Vincentillä on samettinen smokki 729 e ja erikseen myytävä liivi 189 e, Tiger of Sweden. Fiorentini + Baker - nilkkurit 399 e, Zio. Martinalla Acne Studiosin lyhyt bleiseri 650 e, raitapaita 180 e ja vajaamittaiset housut 340 e, Stockmann. Aquazzurran sling back - kengät 595 e, Nina´s. Caiuksella mokkarotsi 619 e, Sand.  T-paita 44,95 e, Filippa K. Kapealinjaiset farkut 99,95 e, Selected Homme. Conversen tossut 79 e, Nilson Shoes. Hannelella vartalonmyötäinen iltapuku 1 400 e, Samuji.
Vincentillä on samettinen smokki 729 e ja erikseen myytävä liivi 189 e, Tiger of Sweden. Fiorentini + Baker - nilkkurit 399 e, Zio. Martinalla Acne Studiosin lyhyt bleiseri 650 e, raitapaita 180 e ja vajaamittaiset housut 340 e, Stockmann. Aquazzurran sling back - kengät 595 e, Nina´s. Caiuksella mokkarotsi 619 e, Sand. T-paita 44,95 e, Filippa K. Kapealinjaiset farkut 99,95 e, Selected Homme. Conversen tossut 79 e, Nilson Shoes. Hannelella vartalonmyötäinen iltapuku 1 400 e, Samuji.
Mardella tweedtakki 499 e, Ted Baker. Taskuliina 24,90 e, Stockmann. Gran Sasson pooloneule 195 e ja These Glory Days - housut 129,90 e, Volt.
Mardella tweedtakki 499 e, Ted Baker. Taskuliina 24,90 e, Stockmann. Gran Sasson pooloneule 195 e ja These Glory Days - housut 129,90 e, Volt.
Törhösen tähti Riitta muistetaan mallintöiden lisäksi myös elokuvarooleista. Giambattista Vallin bolero  3 080 e, Boutique Kaarina K. Theoryn mekko 540 e, My o My. Kaleos Eyehunters - aurinkolasit 180 e, Trend Optic. Pura Lopezin nilkkurit 379 e, Zio.
Törhösen tähti Riitta muistetaan mallintöiden lisäksi myös elokuvarooleista. Giambattista Vallin bolero 3 080 e, Boutique Kaarina K. Theoryn mekko 540 e, My o My. Kaleos Eyehunters - aurinkolasit 180 e, Trend Optic. Pura Lopezin nilkkurit 379 e, Zio.
Iki-ihana kiharapääMartinan prätkänahkatakki 850 e, Diesel. Spagettiolkaiminen samettimekko 129 e, Tiger of Sweden. Célinen korvarenkaat 300 e, Luxbag. Valentinon laukku 1 390 e, Della Marga.
Iki-ihana kiharapääMartinan prätkänahkatakki 850 e, Diesel. Spagettiolkaiminen samettimekko 129 e, Tiger of Sweden. Célinen korvarenkaat 300 e, Luxbag. Valentinon laukku 1 390 e, Della Marga.
Glorian suosikkimalli Hannelle oli Glorian kansikuvatyttö numero yksi. MSGM:n frillamekko 378 e, My o My. Hopeakorvakorut 410 e, Efva Attling. Pura Lopezin mokkasaappaat 399 e, Zio.
Glorian suosikkimalli Hannelle oli Glorian kansikuvatyttö numero yksi. MSGM:n frillamekko 378 e, My o My. Hopeakorvakorut 410 e, Efva Attling. Pura Lopezin mokkasaappaat 399 e, Zio.
Rennosti neuleissa Hannelella Acne Studiosin mohairneule 280 e, Stockmann. Kustilla pooloneule 119 e, Sand. Martinalla Designers Remixin pooloneule 142 e, Urban a ja farkut  129 e, Tiger of Sweden. Caiuksella Tiger of Swedenin pooloneule 149 e, Volt. Vincentillä pooloneule 119 e, Sand.
Rennosti neuleissa Hannelella Acne Studiosin mohairneule 280 e, Stockmann. Kustilla pooloneule 119 e, Sand. Martinalla Designers Remixin pooloneule 142 e, Urban a ja farkut 129 e, Tiger of Sweden. Caiuksella Tiger of Swedenin pooloneule 149 e, Volt. Vincentillä pooloneule 119 e, Sand.

