Sisustussuunnittelija Meja Hynynen sisusti kotinsa kierrättämällä. Remontin hän suunnitteli rakennuksen aikakautta kunnioittaen ja vanhaa vaalien.
Sisustussuunnittelija Meja Hynynen sisusti kotinsa kierrättämällä. Remontin hän suunnitteli rakennuksen aikakautta kunnioittaen ja vanhaa vaalien.

Sisustussuunnittelija Meja Hynynen rakastaa remontoimista. Koti ja sen ilme muuttuvat parin vuoden välein, mutta kierrätysfilosofia pysyy samana.

1/ Kolmen vuoden syklit

Olen vaihtelunhaluinen sisustaja, ja kaikki kotini ovat näyttäneet erilaisilta. Kotini ilme saattaa muuttua nopeastikin, kun saan uuden idean tai teen ihanan löydön. Ammattilaisena seuraan sisustustrendejä, mikä luonnollisesti vaikuttaa siihen, mikä milloinkin viehättää. Koska ostan lähes kaiken kierrätettynä, ei minun kuitenkaan tarvitse potea hankinnoistani huonoa omaatuntoa. Muutan uuteen kotiin yleensä parin, kolmen vuoden välein. Ostan aina pommikuntoisen asunnon, jonka remontoin viimeisen päälle rakennusaikakautta kunnioittaen.

Adean sohva ja Pholcin Mobil 100 -kattovalaisin ovat harvoja Mejan uutena ostamia huonekaluja. Tanskalainen vintagesenkki on löytö Tori.fi:stä.

2/ Uniikki tunnelma

Tykkään yhdistää keskenään eri aikakausien esineitä ja huonekaluja, joita bongailen nettikirpputoreilta ja huutokaupoista. Kerroksellisuus luo kotiin ainutlaatuisen tunnelman, jollaista ei synny, jos kaikki haetaan uutena kaupasta. Lisäksi vanhoihin tavaroihin liittyy tarinoita, jotka tuovat sisustukseen syvyyttä. Siksi käytän kierrätettyjä huonekaluja myös asiakastöissäni. Kierrätyssisustaminen on tietenkin myös ekologinen juttu. Ajattelen, että kun ostan käytettyjä, kauniita huonekaluja itselleni tai asiakkailleni, tulen samalla pelastaneeksi pikkiriikkisen palan maailmaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Mejan sisustustyyli on vuosien saatossa kehittynyt pelkistetympään suuntaan. Eteishalli muistuttaa edellisten kotien tyylistä. Ulko-oven sisäpuolen Meja maalasi räväkästi pinkiksi.

3/ Tuunaamisen ilo

Jos en löydä kirpputorilta mieleistäni huonekalua, rakennan sellaisen jostakin. Tykkään tuunata, kunnostaa ja muokata asioita. Minulla on varastossani esimerkiksi lampunjalkoja ja -varjostimia, piirongin- ja sängynjalkoja, erilaisia vetimiä sekä kirjahyllynkappaleita, joita voin hyödyntää tulevissa projekteissani. On hauskaa huomata, miten huonekalun ilme muuttuu ihan toiseksi pelkästään sillä, että vaihdan siihen erilaiset jalat tai vetimet. Tällä hetkellä esimerkiksi sokkelilliset lipastot tuntuvat mielestäni turhan raskailta, mutta kun vaihdan sokkelin tilalle jalat, koko huonekalun luonne muuttuu ilmavaksi.

Makuuhuoneessa on häivähdys vaaleanpunaista, Mejan lempiväriä. Valtavan peilin Meja haki pakettiautolla Virosta edelliseen kotiinsa. 1950-luvun siro yöpöytä ja valaisin ovat löytöjä nettikirpparilta.

4/ Virkistävät värit

Kaipaan ympärilleni värejä, enkä voisi kuvitella asuvani musta-valko-harmaassa kodissa. Pinkki ja vaaleanpunainen sekä violetin sävyt ovat olleet lempivärejäni lapsesta lähtien. Näitä sävyjä löytyy kotoani aina, mutta määrä vaihtelee fiiliksen mukaan. Kodin suurissa pinnoissa ja kiinteissä kalusteissa suosin usein melko neutraaleja sävyjä, jolloin kodin väripalettia on helppo muunnella sen mukaan, mitä sävyjä milloinkin ympärilleni kaipaan. Värit ovat minulle elintärkeitä, ja niillä on vahva piristävä vaikutus. Uskon, että ympäristön värit tekevät hyvää kaikille, ja siksi suosin myös asiakasprojekteissani edes yhtä tehosteväriä.

Ruotsista tilatut keittiön lattialaatat ovat Marrakech Designin mallistosta. Laattojen kuvioinnin Meja sommitteli yhdessä isänsä kanssa, se tuo mieleen inkojen taiteen ornamentiikan.

5/ Mittojen mukaan

Suunnittelen sisustuksen aina rakennuksen ehdoilla, ja rakennusaikakausi vaikuttaa paljon siihen, millaiseksi kokonaisuus muodostuu. Tässä 1910-luvulla rakennetussa talossa on hillitön huonekorkeus, jota halusin korostaa ja hyödyntää säilytysratkaisuissa. Puuseppä toteutti keittiön sekä makuuhuoneiden ja eteishallin kattoon asti ulottuvat kaapistot piirustusteni mukaan. Piirsin kaikkiin kaapistoihin peiliovet, jotka mukailevat asunnon alkuperäisten väliovien mallia. Näin ne näyttävät siltä kuin ne olisivat voineet olla paikoillaan aina.

Juttu on ilmestynyt Glorian Kodin numerossa 1/2020.

Fakta

Asukkaat: Sisustussuunnittelija Meja Hynynen ja toyvillakoira Ade.

Koti: 84-neliöinen koti 1910-luvun kerrostalossa Helsingin Töölössä. Sittemmin Meja on muuttanut uuteen asuntoon Kallioon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla