Kuvat
Riitta Sourander
Makuuhuoneen kakluunin syvä vihreä sävy määritti muun huoneen värityksen. Marmorikantinen lipasto löytyi vanhojen tavaroiden liikkeestä. Sängyn tekstiilit luovat mielenkiintoisen pintojen yhdistelmän tummaa taustaa vasten.
Makuuhuoneen kakluunin syvä vihreä sävy määritti muun huoneen värityksen. Marmorikantinen lipasto löytyi vanhojen tavaroiden liikkeestä. Sängyn tekstiilit luovat mielenkiintoisen pintojen yhdistelmän tummaa taustaa vasten.

Vuodet vaaleassa, modernisti sisustetussa kodissa synnyttivät vastareaktion. Sisustusarkkitehti Sari Forell halusi sisustaa uuden kotinsa käytetyin kalustein ja rohkein värein.

Millaista kotia etsitte?

Halusimme remontoitavan asunnon vanhasta talosta, jossa on huonekorkeutta ja yksityiskohtia. Ihastuimme tässä asunnossa monimuotoisuuteen, vanhoihin kakluuneihin ja läpitalon asunnon kauniiseen valoon. Näin heti, että pohja on muunneltavissa ja sopii meidän perheemme tarpeisiin hienosti. Remontoimme kodin kokonaan ja vaihdoimme keittiön paikan niin, että Edithin huone sijoitettiin vanhan keittiön paikalle ja keittiö sijoitettiin avoimen olohuone-ruokailutilan syvennykseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sari suunnitteli eteisen lattian heti remontin aluksi, ja se muodosti koko asunnon sisustuksen johtolangan. Vanha lipasto eteisen säilytystarpeisiin löytyi vanhojen tavaroiden liikkeestä, samoin kuin sen päällä olevat peili ja valaisinkin.

Millaisen tunnelman halusit uuteen kotiinne?

Aiemmassa kodissamme Korkeavuorenkadulla oli paljon valkoista, ja tänne en missään nimessä halunnut yhtään vitivalkoista seinää. Kotimme koko tunnelman lähtökohtana oli eteisen lattia. Halusin eteisestä hurmaavan ja jännittävän tilan, joka sanoo" tervetuloa!" Suunnittelin tilaan kuviollisen laattalattian kerman, oliivin ja hiilen sävyissä, ja siitä lähti oikeastaan kaikki muu. Värilliset ja tummat pinnat makuuhuoneessa ja keittiössä jatkavat eteisestä alkavaa tunnelmaa ja teemaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

HT-Collectionin pellavalla päällystetyssä sohvassa on kapeat käsinojat. Olohuoneen seinät on maalattu mattapintaisella Flamantin maalilla, Grey Pepper -sävyllä. Sarin lempisävyä, poltettua oranssia, näkyy eri puolilla asuntoa pieninä mausteina.

Miten valitsit värityksen?

Kannoin kotiin yli kaksikymmentä testimaalipurkkia ja tutkin, mitkä sävyt korostavat kauniita kakluuneita ja toimivat eri puolilla asuntoa eri valaistuksessa. Palasin maaliläikän kohdalle aina uudestaan päivän eri aikoina, jotta näkisin, mikä sävy toimii kaikissa olosuhteissa. Kuljen usein kaupungilla NCS-värimittari taskussani ja aina, kun näen kauniin sävyn analysoin sen ja kirjaan ylös tulevaa käyttöä varten. Keittiön kaapiston sävyn löysin Korkeavuorenkadulta autotallin ovesta. Makuuhuoneeseen etsin sinistä sävyä, mutta kaikki tuntuivat liian kovilta vihreän kakluunin rinnalla. Lopulta löysin vihreänharmaansinertävän sävyn, joka muuntuu valossa ihanasti ja on lämpimän tuntuinen.

Makuuhuone maalattiin Cello Feel -sävyllä V496. Kaapistot sävytettiin samaan sävyyn. Turkoosi nojatuoli on Vitran Grand Ottoman. Suurta kukkalamppua Sari himoitsi pitkään ja löysi sen Casuarinasta.

Miten sisustit kotinne?

Halusin käyttää mahdollisimman paljon vanhoja kalusteita. Minua kiehtoo vanhojen esineiden työn laatu sekä niiden persoonallisuus verrattuna moderniin. Myös eettiset näkökulmat ovat minulle sisustamisessa hyvin tärkeitä. Lisäksi löytöjen tekeminen on todella hauskaa, ja etsin mielelläni myös asiakkailleni vanhoja kalusteita sisustusehdotuksiini. Vanhojen, käytettyjen esineiden epätäydellisyys on minusta runollista.

Tärkeä sisustuselementti kodissani ovat aina olleet tuoreet kukat. Kun olin raskaana, vietin aikaani Helsingin kukkakaupoissa, sillä kukkien tuoksu teki minulle hyvää. Ehkä siitä johtuen Edith on jo parivuotiaasta saakka iloinnut saadessaan kukkia! Ostan erilaisia sesongin kukkia ja rakentelen niistä vihreiden oksien kanssa asetelmia. Vihreää pohjarakennetta käyttämällä tämän harrastuksen kustannukset pysyvät paremmin kurissa.

Avoimen olohuonetilan syvennykseen sijoitettiin Keittiömaailman keittiö. Keittiön sävyn Sari analysoi kauniin värisestä autotallin ovesta NCS-mittarilla. Liesituuletin ja muu tekniikka on piilotettu seinän sävyllä maalattuun koteloon. Messinkiset vetimet hankittiin Rakennusapteekista.

Mistä nautit eniten kodissanne? Tekisitkö nyt jotain toisin?

Rakastan isoa makuuhuonettamme, jossa on syvän vihreä kakluuni. Nautin sen tumman sävymaailman tuomasta kontrastista esineiden kanssa. Kaikki esineet ja materiaalit ikään kuin heräävät tummaa, syvää sävyä vasten. Olen miettinyt, olisiko kylpyhuoneesta pitänyt tehdä hieman jännittävämpi. Toisaalta on rauhoittavaa, että asunnossa on yksi väritykseltään neutraali ja rauhallinen tila.

Yritän muistuttaa itselleni, että voin olla rohkeampi ja että himmailu ei kannata. Varmimman kautta ei aina synny parasta. Intuitioon voi ja kannattaa luottaa, koska niin useimmiten syntyy juuri niitä ratkaisuja, jotka kodissa ihastuttavat.

Edith sai valita omaan huoneeseensa tapetin. Hän päätyi rohkeaan vaihtoehtoon, Designer Guildin kukkatapettiin. Vanhan sängyn Sari hankki nettihuutokaupasta.

Juttu on julkaistu Glorian Kodin numerossa 10/2019.

Fakta

Asukkaat: Sisustusarkkitehti Sari Forell, Kvikin maajohtaja Joonas Riihimäki ja tytär Edith, 5.

Koti: 75-neliöinen koti vuonna 1913 rakennetussa talossa Helsingin Ullanlinnassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla