Näinä aikoina pakomatka mielikuvitusmaisemiin tulee tarpeeseen. Kokosimme kirjavinkit lahjaksi läheisille – ja itselle.

Vapauden kutsu

Hänelle, jolle pienet tarinat eivät riitä, kannattaa hankkia lahjaksi tämä kertomakirjallisuuden mestariteos. Vesitanssija kuvaa Hiram-nimisen orjan raskasta pakomatkaa etelävaltioista 1800-luvun lopun Yhdysvalloissa ja sitä, miten hän päätyy auttamaan kohtalotovereitaan. Maagiset elementit lisäävät juoneen koukkuja niin, että viimeisen sivun käännettyään tuntee asuneensa hetken toisessa todellisuudessa.

Ta-Nehisi Coates: Vesitanssija. Tammi. Suomentanut Einari Aaltonen

Yksi elämä, monta elämää

Jos lähipiiriisi kuuluu syvästä pohdiskelusta nauttiva kertomakirjallisuuden ystävä, täsmähankinta on Jenny Erpenbeckin Päivien loppu -romaani. 1900-luvun alkuun sijoittuva vaihtoehtohistoria esittelee monta eri kohtaloa samalla tyttölapselle: yhdessä hän menehtyy jo vauvana, toisissa elää eri ikävaiheisiin saakka. Historian käänteet nivoutuvat tytön ja hänen perheenjäsentensä elämään kiehtovasti. Hyvä valinta hänelle, joka haluaa vaihtelua perinteisiin romaaneihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jenny Erpenbeck: Päivien loppu. Tammi. Suomentanut Jukka-Pekka Pajunen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vivahteiden juhlaa

Elena Ferranten Napoli-sarja on ollut jättimenestys meillä Suomessakin, eikä hänen uusi romaaninsa tuota pettymystä. Tarinan keskiössä on keskiluokkaan nousseen perheen tytär Giovanna, joka vastoin vanhempiensa toivetta päättää tutustua paheksuttuun tätiinsä, vaatimattomissa oloissa elävään särmikkääseen Vittoriaan. Tädin ja veljentyttären erikoinen ystävyys sysää liikkeelle tapahtumien ketjun, joka vaikuttaa Giovannan koko elämään. Ferrante kuvaa ihmisten sisäisiä ristiriitoja niin mestarillisesti, että lukija häikäistyy.

Elena Ferrante: Aikuisten valheellinen elämä. WSOY. Suomentanut Helinä Kangas

Naiskuvia

Vahvasta ihmiskuvauksestaan tunnetun Satu Vasantolan toinen romaani kertoo laittomista aborteista, mutta laajemmin se on kuvaus naisen asemasta suomalaisessa lähihistoriassa. Päähenkilö on gynekologi Annu, joka lapsena seurasi isänsä työtä niin sanottuna enkelintekijänä, kunnes tämä jäi kiinni ja joutui vankilaan. Hän setvii solmuisen lapsuutensa jälkiä ja samalla kohtaa työssään naisen elämän koko kirjon. Romaani sopii niin perinteisen suomalaisen kertomakirjallisuuden ystäville kuin yhteiskunnallisesti valveutuneellekin lukijallekin.

Satu Vasantola: Kaikki kadonneet. Tammi.

Se rakkaudesta

Antti Holma tunnetaan suorastaan valtakunnan virallisena hauskuttajana, jonka uraan mahtuu niin tv- ja elokuvarooleja kuin huippupodcastejakin. Hauska on myös hänen toinen romaaninsa, mutta siihen on kirjoitettu myös viime vuosien kauneimmat lauseet rakkaudesta. Elämänsä autofiktiivisesti perkaavan Holman teos sopii lahjaksi hänellekin, joka ei ole perinteinen lukutoukka.

Antti Holma: Kaikki elämästä(ni). Otava.

Vieras kotimaassaan

Tutkija Vappu Kannaksen esikoisromaani on täsmälahja hänelle, joka ahmii elämäkertoja ja haluaa monipuolistaa lukukokemuksiaan. Upeasti kirjoitettu romaani on fiktiota, mutta sen päähenkilö Rosa Clay on todellinen henkilö – ensimmäinen afrikkalaistaustainen ihminen, joka koskaan on saanut Suomen kansalaisuuden. Lähetystyöntekijöiden adoptoima Clay opiskelee opettajaksi 1900-luvun alun Suomessa, jossa häntä kohdellaan kuin eksoottista kummajaista. Kehitystarina on vaikuttavaa luettavaa.

Vappu Kannas: Rosa Clay. Gummerus.

Kuvia sanoina

Kuuluuko lähipiiriisi himolukija, joka on ihastunut esimerkiksi Laura Lindstedtin tai Leena Krohnin teoksiin? Hänelle täydellinen lahja on Marisha Rasi-Koskisen romaani Rec, varsinainen kirjallinen jalokivi, joka vaatii omistautunutta lukemista ja palkitsee lukijan ruhtinaallisesti. Romaanissa punotaan yhteen monta aluksi näennäisen erillistä tarinaa suorastaan nerokkaasti ja trillerimäisellä otteella. Se on myös kertomus valokuvaamisesta ja ajoittain tuntuukin kuin lukisi sanoiksi muokattuja kuvia. Tätä lukukokemusta ei hevin unohda.

Marisha Rasi-Koskinen: Rec. S&S.

Paholaisen sointu

Klassinen musiikki on tärkeässä osassa Kjell Westön uutukaisessa. Tritonus on intervalli, ylinouseva kvartti tai vähennetty kvintti, jota keskiajalla pidettiin paholaisen sointuna. Menestynyt kapellimestari Thomas Brander on nimennyt itselleen syrjäiseen saaristokuntaan rakennuttamansa monumentaalisen huvilan Tritonukseksi. Kuusikymppisen Branderin kansainvälinen ura on laskussa ja entinen naisystävä on vaihtanut hänet nuorempaan kollegaan. Huvilan naapurissa asuu Branderin ikätoveri Reinar Lindell, paikallinen harrastelijakitaristi ja koulukuraattori. Miesten välille syntyy jonkinlainen ystävyys. Kirjassa sivutaan myös isoja ajankohtaisia teemoja #metoosta terrori-iskuihin, mutta vahvimmillaan se on henkilöiden kuvauksessa. Naisena luin kirjaa kiinnostuneena, koska tunsin pääseväni kurkistamaan miesten ajatusmaailmaan, etenkin ikääntyvän Branderin luopumisen tuskaan.

Kjell Westö: Tritonus. Otava. Suomentanut Laura Beck.

Vaiettuja kohtaloita

Tommy Oran esikoisromaania tulisi helposti suositelleeksi ihmiselle, joka on jo valmiiksi kiinnostunut alkuperäiskansoista, historiasta ja vähemmistökulttuureista. Vielä pontevammin suosittelisin sitä kuitenkin jollekin, joka ei ole. Ei enää mitään kertoo 12 identiteettinsä kadottaneen ”cityintiaanin” tarinan (termi, jolla kirjailija kuvaa sekä itseään että kirjansa henkilöitä). Lyhyisiin osioihin jaetut kertomukset avaavat Amerikan alkuperäiskansojen asemaa monipuolisesti ja koskettavasti.

Tommy Orange: Ei enää mitään. Aula & Co. Suomentanut Jussi Korhonen.

Vastenmielisen vangitseva

Vanessa ei ole kevyttä lomalukemista, mutta kun vauhtiin pääsee, ei kirjaa tekisi mieli laskea käsistään. 15-vuotias Vanessa rakastuu 42-vuotiaaseen opettajaansa, ja kaksikko aloittaa suhteen, jota Vanessa vaalii suurena rakkaustarinana aina vuoden 2017 #metoo-kohuun asti. Tällöin jo aikuistunut Vanessa joutuu tarkastelemaan nuoruuden suhdetta uusin silmin. Kirjailija Kate Elizabeth Russel työsti romaaniaan 20 vuoden ajan, ja paneutuminen aiheeseen näkyy – niin tarkasti ja uskottavasti hyväksikäytön etenemistä kuvataan 15-vuotiaan tytön näkökulmasta.

Kate Elizabeth Russel: Vanessa. WSOY. Suomentanut Sari Karhulahti.

Keski-ikäisten road trip

Ehdin lukea muutaman sivun ennen kuin hoksasin kirjan huumorin. Sen jälkeen asetelma, jossa Berliinissä asuvat ystävykset Martha ja Betty ajavat Marthan kuolemaa tekevä isä auton takapenkillään Saksasta Italiaan, ei enää tuntunutkaan niin ankealta. Nelikymppisten naisten elämät eivät ole ihan parhaalla mallilla. Martha yrittää tulla raskaaksi ja masennuksesta toipuva Betty on epätoivoisen takertunut äitinsä entisen miesystävän, Pasunistin, muistoon. Automatka ei päätykään sveitsiläiselle eutanasiaklinikalle vaan jatkuu Marthan isän Kurtin toiveesta Italiaan tämän vanhan rakkauden perään. Loppuratkaisu on yhtä aikaa lohdullinen ja vähän surullinen.

Lucy Fricke: Tyttäret. Huippu. Suomentanut Anne Kilpi.

Juttu on alun perin ilmestynyt joulukuun 2020 Gloriassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla