Vanha varasto oli rappeutunut lähes tiilirotiskoksi, kun samassa pihassa asuva Tomi Parkkonen ja Anna-vaimo ostivat sen. Talossa on kaksi erillistä vierastilaa, yksi alakerrassa ja yksi yläkerrassa.
Vanha varasto oli rappeutunut lähes tiilirotiskoksi, kun samassa pihassa asuva Tomi Parkkonen ja Anna-vaimo ostivat sen. Talossa on kaksi erillistä vierastilaa, yksi alakerrassa ja yksi yläkerrassa.

Hankolaisten Tomi Parkkosen ja Anna Piiroisen pihapiirin perällä on hurmaava vanha tiilitalo, jonka kahteen kerrokseen saneeratut vierashuoneet toivottavat parin lähipiirin tervetulleiksi.

Hankolaiset Tomi Parkkonen ja Anna Piiroinen katselivat vuosia vieraiden virtaa kodissaan, kunnes saneerasivat piharakennuksesta persoonallisen kahden asunnon vierastalon. Parin omilleen muuttaneet tyttäret viihtyvät vierastalossa viikonloppuisin, samoin isovanhemmat ja liuta ystäviä. Saattaapa Tomi itsekin vetäytyä vierastaloon lukemaan ja rentoutumaan.

Sinapinkeltainen samettisohva on Lähdesmäen. Huikea sävy toistuu Tomin valokuvateoksessa ja Picasson näyttelyjulisteissa, jotka Anna ripusti vuoteen ylle. Ne hankittiin remonttikevään Kööpenhaminan-matkalta Louisianan taidemuseosta.

Mistä idea vierashuoneisiin lähti liikkeelle?

Tomi: Olimme jo vuosia katselleet pihapiirissämme olevaa vanhaa tiilirotiskoa sillä silmällä, ja teimme siitä kerran tarjouksenkin. Lopulta vuonna 2011 tiilivanhus siirtyi omistukseemme. Kaksikerroksinen varasto oli ollut tyhjillään vuosikymmeniä, ja jouduimme rakentamaan eristykset, vesijohdot ja lämmityksen, jotta siitä tuli käyttökuntoinen. Tilasimme kerralla mustat ikkunat ja ulko-ovet talon molempiin kerroksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Anna: Kaipasimme aina silloin tällöin lisätilaa kotimme yhteyteen. Seitsemän vuotta sitten saneerasimme ensin talon alakerran, ja sisustimme sinne Taitelijaresidenssiksi kutsumamme tilan. Keväällä 2018 saimme vihdoin kerättyä voimia ja varoja yläkerran kunnostamiseen. Remontointi ei ole vahvuuksiamme, ja saimme avuksi hankolaisen rakennuttajan Jan-Erik Chydeniuksen taitavan remonttiporukan. He ovat kunnostaneet asunnoiksi monia hienoja kohteita Hangossa. Ilman Chydeä vierastaloa ei olisi.

Tomi Parkkosen valokuvateos antoi sävymaailman koko talolle. Kuva on perheen kodin eteisestä ajalta ennen remontteja. Vanha rottinkinen tarjoiluvaunu on Annan vanhemmilta.

Talon sisustus on boheemin persoonallinen. Voiko siitä aistia myös ripauksen Ranskaa?

Anna: Rakastan Ranskaa, ja olemme viettäneet siellä paljon aikaa. Poimin vaikutteita ranskalaisista vanhoista taloista ja niiden värimaailmasta. Vierastalo on elegantti, boheemi ja osin minimalistinen. Halusin, että tavaroiden ympärille jää tyhjää tilaa ja tilassa on keveä ilmapiiri. Hankin taidekirjoja, taidetta ja keittiöpyyhkeitä jo ennen ensimmäistäkään remonttisuunnitelmaa.

Tomi: Anna otti vastuun sisustamisesta, ja hyvä niin - hän on mestari luomaan tunnelmia. Vierastalon tyyli on samanhenkinen kuin kotimme, mutta keveämpi ja ateljeemainen. Nautin sen seesteisestä tunnelmasta, ja hiippailen sinne toisinaan salaa lukemaan rauhassa.

Anna suunnitteli avokeittiön, jonka yläkaapit korvattiin kauniilla valaisimilla. Viinikan Tähdestä hankitut smaragdinvihreät laatat antavat keittiölle oikeanlaisen ilmeen.

Mistä upeat kalusteet ovat peräisin?

Anna: Melkein kaikki kalusteet ovat perittyjä. Vanha puinen sohva on isotädiltä. Sen koristeeksi riittää Nest Factoryn tyyny. Myös rahilla, jonka päälliseen on kirjottu ristipistoin ukkometso, on ihana tarina. Se on valmistettu tilaustyönä sukulaistädilleni, joka oli innokas metsästäjä.

Upea artisokkatyö on Heikki Kukkosen. Suuren puusohvan pariskunta on perinyt. Tyyny on Nest Factoryn.

Vierastalossa on paljon taidetta. Anna, kerro siitä.

Anna: Halusin vierastaloon hankolaista taidetta, ja siksi alakerran huoneisto saikin nimen Taiteilijaresidenssi. Yläkerrassa on myös tuliaisia maailmalta. Suuri teos sohvan yllä on hankolaisen tuttavamme, taiteilija Heikki Kukkosen, samoin kuin keittiön seinällä oleva parsalautanenkin. Valitsin ihan ensimmäiseksi työksi Tomin valokuvateoksen. Valokuva on otettu aikanaan kotimme eteisessä. Pala seinää on siinä kunnossa, kuin se oli taloon muuttaessamme.

Yläkerran terassi on sisustettu kutsuvaksi Marokko-henkiseksi keitaaksi, jonka aidoilla matoilla on ihana tassutella paljain jaloin.

Miten taide vaikutti sisustukseen?

Anna: Poimin Tomin valokuvateoksesta sisustuksen värit. Sinapinkeltainen sohva on tilan keskipiste, etsin sopivaa sävyä kauan. Sävyssä piti olla tarpeeksi rokkia. Lopulta tilasin sohvan Lähdesmäeltä. Heikki Kukkosen teos keittiön seinällä jatkaa välitilaan valitsemieni käsintehtyjen espanjalaisten laattojen sävyä.

Sisustin täysin visuaaliset seikat edellä. Sitä kuvaa hyvin se, että unohdin suunnitella asuntoon siivouskomeron. Mutta lopputulos on mielestäni niin kaunis, että pienet puutteet käytännön toiminnoissa voi antaa huoletta anteeksi - tilassahan ei asuta pysyvästi.

Fakta

Asukkaat: Valokuvaaja Tomi Parkkonen ja kirjoittaja Anna Piiroinen. Vierastalossa yöpyvät perheen aikuiset lapset sekä isovanhemmat ja ystävät Hangossa vieraillessaan.

Koti: 55-neliöinen asunto on aiemmin varastona palvelleen tiilitalon toisessa kerroksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla