
Asuntosijoittaja Maria Friström remontoi pommikuntoisista asunnoista viihtyisiä vuokrakoteja. Nämä neljä vinkkiä ovat Marian avain onnistuneeseen lopputulokseen.
1. Ennen ostopäätöstä
Kiinnitän erityisesti huomiota asunnon arvonnousupotentiaaliin sekä taloyhtiön kuntoon. Asunnon markkina-arvon on noustava tuntuvasti enemmän kuin remontin kustannus, jotta voin ostaa seuraavan asunnon uudelleenrahoittamalla kohteen lainan.
2. Luo oma visiosi
Aloitan remontin luomalla vision boardin Canva -sovelluksella. Se on editointi- ja suunnittelutyökalu, jonka avulla saa idean konkreettiseen digimuotoon. Mietin, kenelle tämä koti on, ja mitä he haluavat tässä kodissa tuntea. Aloita kysymällä, mitä tunteita haluat tämän kodin sinussa herättävän. Se ohjaa värivalintaa.
3. Tee budjetti
Suunnittele vision mukainen realistinen budjetti. Valitse materiaalit kerralla, sen sijaan, että tekisit päätöksiä pitkin remonttia, jolloin kustannukset helposti nousevat.
4. Mieti, mikä on tärkeintä
Ennen remonttia konsultoin luottourakoitsijaani, ja joskus olen pyytänyt myös sähköasentajan arvioimaan remonttia. Taloyhtiön isännöitsijän kanssa on hyvä jutella ensin ja varmistaa, onko remontissa sallittua tehdä isompia muutoksia. Panostan remontissa tiloihin, joita tulee käytettyä eniten, esimerkiksi keittiöön ja sen kalusteisiin. Halvemmissa asioissa, kuten seinän värissä, voi olla luova.
Juttu on lyhennelmä Glorian Kodin numerossa 12/2019 ilmestyneestä jutusta.