Kuvat
Krista Keltanen
Weronika sisusti yläkerran terassille marokkolaishenkisen oleskelupaikan, jossa perhe nauttii illoista kynttilöiden lepattaessa lyhdyissä.
Weronika sisusti yläkerran terassille marokkolaishenkisen oleskelupaikan, jossa perhe nauttii illoista kynttilöiden lepattaessa lyhdyissä.

Weronikan perheen koti, Villa Marmottes, vie ajatukset kaukomaille. Syyshortensian sävyiseksi rapattu talo näyttävine sisustuksineen on kuin matka Ranskaan tai Espanjaan.

Villa Marmottes, murmeleiden pesä, sijaitsee vain kivenheiton päässä Kirkkonummen keskustasta, mutta silti omassa rauhassaan. Korkealle kalliolle rakennettu talo hurmaa värimaailmallaan ja muotokielellään. Kodin tarina alkoi erään pitkän lentomatkan aikana, kun Weronica ja Santeri alkoivat visioida unelmiensa taloa.

-Meillä oli vahva visio siitä, mitä talolta toivoisimme. Halusimme valuharkoista rakennetun kivitalon rapatulla ulkopinnalla. Piirsimme lennon aikana pohjan, annoimme sen arkkitehdille mitoitettavaksi ja aloimme etsiä tonttia. Asuimme aiemminkin Kirkkonummella, ja reilun vuoden etsimisen jälkeen löysimme hyvän tontin aivan lähistöltä, Weronica kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Olohuoneen katseenvangitsijana on koko seinän mittainen kiinteä kirjahylly, jonka Santeri rakensi. Sävy on NCS S 5010-G90Y. Myös sohvapöytä on itse tehty. Suuri sohva on tuotu Malesiasta ja verhoiltu pellavahupulla. Daybed on Bo Conceptin Fusion. Kattovalaisin Sessak Gross Amber, jalkavalaisin Louis Poulsen.
 
Näyttävä sisääntuloaula kohoaa kolmen kerroksen korkeuteen. Takorautaiset kaiteet perhe suunnitteli itse, ja ne toteutti tilaustyönä takorautaseppä Puolasta. Lepakkotuoli on ostettu Tanskasta.

Rakennusprojekti alkoi vuonna 2011, kun tonttikaupat saatiin tehtyä. Pariskunta pääsi muuttamaan taloon kaksi vuotta myöhemmin, mutta pian sen jälkeen he muuttivat kolmeksi vuodeksi Tanskaan. Talon ulkopinnat saatiin valmiiksi, kun kaksikko palasi Suomeen. Nyt perhe on asunut kodissa viitisen vuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Weronican ja Santerin kokemukset useissa eri maissa asumisesta ja matkustamisesta näkyvät myös värikkään ja persoonallisen kodin ilmeessä.

-Olemme saaneet paljon inspiraatiota maailmalta. Santeri on lapsena asunut pitkään Afrikassa, ja yhdessä olemme Tanskan lisäksi asuneet myös Kaliforniassa ja Ranskan Bordeaux'ssa. Makumme on rohkea, eksoottinen ja omanlainen. Vaikutteita olemme ammentaneet ranskalaisesta ja espanjalaisesta tavasta sisustaa. Omaa sielunmaisemaani taas kuvaavat marokkolaisvaikutteet - matkalla Marokossa tunsin tulleeni kotiin.

Betonimaisella pinnoitteella käsitelty takka toimii tilanjakajana ruokatilan ja olohuoneen välillä. Matto on Mattotalo Helmasta.

Värisuunnittelijan intuitiiviset valinnat

Etenkin pariskunnan makuuhuone poikkeaa perinteisestä suomalaisesta sisustustyylistä. Poikkeuksellisen suureen huoneeseen asennettiin fuksian värinen kokolattiamatto, ja sängyksi valittiin näyttävä pylväsvuode.

-Tavoittelin makuuhuoneeseen majesteettista tunnelmaa, joka vie ajatukset Tuhannen ja yhden yön satuihin, Weronica kuvailee.

Pariskunnan työnjako toimii hyvin: sisustussuunnittelijana ja visualistina työskentelevä Weronica ideoi, valitsee värit ja suunnittelee kalustusta yhdessä Santerin kanssa. Käsistään taitava Santeri puolestaan rakentaa ja remontoi. Tähän kotiin haluttiin erityisesti avaria huonetiloja, näkymiä huoneesta toiseen sekä isot ikkunat, joista luonnon värimaailma pääsee tulvimaan sisälle asuntoon. Kolmikerroksisen talon keskipisteenä kohoaa näyttävä portaikko.

-Värit ovat minulle tärkeitä, olenhan värisuunnittelija. Meillä on paljon roosan ja vihreän sävyjä, keltaiseen taittuvaa sammunutta sävyä sekä marokkolaisen tyylin inspiroimaa fuksiaa. Seinien yleisvärinä on Tikkurilan Mulperi, joka antaa valitsemilleni väreille hyvän taustan.

Keittiön seinä oli alun perin viininpunainen, mutta Tanskasta palattuaan Weronika kaipasi jotain uutta ja seinä sai vihreän sävyn. Sävy on Tikkurilan Syvänne. Kaapistot Ikea, valaisimet Tom Dixon.
Yksi keittiön seinistä verhoiltiin tiilellä. Keittiön keskiöön Weronika suunnitteli suuren saarekkeen. Tasot ovat mustaa graniittia, kaapistot ovat Ikean.

Talon ulkopinnan kaunis syyshortensian sävy tuli mukaan viimeisenä. Weronica halusi valita sävyn, joka sulautuu maisemaan ja löytyy myös luonnosta. Ulkoväri toteutettiin ruiskurappauksena.

-Haluan rohkaista ihmisiä värien käyttöön. Käyttämäni sävyt valitsen usein intuitiivisesti, ja olen tyytyväinen kodin luonnonläheiseen väripalettiin, jota olen maustanut ripauksella eksotiikkaa. Suosin myös eksoottisia, suurilehtisiä kasveja, jotka tuovat eloa sisustukseen. Koti saa olla kokonaisvaltainen kokemus.

Ruokasaliin pariskunta halusi suuren pöydän, jonka ympärille mahtuu paljon ystäviä. Pöydän teki Riihirustiikki mittatilauksesta. Wishbone-tuolit Vepsäläiseltä. Kattokruunu on hankinta Espanjasta.
 
Makuuhuone on valtavan suuri, ja vuode pylväineen ja verhoineen on sijoitettu korokkeelle. Fuksian sävyinen kokolattiamatto peittää koko huoneen ja jatkuu pukeutumishuoneeseen.

Juttu on julkaistu Glorian Kodissa 05/2022.

Fakta

KOTI

300-neliöinen omakotitalo Kirkkonummella. 7 huonetta, aula, keittiö ja saunatilat.

ASUKKAAT

Värisuunnittelija, sisustussuunnittelija ja visualisti Weronika Kangas, 35, miehensä Santerin, 50, ja poikansa Victorin, 5, kanssa.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla