Olohuoneen väripilkku on erivärisistä moduuleista koostuva hylly, jonka Claudian ystävä Lotta Nieminen suunnitteli Helsinki Design Weekin vuoden graafikko -näyttelyynsä.
Olohuoneen väripilkku on erivärisistä moduuleista koostuva hylly, jonka Claudian ystävä Lotta Nieminen suunnitteli Helsinki Design Weekin vuoden graafikko -näyttelyynsä.

Claudia Cifu kotiutui Helsinkiin monien ulkomailla vietettyjen vuosien jälkeen. Suurkaupunkeihin tottuneelle sijainti on asuinneliöitä tärkämpää.

Olen asunut poissa Suomesta viimeiset yhdeksän vuotta, ensin New Yorkissa ja sitten Amsterdamissa. Paluumuutto on aina hieman jännittävää. Kai sitä pelkää, että paikka, joka on ollut joskus koti, onkin yhtäkkiä outo ja vieras. Etsimme kotia Helsingistä mahdollisimman läheltä keskustaa. Ajattelimme, että kaupungin äänet ja ihmisvilinä tekisivät kotiutumisen helpommaksi ja muutto olisi kuin pehmeä lasku, koska seutu muistuttaisi meitä New Yorkista.

Lasisen ruokapöydän ympärillä on tanskalaisia design-tuoleja, second handina löytynyt korituoli sekä suomalaisen Poiatin Lavitta-tuoli. Kyyhkystaulu on chileläisen runoilijan Pablo Nerudan printti. "Olin raskaana, kun ostimme sen Nerudan kotimuseosta Chilestä. Tiesimme jo silloin, että odotamme tyttöä, jonka nimeksi tulee Paloma, eli kyyhky espanjaksi", Claudia kertoo.

Eihän Ullanlinna mikään New York ole, mutta pienen lapsen kanssa on ihanaa, kun on ystäviä ja tukiverkostoa. Arvostan sitä, että kaikki on kävelyetäisyyden päässä. Vuodet New Yorkissa opettivat myös sen, että ydinkeskustan suomat mahdollisuudet ovat suuria neliömääriä tärkeämpiä. Asun mieluummin niukoissa neliöissä ytimessä kuin etäämpänä rivitalon pätkässä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodissa on paljon ristejä ja uskonnollisia figuureja, sillä ne muistuttavat Claudiaa hänen vanhempiensa kotimaasta Chilestä. Olkihatut sängyn yllä ovat Jamaikalta, ristit Meksikosta.

Väriä, kulttuuria ja käsitöitä

Rakastan värejä, erilaisia struktuureja ja kerroksellisuutta. En kuitenkaan pidä maalatuista seinistä enkä tapeteista, ne ovat liian dominoivia makuuni. Taide on minulle tärkeää, en tiedä voisinko elää ilman sitä. Haluaisin, että kotonani olisi enemmän taidetta, mutta taulut ja taide-esineet ovat hankalia muutoissa. Olemme muuttaneet viimeisen kolmen vuoden aikana ainakin viisi kertaa. Ehkä sen takia taulut, joita meillä on, odottelevat edelleen joko kehystämistä tai seinälle kiinnittämistä. 

Taulut ja taide-esineet ovat pääosin tuomisia ulkomailta. Claudia on muuttanut viimeksi kuluneiden kolmen vuoden aikana viidesti, ja siksi monet tauluista odottavat yhä seinälle kiinnittämistä.

Ulkomailla asuminen ja pyrähdykset maailmalla näkyvät vahvasti kodissamme. Keräilen kuppeja, kippoja ja mitä ihmeellisimpiä silmää miellyttäviä asioita maailmalta. Useimmiten ihastukseni kohteet ovat paikallista artesaanityötä. Se on minulle arvokkaampaa kuin design-esineet. Niitä kodistamme ei juurikaan löydy. 

Keittiösyvennyksessä on rottinkiset nojatuolit ja pieni pyöreä pöytä kahvihetkiä varten. New Yorkissa Claudia tottui syömään pääosin ulkona, Suomessa perhe on opetellut kokkaamaan kevyitä ruokia, kuten salaatteja ja kalaa.

Juttu on tiivistelmä Murusia maailmalta 5 x kotini -jutusta, joka on ilmestynyt Glorian Kodin numerossa 04/2020. 

Fakta

Asukkaat: Brändikonsultti Claudia Cifu, 40, creative director Niclas Kristiansson, 42, ja tytär Paloma, 3. Vuoroviikoin kodissa asuu myös Niclaksen poika Noa, 14.

Koti: 97 neliön vuokrakoti Helsingin Ullanlinnassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla