Maidla Nature Resortin uusin talo on kesällä 2022 valmistunut Villa Poku.
Maidla Nature Resortin uusin talo on kesällä 2022 valmistunut Villa Poku.

Virossa keskellä kosteikkoa sijaitseva tyylikäs Maidlan lomakylä on saanut innoituksensa Malediiveilta.

Vuonna 2019 lähes kymmenen vuotta tyhjillään ollut Maidlan kartano ja sen 12 hehtaarin maat saivat uuden isännän, kun Pipedrive-yrityksellä, yhdellä Viron yksisarvisista eli räjähdysmäisesti kasvaneella startupilla, omaisuutensa tehnyt Ragnar Sass hankki kartanon itselleen valtion huutokaupasta. Ympäri maailmaa matkustellut Sass halusi yhteistyökumppaninsa Susanne Orgin kanssa luoda Viroon ainutlaatuisen, luksusta ja luonnonrauhaa yhdistävän matkakohteen. Syntyi Maidla Nature Resort, joka avasi ovensa vuonna 2020.

Pieneen Maidlan kylään, Keski-Viron Raplamaalle ajaa Tallinnasta vajaassa tunnissa. Kuten niin moni muukin virolaiskylä, tämäkin on tunnettu kartanostaan.

Jokaisessa Maidla Nature Resortin villoista on oma erikoisuutensa, kuten kattoterassi, sauna tai ulkoporeallas.

Ragnarin alkuperäinen haave oli rakentaa Viroon puuhotelli, mutta maasta ei löytynyt sopivaa metsää eikä riittävän isoja puita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

- Kartano sijaitsee lähellä Keila-jokea, ja maa-alue siinä välissä on kosteikkoa, jota paikalliset kutsuvat majavien maaksi, jopa kartoissa. Majavat ovat luoneet alueen maiseman vuosien saatossa kaatamalla sieltä puita ja rakentamalla patoja. Tämän hiukan rujon, mutta lumoavan maiseman halusimme tarjota myös muille nähtäväksi, Susanne kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pian hän sai idean pienistä, viihtyisistä taloista, joissa matkailija pääsisi lähelle luontoa ja saisi nauttia omasta rauhasta.

- Sanoin Ragnarille, että rakennetaan tänne Viron Malediivit. Pieniä taloja, joihin johtavat puiset kävelysillat. Me startup-yrittäjät saamme välillä tällaisia hulluja ideoita, Susanne naurahtaa.

Villa Käbi on saanut inspiraationsa männynkävyistä. Talon ulko- ja sisäseiniä koristaa käpyjen suomuja muistuttava panelointi.

Villa kuin männynkäpy

Puuhakkeella peitetty polku johtaa kartanon nurkalta parin sadan metrin matkan metsään, jossa on kolme arkkitehtuuriltaan, ulkonäöltään ja sisustukseltaan uniikkia arkkitehtien suunnittelemaa villaa.

Kaikkia niitä yhdistää vahva yhteys luontoon sekä puinen kävelysilta. Yksi villoista on saanut inspiraationsa ja nimensä koivuista, jotka kasvavat sen terassin läpi, toinen on nimetty kosteikossa kasvavien sarakasvien muodostamien mättäiden eli viroksi pokujen mukaan. Kolmas villa on kuin männynkäpy.

Kaikki villat ovat myös sisustukseltaan uniikkeja ja niiden astiat, tekstiilit ja huonekalut ovat virolaista suunnittelua.

Ragnar ja Susanne löysivät heidän ideastaan innostuvan arkkitehdin virolaisesta b210-arkkitehtitoimistosta. Arkkitehti Mari Huntin käsialaa ovatkin Maidla Nature Resortin vuonna 2020 valmistunut Villa Kaseke ja alkuvuodesta 2022 valmistunut Villa Käbi.

