Muutama vuosi sitten tyhjensin isäni kotia. Hän oli muuttanut hoivakotiin, eikä häntä enää kiinnostanut, mitä kodissa oli jäljellä ja mitä heitettäisiin pois. Oli lämmin kesäkuu ja vietin hänen 72 neliön rivitalokodissaan (ohuet hanskat kädessäni) puolitoista viikkoa. Kävin läpi valokuvia, raivasin kirjahyllyä. Tyhjensin pientä vaatehuonetta, jossa sukat olivat täydellisesti rullattuina ja t-paidat viikattuina. Löysin eteisen kaapista valtavat määrät työkaluja ja myöskin työmatkoilta ostettuja koruja, joita isä ei ollut antanut kenellekään. Lahjoja "varmuuden vuoksi"?

Löysin tavaroita, joilla oli valtavasti muistoja: osalla meille molemmille, osalla vain hänelle. Halusin säilyttää hänen lapsena käyttämänsä nahkatossut mutta en rikkinäistä, tyhjää viinipulloa, joka oli nostettu paraatipaikalle kirjahyllyn päälle. Missä se oli juotu, kenen kanssa, mitä oli tapahtunut?

Lopulta tilasin roskalavan rivitalon päätyyn. Pidettyäni "ota tästä" -pihakirppiksiä ja yritettyäni antaa hyllyjä, kirjoja ja isän 300 solmiota pois, oli vielä vietävä tavaraa kaatopaikalle. Se ei tuntunut hyvältä. Se tuntui suorastaan kauhealta.

Se sai myös minut miettimään, mitä jäisi jäljelle, jos minun kotiani tyhjennettäisiin nyt?
Kävelin kotona ja arvioin, millä mielin sitä tyhjennettäisiin. Mitä tyttäret haluaisivat? Ehkä ainakin kaakaopurkin, josta lusikoimme kaakaojauhetta kuppiin, kun tytöt olivat pieniä (ei hätää, olen ostanut molemmille samanlaiset ja annan ne oikealla hetkellä). Ehkä ei pieniä, vanhoja liköörilaseja, joita emme käytä mutta jotka tunnollisesti matkaavat muutosta toiseen. Miksi?

On haastavaa tasapainotella turhan ja muistojen välillä.

Siksi, että on haastavaa tasapainotella turhan ja muistojen välillä. Jos heittää kaiken pois ja uudistaa elämänsä tavarat ja huonekalut, häviävätkö muistot? Nuorempana on vaikea ymmärtää tai nähdä etukäteen, miten joillekin tavaroille syntyy uusi merkitys, kun niiden antajaa tai omistajaa ei enää ole. Voi kuinka roikun siinä isän nahkatossussa nyt.

Ja voi kuinka pidän kuin kansallisaarteena äidin minulle lahjoittamaa Vuokon pitkää mekkoa, joka roikkuu vaatekaapissa mutta jota en vielä ole käyttänyt kertaakaan. Huonekalujen kanssa vähän sama juttu. Olohuoneen pöytä on ystäviltä ostettu. Samoin eteisen peili. Työpöytä on edesmenneen appiukon. Nämä huonekalut kulkevat mukana, vaikka ne eivät sopisikaan kodin raameihin. Ne ovat huonekaluja, joiden tunnearvo voittaa esteettisen arvon.

Toimittaja Hanna Jensen yrittää sisustaa, mutta ei tahdo onnistua.

Hanna Jensenin kolumni julkaistiin Glorian Kodissa 3/2016.

Tyytymättömyys ja avarat näkymät pitävät vaatesuunnittelija Ritva Fallan luovuuden hereillä.

Vaatesuunnittelija Ritva Falla kurkkii 1920 rakennetun töölöläistalon viidennen kerroksen ikkunasta ja luettelee, mitä kaikkea työhuoneestaan näkee: ”Kansallismuseo, Eduskuntatalo... Kohta näen uuden Keskustakirjastonkin.”

Töölössä sijaitsee yksi Fallan kolmesta työtilasta. Muut ovat myymälä Korkeavuorenkadulla ja Tammisaaren viikonloppukodin entiseen hevostalliin rakennettu studio. Töölön-kodin yhteydessä sijaitseva työhuone on arkipäivien toimisto.

”Kaikkein hermostuttavinta on, jos ei ole aikaa uudistua, vaan pitää vain mennä vanhoja latuja.”

”Tämä on tällainen kaupunkistudio. Tammisaaressa vietän viikonloput. Se on ajattelun paikka.”

Näkymä yli Etu-Töölön kattojen on vaatesuunnittelijalle tärkeä.

”Minun pitää nähdä ulos, ja ikkunan edessä on oltava avaruutta. Pitää nähdä taivasta ja kauas. Se rauhoittaa. En pääse flow’hun pimeässä tilassa.”

