
Casuarina-sisustusliikkeen omistaja Viveka Uusivirta haluaisi tuoda suomalaiseen sisustustyyliin raffiutta ja kerroksellisuutta.
1/ Sielun kosketus
Epätäydellisyyden, yksinkertaisuuden ja kuluneen kauneus puhuttelee minua. Wabi-sabi -ajattelu on ollut itselleni ominaista jo kauan ennen kuin siitä tuli sisustustrendi. Asuin perheineni pitkään Indonesiassa ja Singaporessa. Aasianvuodet vahvistivat esteettistä ajatteluani entisestään. On tärkeää, että kotona on esineitä, jotka koskettavat sielua. Saatan pysähtyä pitkäksi aikaa katsomaan jotakin yksityiskohtaa. Esimerkiksi vanha viiniruukku ja siihen asetettu luonnonoksa sykähdyttävät minua kauneudellaan. Tällaisista esineistä en halua luopua. Mielestäni on tärkeää säilyttää se kauneus, johon joskus on satsannut. Kodin kauneudella on syvä vaikutus mieleemme ja sitä kautta hyvinvointiimme.
2/ Kauniit kattaukset
Olen astiahullu ja kaappini ovat täynnä erilaisia astioita: vanhoja ja uusia, perittyjä ja itse ostettuja. Kaunis kattaus saa myös arkisen aterian maistumaan ihan huipulta. Aamukahvikin maistuu paremmalta, kun sen juo kauniista mukista. Kun minulla on vieraita, katan jokaiselle erilaisen vanhan viinilasin. Muutenkin tykkään miksata keskenään erityylisiä astioita. Kotini puitteet ja suurin osa moderneista huonekaluistani ovat valkoisia. Sama pätee astioihini. Keraamisissa astioissa erilaiset massat ja lasitteet tuovat kokovalkoiseenkin kattaukseen eloa ja tekevät siitä visuaalisesti kiinnostavan.
3/ Temppelimäinen rauha
Vanhat esineet tuovat kotiin rauhan tunnetta. Erityisen hyvin tämä pätee aasialaisiin antiikkihuonekaluihin, jotka ovat usein muotoilultaan temppelimäistä. Indonesiasta hankkimani arkku luo olohuoneessa ympärilleen levollisuutta ja lämpöä, jota arkun päälle asettamani antiikkinen Buddha-veistos voimistaa entisestään. Antiikkiesineet toimivat myös hyvänä kontrastina tekniikalle, joka näyttää aina tylsältä kaikkialla. Tv-tasona minulla onkin vanha kiinalaisen sängyn astinlauta. Karsastan pintatrendejä ja onttoja massatuotteita. Sen sijaan esineet, joissa kulttuuri ja eletty elämä näkyvät, ovat aina ainutlaatuisia ja arvokkaita.
4/ Voimakkaat vastakohdat
Luonani huippumoderni eurooppalainen muotoilu ja aasialainen antiikki sulautuvat saumattomasti yhteen. Samalla vanhat aasialaiset esineet pehmentävät kauniisti ultramodernin muotoilun virtaviivaisuutta. Seison järkkymättömästi sisustusfilosofiani takana, jonka mukaan kotona tulee olla jotakin vanhaa. Tarinat, tyylien kerrostumat sekä idän ja lännen, etnisen ja modernin ja vanhan ja uuden kohtaaminen tekevät kodista kodin. Rummutan näiden periaatteiden sekä iättömän sisustustyylin puolesta myös Casuarinassa. Iloitsen siitä, että voin oman liikkeeni kautta tuoda suomalaiseen sisustustyyliin vähän raffiutta ja kerroksellisuutta.
5/ Kirkkaassa valossa
Valaistuksella on tärkeä merkitys kodin tunnelmalle. Olen luonteeltani todella positiivinen ja suuntaudun voimakkaasti valoon päin. Joidenkin mielestä hämäryys on kodikasta, mutta itse suosin kirkasta valaistusta. Pimeään vuodenaikaan riittävä valaistus on erityisen tärkeää, ettei elämä mene ihan synkäksi. Kaikki valaisimeni ovat kuitenkin himmennettäviä, joten kynttilöillä tunnelmoidessani voin säätää muuta valaistusta himmeämmäksi. Keväällä on aina yhtä upeaa seurata luonnonvalon lisääntymistä. Sitä, miten ikkunoista tulviva valo luo huoneisiin omat valo- ja varjokohtansa ja tuo esineet jälleen uudella tavalla esiin.
Juttu on ilmestynyt Glorian Kodin numerossa 6-7/2020.
Fakta
Asukas: Casuarina-sisustusliikkeen omistaja Viveka Uusivirta.
Koti: 159-neliöinen huoneisto 1930-luvun kerrostalossa Helsingin Töölössä.