1980- ja 1990-luvun suosikkimallit Martina Kallionalusta, Hannele Malin, Riitta Viiperi, Marde Keinänen, Kusti Ristiluoma, Caius Wickström ja Vincent Bakkum ovat yhä hyvässä vedossa. Gloria kuvasi heidät syksyn muotikuviin ja selvitti tuoreet kuulumiset.

Takavuosien mallisuosikit muistelevat lämpimästi aikaansa catwalkeilla, mutta eivät kaipaa sitä takaisin.

Marde Keinänen, 58

Marde Keinänen oli 1980-luvulla suomalaisten teinityttöjen suosikki ja erittäin työllistetty vakiokasvo mallimaailmassa. Hänen tunnettuihin töihinsä kuuluivat esimerkiksi Luhdan, Turon ja Seppälän mainokset.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Siihen aikaan mallit tekivät melkein kaiken itse. Toimme kuvauksiin omat kengät ja asusteet, teimme itse näytösmusiikkinauhat ja joskus koreografiatkin. Muotinäytöksissä roudasimme ja osa malleista jopa silitti omat vaatteensa”, hän muistelee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Marden mieleen ovat jääneet erityisesti kansainväliset näytökset, joita hän teki muun muassa Japanissa.

”Kenzon näytöksessä oli mukana kaksi pukijaa. Ei Suomessa ollut totuttu sellaiseen, joten työnsin heidät pois.”

Nykyään 58-vuotias Marde työskentelee HUS:n syöpätautien klinikalla. Siellä hän kuljettaa potilaita, jakaa lääkkeitä osastoille ja vie vainajat kylmiöön.

”Keskustelen potilaiden kanssa paljon. Eräs potilas sanoi juuri, että mitä hittoa minä tuolle psykologille juttelen, kun voin jutella sinullekin.”

Marde tietää, mistä puhuu, sillä hän itsekin on ollut useaan otteeseen sairaalahoidossa. Hänellä todettiin eturauhassyöpä vuonna 2010.

”Tällä hetkellä arvoni ovat ihan ok, enkä ole ollut sairaalassa vuoteen. Nykyään pienemmät terveysongelmat melkein naurattavat.”

Marde kuvailee itseään urheiluhulluksi, ja treenaa edelleen aamuisin ennen töihin lähtöä.

”Joudun tekemään kuntoni eteen tuplasti enemmän töitä kuin ennen. En usko, jos joku sanoo, että on ihanaa vanheta. Mitä ihanaa siinä on? Pitäisi ennemmin sanoa, että onpa kiva olla terve.”

Hannele Malin, 49

Hannele Malin teki mallinuransa 1990-luvulla ja esiintyi usein myös Glorian kansikuvissa.

”Mallimaailma muuttui silloin Suomessakin vähän kansainvälisemmäksi. Toisaalta alkoi myös lama, joten malleina pärjäsivät ne, jotka hoitivat työnsä hyvin ammattimaisesti.”

Hannele elätti itsensä mallintöillä melkein kymmenen vuoden ajan, mutta tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä oli aina opiskelu.

”Opiskelin Helsingin kauppakorkeakoulussa ja tein harjoitteluni Luxemburgissa Euroopan tilintarkastustuomioistuimessa. Pysyttelin malliaikoina tarkoituksella poissa julkisuudesta, koska halusin rakentaa uraani”, hän kertoo.

Hannelen mielestä parasta mallintöissä olivat kuvausmatkat esimerkiksi Tahitille ja Etelä-Afrikkaan, jolloin hän pääsi hyödyntämään laajaa kielitaitoaan.

Nykyään Hannele työskentelee Finnairilla sisäisen tarkastuksen ja riskienhallinnan johtajana.

”Johdan tiimiä ja teen yhteistyötä ylimmän johdon kanssa. Työni on todella monipuolista ja haastavaa asiantuntijatyötä.”

Kameran eteen hän ei ole kaivannut enää pariinkymmeneen vuoteen.

”Mallintyö oli ihan kiva nuoruuden ammatti ja olen kiitollinen kokemuksistani. Nykyinen ammattini on kuitenkin monella tapaa mielenkiintoisempi.”

Martina Kallionalusta, 54

Martina Kallionalusta ja Marde Keinänen olivat 80-luvun kuumin pari, ja he seurustelivat ”on-off”-tyyliin usean vuoden ajan.

”Saimme aina riidan aikaiseksi, koska olimme molemmat tosi mustasukkaisia”, Martina nauraa.

Martina oli vasta 15-vuotias lähtiessään Pariisiin, jossa hän työskenteli puolitoista vuotta.