Nykyisin mallistoja omalla nimellään ja omalle yritykselleen tekevä Falla kuvailee itseään työntekijänä kurinalaiseksi – ja yksinäiseksi.

”Tiimityö ei ole minun juttuni, ei ole koskaan ollut. Työskentelen parhaiten yksinäni.”

Aikatauluasioissa suunnittelija on oppinut joustavaksi. ”Olosuhteet tekevät tällä rättialalla niin hirveän paljon. Tarkkoja deadlineja ei kannata itselleen asettaa. Aina tapahtuu jotain, ja unelmat romahtavat.”

Työpöydällä on pinoissa suuria muotikirjoja ja kirjahyllyssä kirjojen seassa punaiset korkokengät.

”En ole koskaan ollut tyytyväinen työni lopputulokseen. Se on tämän homman juju. Tyytymättömyys pitää hengissä ja hereillä”, Falla sanoo.

”Kaikkein hermostuttavinta on, jos ei ole aikaa uudistua, vaan pitää vain mennä vanhoja latuja. Silloin tulee sellainen turhautuminen, että minkä takia tätä teen, jos en ehdi uudistua.”

Kuvataiteilija Marjatta Tapiola sekä hänen tyttärensä, kirjailija Aina Bergroth ja elokuvaohjaaja Zaida Bergroth puhuvat lokakuun Gloriassa siitä, mitä luova työ tekijöitään vaatii. Jutun henkeen kuvasimme heidät valaistustaideteoksen sisällä Helsingissä. Katso upea video kuvauksista.

Kolmikko kuvattiin Helsingin Kruunuvuorenrannassa sijaitsevassa valaistustaideteos Öljysäiliö 468:ssa. Tästä pääset päivän tunnelmiin.

Juuri nyt taidemaalari Marjatta Tapiolalle, 66, ja hänen tyttärilleen, kirjailija Aina Bergrothille, 41, ja elokuvaohjaaja Zaida Bergrothille, 40, kuuluu  hyvää.

Zaida on vastikään kuullut, että hänen tuorein elokuvansa, sisaruudesta kertova ja Krista Kososen tähdittämä Miami, saa kansainvälisen ensi-iltansa Toronton elokuvajuhlilla, yhdellä maailman arvostetuimmista elokuvafestivaaleista. Aina on tehnyt sopimuksen oman näytelmäkäsikirjoituksensa ensi-illasta ensi syksyksi Helsingin kaupunginteatteriin. Haastattelun jälkeen esikoisensa synnyttänyt kirjailija aikoo työstää äitiyslomalla kolmatta romaaniaan.

Marjatan kehuttu näyttely Galerie Forsblomilla puolestaan on vastikään päättynyt, ja hän on puunannut puimalaan rakentamansa ateljeen lattiasta kattoon uutta työskentelyperiodia varten.

”Maalatessani en pysty tekemään mitään arkista. Silloin en laita ruokaa enkä siivoa, ja paperihommatkin yritän hoitaa delegoimalla”, Marjatta kertoo.

”Äiti ei ole epäröinyt sanoa, että hänelle ei saa puhua, koska hän haluaa ajatella.”

Aina ja Zaida nyökyttelevät. He tottuivat jo lapsina siihen, että perheen elämää rytmittävät äidin näyttelyt. ”Stressitasot nousivat, mitä lähemmäksi avajaisia tultiin. Silloin äiti oli äärimmäisen jännittynyt, eikä häntä voinut pahemmin edes puhutella”, Aina sanoo.

”Meidän piti tietää jopa se, milloin oveen voi koputtaa”, Zaida jatkaa.

Marjatta myöntää kaiken, ja kehuu sitten tyttäriensä olleen pienestä pitäen hyvin herkkiä. ”Te tiesitte, miten voin mennä väärästä sanasta sekaisin. Että työkyky voi kadota viikoksi.”

Arki taiteilijaäidin kanssa ei ehkä ollut aina helpointa, mutta Aina ja Zaida saivat tärkeän esimerkin.

”Naisia kiitetään yleensä siitä, että he huomioivat toisia ja asettavat itsensä taka-alalle. Äiti ei ole epäröinyt sanoa, että hänelle ei saa puhua, koska hän haluaa ajatella. Mahdollisuus keskittyä on ylellinen, ihana lahja, jonka valtava arvo alkaa vasta kunnolla kirkastua”, Aina sanoo.

Miten äidistä js tyttäristä kasvoi taiteilijoita? Mitä he ajattelevat rahasta? Ja miksi ihmeessä Marjatta kasvatti tyttärensä katsomalla heidän kanssaan kauhuelokuvia? Lue koko Taiteen kokoinen elämä -juttu 5.10. ilmestyneestä lokakuun Gloriasta.