Lisäksi Hunt on suunnitellut kartanon vanhan palvelijantalon peruskorjauksen. Siellä toimii Maidla Nature Resortin oma ravintola Soo. Se on etukäteisvarauksella auki paikan asiakkaille sekä perjantaisin ja lauantaisin kaikille halukkaille. Kansainvälinen ravintolaopas White Guide listasi ravintola Soon loppuvuodesta 2022 Viron neljänneksi parhaaksi ravintolaksi.

Villa Pokussa on viihtyisä, näköalaikkunalla varustettu sauna.

Luonnonrauhaa ilman nettiä

Paikan uusin talo, kesällä 2022 valmistunut Villa Poku, on virolaisen arkkitehtitoimisto Kadarik Tuur Arhitektidin käsialaa. Sen muodoissa ja arkkitehtuurissa kättä lyövät ajatukset Afrikkaan vievät rapatut seinät ja perinteinen saarenmaalainen ruokokatto.

- Meillä on suunnitteilla neljäs villa. Tarkoituksenamme on rakentaa kartanon maille kahdeksan erilaista villaa. Kaikki villat ovat kahdelle hengelle, sillä haluamme luontokokemuksen lisäksi tarjota vieraillemme yksityisyyttä ja rauhaa. Sen takia villoissa ei myöskään ole netti-yhteyttä, Susanne kertoo.

Maidlan kartano ja sen puistoalue on suojeltu. Rapistunut vanha kartano palvelee toistaiseksi kesäaikaan Maidla Nature Resortin tapahtumatilana, jossa järjestetään illallisia ja juhlia. Sitä voi vuokrata myös yksityiskäyttöön.

- Suojeltuja kohteita ja niiden kunnostusta rajoittavat Virossakin monet säännöt, joten kartanon remontoiminen saa odottaa, Susanne toteaa.

Vieraiden viihtymisestä metsän siimeksessä sijaitsevissa mökeissä huolehtivat Maidla Nature Resortin omintakeiseen tyyliin ystävälliset talokeijut, jotka keittävät kahvia, tarjoilevat viiniä ja auttavat tarvittaessa takan sytyttämisessä. 

Aamiainen kuuluu majoituksen hintaan. Illallisen voi joko nauttia ravintola Soossa tai tilata rennomman kolmen ruokalajin päivällisen villalle.

Huippuluokan ravintola

Maidlan kartanon vanhassa palvelijoiden talossa sijaitsee ravintola Soo, jonka pääkokki on Daanius Aas. Daanius on varsinainen yhden miehen bändi keittiössä, sillä hän toteuttaa ruuat ideasta reseptiikkaan, valmistukseen ja tarjoiluun. Daaniusta inspiroi koskematon luonto ja alueen tuoreet raaka-aineet.

Kodikkaan ravintolan tarjoilema viiden ruokalajin illallinen on varsinainen fine dining -matka. Menu vaihtuu sesonkien mukaan ja sisältää ajankohdan parhaita virolaisia raaka-aineita.

Ravintolan viineistä vastaa sommelier Jaagup Jalakas. Kaikki tarjolla olevat viinit ovat joko luomuviinejä tai valmistettu mahdollisimman luonnollisella tavalla.

Ravintola Soon illallinen on tarjolla asiakkaille etukäteisvarauksella. Muille kuin paikan vieraille ravintola on avoinna perjantai- ja lauantai-iltaisin kello 18 alkaen. Pöytävaraus pitää tehdä etukäteen.

Viiden ruokalajin illallisen hinta on 89 euroa henkilöltä ja juomapaketin 59 euroa per henkilö.

Ragnar Sass keräilee virolaisia 1920- ja 30-lukujen huonekaluja. Niillä on sisustettu vanha palvelijoiden talo, jossa sijaitsee palkittu ravintola Soo.

Lisätietoja maidlaresort.com

Juttu on julkaistu Gloriassa 02/2023.

Sisältö jatkuu mainoksen alla