Lindan työhuone sijaitsee kävelymatkan päässä kotoa, mutta hän tekee töitä mielellään myös kotoa käsin. Auringonlaskutapetti on ilahduttanut ruokailutilan seinällä jo 20 vuotta.
Lindan työhuone sijaitsee kävelymatkan päässä kotoa, mutta hän tekee töitä mielellään myös kotoa käsin. Auringonlaskutapetti on ilahduttanut ruokailutilan seinällä jo 20 vuotta.

Taiteilija ja korusuunnittelija Linda Toyen kodissa värit hehkuvat voimakkaina ja kodikkuus syntyy kullan kimmellyksestä.

1/ Kärsivällisyyden paikka

Asunto ei muutu kodiksi yhdessä yössä. Oma kotimme on muotoutunut omanlaisekseen vähitellen niiden 20 vuoden aikana, jotka olemme täällä asuneet. Muistan, kuinka sisustusalalla työskentelevä ystäväni tuli meille kylään, kun muutostamme oli kulunut viisi vuotta. Hän taisi vähän kummastella sitä, ettei kotimme ollut vielä lainkaan "valmis". Elimme tuolloin intensiivistä pikkulapsivaihetta, eikä kodin sisustaminen ollut päällimmäisenä mielessä. Kodin laittaminen on minulle yhdenlaista leikkiä. Sen pitää olla hauskaa, silloin se pitää mielen nuorena. Olen monessa mielessä kärsimätön, mutta kodin kanssa minulla riittää kärsivällisyyttä. Kärsivällinen puoleni pääsee oikeuksiinsa myös helmikirjontatöitä tehdessäni.

1970-luvun estetiikka viehättää Lindaa ja Ollia. Samettipäällysteiset nojatuolit löytyivät Habitaren antiikkitapahtumasta.

2/ Ikuiset auringonlaskut

Rakastan auringonlaskuja, rantoja ja palmuja. Siksi ensimmäinen hankinta kotiimme oli 20 vuotta sitten valokuvatapetti, josta löytyvät kaikki nämä asiat. Aina kun astun ruokailutilaan ja näen auringonlaskun, minulle tulee selittämättömän hyvä fiilis. Minulle on myös tärkeää, että voin kävellä kotoani merenrantaan katsomaan, miten aurinko laskee taivaanrannan taa. Merenrannoissa ja auringonlaskuissa on jotakin äärimmäisen rauhoittavaa. Ne luovat levollisuutta tähän hulluun, kiireiseen maailmaan. Luultavasti rakkauteni kultaiseen väriin kumpuaa sekin auringonlaskun hehkuvasta valosta. Kaipaan ympärilleni kullan kimmellystä, koska se tekee oloni kodikkaaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Jani Leinosen ja Lindan oma teos pitävät kaapin päällä seuraa Elvis-aarteille.

3/ Elvis elää

Olen pienestä pitäen fanittanut Elvistä. Lapsena harjoittelin piirtämistä Elvistä piirtämällä. Hassua on, että poikani teki pienenä ihan samalla tavalla. Elvis on siis kuulunut jokapäiväiseen elämääni jo vuosikymmenien ajan, ja tämä näkyy myös kotonamme. Olen saanut ystäviltäni lahjaksi monenlaista Elvis-kamaa, kuten mukeja, patsaita, kyniä ja joulukuusenkoristeita. Elämäni Elvikset ovat kotimme vähän outoja kitsch-juttuja, jotka saavat minut hyvälle tuulelle. Tietysti meillä on myös Elviksen levyjä, joita ei koskaan kyllästy kuuntelemaan, onhan hänen konjakkinen äänensä yksinkertaisesti vetoava.

Lindan luona eletty elämä saa ja sen pitääkin näkyä. Kirjahyllysyvennys on maalattu purppuran sävyiseksi Princen Purple Rain -albumin innoittamana.

4/ Ajatuksia herättävä taide

Meillä on aina ollut kotona paljon taidetta. Suurin osa teoksista on ystäviemme tekemiä, mikä tekee niistä erityisen rakkaita. Rakastan värejä, ja siksi suurin osa teoksistamme on värikkäitä. Kauneusarvoa tärkeämpää on kuitenkin se, että taide herättää kysymyksiä ja ajatuksia. Hienointa on, kun kodin seinille ripustetuista teoksista löytyy vielä vuosienkin kuluttua uusia juttuja. Olen nuoresta asti tykännyt poptaiteesta, jossa värikkyys ja graafisuus yhdistyvät huumoriin ja jopa sosiaalisten normistojen kyseenalaistamiseen. Omat typografiset helmikirjontatyöni lähenevät poptaidetta ja toivon, että ne herättävät katsojassa kysymyksiä.

Olohuoneen kultainen seinä toimii hienona taustana Marika Mäkelän, Visa Norroksen ja Lindan omille teoksille.

5/ Tyylejä maailmalta

Olen heikkona eri kulttuurien kansanomaisiin käsitöihin. En voi vastustaa taidolla tehtyjä meksikolaisia naamioita, intialaisia tekstiilejä, kiinalaisia lakkahuonekaluja tai kenialaisia punontatöitä. Ihailen suunnattomasti sitä taitoa ja luovuutta, jolla nämä työt on tehty. Usein näissä käsitöissä on myös vastustamattoman herkullisia väriyhdistelmiä. Pidän kotona kerroksellisuudesta ja eri tyylien miksaamisesta. Eri puolilta maailmaa kotiimme rantautuneet esineet rinnastuvat hauskalla tavalla moderneihin ja minimalistisiin huonekaluihin sekä valaisimiin. Niitäkin meillä on paljon, vaikka tyylimme on lopulta kaikkea muuta kuin minimalistinen.

Juttu on ilmestynyt Glorian Kodin numerossa 12/2019.

Fakta

Asukkaat: Taiteilija ja korusuunnittelija Linda Toye ja mainoselokuvaohjaaja Olli Rönkä.

Koti: 170-neliöinen rivitalohuoneisto Helsingin Munkkiniemessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla