Kuvat
Krista Keltanen
Pia asetteli olohuoneen kattovalaisimet planeettojen muotoon. Suurille sohville mahtuu koko perhe löhöilemään. Samettisohva on kirppislöytö, Askon tuotantoa. Tummanruskea nahkasohva on Ikeasta. Sohvapöytä on tehty vanhasta tiikkisestä kirjoituspöydän kannesta, pöydänjalat ovat entiset hyllyjen kannattimet.
Pia asetteli olohuoneen kattovalaisimet planeettojen muotoon. Suurille sohville mahtuu koko perhe löhöilemään. Samettisohva on kirppislöytö, Askon tuotantoa. Tummanruskea nahkasohva on Ikeasta. Sohvapöytä on tehty vanhasta tiikkisestä kirjoituspöydän kannesta, pöydänjalat ovat entiset hyllyjen kannattimet.

Taiteilija Pia Zettinig rakennutti miehensä Peterin kanssa omakotitalon Turun Raunistulaan paikalla aiemmin sijainneen, mutta palaneen kotitalon paikalle. Persoonallinen talo on täynnä taidetta ja yllättäviä ratkaisuja.

Taiteilija ja keraamikko Pia Zettinig asuu perheineen hurmaavan boheemisti valtavassa kivitalossa Turun Raunistulassa. Nykyinen koti syntyi vastoinkäymisten kautta, mutta lopputulos on kaiken vaivan arvoinen.

Pia, millainen on talonne tarina?

Asuimme Peterin professuurin vuoksi Uudessa-Seelannissa viisi vuotta, mutta kun lasten kouluikä lähestyi, päätimme palata Suomeen. Halusimme, että lapset luovat juuret juuri kotimaahani. Hankimme talon Suomesta vielä ulkomailla asuessamme ja laitoimme sen aluksi vuokralle.

Aloitimme talon kunnostamisen palattuamme Suomeen, aikomuksemme oli tehdä siitä meille pysyvä koti. Mutta sattuma puuttui peliin, ja talo paloi. Rakennuksesta jäi jäljelle vain kivijalka ja kiviportaat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Eames Lounge -tuoli on perheen suosikkilukupaikka. Messinkinen valaisin on Pian nuoruuden löytö helsinkiläiseltä kirppu-torilta, maalaus on Pian itsensä tekemä.

Miten selvisitte talonne palamisesta?

Päätimme rakennuttaa palaneen talon paikalle samalle tontille juuri meille sopivan kodin. Perustukset ja ensimmäinen kerros on Lammin eristettyä kiviharkkoa, päälle on rakennettu niin sanotusta pitkästä tavarasta puurunko vanhan mukaan. Betonilattiaan on valun aikana lisätty Paraisilta paikallista kalkkikiveä tuomaan sävyä ja luonnonmukaisuutta kovaan betoniin. Halusimme mahdollisimman luonnollisen pinnan lattiaan, joten hiomme pinnat itse ja käsittelimme ne luonnonvahalla. Talo lämpiää maalämmöllä. Näin jälkeenpäin ajatellen tulipalo ja irtaimiston menettäminen oli parasta, mitä meille on tapahtunut. Saimme uuden alun puhtaalta pöydältä.

Yläkerran suureen aulaan perhe kerääntyy katsomaan televisiota yhdessä. Seinään Pia ideoi pyöreän pesämäisen oleskelupaikan, jonka Peter toteutti. Aulaan sijoitettiin myös työpiste kotitoimistopäiviä varten.

Kerro hieman talon pohjaratkaisusta.

Kodin tilat jakautuvat kolmeen kerrokseen. Keskikerroksessa on keittiö, ruokatila, olohuone ja kaksi makuuhuonetta. Yläkerrassa on suuri aula, joka toimii tv-huoneena, kolme makuuhuonetta, kylpyhuone sekä parveke. Kellarikerrokseen sijoittuvat saunaosasto, kylpyhuone, vaatehuone sekä vanhimman poikamme huone. Kellariin luotiin myös erillinen 75-neliöinen asunto, joka nyt toimii nuorison oleskelutilana. Oman talon rakentaminen oli meille hyvä ratkaisu, sillä suurelle perheelle tarvittiin paljon tilaa. Avarat tilat on suunniteltu erityisesti ystäviä ja laajennettua perhettä varten, yhteisiä iltoja ja juhlia ajatellen.

