Ben af Shulténin  safarituolit pehmentävät modernin olohuoneen väritystä. Muuton sininen Connect-sohva koostuu moduuleista. Juliste on tilattu Fotografiskan museokaupasta. Rock table -marmoripöytä on Tom Dixonin suunnittelema.
Ben af Shulténin safarituolit pehmentävät modernin olohuoneen väritystä. Muuton sininen Connect-sohva koostuu moduuleista. Juliste on tilattu Fotografiskan museokaupasta. Rock table -marmoripöytä on Tom Dixonin suunnittelema.

Helsingin keskusta on itsestään selvä asuinpaikka Pekka Mustoselle ja Kaisa Tikka-Mustoselle.

Asukkaat: Henkilöstöjohtaja Kaisa Tikka-Mustonen ja sosiologi Pekka Mustonen sekä lapset Ola ja Isla.

Koti: Vuonna 1928 valmistunut kerrostalokoti Helsingin Etu-Töölössä. Kodissa on kolme huonetta ja keittiö. Asuinpinta-ala noin 90 neliötä.

Pekka Mustonen ja Kaisa Tikka-Mustonen asuivat Helsingin Töölössä vanhassa liiketilassa, jossa ei ollut erillisiä huoneita. Kun parin esikoinen Ola syntyi, rakennettiin asuntoon yksi seinä, Isla-kuopuksen synnyttyä toinen. Lopulta asunto ei enää toiminut perheen kotina ja Pekka ja Kaisa alkoivat haaveilla kodista perinteisellä pohjaratkaisulla. Neljän avokeittiövuoden jälkeen ajatus erillisestä keittiöstä kiehtoi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ola, Isla ja Pekka Mustosen sekä Kaisa Tikka-Mustosen uusin hankinta kotiin on Muuton kirkkaan sininen sohva. Pekka tutkii työkseen turismia, ruokakulttuureja, kuluttamista ja kaupunkilaisia elämäntyylejä. Tavoitteena on luoda kaupungeista inspriroivia ja miljöistä houkuttelevia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaisa ja Pekka, miten päädyitte asumaan tähän kotiin?

Kaisa: Tämän asunnon tunnelma oli ensi näkemällä mieleenpainuva ja sijainti keskellä kaupunkia ideaali. Asuimme aiemmin vain parin korttelin päässä. Ihastuimme myös olohuoneen ikkunan urbaaniin näkymään: Väinämöisen puiston vehreys pilkottaa talorivistöjen takaa. Myös vanhat kattomansetit ja hyvin säilyneet peiliovet puhuttelivat.

Pekka: Minua inspiroi asunnon pohjaratkaisu. Siitä näki heti, että mahdollisia sisustustapoja on paljon. Meillä on taipumusta tunnelmoida, ja täällä sitä pystyy tekemään. Keittiön ikkunan ääressä minulla on fiilistelynurkkaus, jossa kasvatan rosmariinit, mintut, basilikat, chilit ja paprikat.

Paljon kokkaavalle Pekalle keittiö on kodin keskus. Keittiön Screw table -pöytä on Tom Dixonin ja punaiset Eames-tuolit Vitran.

Miten olette tehneet kodistanne persoonallisen?

Kaisa: Emme ole koskaan muuttaneet täysin valmiiseen kotiin. Visuaalisina ihmisinä haluamme saada oman kädenjälkemme näkyviin. Tähän asuntoon teimme pintaremontin, ja ruuanlaittoa rakastava Pekka sai mieleisensä keittiön.

Sisustuksessa innoittajia ovat olleet muotoja ja materiaaleja innovatiivisesti hyödyntävä Tom Dixon, ranskalaiset Bouroullecin veljekset, Charles ja Ray Eames sekä espanjalaisen Pedro Almodóvarin elokuvat. Instagramista haen ideoita Studio Oliver Gustavin, Tate Modernin, Frama CPH:in, ja Artilleriet Storen feedeistä.

Tom Dixonin pöydän pinta on kestävää bambua. Futura-mobile on Ole Flenstedin suunnittelema. Sen ohuiden varsien päässä olevat raskaat ja kevyet elementit viittaavat kuuteen planeettaan ja niiden kuihin. Seinävalaisin on ranskalaisen Lampe Grasin.

Pekka, olet tutkinut työssäsi kaupunkilaista elämäntyyliä. Mitä ajattelet perheesi keskusta-asumisesta?

Pekka: Emme kaipaa omaa pihaa, vaan pidämme koko kaupunkia pihanamme. Haluan luoda kaupunkiin oman pienoiskaupungin vakiopaikkoineen. Minulla on vakiopaikka yrttien ostamiselle, vakiopubi ja muutama ravintola, joihin koen olevani aina tervetullut.

Suomessa löydän kiinnostavia asioita oikeastaan vain suurista kaupungeista. Helsinki tuntuu juuri nyt paikalta, jossa en joudu jatkuvasti tekemään kompromisseja. Toki jos asuisin muualla, luultavasti löytäisin nämä omat paikkani suhteellisen nopeasti.

 

Vanhempien sängyn molemmin puolin on Tolomeon mustat klassikkovalaisimet. Keltainen silkkipeite on Mokosta.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 1/2018 ilmestyneestä jutusta Klassikot kaupungissa.

Tilaa Glorian Koti

Toinen vierailija

Samaa mietin, onneksi meillä kotona on kaikki omaa :) Onko sillä oikeasti merkitystä kenen suunnittelemaa? Ennemminkin sillä, että itseä miellyttää. 

  • ylös 17
  • alas 15
Sisältö jatkuu mainoksen alla