
”Kapen erikoinen” on kulkenut huippukokki Kari Aihisen matkassa jo yli 20 vuotta.
Keittiöpäällikkö ja ravintoloitsija Kari ”Kape” Aihinen kokkasi currylla maustettua savulohipastaa jo parikymppisenä työskennellessään pizzeria Denniksessä keittiömestarina. Reseptiin liittyy paitsi nuoruuden nostalgiaa, myös vähän romantiikkaa.
”Tätä kokkailin paljon myös silloin, kun rouvan kanssa rakastuttiin. Tapasimme kylpylähotelli Caribian pikkujouluissa, joissa minä olin kokkina ja Henriikka töissä respassa. Tänä vuonna juhlimme jo 16-vuotishääpäivää”, Kape kertoo.
Arkisin huippukokki ei laita ruokaa töiden ulkopuolella, vaan talouden pyörittäminen on vaimo Henriikka Aihisen vastuulla.
”Tuskin Saku Koivukaan menee töiden jälkeen heti lämimään kiekkoa pihalle”.
Pasta ei saa olla raakaa eikä ylikypsää, ja lohi pitää repiä mukaan isoina paloina vasta viime hetkellä, ettei se mene mössöksi.
Lomalla asiat ovat kuitenkin toisin. Silloin Kape ottaa poikansa, 7-vuotiaan Kasperin ja 4-vuotiaan Vernerin, mukaan kauppareissulle ja antaa ”jätkien” auttaa raaka-aineiden valitsemisessa.
Savulohipasta on helppo ja nopea tehdä, mutta vaatii herkkyyttä. Pasta ei saa olla raakaa eikä ylikypsää, ja lohi pitää repiä mukaan isoina paloina vasta viime hetkellä, ettei se mene mössöksi.
”Jätkät aina pyytävät sitä innokkaasti, mutta eivät lopulta sitten tykkääkään kastikkeesta ja syövät pelkät pastat”, hän nauraa.
Kapen bravuuria nautti myös 11-lapsinen perhe Kaappaus keittiössä -tv-ohjelmassa.
”En tiedä, söivätkö he vain tv-kameroiden pakosta, mutta koko 13-henkinen porukka ainakin vaikutti pitävän siitä”.
Currylla maustettu savulohipasta
Tuoretta tilliä
200 g kylmäsavulohta
200 g lämminsavulohta
puolikas purjo
Voita paistamiseen
3 tl curryjauhetta
3 dl kuohukermaa
1/2 prk crème fraîchea
1rkl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria myllystä
pastaa (esim. spagettia tai pennepastaa)
Silppua tilli ja leikkaa lohet reilun kokoisiksi paloiksi. Tarkista, että kala on ruodotonta.
Pilko purjo ja paista sitä voissa kevyesti niin, että pinta ei ruskistu. Lisää curry ja anna kypsyä vielä hetken, kunnes purjo pehmenee hieman. Lisää kerma ja keitä kastiketta kokoon noin 5 minuuttia.
Kaada lohipalat joukkoon ja sekoita varovasti. Viimeistele ranskankermalla, sitruunamehulla ja tillisilpulla. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla.
Tarjoa spagetin tai pennepastan kanssa ja tee lisukkeeksi värikäs salaatti.
Kuka?
Kari Aihinen
* Ravintoloitsija ja keittiöpäällikkö.
* Avasi kesällä ravintola Rosterin Kauppatorin laidalle yhdessä Paul Hickmanin kanssa. Asuu Helsingin Kampissa yhdessä vaimonsa ja kahden poikansa kanssa.
* Ruokapahe: Olen huono syömään aamupalaa. Kiireessä syöminen menee joskus kahvi- ja vissyosastolle.
* Lempiravintola: Takuuvarma ravintola Strindberg. Hyvä henkilökunta ja kodikas tunnelma.
Tää oli muuten hyvä resepti, kiitti Kape. Kermaa ja voita yms toki senverran että ei tätä nyt kannata ihan päivittäin syödä.
Kiitokset tästä ihanasta pastareseptistä. Oli pala savulohta ja ajattelin,että siitä voisi tehdä jotain pastatyyppistä ateriaa. Googletin,ja heti löysin tämän ja onnistui. Ainoa,että ei ollut cremefresh'ä,mutta oli Philadelphia naturel ja siitä pari ruokalusikallista. Maku oli mahtava,joten en ihmettele,että Aihinen sai morsiamen siinä kohtaa. Kiitokset vieläkin ja tätä tehdään kyllä usein.