Pia teki suihkuhuoneen seinään valtavan maalauksenomaisen kuvan perheen entisestä kotimaasta. Koko perhe osallistui laattojen hajottamiseen ja mosaiikin työstämiseen. Myös lattia tehtiin Uudesta-Seelannista tuoduista kivistä ja simpukoista.

Taiteella on merkityksellinen rooli kodissanne. Kerro siitä.

Olen taiteilija ja keraamikko. Lähes kaikki kotimme taide on minun tekemääni, paitsi baarikärryn päällä oleva maalaus, jonka on tehnyt Peterin isä 16-vuotiaana. Olen maalannut koko ikäni, ja keraamikon työn aloitin vuonna 2016. Lähdin silloin jatkamaan entisen keramiikan opettajani töitä ja perustin yritykseni Tierra Finlandian. Tierran keskeisin tuote on biohajoavat Eco-uurnat. Remontoin studiokseni 600-neliöisen tilan vanhan Parkerin kutomon tiilitalosta kotimme läheltä. Boheemi tila sopii hyvin taiteilijalle ja siellä on valtava luomisvoima. Pidän studiolla myös keramiikkakursseja.

Nelimetrisen ruokapöydän ääreen mahtuu paljon ystäviä. Pöytä on maorien pyhää kauripuuta, löytö Pelastusarmeijan kaupasta Uuden-Seelannin ajoilta. Tammituolit perhe teetti puusepällä Uudessa-Seelannissa, ja Pia maalasi ne itse. Penkki on Triumphin entisen rintaliivitehtaan pakkaamosta.

Millaiset seikat ovat teille kodissa tärkeitä?

Rakastan erikoisia yksityiskohtia, asioiden piilomerkityksiä. Kodistamme löytyy paljon asioita, joilla on monia merkityksiä. Vaikkapa olohuoneen riisipaperivalaisimet olen asettanut planeettojen mukaiseen asetelmaan, mitä ei ehkä tulisi ajatelleeksi, ellei tietäisi. Rakennusvaiheessa sijoitimme talon jokaiseen kulmaan ruusukvartsit ja keskelle taloa valkoisen kvartsin. Uskon niiden hyvää tuottavaan vaikutukseen. Rakastan myös kirpputoreja ja kierrätystä. Kaikilla kotimme tavaroilla on merkitys ja tarina. Menetimme tulipalossa ison osan irtaimistostamme ja huomasin, kuinka puhdistava kokemus tavarasta luopuminen oli.

Yläkerran makuu-huoneeseen Pia kokosi seinän kokoisen valokuvakollaasin perheelle tärkeistä muistoista. Itämainen peite on tuotu Rarotongalta.

Miten kodin sävymaailma syntyi?

Kotimme oli alun perin hyvinkin valkoinen, skandinaavinen ja pelkistetympi. Kerran kun Peter oli työmatkalla, päätin maalata seinät ruskeiksi. Maali on Abigail Ahern Paintin sävy Mole. Kun Peter palasi kotiin, hänen reaktionsa oli kannustava ja innostunut. Siitä alkoi kotimme sävyjen lisääntyminen. Pidän sametista, nahasta ja betonista sekä puusta. Kuoseja meillä ei juurikaan ole, taulut tuovat kuviot kotiimme.

Pariskunta valoi itse betonista keittiön saarekkeen sekä pitkän tason ikkunaseinällä. Taustaseinän Pia toteutti nurin päin ladotuista laatoista, jotka rapattiin ja käsiteltiin kalkkilaastilla.

Pian keramiikkayritys Tierra Finlandia valmistaa uurnia, ja lisäksi Pia tekee keramiikkataidetta ja astioita.

Juttu on julkaistu Glorian Kodissa 02/2022.

Fakta

KOTI

400-neliöinen omakotitalo Turussa Raunistulassa. Valmistunut vuonna 2011.

ASUKKAAT

Taiteilija ja keraamikko Pia Zettinig, 45, miehensä Peter, 48, sekä parin lapset Maxim, 18, Oliver, 17, Felix, 12, ja Sophie, 12.

Sisältö jatkuu mainoksen alla