hometta, Virpi nauraa.

Monien kokeilujen ja kantapään kautta Suomen ensimmäinen luonnonkosmetiikkasarja oli valmis. Virpi saa asiakkailta toisinaan palautetta, kuinka heitä on voideltu samoilla tuotteilla jo vauvana.

Kukkaterapiaa

Virpin ja Jamesin henkilökohtaisessa kasvihuoneessa kiemurtelevat viinirypäleköynnökset.

– Meidän paratiisi, Virpi sanoo ja poimii käteensä viinirypäletertun. Viinirypäleet maistuvat makeilta ja täyteläisiltä. Niistä ei tehdä täällä viiniä vaan mehua.

Frantsila työllistää 14 henkilöä ympäri vuoden ja kesäisin useita kausityöntekijöitä. Virpi käy pelloilla lähes päivittäin – kehäkukkien poiminta on hänen lempipuuhaansa – mutta ison osan hänen ajastaan haukkaavat suositut kurssit ja koulutukset, joita Frantsilassa järjestetään.

Tulevana viikonloppunakin kursseja on kaksi, viikonlopun mittainen Virpin yrttikurssi ja lyhyempi kukkaterapiakurssi.

Virpi kouluttaa niin kasvilääkinnän perusteita ammattilaisille eli fytoterapeuteille kuin kukkaterapiaa viikonloppukurssilaisillekin. Kursseilla tehdään hoitavia jalkakylpyjä, voimaannuttavaa joogaa, yrttisaunotaan ja tehdään oma salva tai tuoksu.


Häämatka, joka venyi

Virpi on virallisesti eläkkeellä, ja yrityksessä on tehty sukupolvenvaihdosta. Poika Jupiter on Frantsilan toimitusjohtajana ja nuorempi poika Valo ohjaa kesätyöläisiä keräämään kehäkukkaa. Silti sekä Virpi että James ovat joka päivä toiminnassa mukana.

– Vedän tuotekehitystiimiä. Minulla on valtava määrä tuoteideoita takataskussa. Nytkin kehittelemme uutta kosmetiikkasarjaa, Virpi sanoo.

James on Mr. Nose, herra nenä, jonka tehtävänä on luoda tuoksuja uusiin tuotteisiin.

– Kun kehitin Aura-parfyymiä, taisin tehdä siitä 17 versiota. Sitten kun yksi sanoo, että tuoksu on ihana, ja toinen sanoo yäk, silloin ollaan yleensä aika lähellä, James kuvailee.

Pari tapasi Jamesin kotimaassa Kanadassa, jonne Virpi meni varta vasten.

– Kuulin, että siellä olisi yrteistä ja joogasta kiinnostunut agronomimies, joten menin hakemaan hänet itselleni.

Suomeen pari tuli vuoden kuluttua.

– Luulin tulevani tänne häämatkalle. Mutta sitten täällä onkin hommaa riittänyt, James sanoo.

Vihdoin trendin harjalla

Luomu, luonnonmukainen kosmetiikka ja lähellä tuotettujen asioiden arvostus ovat viime vuosina nousseet isoiksi trendeiksi. Stressaavaa elämää koetetaan lievittää mieluusti jollakin luonnonläheiseksi koetulla, vaikka levittämällä huoneeseen rauhoittavaksi sanottua laventelin tuoksua.

Virpi suhtautuu trendien vaihteluihin rauhallisesti. Hänelle luomu, suomalaiset yrtit ja kasvit, kasvisruoka ja itsensä kuunteleminen ja hoitaminen ovat aina olleet tärkeitä.

Frantsila ei ole parin miljoonan euron liikevaihdollaan kovin suuri yritys, mutta kasvulle on mahdollisuuksia ja sitä myös tavoitellaan.

Viime aikoina nuorempi polvi on freesannut Frantsilan pakkausten ulkonäköä. Ravintola Kehäkukan myymälässä purnukat ovat esillä näyttävissä vanhoissa puukaapeissa, kuten trendimyymälöissä on tapana.

Puteleita tekee mieli hipelöidä ja haistella.

Virpi puikkelehtii hyllyjen välissä asiantuntijan elkein, ovathan tuotteet lähtöisin hänen ideoistaan.

– Tämä ruusuöljy voisi olla hyvä, tai tämä meidän uusi kehäkukka-porkkanaöljy. Tai tämä aivan ihana uusi laventelisalva, hän esittelee naisseurueelle.

– Tätä kannattaa levittää illalla rintaan ja ohimoille ja vaikka jalkapohjiin, niin saa rauhallisen unen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla