Ruokailunurkkauksen Ulla sisusti 1950-luvun hengessä. Ruokapöytää ympäröi Arne Jacobsenin Fritz Hansenille suunnittelemat Series 7 -tuolit. Alvar Aallon Kultakello-valaisimen Ulla valitsi mesinkisenä, ja seinälle hän kehysti vedoksen Salvador Dalin työstä. Lattiavalaisin on hankittu Sisustusliike Salista.
Ruokailunurkkauksen Ulla sisusti 1950-luvun hengessä. Ruokapöytää ympäröi Arne Jacobsenin Fritz Hansenille suunnittelemat Series 7 -tuolit. Alvar Aallon Kultakello-valaisimen Ulla valitsi mesinkisenä, ja seinälle hän kehysti vedoksen Salvador Dalin työstä. Lattiavalaisin on hankittu Sisustusliike Salista.

Kun kaksi erilaisen sisustustyylin omaavaa aikuista muuttaa yhteen, sisustuksessa on sovittelemista. Toimittaja Ulla Rantakari kertoo, kuinka yhteinen tyyli löytyi.

Asukkaat: Lifestyle-toimittaja Ulla Rantakari ja hänen avopuolisonsa.
Koti:75-neliöinen asunto vuonna 1975 rakennetussa talossa Helsingin Kaivopuistossa.

Matka Helsingin Ullanlinnasta Kaivopuistoon oli lyhyt, mutta muutos iso. Muutin kesällä 2015 omasta asunnostani mieheni työsuhdeasuntoon, ja asuimme ensi kertaa yhdessä. Olin tottunut vanhan talon tunnelmaan, pariisilaistyyliseen sisustukseeni ja Korkeavuorenkadun leppoisaan korttelielämään. 1970-luvun puolessa välissä rakennettu talo tuntui aluksi kovin askeettiselta. Sen sijan mustarastaan kujerrusta kaikuvaan puistomaiseen ympäristöön ja alakerran uima-altaaseen oli helppo ihastua. Näkymät asuntoa nauhamaisesti kiertävistä ikkunoista ja asunnon ajaton, Poiat-toimiston suunnittelema tyyli saivat minut kuitenkin pian puolelleen.

Kukkakimppujen kokoaminen on Ulla Rantakarille kuin terapiaa. Kesällä hän poimii kukkia tienvarsiltalenkeillä ja maapaikkansa puutarhasta. Talvella kukkia asetelmiin löytyy Plantagenista.
Huutokaupasta hankitun matka-arkun päällä olevan kynttelikön Ulla osti 2000-luvun alussa silloiseen Pariisin-asuntoonsa. Muutoissa se on ensimmäisiä esineitä, jolle hän etsii paikan.

Haasteenamme oli kahden erittäin erilaisen sisustajan tyylin ja tavaroiden sovittaminen rajallisiin neliöihin. Varastoimme muutamia huonekaluja ja teimme tilaa yhteiselle tyylille. Gervasonin sohvani sopi puolison designklassikoiden keskelle helposti, ja muutama rakkain vintagehuonekaluni löysi helposti paikkansa. Palapelin ratkaisi Beni Ourain -matto, joka oli ensimmäinen yhteiseen kotiin hankkimamme tavara. Muhkea villamatto tuo betonilattialle lämpöä ja keräsi olohuoneen huonekalut keskustelemaan keskenään. Luovuimme televisiosta, ja löysimme Skannosta olohuoneeseen linjakkaan, ranskalaisen Ligne Roset’n työpöydän ja sen kumppaniksi Hans J. Wegnerin klassisen Wishbone-tuolin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Keittiön ikkunoista avautuu näkymä Helsingin kauppatorille ja Tuomiokirkolle. Lasinen Calligarisin ruokapöytä ei peitä maisemaa. Olohuoneeseen yhdistetty avokeittiö ja keittosaareke toimivat innokkaiden kokkien kotona.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Makuuhuoneeseen kaipaisin pehmeämpää ilmettä, ja se toteutui kahden suuren maton avulla. Ne sijoitettiin tiiviisti vierekkäin, ja niin ne antavat vaikutelman kokolattiamatosta. Sängyksi hankimme luonnonmateriaaleista valmistetun Hästensin, jonka luvataan kestävän vuosikymmeniä. Seinälle ripustin vanhempieni villaryijyn.

Makuuhuoneessa yövaloina ovat Kartellin kätevästi himmennettävät Bourgie-valaisimet. Kaukametsä-ryijy on Ullan vanhempien saama kihlajaislahja, ja se istuu 1970-luvun asunnon tyyliin. Valokuvasuurennoksen Ulla teetti isovanhempiensa vanhasta kuvasta.

Kun kummallakin on tarkka maku, tyyliasioissa riittää soviteltavaa arkeenkin. Kotonani on aina kukkia – tähän asuntoon ostin maljakon jo ennen muuttoani. Kun vielä tapailimme, ja olin tulossa illalliselle, kipaisin luottokukkakauppaani Inbloomiin. Kerroin tarvitsevani tuliaiskimpun miehelle, jolla on vahva maku ja jota en halua säikytellä kukkakrumeluureilla. Kimpusta tuli tyylikäs, vihreä ja keväinen. Kunnioitan yhä puolisoni makua ja jätän ne kaikkein hempeimmät kimput suosiolla maaseutukotiin, jonne ne paremmin sopivatkin.

Viihdymme kodissamme niin hyvin, että ravintolailta vaihtuu helposti tuntikausien kotikokkailuihin ja illalliseen kahdelle. Parasta palautetta kodistamme olen saanut ystäviltämme, joiden mukaan kotimme kutsuu viihtymään.

Ligne Roset’n työpöytä ja Hans J. Wegnerin Wishbone-tuoli ovat Ullan mielestä niin kauniita katsella, että sopivat mainiosti myös olohuoneeseen. Valaisin on Louis Poulsenin Panthella ja maljakko Oiva Toikan käsialaa.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 5/2018 ilmestyneestä jutusta Koti kahdelle.

Vierailija

Eikös tässä ”yhdistetty” kaksi makua? Oli maku, tuotiin tilalle trenditavarat. Oih.

  • ylös 65
  • alas 106
Sisältö jatkuu mainoksen alla