Kuvat
Valmistajat, Getty images
Arkkitehtitoimisto Henning Larsenin suunnittelema paviljonki juhlisti Fritz Hansenia Kööpenhaminan muotoilutapahtumassa.
Arkkitehtitoimisto Henning Larsenin suunnittelema paviljonki juhlisti Fritz Hansenia Kööpenhaminan muotoilutapahtumassa.

Vähemmän ja parempaa. Uudista kotia harkituilla valinnoilla ja korjauttamalla vanhaa.

1. Vaadi läpinäkyvyyttä

Heimtextil-messujen keskiössä korostuivat vastuullisuus, läpinäkyvyys ja kiertotalous. Myös Kööpenhaminan 3 days of Design- muotoilutapahtuman kohokohtana oli kiertotalouden mukaisesti rakennettu paviljonki, joka juhlisti Fritz Hansenin 150-vuotista historiaa. Arkkitehtitoimisto Henning Larsenin toteuttama rakennus oli suunniteltu helposti purettavaksi, niin että materiaalit voidaan uusiokäyttää ja muodostuu mahdollisimman vähän jätettä.

Ilmastonmuutos vaatii yhä järeämpiä otteita – ihan kaikilta. Nuorille suunnittelijoille vastuullisuus on itsestään selvä osa muotoiluprosessia. Rakenteet muuttuvat hitaasti mutta ilman asiakkaita ei ole yrityksiä. Miten läpinäkyvää on lempibrändisi toiminta? Etkö tiedä? Kannattaa laittaa viestiä ja kysyä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Artekin tarjoiluvaunu on aikaa kestävä sijoitus, josta voi nauttia seuraava sukupolvikin.

2. Säästä siihen oikeaan

Harva kykenee valtaviin elämänmuutoksiin kerralla. Esteettisyys ja kaunis koti ovat myös monelle tärkeitä arvoja, jotka vaikuttavat asumismukavuuteen. Puolihuolimattomat heräteostokset eivät kuitenkaan enää tyydytä – onneksi. Voisikohan kokeilla paluuta mummon aikaan ja panna syrjään kuukausittain etukäteen vähän rahaa kodin hankintoja varten? Toiset säästävät lomareissuihin, joten mikset säästäisi vaikka kauan himoittuun klassikkohuonekaluun, josta olisi iloa parhaimmillaan jopa seuraavalle sukupolvelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uskalla maalata näyttävällä värillä. Cello-maalin sävy on T1472, K-Rauta.

3. Värillä on väliä

Värit luovat tunnelmaa eikä maali maksa paljoa. Maalata osaa melkein jokainen.

Kokeile rohkeasti lempiväriä seinään tai maalaa vanha kaappi tai jakkara kiintopisteeksi kotiin. Värit luovat kodikkuutta ja lämpöä, näinä aikoina se on yhä tärkeämpää. Mutta kannattaa olla varovainen, yksi väriläiskä neutraalissa kodissa voi siedättää ja saada haluamaan lisää. Mattapintainen ultramariininsininen on hypnoottinen valinta, joka ei jää huomaamatta.

Ota syksyn teemaksi korjaus ja kunnostus, ja opettele vaikka nikkaroimaan hylly.

Mari Hyypiän kirjontaopas kuorii tumpelostakin tekijän – huumoria unohtamatta.

4. Aloita uusi harrastus

Tietokoneen ruudun tuijottamisen vastapainona käsillä tekemisessä on jotain erityisen tyydyttävää. Kaikilla ei kuitenkaan ole hyviä muistoja koulun käsityötunneista. Kirjonta on ajankohtaista, ja kirjomalla voi myös uudistaa koristetyynyjä, tehdä ristipistotöitä tai vaikkapa korjata lempineuleen, johon koiperhonen on tehtaillut reiän. Aloittelija saa neuvoja Mari Hyypiän mainiosta kirjasta Kirjontaa niille, joita v*tuttaa.

Jos maalauspensseli ei millään pysy kädessä, käänny osaavan ammattilaisen puoleen.

5. Listaa luottotekijät

Useimpien kotoa löytyy asioita, jotka ovat hieman rempallaan. Vintillä voi olla rakkaita vanhoja tavaroita, joista ei haluaisi luopua ja jotka kaipaavat korjausta. Ja usein kun joku menee rikki, on kiire.

Verhoilijat, ompelijat, suutarit, puusepät, hitsaajat, maalarit, yleiskorjaajat ja sähköasentajat – he ovat siellä jossain. Nyt on hyvä hetki laittaa some laulamaan ja alkaa kerätä listaa eri alojen ammattilaisista, jotka ovat saaneet hyviä suosituksia. Uuden ostamisen sijaan voisi vaikka verhoiluttaa vanhan tuolin. Tai saisiko hukkaneliönä olevaan nurkkaan rakennettua kaivatun, piskuisen työpöydän tai hyllyn? Bonuksena kotitalousvähennys.

 

Juttu on julkaistu Glorian Kodissa 09/2022.

Sisältö jatkuu mainoksen alla