Pystyviikkaamalla vaatteet pysyvät siisteinä ja ovat heti käyttövalmiina. Pellavasekoitekori, 13 e, muji.eu.
Pystyviikkaamalla vaatteet pysyvät siisteinä ja ovat heti käyttövalmiina. Pellavasekoitekori, 13 e, muji.eu.

Innostu kodin järjestämisestä ammattilaisen vinkeillä ja helpota arkea laatikoiden ja tarjottimien avulla.

1. Paperit suoriksi

Instagramista tuttua @kiiraorganizing -tiliä pitävä ammattijärjestäjä Kiira Vuorinen kertoo järjestämispalvelujen kysynnän kasvavan koko ajan. Hän vertaa ammattia motivoivaan personal traineriin.

-Jokainen varmasti osaisi järjestää kaappinsa itsekin, mutta ammattilaisen avulla se onnistuu tehokkaammin, ja projekti saatetaan varmasti loppuun asti.

Eniten kysymyksiä Kiira saa papereiden säilytyksestä. Työhuoneeseen piilotetaan usein kaikki mahdollinen, ja erityisesti paperipinoja kertyy ympäriinsä. Ne kannattaakin asettaa lehtikotelon sisään muovitaskuihin kategorioittain, kuten vero-, vakuutus- ja pankkiasiat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

-Ei siten, että kaikki heitetään samaan taskuun vailla merkitystä, Kiira muistuttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Kosmetiikka kuntoon

Kosmetiikkatuotteiden merkintä kertoo, kuinka kauan ne säilyvät hyvänä avaamispäivästä. Käy kaapit läpi säännöllisesti, ettet turhaan säilö esimerkiksi seitsemän vuotta vanhaa hiuslakkaa. Kosmetiikka kannattaa lajitella allaskaappeihin kapeisiin korkeareunaisiin laatikoihin. Jos kylpyhuoneessa ei ole kaappitilaa, pyörällisiin ja kerroksellisiin kärryihin mahtuvat hiustuotteet sekä meikit. Päällimmäisestä kerroksesta voi tehdä sisustuselementin vaikka kauniilla hajuvesipulloilla.

Peilikaappiin sopivat Mujin korkeareunaiset laatikot. PP-kosmetiikkalaatikko, 4 e, muji.eu.

3. Jauhot purkkiin

Keittiökaappien takaosiin unohtuu helposti kuiva-aineita, jolloin syntyy ruokahävikkiä. Laatikoiden avulla saat hyödynnettyä koko kaapin syvyyden. Varaa oma laatikko esimerkiksi leivontatarvikkeille, jotta voit leipoessa nostaa sen pöydälle ja saada kaikki tarvikkeet valmiiksi esille. Laatikoiden ansiosta kaapit näyttävät seesteisemmiltä, ne on helpompi putsata eikä pusseista valu jauhoja hyllylle. Kuiva-aineet voi myös säilöä läpinäkyviin purkkeihin, joihin voi kirjoittaa päälle parasta ennen -päiväyksen.

Teemoittain lajitelluista laatikoista voi tarkistaa nopeasti puuttuvat aineet ennen kauppareissua. Variera- laatikko, 4 e, ikea.com.

4. Tarjoile pesuaineet

Kaappien ylähyllyjen pelastus on pyörivä tarjotin, jota kutsutaan Jenkeissä nimellä "lazy Susan" eli laiska Susan. Siivouskaapissa puhdistusaineet ovat sen avulla kätevästi käden ulottuvilla. Tarjottimen voi asettaa myös jääkaapin hyllylle, jolloin vähemmän käytetyt purkit eivät pilaannu kaapin perukoille.

Liinavaatteet kannattaa säilyttää pystyviikkaamalla kuivassa kaapissa, eikä hygieniasyistä mielellään lähellä pyykkikoria. Viikkaushetki sujuu mukavasti, kun laitat taustalle soimaan vaikkapa äänikirjan.

Puinen pyörivä Snudda-tarjotin sopii myös ruokapöytään, 9 e, ikea.com. Läpinäkyvää Lazy Susan -tarjotinta myy Clas Ohlson.

5. Vaatteet ojoon

Moni aloittaa järjestelyurakan ostamalla lisää laatikoita, mutta tärkeintä on aloittaa tavaran karsimisesta. Myy vähälle käytölle jääneet vaatteet kirpputoreilla tai lahjoita hyväntekeväisyyteen. Kaappiin vaatteet kannatta viikata pystysuuntaan, jolloin koko valikoiman näkee yhdellä kertaa, eikä vaatteita tarvitse kiskoa kasojen alta. Jos vaatekaapissa ei ole valmiina vedettäviä koreja, hanki kaappeihin laatikoita, joissa on jakajat. Niiden avulla esimerkiksi sukat ja alusvaatteet saa jaettua erilleen.

Eteinen kannattaa omistaa vain kauden takeille ja kengille. Siirrä muut säilytyspusseissa varastoon tai ylähyllyille odottamaan sopivia säitä. Suosi korkeita kenkähyllyjä, joihin mahtuu enemmän pareja. Asustelaatikot kannattaa lapsiperheissä nimikoida, jotta jokainen voi huolehtia omista vaatteistaan.

Vinkit antoi ammattijärjestäjä Kiira Vuorinen. Lisätietoa kiiraorganizing.com. Instagram: @kiiraorganizing.

Juttu on julkaistu Glorian Kodissa 10/2022.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla