Kuvat
valmistajat
Ledvancen RGBW-led-valojen väriä voi vaihtaa lämpimästä valkoisesta värilliseen. Smart+ WiFi Flood -tekniikan ansiosta ne on mahdollista yhdistää älypuhelimeen, 70 e.
Ledvancen RGBW-led-valojen väriä voi vaihtaa lämpimästä valkoisesta värilliseen. Smart+ WiFi Flood -tekniikan ansiosta ne on mahdollista yhdistää älypuhelimeen, 70 e.

Kodin valaistusta suunnitellessa kiinnitä huomiota indekseihin, kelvineihin sekä sisustusmateriaaleihin, jotta saat oikean tunnelman jokaiseen hetkeen ja huoneeseen.

1. Huomioi värilämpö

Kodin yleisvalaistussuunnitelmassa huomioidaan ensimmäiseksi värilämpötilat. Samaan tilaan kannattaa valita yhteneväiset lämpösävyt, muuten tunnelmasta voi tulla levoton.

–Lämmin 3000 kelvinin lamppu sopii makuuhuoneeseen rauhoittumiseen, kun taas neutraalimpi 4000 kelviniä keittiöön, kodinhoitohuoneeseen tai työhuoneeseen, jossa pitää pysyä virkeämpänä, painottaa Winledin valaistussuunnittelija Erkka Hurske.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Kiskovalot ovat tehneet paluun. Örsjön messinkisen Star-valaisimen on suunnitellut Jonas Bohlin.

2. Kohdista oikein

Epäsuora valo luo tunnelmaa ja syntyy helposti kattoon piilotettavilla valonauhoilla, joita käytetään nyt etenkin yövaloina vessassa. Suosiossa ovat edelleen myös kattoon upotettavat valokeilat. Kohdevaloilla on mahdollista korostaa esimerkiksi takkaa, tehosteseinää tai taidetta. Paluun ovat tehneet kattoon asennettavat kiskovalot, joilla valon kohdetta voidaan muuttaa tarpeen mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Tarkista värintoistoindeksi

Polttimokaupoilla kannattaa lukea pakkauksesta lampun CRI (colour rendering index) eli värintoistoindeksi. Se vaikuttaa valon luonnollisuuteen. Mitä lähempänä indeksin arvo on sataa, sitä luonnollisempana värit toistuvat. Indeksi 85 on yleinen, mutta myös 80 riittää kotioloihin. Värientoistolla on merkitystä esimerkiksi kodeissa, joissa on esillä paljon taidetta. Silloin indeksin on hyvä olla vähintään 90, jotta teosten värit pääsevät oikeuksiinsa.

Kohdevalaistuksella voi korostaa taidetta tai vaikka kauniita vaatteita.

4. Älyllä mahdollisuuksia

Winledillä suunnitellaan pääasiassa uudiskohteita, joten melkein jokaiseen kotiin asennetaan automaatiojärjestelmä. Sen avulla asukkaat voivat himmentää valoja tv:n katsomista varten tai ohjata valaistusta puhelimella myös kodin ulkopuolelta. Vanhojen talojen remontissa on vaikeaa asentaa kokonaisvaltaista automaatiojärjestelmää, mutta yksittäisiin huoneisiin on mahdollista saada automatiikkaa, jolla voidaan säädellä valon lämpötilaa ja väriä.

–Kiinteisiin valaisimiin on olemassa polttimoja, joissa on säätömahdollisuudet. Himmentävillä valoilla voidaan muuttaa valaistusta vireystilan mukaan.

Upotettavia valonauhoja hyödynnetään esimerkiksi yövaloina wc-tiloissa.

5. Mieti materiaalia

Jos sisustuksessa on lämpimän ruskeita sävyjä, valaistukseenkin kannattaa valita lämmin vaihtoehto. Puurakentamisen myötä lämmin 3000 kelvinin valaistus on lisääntynyt. Kovien kivipintojen kanssa sopii neutraalimpi 4000 kelviniä. Huomaa, että sisustusmateriaalien sävyt voivat vaihdella myymälävalaistuksen mukaan. Myymälöissä valoa on yleensä reippaammin, 4000 kelviniä. Heikommassa valossa huonekalut voivat näyttää erivärisiltä.

Vinkit antoi valaistussuunnittelija Erkka Hurske Winlediltä.

Juttu on julkaistu Glorian Kodissa 08/2022.

Sisältö jatkuu mainoksen alla