Vaikka talo on kunnostettu vanhaa kunnioittaen, keittiöön valittiin modernit, ajattoman mustat kaapistot. Keittiö on Ikean Kungasbacka ja se on valmistettu osittain kierrätetyistä muovipulloista. Välitilan pronssin sävyinen peili toistaa kauniisti vastakkaisen seinän hirsipintaa.
Vaikka talo on kunnostettu vanhaa kunnioittaen, keittiöön valittiin modernit, ajattoman mustat kaapistot. Keittiö on Ikean Kungasbacka ja se on valmistettu osittain kierrätetyistä muovipulloista. Välitilan pronssin sävyinen peili toistaa kauniisti vastakkaisen seinän hirsipintaa.

Porvoon vanha asemarakennus kätkee sisäänsä Saaran, Isacin ja Mayran kodin, jossa tunnelma on kuin vanhasta satukirjasta. Persoonallinen rakennus onnistuu lumoamaan asukkaansa päivä toisensa jälkeen.

Saaran kotona talviaamut alkavat sytyttämällä tulet kodin uuneihin. Jos pakkanen on ollut yöllä kova, saattaa lattian rajassa lämpöä olla vain 12 astetta ennen kuin pönttöuunien lämpö leviää tasaisesti asuntoon. Talon jykevät hirsiseinät ovat nähneet paljon yli 120 vuodessa. Sota-aikaan monen lapsen matka kohti tuntematonta on alkanut tämän rakennuksen asemasalista, kun junat ovat lähteneet Porvoosta viemään sotalapsia kohti turvallisempia oloja. Nykyisellään kolmannen luokan asemasali on Saaran perheen olohuone.

Vanha asema antaa nyt kodin uudelle perheelle. Talon ikkunoista näkyy Porvoon tuomiokirkko.

Saara, miten päädyitte asumaan tänne?

Kotimme tarina alkoi vuonna 2015, kun ostimme silloisen mieheni ja ystäväperheemme kanssa aseman itsellemme ajatuksena muuttaa rakennus asuinkäyttöön. Asematoiminta rakennuksessa loppui 1991, kun tavaraliikenne rautateitse lopetettiin Porvooseen. 600-neliöinen talo toimi ostohetkellä rautakauppana, ja lisäksi talossa oli teatteri- ja käsityöläistoimintaa. Vaikka talo kaipasi kunnostusta, oli se yllättävän hyvässä kunnossa ikäänsä nähden. Teimme historiallisesti arvokkaan rakennuksen kunnostuksen tiiviissä yhteistyössä Museoviraston kanssa. Talon muutos asuinkäyttöön kesti kolme vuotta, koska meille oli tärkeää tehdä muutokset huolellisesti kunnioittaen talon alkuperää. Remontti oli opettavainen projekti, sillä meillä ei ollut aiempaa kokemusta vanhan rakennuksen kunnostamisesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin kaikki huonekalut ovat joko suvussa kulkeneita tai kierrätettyinä ostettuja.

Pystyittekö säilyttämään täällä paljon vanhaa?

Kaikki tehtiin säilyttäen vanhaa niin paljon kuin mahdollista. Kaivoimme muun muassa skalpelli-veitsellä huolellisesti esiin alkuperäisen sävyn ulkoseinistä, että saimme ulkoverhouksen restauroitua alkuperäiseen asuunsa. Onneksi hirsirunko oli hyvässä kunnossa, jouduimme uusimaan vain nurkkahirsiä. Pystyimme myös säilyttämään alkuperäiset ulkoikkunat ja uuneja. Talon lattiat puolestaan jouduimme uusimaan kaikki. Ne olivat betonipinnalla, kun ostimme rakennuksen. Vanha betoni piikattiin pois ja asennutimme tilalle lisäeristyksen ja talotekniikan. Lopuksi paikoilleen asennettiin uudet lautalattiat. Remontin valmistuminen oli minulle unelmien täyttymys. Rakastan vanhan talon sielua, ja se näkyy ja tuntuu kotimme tunnelmassa.

Saaran makuuhuoneen päälle on ripustettu kirkkoreen takakappa.

Miten kodin sisustus syntyi?

Kodistamme löytyy paljon perintönä saatuja huonekaluja. Kahta valaisinta lukuun ottamatta kaikki kalusteet ja valaisimet ovat joko kierrätettyjä tai käytettynä hankittuja. Messinki on heikkouteni ja joulun aikaan kaivan kaikki messinkiset kynttilänjalat esiin. Olen löytänyt paljon kauniita kynttilänjalkoja varsinkin porvoolaisesta Pehtoorin Perikunnasta. En kuitenkaan halua ostaa turhaan tavaraa tai kerätä ympärillemme tavaravuoria.

Syvän punainen uuni on alkuperäinen.

Kotinne on kuin luotu joulutunnelmointiin. Miten joulu näkyy kodissanne?

Tässä kodissa pääsee joulutunnelmaan helposti, sillä koti ei vaadi paljoa koristeita tai kuorrutusta. Joulu syntyy tänne vähemmälläkin - vanhat jykevät hirsiseinät ja uuneissa hehkuva tuli takaavat sen. Myös tummanpunainen lauttalattia ja olohuoneen pönttöuunit ovat kuin tehtyjä joulutunnelmaan. Juhlavalmisteluihin kuuluvat ikkunoihin ripustetut paperitähdet, jouluvalot ja seinälle ripustettu joulusukka-adventtikalenteri. Kuusen tuomme sisään aatonaattona ja se koristellaan viininpunaisilla ja sammaleen värisillä joulupalloilla.

Kierreportaat vievät lasten valtakuntaan.

Miten vietätte jouluaattoa?

Aattoomme kuuluvat perinteet, kuten joulupuuro sekä joulukirkossa ja hautausmaalla käynti. Äitini puolen suku on saaristosta, mikä näkyy joulupöydän antimissa. Perinteisiin herkkuihin kuluvat äitini valmistama valkosipulisilli ja rosolli sekä minun puukappaan tekemäni kotijuusto. Ystäviemme kanssa emme juurikaan vaihda lahjoja, sillä annamme mieluummin lahjaksi aikaa. Perinteeksi on kuitenkin muodostunut, että saan äidiltäni hänen itsensä tekemät villasukat. Eräänä jouluna äitini yllätti minut erityisellä paketilla, sillä hän oli löytänyt valokuvan rautatieasemalta vetureineen vuodelta 1897, suurentanut ja kehystänyt kuvan. Kyyneleet valuivat pitkin poskiani, kun näin mitä paketista paljastui, sillä tämä koti on niin tärkeä ja ainutlaatuinen paikka minulle.

Vintille rakennetun lasten tilan erikoisuutena on lasiseinä ja ovi, josta pääsee kurkistaman alkuperäiseen, kylmään ullakkotilaan.

Juttu on julkaistu Glorian Kodissa 11/2021.

Fakta

ASUKKAAT: Seurakunnan nuoriso-ohjaaja Saara Henkola, 45, sekä lapset Isac, 13, ja Mayra, 10. Lisäksi kodissa asuvat Nelson-koira ja Ebba-kissa

KOTI: Asuinkäyttöön remontoitu koti Porvoon vanhalla rautatieasemalla. 63 m asuintilaa alakerrassa ja 40 m matalampaa tilaa toisessa kerroksessa. Asema on rakennettu 1895-1897 ja se muutettiin asuinkäyttöön vuosina 2015-2018.

Sisältö jatkuu mainoksen alla