”Ensimmäinen keikkani oli jossain Polynesian saaristossa. En rehellisesti sanottuna edes tiedä, missä kaikissa paikoissa olen käynyt, se oli ihan uskomatonta elämää.”

Mallintöiden lisäksi Martina levytti myös yhden albumin ja esiintyi Viime tipassa -viihdeohjelmassa.

”Mallintöitä sain tehdä aika rauhassa, mutta television myötä jouduin näkemään myös julkisuuden varjopuolet. Yksi kundi vainosi minua kahdeksan vuotta, kunnes sain hänelle lähestymiskiellon.”

Martina on pyörittänyt Töölöntorilla sijaitsevaa Café Tiinaa nyt 15 vuoden ajan, ja kahvilan vakioasiakkaista on tullut hänelle jo ystäviä. Tähtäimessä siintää kuitenkin uusi ura.

”Aloitin tänä syksynä tunne- ja taidetera-piakurssin ja minusta tulee taideterapeutti, olen tosi innoissani siitä.”

Martinan perheeseen kuuluvat 12- ja 30-vuotiaat pojat sekä aviomies. Vapaa-ajallaan hän maalaa ja tanssii salsaa.

”Tanssitunnilla yksi mies tuli kysymään, että ’mitäs Hietaniemi-biitsi?’ Se on yhden levyttämäni kappaleen nimi. En tiedä, miten hän vielä tunnisti minut, ehkä se on tämä kihara tukka.”

Kusti Ristiluoma, 55

Moni muistaa Kusti Ristiluoman mallintöiden lisäksi myös televisiosta, sillä hän on ollut mukana Kaisa ja puoli valtakuntaa- sekä Puutarhaunelmia-ohjelmissa. Kiinteistökuningattarena tunnettu Kaisa Liski palkkasi Kustin tiimiinsä viisi vuotta sitten.

”Nykyisessä työssäni Kahdeksas päivä -kiinteistönvälitystoimistossa olen ollut puolitoista vuotta osakkaana ja tiimipäällikkönä”, hän kertoo.

Kusti on suunnitellut sivutyönään myös puutarhoja ja pihoja.

”Naapuriksi sattui sopiva kaveri, jonka kanssa teimme joitain kymmeniä pihoja. Tällä hetkellä teen enää omaa mökkipihaa Pohjanmaalla.”

Kusti teki Suomessa 80-luvulla kaikkea muotinäytöksistä tv-mainoksiin. Ulkomailta mieleen ovat jääneet muun muassa editorial-kuvaukset Italian L’Uomo Vogueen ja Japanissa tehdyt muotinäytökset.

”Japanissa poikkeuksellista oli, että vaatteet räätälöitiin suoraan päälle, jotta ne istuisivat catwalkilla täydellisesti.”

Parhaillaan Kustin elämä on kiireistä, koska kiinteistönvälittäjän on oltava jatkuvasti valmiustilassa ja asiakastapaamiset ajoittuvat usein iltaan. Vastuu ja ihmisten auttaminen kuitenkin motivoivat.

”Tuntuu etuoikeutetulta, että asiakkaat luottavat omaisuutensa tai elämän isoimman hankintansa käsiini.”

Caius Wikström, 46

Caius Wikström lopetti mallintyöt vasta kaksi vuotta sitten, joten hän ehti nähdä mallimaailman muutoksen neljän vuosikymmenen ajalta.

”Nykyään tarjontaa on valtavasti, mutta töitä paljon vähemmän. Urani alkuaikoina saatoin tehdä kolmekin keikkaa päivässä”, hän kuvailee.

Mallintöiden lisäksi Caius on työskennellyt pitkään parturi-kampaajana. Hän päätyi hiusalalle teiniaikaisen kampaaja-tyttöystävänsä ansiosta, koska tämän työ vaikutti Caiuksesta kiinnostavalta.

”Olen tehnyt kampaajana myös joitain muotinäytöksiä. Niissä näkee usein nuoria ja kokemattomia malleja, joten yritän aina luoda mahdollisimman rennon tunnelman.”

Caius oli itsekin vasta 17-vuotias, kun Paparazzi-mallitoimiston Laila Snellman näki hänet Linnanmäellä ja kutsui kuvauksiin. Nuori mies ei kuitenkaan aluksi innostunut ajatuksesta.

”Törmäsin Lailaan uudestaan, kun olin kampaajana lakaisemassa lattioita muotinäytöksessä. Hän sanoi, että nyt sinun on pakko tulla käymään, ja onneksi lopulta menin.”

”Pidin mallintöistä valtavasti, mutta nyt aika on alkanut ajaa jo ohi, on muiden vuoro.”

