Valkoinen lattia on niin kaunis”, tuumasin vähän aikaa sitten ystävälle.

”Kaikki näyttää kauniilta kodissa, jossa on valkoinen lattia”, jatkoin.

En ole koskaan asunut kodissa, jossa on valkoinen lattia. Tanskalaisissa kodeissa näyttää olevan aina valkoinen lattia, ja Pinterest- ja Airbnb-maailmassa tanskalaiset kodit näyttävät tyylikkäämmiltä ja kekseliäämmiltä kuin muut.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vähänpä minä tiedän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”No jaa”, tyylitietoinen ystäväni tuumasi ystävällisesti.

”Itse olen alkanut ajatella, että valkoinen lattia ei olekaan paras. Se näyttää vähän tukkeiselta. Parempi olisi sellainen vaalea lattia, jossa näkyvät ainakin puun syyt. Että lattia elää”, hän sanoi.

Mistä tällaista tietoa oppii? Onko se jokin ihmeellinen vaisto, joka rävähtää tietoisuuteen, kun yhtenä aamuna avaat silmät?

Mistä tällaista tietoa oppii? Onko se jokin ihmeellinen vaisto, joka rävähtää tietoisuuteen, kun yhtenä aamuna avaat silmät?

Että täysvalkoinen lattia olisi tukkeinen. Ei olisi tullut mieleenkään.

Onko se samaa ymmärrystä kuin se, että petroolin- tai mustikansininen keittiö yhtäkkiä tuntuukin modernilta (kukaan ei olisi valinnut petroolinsinistä keittiötä viisi vuotta sitten) tai että murretut hiekan ja harmaan sävyt näyttävät yhtäkkiä tyylikkäämmiltä kuin kokovalkoinen? Tai että Lundia-hyllyt ovatkin in?

1990-luvulla muistutettiin, että mustaa ja sinistä vaatetta ei pidä yhdistää keskenään. Sitten ”joku” päätti, että ne ovatkin tyylikäs yhdistelmä, ja edelläkävijät pukivat siniset takit ja mustat kengät.

Asioita, joita itse olen viime aikoina havitellut kotiini:

Paksut, punaiset silkkiverhot työhuoneeseen – yhdistettynä hentoihin, vaaleanpunaisiin seiniin. Inspiraation lähde: italialainen hotellihuone.

Turkoosit, paksut samettiverhot olohuoneeseen. Inspiraation lähde: tyylikäs ja kallis sisustusliike Helsingin keskustassa (hankinta odottaa yllättävää rahoitusta).

Jättimäiset kukkaruukut. Inspiraation lähde: käynti espanjalaisen kodin kylpyhuoneessa.

Kaksi tyylikästä howard-tyyppistä nojatuolia sohvan sijasta. Inspiraation lähde: ystävien koti Tukholmassa.

Armeija-tyylinen liinavaatekaappi (vain kahta väriä) ja keittiön yhteyteen rakennettu kodinhoitohuone. Inspiraation lähde: vuokrakoti Espanjassa.

Näiden toiveiden ja havaintojen tekemiseen on kulunut viisi vuotta. Varsinainen ”vaisto”.

Yhden havainnon olen tehnyt ihan itse. Ihmisten pukeutumistyylistä voi vetää suhteellisen varmat johtopäätökset heidän sisustustyylistään. En ole vielä tavannut montakaan minimalistisen tyylikkäästi pukeutuvaa naista, jonka koti pursuaisi värejä tai huonekaluja – tai päinvastoin. Minunkin hameissani on lähes aina pikkuisen vino helma.

Toimittaja Hanna Jensen yrittää sisustaa, mutta ei tahdo onnistua.

Hanna Jensenin kolumni julkaistiin Glorian Kodissa 5/2016.

Sisältö jatkuu mainoksen alla