Valkoisella sisustettu koti on out. Näin olen viime aikoina lukenut lehdistä. Out eli menneen talven lumia, vähän tylsä, liian turvallinen, jotakin, josta olisi siirryttävä seuraavalle tasolle.

Vakuutan värikkään kotini uumenista, että väite on täyttä puppua. Me, jotka elämme värikkäissä kodeissa, tiedämme kyllä mitä tapahtuu, kun pääsee valkoiseen kotiin. Tulee puhdistunut olo, vähän kuin olisi käynyt suihkussa tai ripustanut pyykit narulle kesätuulessa. Mikään ei tunge päälle, vaan koti hengittelee elegantisti ympärillä. Valkoisessa, tyhjässäkin kodissa on paljon katsottavaa: jokainen huonekalu ja esine nousee erityisellä tavalla esiin. Sillä on yhtä lailla uskaliasta olla täyttämättä kotia väreillä kuin tehdä se.

Kaikista onnekkaimpia ovat ne, joilla on valkoiset lattiat. Kaikki näyttää hyvältä valkoisilla lattioilla! Jos meillä olisi valkoiset lattiat, pitäisin juhlat joka viikonloppu. Asettelisin lattioille kirjapinoja ja kynttilöitä ja tepastelisin paljain jaloin ympäriinsä osoitellen jumalaisia sisustuksellisia yksityiskohtiani. Pohjoismaissa valkoiset kodit eivät ole ikinä out, vaan huomioitteni mukaan niitä pitää vain päivittää. Eräskin asiantuntija sanoi, että beesi voi olla tylsä mutta valkoinen ei koskaan. Todiste löytyy hääjuhlista: emme kyllästy valkoiseen ikinä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Valkoinen on dramaattinen väri, sisustusguru Rachel Ashwell on korostanut. Minä uskon häntä, sillä olenhan jo oppinut senkin, että musta on pehmeä väri.
En itse selviäisi valkoisen kodin rakentamisesta, sillä valkoinen vaatii keskittymistä. Valkoisen sävyjä on niin monta. Kerran, kun maalasin kaikki kodin seinät valkoisiksi, niistä tuli keltaisia. Mielestäni on rikollista nimetä maalin sävy soft iceksi (pehmis), jos sävy oikeasti on keltainen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rankaisin itseäni välinpitämättömyydestä kahden vuoden ajan.

Rankaisin itseäni välinpitämättömyydestä kahden vuoden ajan. Ei lohduttanut, kun ystävä sanoi, että seiniemme sävy on "Virossa ja siitä etelään hyvinkin pidetty".
Lopulta valkoisen kodin asukas pelasti minut. Hän osasi erilaisten valkoisten maalisävyjen koodit ulkoa ja valitsi minulle valkoisen sävyn, joka on valkoinen huolimatta siitä, mistä suunnasta aurinko milloinkin paistoi.

Valkoisen kodin guru Rachel Ashwell on antanut näppärän neuvon: jos havittelet valkoista kotia, rakenna se kunnolla, mutta älä ala pingottaa ja varjella kotiasi.
"Jos olet elollinen olento ja sinulla on elämä, kyllästyt vahtimiseen nopeasti", hän huomautti. Juuri näin. Valkoinen koti on siis parhaimmillaan myös vähän badass, kapinallinen kovis.

Toimittaja Hanna Jensen yrittää sisustaa, mutta ei tahdo onnistua.

Hanna Jensenin kolumni julkaistiin Glorian Kodissa 2/2016.

Hanna Jenssn

Hei! Koodia minulla ei ole tässä (olen ulkomailla), mutta sen sävyn nimi on Paperi (olisiko Tikkurilan maaleja?). On ilmeisen käytetty ja yleinen, ainakin sisustavien ihmisten kesken... T Hanna

  • ylös 18
  • alas 19
Vierailija

Mikä tuo valkoisen värin koodisi mahtoi olla? Valkoisten seinien maalaajaa kiinnostaisi.

  • ylös 18
  • alas 19
Sisältö jatkuu mainoksen alla