Älä valitse liian hyvännäköistä matkakohdetta ja muutama muu totuus sisustusihmisen lomamatkoista.

Toimisikohan tämä meksikolainen kesäkeittiö mökillä Paraisilla?

Yritin matkamessujen aikana selvittää, oliko yksikään matkanjärjestäjä ymmärtänyt, mistä matkustamisessa oikeasti on kyse. Ei ollut. Tarjolla oli ruoka-, jooga- ja purjehdusmatkoja, mutta ei yhtään ”matkusta ja tuijota hävyttömästi paikallisten ihmisten kotien ikkunoista sisään ja varasta parhaat ideat kotiisi” -matkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sillä matkustaminen on sisustamista. Matkan tarkoitus on selventää suhdetta oman kodin sisustukseen ja auraan ja kenties parantaa niitä. Aura. Feng shui. Zen. Värit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Matkustamiseni alkaa siitä, kun puntaroin, millaista matkan jälkeen on palata kotiin. Miltä kotona silloin näyttää ja ennen kaikkea miltä jo eteisessä tuoksuu. Yleensä visioin paluuhetken osuvan auringonpaisteeseen.

Tämän ”etiäisen” takia ennen matkalle lähtöä on tehtävä suursiivous. Se tekee välillä matkustamisesta rasittavaa. Suursiivouksessa voi mennä päivä, kaksikin, ja nämä päivät pitäisi ottaa töistä vapaiksi. Jotta matka onnistuisi, on hyvä kuurata erityisen tarkkaan etenkin suihkun lattia ja hinkata keittiön kaappien päältä rasvat. Sotkuisesta kodista ei voi matkustaa, vaan matka on siinä tapauksessa peruttava.

Kun sitten on aika konkreettisesti lähteä, kaikki on vielä hyvin. Rakas koti hyvästellään. Saavutaan kohteeseen. Jos olet valinnut liian hyvännäköisen kohteen, käy vähän kuin kenkäkaupassa, kun kotoa lähtiessä omat kengät ovat olleet ihan mukiinmenevät, mutta kaupassa ne näyttävätkin littaan astutuilta kuomasaappailta, joissa on seepramaiset suolarannut.
Alkaa bongaaminen ja kyttääminen, ideointi, mitä kohteen baarien, ravintoloiden ja talojen visuaalisesta ilmeestä voisi siirtää omaan kotiin.

Etelä-Eurooppaan ei kannata lähteä, jos kotona ei ole parveketta. Koska Suomen lainsäädäntö ei salli ikkunasta roikkuvia kukka-amppeleita, on ikävä reissun jälkeen roikkua ikkunassa kukka-asetelmat kädessään. Ei siis Kreikkaan, Italiaan eikä Espanjaan eikä itse asiassa lähes mihinkään Keski- ja Etelä-Euroopan maahan.

Myös Bali toimii Suomen päässä huonosti. Balilaiset jämäkät ja massiiviset pöydät ja tuolit eivät ole edukseen pienessä, keltaisessa torpassa Paraisilla. Intialainen ja turkkilainen tuliaiskangas viehättävät rantabasaarissa mutta näyttävät kotona Tigerista hankitulta teemasynttärirekvisiitalta.

Olen lähdössä Meksikoon ensimmäistä kertaa elämässäni. Pelkään, että saan liikaa vaikutteita. Pelkään, että palaan sombrero päässäni. Pelkään, etten osaa poimia juuri meidän kotiimme toimivia ideoita.

Olenhan jo kerran sisustanut vanhan töölöläisen kerrostalokodin eteisen 2 x 2-metrisellä palmu- ja merenrantakankaalla, jonka piti ilmentää maailman trooppisia alueita.

Se ei ilmentänyt. Minulla on tästä sisustusmuistosta vain yksi ajatus: #fail.

Hanna Jensen on toimittaja, joka yrittää

sisustaa, mutta ei tahdo onnistua.

Seuraa Hannaa Instassa @hannajenius.

Lue myös:

Pyöriikö nurkissa matkamuistoja? Näin sisustat niilllä trendikkäästi

Hanna Jensen: Sekatyylin kirous

Sisältö jatkuu mainoksen alla