Vincent Bakkum, 54

Hollantilainen Vincent Bakkum oli yksi Suomen ensimmäisistä kansainvälisistä malleista.

”Parhaimmillaan töitä riitti todella paljon. Lehteä lukiessa saatoin nähdä itseni yhdellä sivulla Sokoksen mainoksessa, toisella aukeamalla Stockmannin. Olin myös Dressmanin mainoskasvo.”

1990-luvulla Vincent juonsi mallintöiden ohessa Aikamatka-matkailuohjelmaa. Hän asui Suomessa 28 vuoden ajan, mutta lopetti mallintyöt keskittyäkseen uraansa kuvataiteilijana ja muutti takaisin Hollantiin.

Mallitausta kuitenkin näkyy edelleen Vincentin maalauksissa, joista moni muistuttaa muotikuvia.

”Lisäksi olen tehnyt seinämaalauksia muun muassa Brändö lagstadieskolan rappukäytävään ja helsinkiläiseen Cafe Caruseliin, jossa on näytillä myös muita töitäni.”

Vincent piti mallintöistä taukoa kymmenen vuoden ajan, mutta on aloittanut vastikään uudelleen.

”Nyt, 54-vuotiaana, minulle riittää jälleen töitä. Olen tehnyt näytöksiä Milanossa muun muassa saksalaiselle suunnittelijalle Phillipp Pleinille .”

Elantonsa Vincent saa nykyään mallintöistä ja taiteestaan, mutta jos rahaa ei tarvitsisi lainkaan miettiä, mieluiten hän kirjoittaisi.

”Olen kirjoittanut paljon ajastani Suomessa, ja olisi mahtavaa, jos jonain päivänä saisin tekstejä julkaistua. Hollannissa kirjoitan myös viikoittaista kolumnia paikalliseen lehteen.”

Riitta Viiperi, 56

Riitta Viiperi elätti itsensä kymmenen vuoden ajan pelkillä mallintöillä, mutta moni muistaa hänet sitäkin paremmin valkokankaalta. Hän näytteli 80-luvulla Lauri Törhösen elokuvissa Palava enkeli, Pano ja Riisuminen. Vuonna 2012 Riitta nähtiin vielä Törhösen ohjaamassa Vares-elokuvassa Huhtikuun tytöt.

”Lauri bongasi minut muotinäytöksestä, jossa meille ei ollut varattu tarpeeksi aikaa vaatteidenvaihtoon. Saimme ohjeeksi mennä lavalle niissä vaatteissa, jotka ehdimme pukea, joten kävelin catwalkin pelkissä sukkahousuissa ja korkokengissä. Lauri oli katsonut, että jos tuohon on pokkaa, niin on varmasti näyttelemiseenkin.”

Riitalla on kaksi lasta, ja hänen poikansa River Viiperi tekee mallinuraa Yhdysvalloissa.

”Sain kehuja, että olen kasvattanut poikani hyvin, kun hän oli ainoana mallina auttanut kuvauksissa muuta tiimiä. Olin tietysti kertonut hänelle, miten mallit minun aikanani työskentelivät.”

Kahdeksan vuotta sitten Riitta aloitti työt lentoemäntänä. Mallin ja lentoemännän töissä on hänen mukaansa paljon samaa.

”On ihanaa nähdä maailmaa ja ihmisiä. Molemmat työt ovat myös todella epäsäännöllisiä, mutta se sopii minulle hyvin nyt, kun ei enää ole pieniä lapsia.”

Kuvauksia Riitta tekisi mielellään edelleen, mutta kypsille naisille on Suomessa hänen mukaansa vähänlaisesti töitä.

”Myös elokuvia voisin tehdä lisää. Olisi hauskaa päästä tekemään esimerkiksi komediaa.”

PS. Kuvauspäivästä syntyi tunnelmallinen video, jonka löydät täältä.

Ohmettelijä

Muutama kasvo on kyll menettänyt kasvoistansa kaiken kauneuden huh. Etenkin Mande, joka oli unelmieni mies nuorena. Niin kauneus häviää meillä kaikilla.

 • ylös 17
 • alas 12
Vierailija

Tässä kun katselee ylipäätään noin 55-59 vuotiaita naisia, joista osan tietää olleen nuorena hyvinkin kauniita niin ei voi kuin todeta ajan tekevän tehtävänsä, kun kollageeni kasvoista vähenee. Se on kauneuden menoa, no jos sisältö on kaunis niin se on tärkeintä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla