
Miten lisätä sisustukseen kodikkuutta ja harmoniaa? Salaisuus piilee mittasuhteissa, eli oikean kokoisissa kalusteissa ja niiden sijoittelussa.
1. Pohdi käyttötarkoitusta
Mieti, mihin huonetta käytetään ja sijoita huonekalut tavalla, joka parhaiten palvelee tilan tarkoitusta. Olohuoneessa tarkoitus on yleensä kerääntyä yhteen keskustelemaan tai katsomaan televisiota. Siksi tärkeää on saada luonteva katseyhteys joutumatta vääntymään mutkalle. Ruokailutilassa tärkeintä on liikkumatila ja mukavuus, jotta pöydän ääressä jaksaa istua pitkään ja sen ympärillä mahtuu kävelemään. Pöydän ympärille pitäisi jäädä noin metrin levyiset kulkuväylät.
2. Aloita suurimmasta
Olohuoneessa suurin kaluste on yleensä sohva. Se kannattaa sijoittaa vastapäätä huomion keskipistettä, joka voi olla esimerkiksi takka, maisema, kirjahylly tai taideteos. Jos televisio halutaan sijoittaa sohvaa vastapäätä, kannattaa sen taustakuvaksi ladata taideteos tai upottaa tv kirjahyllyyn. Makuuhuoneessa sängyn paikka on ihanteellisesti sellainen, että maatessa näkee oviaukon, jolloin pääpuoli on poispäin käytävästä ja sen äänistä.
3. Matematiikka avuksi
Huonekalujen ideaalit paikat ja koot selviävät laskemalla. Yhdysvaltalainen sisustussuunnittelija Julie Khuu neuvoo suosituilla Youtube-videoillaan, että makuuhuoneessa sängyn molemmille sivuille tulisi jäädä vähintään 75 senttiä leveät kulkuväylät. Olohuoneessa tuolien ja sohvan etureunasta pitäisi olla vajaa puoli metriä sohvapöydän reunaan. Näin jaloille ja liikkumiselle jää riittävästi tilaa, mutta jos etäisyys on suurempi, sohvapöytä on tilaan liian pieni.
4. Maton koko kuntoon
Erityisesti mattojen kohdalla suurempi on parempi. Maton olisi hyvä olla niin suuri, että vähintäänkin kaikkien kalusteiden etujalat mahtuvat sen päälle. Makuuhuoneen maton tulisi ulottua puolisen metriä sängyn molemmin puolin, jotta sängystä noustessa jalat osuvat pehmeälle. Ruokapöydän alle sopivan maton koko selviää istuutumalla pöydän ääreen, työntämällä tuoli ulos ja nousemalla seisomaan. Jos tuoli ja jalat ovat yhä matolla, koko on riittävä.
5. Isompi on parempi
Älä ujostele kalusteiden koossa, sillä pienet huonekalut saavat pienen tilan tuntumaan entistäkin ahtaammalta. Vältät virheet, kun mittaat tilan huolellisesti. Laske suurimman mahdollisen tilaan mahtuvan kalusteen koko ja tähtää siihen. Mitoiltaan ison kalusteen ei kuitenkaan tarvitse olla raskaan näköinen. Keveyttä tuovat esimerkiksi korkeat jalat, valoa heijastavat pinnat ja vaaleat värit.
6. Anna kellua
Pienissä tiloissa syntyy houkutus työntää kaikki kalusteet seinään kiinni, jotta keskelle jäisi mahdollisimman avaraa tilaa. Se ei kuitenkaan kannata, sillä seiniä myöten sijoitetut kalusteet tekevät helposti huoneista epäkodikkaita.
Sen sijaan kaiken kokoisia kalusteita kannattaa rohkeasti kelluttaa, eli sijoittaa niitä reilusti irti seinistä. Esimerkiksi kulkuväylä voi kulkea sohvan tai nojatuolien takaa eikä vain edestä. Kun sohva ja nojatuolit ovat lähellä toisiaan, tunnelma on intiimimpi ja tila houkuttelevampi. Silloinkin, kun sohva, pöytä tai tuoli on seinän edessä, huonekalun ja seinän väliin kannattaa jättää selvästi ilmaa. Se lisää tilan tuntua.
Juttu on julkaistu Glorian Kodissa 12/2022.